травма на коляно

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

травма на коляно

Мнениеот николова » Пон Фев 02, 2009 2:38 pm

Моля за малко повече информация във връзка с разчитане на резултат от МРТ изследване
Какво означава "надлъжно скъсване на тялото на медилания менискус без дислокация"
Възможно ли е тази травма да бъде корегирана с артроскопия или може да си остане така.
След като е скъсано тялото може би не може да се отстрани частично а пак за зашиване - възможно ли е при пациент на 60 години
Болкигте са поносими
Какви са последствията ако не се прибегне до артроскопия
николова

Рейтинг: 1220

Мнениеот ATR » Пон Фев 02, 2009 2:44 pm

Сигурен съм, че ще получиш далеч по-адекватни отговори, ако зададеш въпросите си към специалист.
If it can't kill you... it ain't extreme
Аватар
ATR

Рейтинг: 1220

Мнениеот t.kyosev » Пон Фев 02, 2009 2:49 pm

Здравейте, въпреки че е вероятно някой от форума да е претърпял подобна травма и да е преминал цикъла на лечението и, не мисля, че тук ще получите възможно най-компететният отговор. Съветът ми е, ако не сте сигурни в преценката на лекуващият лекар, да се консултирате с няколко независими един от друг лекари Пожелавам Ви бързо и пълно възстановяване.
Аватар
t.kyosev

Рейтинг: 1724

Мнениеот codename47 » Пон Фев 02, 2009 3:09 pm

мисля че най-квалифицирани са специалистите в клиниката на д-р Шойлев в Дианабад където се занивамат точно с колена - един преглед преди 1г. беше 15лв но сега не знам.
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Рейтинг: 2000

Мнениеот bokicha » Пон Фев 02, 2009 4:27 pm

Няколко много добри БГ специалисти са тръгнали оттам, но вече са по частни клиники
/ може би само Хубенов, който също е добър специалист оперира от време на време там/.
Препоръчвам доц. Георгиев... от личен опит.
Мисля, че към момента доцента работи и във ВМА.
Тук има доста изписано по темата.
Чрез артроскопия се премахва скъсаното парче /което може да причини блокиране на ставата/.
Аватар
bokicha

Мнениеот Quasar » Пон Фев 02, 2009 5:58 pm

Оправя се но, с операция....кълцат те 4-5 дена в болницата и ако всичко е наред те пускат 25-30 дена ще ходиш да ти сменят превръзките, после няма да караш 6-7 месеца за да заякне и после почваш с градско каране (не трайъл или стрийт!!! :D ) и постепенно свикваш...като цяло 8-9 месеца ще си в некаращо състояние (приеми го) и след това ще си добре...можеш да караш като див селянин...само не падай пак на коляно
Иначе ако не влезеш да те оперират по зле ще стане...аз отлагах една китка почти година...накрая 300лв за пирон и до вчера с гипс а ще карам след...поне 3 месеца :V:
Аватар
Quasar

Рейтинг: 1305

Мнениеот marshall__ » Пон Фев 02, 2009 6:32 pm

codename47 написа:мисля че най-квалифицирани са специалистите в клиниката на д-р Шойлев....

Не, най-квалифициран относно травми по крайниците ще да бъде доц. Тони Георгиев... Шойлев е бита дуспа :)
Аватар
marshall__

Рейтинг: 1995

Мнениеот did » Пон Фев 02, 2009 6:39 pm

Quasar написа:Оправя се но, с операция....кълцат те 4-5 дена в болницата и ако всичко е наред те пускат 25-30 дена ще ходиш да ти сменят превръзките, после няма да караш 6-7 месеца за да заякне и после почваш с градско каране...

Айдеее, спецът се изказА!

Оправих си скъсан менискъс без операция, даже и без ендоскопски (лапароскопски) намеси. Просто кадърно наместване, обездвижване, много медикаменти, половин година дисциплина... и най-важното - кадърен лекар, специалист по колена.

С безкръвните операции е даже по-лесно възстановяването.

Подобни теми из форумите нямат смисъл.

Знанията, необходими за диагноза и решение, не могат да се съберат в един пост.

Диагнозата също не може да се реши въз основа на четене.

Ако някой лекар раздава диагнози по форумите, особено за подобни сложни състояния, по-добре някой да го гръмне.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот yavka » Пон Фев 02, 2009 7:30 pm

Принципно е задължително да се отиде при специалист, който да погледне резултатите и ще каже какво е нужно да се прави.

П.С. @Quasar възстановяването от операция на мениск не е толкова дълго колкото го описваш... недей да плашиш жената.
Ако се налага операция 25-30 дена ще трябва да се ходи с патерици и след това постепенно да се възстановява, което няма да отнеме 9 месеца както ти спомена.
Аватар
yavka

Рейтинг: 1945

Мнениеот did » Пон Фев 02, 2009 7:43 pm

yavka написа:Принципно е задължително да се отиде при специалист, който да погледне резултатите и ще каже какво е нужно да се прави.

П.С. @Quasar възстановяването от операция на мениск не е толкова дълго колкото го описваш... недей да плашиш жената.
Ако се налага операция 25-30 дена ще трябва да се ходи с патерици и след това постепенно да се възстановява, което няма да отнеме 9 месеца както ти спомена.

Пълното възстановяване, при интензивна медикаментозна терапия, си е 6 до 9 месеца, а вероятно и година.

След операция... всичко зависи от операцията и решението на лекаря и рехабилитатора. Пълното възстановяване пак си е бая месеци.

Спрете да давате конкретни съвети със срокове, суми и т.н., щото ЛЪЖЕТЕ болни хора!

Ако искате да помогнете, просто дайте координати на проверени лично от вас специалисти, както направи marshall__
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Dr.Green Thumb » Пон Фев 02, 2009 7:52 pm

Аз така и не разбрах, защо не попиташ този който е направил изследването? :dunno: :dunno:
Аватар
Dr.Green Thumb

Рейтинг: 1191

Мнениеот yavka » Пон Фев 02, 2009 7:55 pm

did написа:Пълното възстановяване, при интензивна медикаментозна терапия, си е 6 до 9 месеца, а вероятно и година.

Бъркаш възстановяване от операция на предна кръстна връзка с тази на мениск, но да не спорим и да трупаме темата излишно.

П.С. От личен опит препоръчвам д-р Захариев. Пирогов, 2-ра травматология (на 9-тия етаж).
Аватар
yavka

Рейтинг: 1945

Мнениеот did » Пон Фев 02, 2009 7:56 pm

Dr.Green Thumb написа:Аз така и не разбрах, защо не попиташ този който е направил изследването? :dunno: :dunno:

Щото едно е да можеш да правиш изследване на конкретна машина, а съвсем друго е да можеш да разчетеш клиничната картина.

Едните са лаборатни, които могат да работят с апаратурата. Те даже нямат висше образование.

Другите са специалисти, които ще поставят диагнозата и ще предпишат правилната терапия. Те наистина знаят какво правят и нямат нищо общо с първите.

Това е все едно да потиташ някой с левкемия, защо не е попитал сестрата, която му е взела кръв за изследване, как да се излекува от рак.

yavka написа:
did написа:Пълното възстановяване, при интензивна медикаментозна терапия, си е 6 до 9 месеца, а вероятно и година.

Бъркаш възстановяване от операция на предна кръстна връзка с тази на мениск

Къде в това, което цитираш, видя думата "операция"?

Писах за възстановяване след скъсан мениск БЕЗ ОПЕРАТИВНИ намеси, както се получи при мен. Това е възможно само при 5% от случаите и изисква доста търпение.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Quasar » Пон Фев 02, 2009 8:37 pm

Лежах в една стая с човек със скъсан минискус и по спомени предавам какво му казаха на него..не пледирам че съм специалист в областта...или че въобще знам нещо..каквото съм чул това казвам сега това дали тия в Окръжната в Стара Загора си разбират от работата или не нямам представа...моя крайник засега се въстановява добре...
Аватар
Quasar

Рейтинг: 1305

Мнениеот bokicha » Пон Фев 02, 2009 9:33 pm

Quasar написа:Оправя се но, с операция....кълцат те 4-5 дена в болницата и ако всичко е наред те пускат 25-30 дена ще ходиш да ти сменят превръзките, после няма да караш 6-7 месеца за да заякне и после почваш с градско каране (не трайъл или стрийт!!! :D ) и постепенно свикваш...като цяло 8-9 месеца ще си в некаращо състояние (приеми го) и след това ще си добре...можеш да караш като див селянин...само не падай пак на коляно
Иначе ако не влезеш да те оперират по зле ще стане...аз отлагах една китка почти година...накрая 300лв за пирон и до вчера с гипс а ще карам след...поне 3 месеца :V:

...... :rofl:
Аватар
bokicha

Мнениеот batsandro » Пон Фев 02, 2009 11:28 pm

В Дианабад - каттегорично НЕ по мое мнение.Или при д-р Хубенов или при д-р Георгиев като втория е за предпочитане .Най - добре е артроскопския метод (както всички пишешти тук май знаят) за по -бързо въстановяване.Според мен операцията не е чак толкова сложна както беше преди ,да играе скалпела.
"Да запомните туй от мен - жена и дъжд да не ви отказват от планината!”
Аватар
batsandro

Рейтинг: 1275

Мнениеот bokicha » Вто Фев 03, 2009 1:51 am

bokichaa написа:
Quasar написа:Оправя се но, с операция....кълцат те 4-5 дена в болницата и ако всичко е наред те пускат 25-30 дена ще ходиш да ти сменят превръзките, после няма да караш 6-7 месеца за да заякне и после почваш с градско каране (не трайъл или стрийт!!! :D ) и постепенно свикваш...като цяло 8-9 месеца ще си в некаращо състояние (приеми го) и след това ще си добре...можеш да караш като див селянин...само не падай пак на коляно

...... :rofl:

...човекЪт съм го посочил............
КЪЛЦАНЕТО продължи 2h36min
...на 3 ТРЕтИЯТ ден си си вкъщи...
...на 12ДВАНАДЕСЕТИЯТ ден ти свалят конците от мястото
от където са взели тъкан за направата на нова кръстна връзка
...на 35ият ден бях на велоергометър/малко след това на колело
....на 6 ШЕСТИЯТ МЕСЕЦ ходех до Тихият кът на по бира...
...на 9 ДЕВЕТИЯТ се качих пак на ски...
няма да караш 6-7 месеца
:bigeyes:
..какво???
..като цяло 8-9 месеца ще си в некаращо състояние (приеми го) и след това
.........
....Операцията е 50%, РЕХАБИЛИТАЦИЯТА ОСТАНАЛИТЕ 50%...
УСПЕХ
...проблемът с мениска е по- малкото зло....
...тва е като скъпите компоненти, майстори, профилактики....
...ако са Ви еФтини колената....
:dunno:
@николова...
..доц. Георгиев
did написа: БЕЗ ОПЕРАТИВНИ намеси, както се получи при мен. Това е възможно само при 5% от случаите и изисква доста търпение.
Аватар
bokicha

Назад към Общ форум