КАТ глобява велосипедисти без специални жилетки

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот bikerider » Пет Фев 13, 2009 3:23 pm

axelmax написа:как пределно осветен?има си критерии ,който трябва да се покрият

Пич ти за светлоотразително облекло за каране чувал ли си?
Щото ако имаш такова, но нямаш от ония лайняни найлонови жилетки може като едното нищо да те глобят. Сега загря ли?

axelmax написа:ако ти свършат батериите,ще ходиш да купиш от магазина ли?съмнявам се!

Е що за въпрос - разбира се, че ще си взема. За какво да купувам стоп и фар, ако не им купувам батерии????????? :dunno:

axelmax написа:жилетката е пасивен(ако мога така да се изразя) източник на светлина и са безотказни

Не съм казвал обратното, явно нещо не си ме разбрал.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот biketron » Пет Фев 13, 2009 3:25 pm

Мисля че първо трябва да оправят светлините по улиците защото извън центъра има доооста неосветени улици и булеварди.Другото което е да вземат да се справят с некъдърните или пяни лаинарчета с коли ами не с такива като нас дето си карат спокоино.
Аватар
biketron

Рейтинг: 1044

Мнениеот subritual » Пет Фев 13, 2009 3:46 pm

Жилетката е с по-голяма площ и спомага за по-лесното определяне на габаритите ви като субект в тъмното.
Но защо има само един модел жилетки,един номер,
та те така не подхождат на елегантната ми фигура :rofl: :rofl: :rofl:
Аватар
subritual

Мнениеот bikerider » Пет Фев 13, 2009 3:48 pm

Предлагам да стане задължително използването на портативен лазер :D

http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=44091&start=180
Аватар
bikerider

Мнениеот subritual » Пет Фев 13, 2009 3:52 pm

bikerider написа:Предлагам да стане задължително използването на портативен лазер :D

http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=44091&start=180

Мда тогава няма да има недостиг на велоалеи :)
Аватар
subritual

Мнениеот Waldemar » Пет Фев 13, 2009 4:38 pm

Какъв безсмислен дебат, това е, или ще бъде закон, а законите добри или лоши са за да се спазват, и тези които не искат да ги спазват ще си понасят последствията, толкова. Да се разправяш с полицая и да му обясняваш " че си по - добре осветен без жилетка и тн", кво го боли него, в закона пише жилетка, като нямаш той е в правото си да те глоби. И ако всички спазват закона не защото "Ще се глобяваме" а просто защото той е общо правило за всички, тогава няма да има "Пияни лайнарчета" и тн, колко е просто.
100% Bill Gates Free
Аватар
Waldemar

Рейтинг: 1489

Мнениеот moz » Пет Фев 13, 2009 5:21 pm

Извинявай, ама законите са норми, въведени от хората, за да регулират отношенията помежду им, поне откакто ги няма абсолютните монархии. Ако ти приемаш всяка простотия, измислена от висшите умове в парламента, по-добре отиди да живееш в Северна Корея, в обществата към които се стремим всяка норма се подлага на дебат, швейцарците дали не дебатират законите си, след като всички по-важни въпроси се решават на референдум.
moz

Мнениеот did » Пет Фев 13, 2009 5:30 pm

Този закон е редно да се приеме, но да станат задължителни и каските!

В България всичко трябва да е вписано в законите леко пресилено и стряскащо, понеже всички правила се спазват само наполовина.

Една истинска светлоотразителна жилетка (на 3M например), се вижда от шофьор на автомобил МНОГО по-добре от всякакви мигалки, лентички по колоездачни дрехи и т.н. Освен това материята е проветрива и не запотява. Ама тия, истинските жилетки, не струват 3 лева и не се продават на руския пазар...

Тъпото е, че у нашенско всеки жълт парцал без ръкави, със съмнителни светлоотразяващи свойсвта, ще минава пред КАТ за жилетка, а колоездачните дрехи с качествени отразяващи участъци - не.

Аз ще си карам с жълтата жилетка независимо от законите, понеже не обичам да ме блъскат вечер колите, докато карам в града.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Waldemar » Пет Фев 13, 2009 5:31 pm

Хехе, разбира се че не приемам всичко, ама какво от това , закона не спира да е закон защото някой не го приема. Ако не го приемат 2/3 от хората, дори и да свалят законодателната власт на сила, пак не спира да е закон , докато не го промени новата законодателна власт .
100% Bill Gates Free
Аватар
Waldemar

Рейтинг: 1489

Мнениеот PtD » Пет Фев 13, 2009 5:36 pm

@moz
+1
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот hitar_potter » Пет Фев 13, 2009 5:52 pm

did написа:В България всичко трябва да е вписано в законите леко пресилено и стряскащо, понеже всички правила се спазват само наполовина.
Мисля, че проблемът не е в законите, а в корупцията и неприлагането на законите. Ако законите се прилагаха с пълната им сила, нямаше да сме на това дередже. Когато мисля как да се обезопася, докато карам велосипед, честно ви казвам, няма да се съобразя със закона. Защото наистина 3-левовата жилетка от битака за нищо не струва. За сметка на това, има методи, неспоменати от закона, които смятам за доста по-разумни...
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот PtD » Пет Фев 13, 2009 6:08 pm

Именно. И без това не могат да накарат шофьорите да спазват правилника, затова ще си се пазя, както си преценя. А щом ще се пазя сам, законите за "опазването" на велосипедистите могат да си ги заврат.... сещате се къде. Да, ще си плащам глобата. Когато успеят да ме спрат да си я вземат.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пет Фев 13, 2009 7:38 pm

Пичове, това все пак е само предложение за промяна на закона. Всичко зависи от това какво точно ще се приеме в закона. Все пак тези промени се дебатират преди приемане. Ако се запише "облекло" вместо "жилетка", т.е. не се конкретизира, а се даде точна метрика за отразяващите способности, тогава нещата ще изглеждат по различен начин.

Разбира се това далеч надхвърля умствените способности на повечето депутати, но не на всички, така че тая някакви мизерни надежди за проблясък.

@hittar_potter: никой не би могъл (в рамките на Конституцията) да тe задължи да си купиш жилетка от битака, така че този аргумент за нарушаване на закона директно заминава в кошчето. Всъщност не съществуват каквито и да е валидни аргументи за нарушаване на закона в частта му отнасяща се до видимостта. Няма по-голямо престъпление от нарушение на ЗДП, което намалява видимостта. Всичко друго би могло да се преглътне, дори високата скорост.

В тоя ред на мисли аз ще си карам с качествено светлоотразително облекло и никой не би могъл да ми каже нищо, ако разбира се има поне малко акъл. Което за съжаление не е често явление в тия среди.

@PtD: Tака ще те спрат, че свят ще ти се завие. Сега има натиск ;)
Аватар
bikerider

Мнениеот hitar_potar » Пет Фев 13, 2009 8:01 pm

ммм, така е... относно спирането. и не е само заради натиска - примерно мен са ме спирали веднъж ченгелите, но почти успяха да ме сгазят тъпите цървули... да не говорим, че кат слезнаха от патрулката, бяха готови почти да ми се нахвърлят отгоре... и това, защото не съм бил намалил на легнал полицай и съм минал пред пешеходец. глапава работа. :(!: но пък бях уморен, връщах се от село, 20км, и да се таковам у таковата, точно него ден реших да пробвам колко бързо мога да го взема тва разстояние, и бях разбит. но пък разни приятели са бягали успешно от куки, при това без проблеми.
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот hitar_potter » Пет Фев 13, 2009 8:17 pm

@bikerider да, прав си за жилетката. По-скоро имах предвид, че в законът трябва да се дефинира по по-различен начин това облекло. За едни жилетка може да е достатъчна, за мен няколко големи ленти по раницата, крачолите, байка и задна светлина са по-ефективни. Хубаво е в закона да има механизми, при които като съм се екипирал по-добре от кирливата жилетка за 3 кинта (която иначе минава пред куките), да не е нужно да имам точно жилетка...

П.П. не съм се сдобил все още с пълно осветление, но работя по въпроса (2-3 пъти съм карал по тъъмно) - имам мощно фарче отпред, едно мигащо фенерче, което закачам за раницата, един светлоотразителен надпис по раницата и окаляни светлоотразители лепенки по байка
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот vpravov » Съб Фев 14, 2009 12:14 am

Спазване на закон... Неспазване на закон..."Законът е ргулиране на взаимотношения в общаството"... Законът като всяка задължителна норма поражда съпротива в същото това "общество" (егати колко са "напред" децата)..... а има ли общество?.... корупция! А какво е това? Можеби чиста "човещинка" или индивидуалност (егоизъм). Брех де*а братята хамериканци http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=49612 , колко са напред. "Наука" развиват! Защо аз бях единствения който си изчисти снега по тротоара на нашата улица тази зима? Дали ще го направя пак? Можеби да, а можеби не! Във крайна сметка колите все си паркираха чудесно.

А защо забравям за тези и други проблеми когато съм в планината с колелото или ските??? Безотговорност можеби?

Я наздраве и по-бодро! :beer:

Ама май всичко е в "акъла"... много ме кефи да гледам хората ведро и да им се усмихвам, пускайки шега. Ами те обикновенно отвръщат със същото и аз самия се чувствам още по-гот.

А светоотразителната жилека, чудесно ще замени шушляковия елек със светоотразителни ленти, който ползвам в момента.

Айде пак наздраве! :beer:
Аватар
vpravov

Мнениеот grebo » Съб Фев 14, 2009 12:54 am

А как гонят нарушителите? Пеша ли тичат след колулото или през тротоарите, спящите полицаи, поляни, градинки... ..с Астрата!
Ами жилетката е хубаво нещо, аз си имам една волфаджиика, много е полезна, ама пък полицай да спира колоездач?!?
Звучи ми нелепо, забавно, идиотско.. и как става?
grebo

Рейтинг: 1275

Мнениеот Antediluvian » Съб Фев 14, 2009 1:28 am

Не знам, не ми сее случвало, а все се надявам, чудно ми е за какво могат да ме спрат :)

Аз от досат време си карам с такава жилетка върху раницата - от личен опит с кола знам, че доста по-добре се забелязват колоездачите с тези жилетки. Нямам никакви фарове, но това върши доста по-добра работа, и не тежи,и не заема място, и не иска батерии. Мисля че е добра идея.
"Never underestimate the power of stupid things in large numbers!"
Аватар
Antediluvian

Рейтинг: 1761

Мнениеот Prey » Нед Фев 15, 2009 12:55 pm

TOYAGA написа:КАТ духа на велосипедисти без специални жилетки.

:agree:
КАТ да почне да си върши основните и по-важни задължения първо пък тогава да ме глобяват като ракам без жълта жилетка(Не че е излишна). Та КАТ не може да се оправи или няма интерес, с всичките му там водачи на МПС които системно нарушават правилника за движение, та нас ли ще ни глобят :dunno: или ще ме снимат в центъра на София с някоя от тяхните камерки и ще ми пратят призовката по пощата :rofl:
Само се чудя какви са шансовете катаджия да ме хване в града и да ме глоби :confused: Сигорно ще направят ченгета на колела, като по черноморието :rofl: Не ми се вярва :crazy:
:stupid:
Аватар
Prey

Рейтинг: 1812

Мнениеот axelmax » Нед Фев 15, 2009 2:03 pm

bikerider написа:
axelmax написа:как пределно осветен?има си критерии ,който трябва да се покрият

Пич ти за светлоотразително облекло за каране чувал ли си?
Щото ако имаш такова, но нямаш от ония лайняни найлонови жилетки може като едното нищо да те глобят. Сега загря ли?

axelmax написа:ако ти свършат батериите,ще ходиш да купиш от магазина ли?съмнявам се!

Е що за въпрос - разбира се, че ще си взема. За какво да купувам стоп и фар, ако не им купувам батерии????????? :dunno:

axelmax написа:жилетката е пасивен(ако мога така да се изразя) източник на светлина и са безотказни

Не съм казвал обратното, явно нещо не си ме разбрал.

не ги знам тея обекла,но дано ги включат за редовни,иначе ще е абсурд

за батериите,не съм съгласен,има доста причини ,поради които много хора не биха ги взели на момента и жилетката е точно за тези моменти
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот Stancho » Нед Фев 15, 2009 2:18 pm

Не знам какъв ви е проблема с тая жилетка, все пак като излезете не отивате да позирате... а и като не ви кефи земете си зашиите 2 такива ленти тип чистач от ВОЛФ на някоя блуза и ще се виждате...

Аз просто избягвам да карам в София вечер, защото дори и слънце да си сложа на главата, за да ме виждат - пак няма да ме видят. През деня ме засичат, а през нощта не ми се мисли какво може да стане.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот silvertm » Нед Фев 15, 2009 6:35 pm

papi007 написа:...малко офтопик - откъде мога да си намеря светлоотразителни ленти или нещо от сорта, с което да си налепя задната част на каската, точно за да се виждам от по-далечко!

Такива ленти се продават в магазините за шивашки материали.
Аз си взех няколко метра преди време със същата цел, но и досега си стои намотана в пликчето.
Качеството им е същото като на полицейските жилетки, а цената мисля, че беше около лев на метър, или нещо такова.
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот mulltex » Пон Фев 16, 2009 2:09 pm

did написа:Този закон е редно да се приеме, но да станат задължителни и каските!
..........
Една истинска светлоотразителна жилетка (на 3M например), се вижда от шофьор на автомобил МНОГО по-добре от всякакви мигалки, лентички по колоездачни дрехи и т.н. Освен това материята е проветрива и не запотява. Ама тия, истинските жилетки, не струват 3 лева и не се продават на руския пазар...

А къде в България може да се намери светлоотразителна жилетка на 3M?

Става дума за това:
http://www.3mselect.co.uk/p-689-3m-scot ... adult.aspx
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот Пациент » Пон Фев 16, 2009 2:19 pm

Страхотно. Ще ги използнам за джърси! :rofl:
Пациент

Рейтинг: 1140

Мнениеот Prey » Пон Фев 16, 2009 7:59 pm

Аз лично бих си направил светлоотразяваща тениска, ако си намеря материял разбирасе :D
:stupid:
Аватар
Prey

Рейтинг: 1812

Мнениеот cichlidi » Пон Фев 16, 2009 10:13 pm

Супер ще сме гъзари :pimp: Леле каква гледка ще е само, всеки един по улиците с такива жилетки да щъка хаха
Аватар
cichlidi

Рейтинг: 1963

Мнениеот Дизел » Вто Фев 17, 2009 12:30 pm

Аз преди време си взех ей такава:
http://www.roseversand.de/output/controller.aspx?cid=155&detail=10&detail2=15918
Нахлузва се през главата и е по-удобна за спорт от стандартните жилетки, които са отворени отпред.
Аватар
Дизел

Рейтинг: 1970

Мнениеот naso » Вто Фев 17, 2009 2:02 pm

хахаххаха супер Level 2 освен с кучетата ще се надбегваме и с патрулки ...екстра да ги видиме дебелаците са като немогат да тичат... :) дано има и Boss :rofl:
naso

Рейтинг: 1993

Мнениеот bikerider » Вто Фев 17, 2009 4:51 pm

Е, той боса ептен не може да тича :evil:
Аватар
bikerider

Мнениеот keremitko » Вто Фев 17, 2009 9:07 pm

Това е пълния филм за тея глоби. В момента карам курсовете и няма нищо подобно дори питах инструктора ми! Каза, че вечер е хубаво велосипедистите да имат някакво отразителче, но не и че някой катаджия ще тръгне да те преследва и да те глобява.
keremitko

Рейтинг: 1082

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум