Да подкрепим The Pirate Bay

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот bluskanie » Съб Фев 21, 2009 1:16 pm

PtD написа:
bluskanie написа:Хмм... тва тук или в САЩ? Щот да ти кажа в САЩ бая зор ще видиш, докато намериш сглобен компютър/лаптоп без инсталиран софтуер. :D

Да ти давам линкове, да видиш колко неподготвен се изказа, или сам ще си намериш? :evil:

Дай линкове. Нека да бъдат от все пак известни нам вериги магазини, за да бъде статистически по-точно.
PtD написа:За книгите ще отговориш ли?

Ако държиш хартиените книги да участват в играта, нека дадем за пример "копирането на 10 000 книги'. Имам предвид физическото им разпечатване и разпространяване след това. Да кажем това става в книжарница, която подарява книги на бедните. Някои от книгите са дарени безплатно, но повечето са такива, за каквито говорим- с н еплатени права. Достатъчен ли е отговора за книгите?

Alpina, ама ти не видяли, че и самия Робин Худ беше въвлечен в сагата :rofl:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Рейтинг: 2000

Мнениеот PtD » Съб Фев 21, 2009 1:21 pm

Първо, искам да отбележа, че много се радвам на така развилата се дискусия. Още никой не е ръсил простотии :clap:

Така. Сега. Отиди на dell.com и пусни в Search: Open Source. Ще видиш как никак не е трудно да си намериш Dell с Ubuntu или FreeDOS. Dell се брои за голяма верига, нали? ;)

По въпроса за книгите: там е работата, че законът никъде не прави разлика между 1 копие и 10000 копия. Интуитивно ти е ясно, че е различно, а по закон не е. Та, даваш ли книги назаем?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Alpina » Съб Фев 21, 2009 1:25 pm

PtD написа:По въпроса за книгите: там е работата, че законът никъде не прави разлика между 1 копие и 10000 копия. Интуитивно ти е ясно, че е различно, а по закон не е. Та, даваш ли книги назаем?

1. Книгата е купена от книжарница, нали?
2. Ксерокопирана ли е?
3. Като даваш книга назаем, искаш ли пари?

Точно в отговорите на тези 3 въпроса е разликата ;)

Така че книгите нямат място в тази дискусия, докато не вземе някой да ги сканира или ксерокопира.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот PtD » Съб Фев 21, 2009 1:28 pm

Ох, котьоо. Падна ми в капана.

Първо, ти откъде знаеш, че оригиналното DVD не е купено от магазина?
Второ, в торента не ти дават *копие*.
Трето, от торентите сийдърите не печелят пари.
Аватар
PtD

Мнениеот Alpina » Съб Фев 21, 2009 1:30 pm

Напротив, точно ти ми падна, защото книгата не се чете от двама човека едновременно.

Ама ми избяга от въпросите, бих казал нарочно ;)

Ако все пак отговориш на тях, ще напишеш къде е разликата.

Hint: Физически книгата е една ;)
Последна промяна Alpina на Съб Фев 21, 2009 1:31 pm, променена общо 1 път
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот PtD » Съб Фев 21, 2009 1:31 pm

Добре. Приемам твоя аргумент, за едновременното четене, макар че в закона нищо не е упоменато за това.

Контрапример: Купувам си книга и организирам литературна вечер в читалището, на която чета книгата на глас. Трябва ли да ме осъдят?

Втори контрапример: ако технически се преустрои торентът така, че да пуска само по един leecher, това би ли променило нещата?
Аватар
PtD

Мнениеот Alpina » Съб Фев 21, 2009 1:40 pm

Напротив, точно това е упоменато.

1. Купувайки лицензирано DVD, ти ставаш собственик на физически обект за когото е платено на автора, също както при книгата. Съгласен ли си?

2. Всичко е наред, докато не почнеш да правиш копия на физическия оригинал, за който си платил правата. Точно като при книгата. Съгласен ли си?

3. Никой не може да те съди, ако си купиш DVD и го дадеш на приятел да го гледа, стига да не му искаш пари за това, също както е при книгата. Съгласен ли си?

PtD написа:Контрапример: Купувам си книга и организирам литературна вечер в читалището, на която чета книгата на глас. Трябва ли да ме осъдят?

За литературното четене - никой не може да ти каже нищо и ако се съберете вкъщи 15 човека, за да гледате някакъв филм, или да слушате музика.

Проблем ще е, ако си направил литературната вечер в някой ресторант и всъщност покрай него, ще правиш оборота на заведеието.
Читалищата или домашната обстановка не са такъв случай.

PtD написа:Втори контрапример: ако технически се преустрои торентът така, че да пуска само по един leecher, това би ли променило нещата?

Ако торента го направят така, че да не позволява едновременното ползване на даден продукт от повече от едно място и в същото време оригинала не се ползва - няма проблеми.

Всъщност ако защитниците поискат да се докаже, че в даден момент повече от един потребител ползва конктретен филм или песен, то ще уневинят тракера.

Ако се поинтересувате, всеки има право да преобразува купеното от него CD в mp3 файлове, за да ги слуша в кола или mp3 плеър, ако оригиналния източник не се ползва в същия момент.

Точно на този принцип работеха едни компютърни клубове. Имат 150 компютъра, на 150 е инсталирана една игра, а те имат само 30 лиценза. Да, обаче когато някой поискаше да пусне играта, тя все едно заемаше лиценз, така ако 28 човека искат едновременно да играят на нея, не трябва да сядат на точно определени компютри и могат да играят спокойно на който и да е. Седне ли обаче 31-ви човек, не може да си пусне играта, макар да я има инсталирана на неговата машина, защото за нея не е останал лиценз. Т.е. във всеки един момент клуба не нарушава закона.
Последна промяна Alpina на Съб Фев 21, 2009 1:52 pm, променена общо 2 пъти
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bluskanie » Съб Фев 21, 2009 1:47 pm

PtD написа:
Така. Сега. Отиди на dell.com и пусни в Search: Open Source. Ще видиш как никак не е трудно да си намериш Dell с Ubuntu или FreeDOS. Dell се брои за голяма верига, нали? ;)

Ми гледам, че Виста в безплатна. Да, може и да не я взимаш, ама колко глупав трябва да си, за да ползваш пиратска Виста, вместо безплатната от Дел? Не ми отговаряй. Този коментар е само като реплика към твърдението ти за начина, по който Майкрософт привличат клиенти :)

Книги на заем давам. Но копия не! Не знам закона каква разлика прави м/у DVD и книга, но на DVD-то ясно пише, че е подсъдимо "прожектирането" на публични места. С Музиката също има подобен момент. С книгата би следвало да е същото, макар че може и да не е.

Та в общия случай, нередното е правото да ПРИТЕЖАВАШ копие от продукт, за който не е платено - съответно и ти не си платил...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот PtD » Съб Фев 21, 2009 1:58 pm

@Alpina, сега ако се прочетеш внимателно, ще стигнем до консенсус: навсякъде подсъдността е свързана с *печалба* от нелицензираното съдържание. Т.е. не можеш да печелиш пари от нещо, на което не си платил авторските права. Само че като се върнем обратно на торентите, сийдърите не печелят (в общия случай) нищо. Самият тракер може и да печели, но то не е от нарушените авторски права, а от реклама покрай услугата, която предлага. Виж аналогията на did за шосето.

@bluskanie, не увъртай. Каза "много е трудно", сега го върна на "не виждам защо". :emlaugh: Признай си, че не беше прав. Знам, че ще боли :eyebrow: Що се отнася до нередното, нередното е да ПОЛЗВАШ нелицензиран продукт, а не да притежаваш копие. Ако не се лъжа, може да имаш колкото си искаш продукти на CD-та, щом не са ти инсталирани на компютъра, не могат да те осъдят за това. Освен това виж по-горе - за да се заядат с теб, трябва да изкарваш парички от това нелицензирано съдържание.
Аватар
PtD

Мнениеот Alpina » Съб Фев 21, 2009 2:09 pm

Въпроса е и в това, че е подсъдно да позволиш от примерно едно DVD с платени права, да се копират няколко и те да могат да се ползват едновременно. ;)

Хайде да дам пример. Можеш ли да дадеш на някой друг билет за концерт, купен от теб?
А можете ли да влезнете и двамата с този билет?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bluskanie » Съб Фев 21, 2009 2:16 pm

PtD написа:
@bluskanie, не увъртай. Каза "много е трудно", сега го върна на "не виждам защо". :emlaugh: Признай си, че не беше прав. Знам, че ще боли :eyebrow: Що се отнася до нередното, нередното е да ПОЛЗВАШ нелицензиран продукт, а не да притежаваш копие. Ако не се лъжа, може да имаш колкото си искаш продукти на CD-та, щом не са ти инсталирани на компютъра, не могат да те осъдят за това. Освен това виж по-горе - за да се заядат с теб, трябва да изкарваш парички от това нелицензирано съдържание.

За Вистата... какво да увъртам? Софтуера е безплатен, а ти ми казваш, че чиновниците цъкали пиратски копия вкъщи и тва било супер за Майкрософт, щото зарибявали бизнесите... Ми къв е смисъла копията да са пиратски и да дават бъгове (повече от нормалното), вместо да дават free Home Edition версии? Мисля, че логиката ми тук е чук :rofl:

За СиДи-тата. Значи ако си отворя фабрика за копиране на СИДИ та с неплатени права, няма да съм в нарушение, ако не ги продавам, така ли? ;)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот hitar_potter » Съб Фев 21, 2009 2:43 pm

Всички права запазени. Неразрешеният презапис, тиражиране, отдаване под наем, заемане, разпространение, публично представяне и излъчване на този продукт е забранено. Лицензът важи за територията на България.

Това е надписът в/у диска на Queen - greatest hits 2

Колкото и да си говорим, има някакъв закон, а често законите си противоречат със здравата логика. Очевидно е, че подсъдни са каналите за разпространение, а разпространителите на такова съдържание. Т.е. подсъдни са сийдърите и лийчърите. Въпреки, че не извършват това с цел печалба, те ощетяват продуцентите. Но не можеш да забраниш СД устройствата, защото може да рипват музика. Не можеш да забраниш МП3 форматът, защото на него могат да се записват пиратски песни. По същата логика, не можеш да забраниш торент тракера, защото някой може да го използва, за да нарушава закона
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Alpina » Съб Фев 21, 2009 2:48 pm

hitar_potter, a знаеш ли какво значи "неразрешен презапис" ;)

bluskanie, в общи линии, ако го правиш с цел да си имаш дори 5000 копия, просто за всеки случай, да не се прецакат - може. Стига да не г иразпространяваш :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот hitar_potter » Съб Фев 21, 2009 3:06 pm

Ако не се лъжа, имаш правото да направиш едно копие, което да ти бъде като резерва в случай, че оригиналът се повреди. Мисля, че можеш и да го направиш на МП3. Всичко това важи само ако е за лично ползване
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Harka » Съб Фев 21, 2009 5:23 pm

outfaced написа:против пиратството е тоя, който няма достатъчно акъл за да се сети как да печели от него.

Мисля, че това изчерпва темата. :agree:
Аватар
Harka

Мнениеот Shady™ » Съб Фев 21, 2009 5:23 pm

Абе някой може ли да ми поръча това :

http://www.bytelove.com/stuff/gadgets/n ... d_192.html

Или това : http://www.bytelove.com/stuff/gadgets/p ... d_207.html

И някой може ли да ми каже ако си взема Ninja-та дали помагам на Piratebay.org ?!

Само ако може и да ми каже крайната цена и да е от София.. просто супер ! :beer:

Ще почерпя ! :beer: :agree:

Ако може,който може да помогне - да ми пипе PM.
Последна промяна Shady™ на Съб Фев 21, 2009 5:26 pm, променена общо 1 път
Specialized Riders Club !!! SEX™ = Super EXtreme TEAM
Аватар
Shady™

Мнениеот bikerider » Съб Фев 21, 2009 5:25 pm

bluskanie написа:А истината всички знаем каква е, ако щеш и 2 метра отскачай. Тракерите са публично място и чрез тях се разпространяват пиратски продукти.

Напълно съм съгласен. Прав си 100%. Чрез тракерите се разпространяват пиратски копия (не продукти).

Въпроса е защо все още не искаш да осъзнаеш, че въпроса чийто отговор дава извършителя на криминалното деяние не е "как се разпространяват", а "КОЙ ги разпространява". Тракерите не разпространяват нищо - както PtD сполучливо се изрази те са черна дъска. Демонизирането на СРЕДСТВАТА като начин за сплашване на цялото потребителско общество определено няма да мине.

Въпроса е защо стоиш зад казармената позиция: "не можем да спрем X и Y, рота падни за двайсе"? Така ли мислиш? Защото точно така се държи индустрията. Откъде накъде ще бъде ощетен Z, който не сваля пиратски продукти, а само споделя свои неща? Откъде накъде? Ето тук се намесват индивидуалните свободи, правото на свободно изразяване и правото на свободна комуникация. Все понятия, които индустрията, живееща в миналия век очевидно недолюбва.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Съб Фев 21, 2009 9:39 pm

@Shady, в подкрепа на The Pirate Bay са нещата от тази категория:
http://www.bytelove.com/partners/kopimi ... cat_3.html

П.П. Адски се кефя на:

Currently all orders will be 3-5 workdays delayed in addition to our normal delivery times. This is due to large amounts of orders resulting from the ongoing trial against The Pirate Bay. We apologise for the inconvenience.

:clap:
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Нед Фев 22, 2009 1:31 am

:D
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Пон Фев 23, 2009 5:32 pm

http://www.capital.bg/showblog.php?storyid=679905

и съответния коментар:
http://itinerate.blogspot.com/2006/01/m ... -grip.html

Не бих могъл да съм по-съгласен.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пон Фев 23, 2009 6:17 pm

Сравнението с динозаврите е в десетката!

Кое налага цени 14-20$ за един диск?

* Дистрибутирането на физически носители като CD-та и DVD-та са отживелица. Къде по-лесно и евтино за всички участници е да си го дръпна от интернет.

* Звукозаписният процес никога не е бил по-евтин. На практика много музиканти записват в студиа в гаража си или в мазето си.

* Самите музиканти получават 10-20% от приходите. Другите 80-90% ги лапа чичо Музикален дистрибутор.

Много ясно, че и това балонче ще каже ПУК. Но от хубавото трудно се отказва човек ;)
Аватар
PtD

Мнениеот Harka » Пон Фев 23, 2009 6:45 pm

PtD написа:* Дистрибутирането на физически носители като CD-та и DVD-та са отживелица. Къде по-лесно и евтино за всички участници е да си го дръпна от интернет.

Отживелица? Друг път. Дърпането от интернет не е алтернатива на физическите носители като CD-та и DVD-та и не виждам в скоро време да стане. Което разбира се не значи, че умишленото отбягване на тази ниша (интернет свалянето) не е пълна глупост.
Аватар
Harka

Мнениеот axelmax » Пон Фев 23, 2009 6:58 pm

Не съм пипал диск от години.Почти всичко е трансфер,на 100% няма как да се замени.
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот Harka » Пон Фев 23, 2009 7:13 pm

Не съм дърпал MP3 от години. Всичко ми е на дискове. Точно това казвам и аз - двете не са взаимнозаменяеми.
Аватар
Harka

Мнениеот PtD » Пон Фев 23, 2009 7:24 pm

Не са, и аз не твърдя, че са. Твърдя, че разпространението по интернет ще расте, а това на физически носители ще намалява. Поради удобството, както и поради чисто финансови причини.
Аватар
PtD

Мнениеот Harka » Пон Фев 23, 2009 7:27 pm

Така съм съгласен.
Аватар
Harka

Предишна

Назад към Други