Относно смяна на лагери- BB GigaPipe DHLT 118 /68

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Относно смяна на лагери- BB GigaPipe DHLT 118 /68

Мнениеот apostol » Сря Фев 18, 2009 4:49 pm

Изображение
Как да го разглобя?
Ако някой има представа ще се радвам ако сподели.
Поздрави :beer:
Аватар
apostol

Рейтинг: 1291

Мнениеот bobiracing059 » Сря Фев 18, 2009 4:50 pm

А защо ти е да разглабяш касетата?

ПП
По-добре си купи нова,спестяваш си доста гловоболия.Ако имаш наистина хубави лагери и си сръчен,само тогава ти препоръчвам да правиш процедурите на Bikerider. ;) :beer:
Последна промяна bobiracing059 на Сря Фев 18, 2009 5:35 pm, променена общо 1 път
Ram Bikes Team
Аватар
bobiracing059

Рейтинг: 1317

Re: Относно смяна на лагери- BB GigaPipe DHLT 118 /68

Мнениеот The_Ghost_RiDer » Сря Фев 18, 2009 5:13 pm

Според мен няма смисал да я разглабяш. :dunno:
Последна промяна The_Ghost_RiDer на Сря Фев 18, 2009 5:25 pm, променена общо 1 път
Аватар
The_Ghost_RiDer

Рейтинг: 1425

Мнениеот apostol » Сря Фев 18, 2009 5:19 pm

bobiracing059 написа:А защо ти е да разглабяш касетата? :dunno:

Заради лагерите.. :crap:
Аватар
apostol

Re: Относно смяна на лагери- BB GigaPipe DHLT 118 /68

Мнениеот bikerider » Сря Фев 18, 2009 5:21 pm

Един възможен вариант:
1. Махаш чашките една по една с леки почуквания по оста (пластмасов чук!), като държиш касетата в ръка. Ако не излизат лесно използвай за опора рамката (чашката трябва да е хубаво натегната за да не прецакаш рамката) или менгеме. Ако избереш менгеме трябва да подложиш нещо под фланеца (например спейсър) и да внимаваш с резбата на чашката при стягането на менгемето.
2. Махаш лагерите и стоперите на курбелите чрез екстрактор за лагери. За препоръчване е да избягваш вандалски методи с блъскане, за да не надереш оста или смачкаш стоперите.
3. Набий новите лагери с винтова преса или дорник (в никакъв случай не прилагай натиск върху външните черупки!) и след тях стоперите. Преди набиването не е зле да смажеш оста и вътрешните черупки на лагерите за лесен демонтаж в бъдеще. Използвай хубава водоустойчива грес издържаща на високо налягане. Ако оста е титанова (тази не е) задължително използвай anti-seize препарат вместо обикновена смазка.
4. Монтирай на рамката като внимаваш лагерите да не смачкат чашките.

Edit: забравих - преди да демонтираш лагерите провери дали луфта не идва от смачкани/износени уплътнителни конуси в чашките, т.е. дали самите лагери нямат луфт спрямо чашките.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот apostol » Сря Фев 18, 2009 5:34 pm

@bikerider
Благодаря за помоща.
Трябва да намеря екстрактор за лагери с чука не става....
Аватар
apostol

Мнениеот Stancho » Сря Фев 18, 2009 10:37 pm

@apostol - попринцип касетите са направени да не се свалят, а да се сменят. И наистина е много по - лесно да я смениш, вместо да се занимаваш с разглабяне. Иначе ако си решил толкова да го правиш - УСПЕХ.
;)
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот apostol » Сря Фев 18, 2009 10:56 pm

Stancho написа:@apostol - попринцип касетите са направени да не се свалят, а да се сменят. И наистина е много по - лесно да я смениш, вместо да се занимаваш с разглабяне. Иначе ако си решил толкова да го правиш - УСПЕХ.
;)

Аз смятам,че е направено точно с тази умисъл. ;) Цък!
По темата...вложих малко спортна злоба :smash: и успях да го разглобя за сметка на лагера който не работеше/пръснах го/.
Лагера който ми е нужен е MR 21531 2RS.
Поздрави :beer:
Аватар
apostol

Мнениеот vpravov » Сря Фев 18, 2009 11:17 pm

:agree: Апостоле - страшно се кефя на хора като теб, които предпочитат да си поблъскат "главата" да поправят нещо преди евентуално да го сменят. Най-малкото, дори и да го повредят, преди да стигнат до смяната са натрупали безценен и полезен опит за в бъдеще. Продължавай все така и не се отказвай. Чудесно е и това, че се допитваш преди да го направиш. Отъпканата пътека си е отъпкана такава. Но не се отказвай и да отъпкваш и собствената си пътека. :agree:

Евала .... :bowdown:
Аватар
vpravov

Мнениеот apostol » Чет Фев 19, 2009 4:35 pm

Оказа се,че лагер с такива рамери в гр.Русе не мога да открия......
Ако някой от по-големите градове/София,Пловдив...Варна/ има възможност да провери в някой специализиран магазин за лагери за лагер със следните размери 21.5х31х7 моля да пише в темата..ако открие нещо :agree:
Аватар
apostol

Мнениеот Pirate » Чет Фев 19, 2009 5:06 pm

Току-що звъннах в Снабтех - голям магазин за лагери в Сф от който съм взимал много пъти, но за съжаление такъв лагер нямат. Не можаха да го открият нито по номер, нито по размери.

Има и още идин магазин, за който се сещам и ако ми остане време ще ти проверя и там.

Надявам се да се намери в Бг съответния лагер, защото би било жалко възел, който е напълно сервизируем да се наложи да се смени заради липса на лагер. Все пак има и такъв момент, че явно този модел лагер има тясно приложение при велосипедите и затова може да не се предлага у нас.
Аватар
Pirate

Рейтинг: 1777

Мнениеот blaze » Вто Фев 24, 2009 2:18 pm

За жалост и аз установих така за това средно движение преди време. Просто такъв лагер не е стандартен. Даже на едно място един продавач отвори една меко казано ДЕБЕЛА книга с "Нестандартни лагери" и дори там не я намери.

Също така ми се получи и на едно друго средно движение с марка TryAll (съмнява ме да са я чували повечето хора тука).

Теорията ми е че правят голяма поръчка на някоя компания за лагери със техни собствени нестандартни размери, за да може като се счупи лагер да си купиш или ново движение или лагери от тях. Което ме води до това което исках да кажа.

Попитай OneDistribution дали не се предлагат такива. По пътя на логиката би трябвало да има.

Успех :)
Абе, момче, къде ти е седалката бе!?
blaze

Рейтинг: 1514

Мнениеот bikerider » Вто Фев 24, 2009 2:28 pm

blaze написа:Теорията ми е че правят голяма поръчка на някоя компания за лагери със техни собствени нестандартни размери, за да може като се счупи лагер да си купиш или ново движение или лагери от тях. Което ме води до това което исках да кажа.

1. Размерите на лагерите обикновено се определят от инженерното задание (конструкцията се оразмерява и се подбират подходящи материали, обработки и прочие). Инженерното задание се съставя според редица фактори, водещия от които са маркетинговите изисквания. В тоя ред на мисли, тезата ти е трудно доказуема, защото зад някакъв размер може да се крие чисто инженерно решение.
2. Нестандартните неща струват скъпо. Дори в милионни серии. Което не се връзва с теорията ти.
3. Без да искам нищо да кажа, сигурно ли е, че размерите са снети коректно? Нищо чудно да се става дума за некоректно измерен инчов лагер.
Аватар
bikerider

Мнениеот apostol » Вто Фев 24, 2009 2:45 pm

bikerider написа:................
3. Без да искам нищо да кажа, сигурно ли е, че размерите са снети коректно? Нищо чудно да се касае за некоректно измерен инчов лагер.

MR 21531 2RS: 21.5x31x7mm (Fits most ISIS-spline bottom brackets with 21.5mm spindle/bearing interface)

http://www.enduroforkseals.com

Изображение :crazy:
Аватар
apostol

Мнениеот bikerider » Вто Фев 24, 2009 3:07 pm

Кое точно не ти харесва, цената ли?
Аватар
bikerider

Мнениеот apostol » Вто Фев 24, 2009 3:18 pm

bikerider написа:Кое точно не ти харесва, цената ли?

Извинявам се,че не съм се оточнил.Цената на транспорта обесмисля цялото заниятие.
Аватар
apostol

Мнениеот bikerider » Вто Фев 24, 2009 4:30 pm

За съжаление се получава така. На мен ми хрумна доста късно, но все пак да предложа: защо не обиколиш вносителите на лагери, така и така вече имаш точната спецификация на лагера?

Търговците и магазинерите почти сигурно няма да имат на склад такъв лагер, но все пак пробвай още малко, може да изскочи някой заек или някой да е в състояние да ти поръча такъв лагер. При всички положения няма да е особено евтино, но едва ли да надмине цената на нова касета.

Edit: като гледам нова касета е 60лв... трудна работа, особено за два лагера.
Аватар
bikerider

Мнениеот apostol » Вто Фев 24, 2009 6:28 pm

bikerider написа:Edit: като гледам нова касета е 60лв... трудна работа, особено за два лагера.

Отказах се да търся,а и лагерите са 3броя.
Един съфорумник ми помогна да реша проблема си кардинално. :beer:
Аватар
apostol

Назад към Веломеханик