AM - твърдак

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

AM - твърдак

Мнениеот stem » Сря Фев 25, 2009 12:48 pm

Искам да попитам проблем ли е да се кара тази дисциплина със твърдак?
И може ли някой да ми даде предложение какво да сложа на SPRINT APOLON,за този вид каране?
:popcorn:
Аватар
stem

Рейтинг: 1153

Re: AM - твърдак

Мнениеот a2rider » Сря Фев 25, 2009 12:59 pm

stem написа:Искам да попитам проблем ли е да се кара тази дисциплина със твърдак?
И може ли някой да ми даде предложение какво да сложа на SPRINT APOLON,за този вид каране?
:popcorn:

Мисля,че не.Който както му е удобно.
"Аз съм българче, обичам нашите планини зелени..."
Аватар
a2rider

Рейтинг: 984

Мнениеот stem » Сря Фев 25, 2009 1:00 pm

А относно екипировката?Същата ли е като при ХС?
Аватар
stem

Re: AM - твърдак

Мнениеот Admin » Сря Фев 25, 2009 1:33 pm

stem написа:Искам да попитам проблем ли е да се кара тази дисциплина със твърдак?

Тъй като според мен няма дисциплина АМ, ми е малко трудно да отговоря на въпроса ти ;)
Ако питаш дали може да се сглоби твърдак, който да бъде определен като АМ велосипед - да, може.
Тъй като АМ велосипедът е предвиден за каране по различни начини, т.е. идеята при него е за по-голяма универсалност и по-широка приложимост, екипировката ти във всеки случай ще зависи от конкретното каране - ако си излязъл да покараш ХС с АМ велосипеда си, добре е да си с екипировка за ХС.
Ако въпросното ХС каране включва и спускания по технични/трудни пътеки или по-рисковано каране надолу, тогава към ХС екипировката може да добавиш и наколенки (някои слагат и налакътници).
Ако си решил да направиш няколко спускания (нагоре с лифта или по друг начин, но не с каране на велосипеда), добре е да си сложиш защитна екипировка за спускане/фрийрайд.
И т.н. :)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот Isidor » Сря Фев 25, 2009 1:57 pm

Искам да попитам проблем ли е да се кара тази дисциплина със твърдак?

Проблем? Доста е относително....
Например рамка, килограми на велосипедиста и отношението ти към самото колело. Ако си некадърен и ДХ машина да караш на АМ, има вероятност да я прецакаш.... ;) :agree: За издръжливостта на Аполона: да речем, че си около 70-75кг няма какво да се притесняваш, ще те издъжи :). Дано съм помогнал малко. :) Приятно каране! :)
Rides: Santa Cruz Heckler with Fox DHX 5.0
Аватар
Isidor

Рейтинг: 1533

Мнениеот stem » Сря Фев 25, 2009 5:42 pm

Сми 90 килограма съм и 190 висок,рамката е мисля че най-голямата(като размер) а относно за здравината на АПОЛОНА мисля че не е толкова слаб колкото го изкарват(знам че е рамка за ХС,но съм го тормозил и повече и не мърда за сега)
А каква вилка бихте препоръчали?
Благодаря за отговорите ви.
Аватар
stem

Мнениеот Admin » Сря Фев 25, 2009 6:36 pm

А може би все пак е добре да уточниш за какво каране става въпрос? АМ дисциплината на мен не ми е ясна, затова ще е най-добре да постъпиш по описателно: такива и такива пътеки, с/без скокове/падове, с еди каква си скорост и т.н. За да разберем все пак как караш...
Имай предвид, че рамките винаги могат да издържат известни дози тормоз в повече, но до време. И ако не я караш по предназначение, няма как да знаеш в кой момент точно ще стане белята и колко ще е голяма.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот stem » Сря Фев 25, 2009 6:54 pm

Първо искам да се извиня,че не се уточних добре,наистина съжелявам.Ами онтносно скокове не са изкючени,пътеките са предимно по каменисти,но не са изключени и такива с повече корени /тука май неможах да се изразя добре/ а относно скороста предимно се движа по бързо.Дано да съм се изразил този път по-добре и отново благодаря
Аватар
stem

Мнениеот taurus13 » Сря Фев 25, 2009 9:21 pm

Не е толкова въпрос на твърдак или мекица - въпрос на начин на каране и на компоненти. А със твърдак може да се кара всичко - друг е въпросът, че за яките спускания си трябва и мека задница. Иначе най-важна е геометрията и здравината на рамката, както и качествата и хода на предната вилка. Карай си аполона, ако нямаш пари за по-читава рамка и като я счупиш решението ще си дойде от само себе си.
Аватар
taurus13

Назад към All Mountain/Ендуро продукти