градско колело

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

градско колело

Мнениеот Zalmoxis » Сря Фев 11, 2009 4:27 pm

Здравейте,

Искам да си взема някакво градско колело. Не съм карал от години, от както бях малък и искам да видя дали ще се зарибя да си карам системно из София. Сигурно. Не ми се дават повече от 300 лв. и гледам Драгове. Бях се спрял на Оне, но ми казаха, че няма смисъл. Сега си мисля да си взимам Хакер-а и т'ва. Но и за него ми казаха, че не струва. Въпроса е за тези пари има ли нещо по-добро.
Zalmoxis

Рейтинг: 1200

Мнениеот bluskanie » Сря Фев 11, 2009 4:40 pm

Hacker-а не е лош за целта...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Рейтинг: 2000

Мнениеот Zalmoxis » Сря Фев 11, 2009 5:00 pm

в по-стари теми попаднах не ей това:

http://www.raleigh-bg.com/catalog/produ ... ucts_id=94

бива ли го?
Zalmoxis

Мнениеот Bolverk » Сря Фев 11, 2009 5:12 pm

Здравей

Три бързи въпроса:

26 или 28 инчови гуми ?

Размери (твоя височина и килограми) ?

Само асвалт или предвиждаш някакви други преживявания в бъдеще ?

След като огговориш на тези въпроси ще може да ти дадем и малко по-точни предложения.

Като цяло добре си се насочил :)
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот bluskanie » Сря Фев 11, 2009 5:32 pm

Zalmoxis написа:в по-стари теми попаднах не ей това:

http://www.raleigh-bg.com/catalog/produ ... ucts_id=94

бива ли го?

Не го бива... За тия пари, които си отделил - избягвай мека вилка отпред /пружини, скърцане, трошене, тегло/.

Между другото погледни моделите на SPRINT. Преди време имаха оптималните колела за тия кинти.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Zalmoxis » Сря Фев 11, 2009 7:22 pm

ами 1.90 съм и 95 кг :beer:
Zalmoxis

Мнениеот Kpoko » Сря Фев 11, 2009 11:52 pm

И от мен един глас за Хакера, един приятел с горе-долу твоите габарити, че и по-тежък, кара такъв от миналата пролет и до сега не е имал проблеми. Мека вилка в този ценови клас не е за предпочитане, едни хубави ръкавици ще свършат много по-добра работа.
Аватар
Kpoko

Мнениеот azsa-bachinito » Чет Фев 12, 2009 12:38 am

Мен потърси нещо втора ръка - винаги излиза - и гледай да има уши за дискови и големо чело, че после като тръгнеш да подобряваш (според мен след време живо здраво ще тръгнеш) да на какво да слагаш.
Ти заслужаваш приключение ---> http://www.facebook.com/groups/370492219650901/
Аватар
azsa-bachinito

Рейтинг: 1665

Мнениеот ico 1 » Чет Фев 12, 2009 1:03 pm

Вземи си хакер и не му мисли.Гледай само да е с палцови команди,защото ще са ти по-удобни гриповете (дръжките) :) .
Аватар
ico 1

Мнениеот rufu » Пет Фев 13, 2009 2:58 pm

Хакер :agree: Колелото е много леко(макар да е стоманена рамката) и здраво...Перфектно е за градско каране ;)

100% няма да имаш никакви грижи...Аз имам познат 110кг. и вече 3та година го търкаля из СОфия и няма грижи ;)

Аааа ако после се запалиш и ти се кара нещо по сериозно ще може да го продадеш с малка загуба на пари и да си купиш друго по-хубаво...В смисъл че ще си дал малко пари за самото колело :) 255-265лв. е цената на Hacker по магазините :agree:

Задължичтелно твърда вилка отпред :)
Only one bike can broke the barriers...Изображение ...the one....
Аватар
rufu

Рейтинг: 1178

Мнениеот Zalmoxis » Сря Фев 25, 2009 1:49 pm

Благодаря Ви.

Взех си Хакер с твърда вилка за 229 лв. чистак нов.

Супер е.
Толкова ми се кара, че даже го потъркалях из снега, ама ми дойде трудно.
Zalmoxis

Мнениеот Bolverk » Сря Фев 25, 2009 3:10 pm

Честито.

Тъкмо ще имаш възможност да дойдеш на някое нощно каране. Само да се стопли иначе някой хора обещаха откриване през март месец :)
Времето убива !
Аватар
Bolverk

Мнениеот 4epe6ka » Чет Фев 26, 2009 12:32 pm

Здравейте,

може ли да използвам темата, тъй като и моят въпрос е същия :)
Искам да направя подарък за приятеля ми, който много обича да кара колело. По принцип ще се кара по асфалт и из Борисовата градина в столицата, т.е. горист път ;)
Не искам някакво си колело, тъй като половинката ги разбира тези неща и знае кое какво е и аз искам да му направя наистина хубав подарък... перфектния :D
Разбрах, че силно препоръчвате "Хакер" - това ли имате предвид: http://www.niko-bikes.com/eshop/product ... cts_id=235 ?
Бихте ли ми дали насоки какво да гледам, кое е най-доброто... той често коментира амортисьорите на велосипедите, седалките също...
Да речем за момент, че няма ограничение в цената :)
Ако трябва и мерки давам :D 170 см висок, не повече от 70-75 кг. (май дори се изсилвам)

Искрено се надявам да ми помогнете :beer:
:peace:
4epe6ka

Рейтинг: 1240

Мнениеот t.kyosev » Чет Фев 26, 2009 3:39 pm

Здравей, не си ни разбрала напълно точно. Хакера е най-оптималния избор в неговия ценови клас(нисък клас). Ако приятелят ти иска велосипед, с който да се разхождате в града и по паркчета това е избора. Ако искате да карате в планината ще трябва да се насочите към по-добро колело. Най-добре помисли каква сума си готова да отделиш и дали ще се кара и извън града.
Аватар
t.kyosev

Рейтинг: 1724

Мнениеот hitar_potter » Чет Фев 26, 2009 4:07 pm

Колела могат да се препоръчват и за 250, и за 500, и за 1500 лв... Наистина е хубаво да кажеш някаква граница в цената, защото особено при ниският ценови клас винаги си заслужава да купиш по-скъпото :) Като ориентир мога да ти дам няколко „известни“ колела - drag ontario , RAM HT1, RAM HT2.. ще се спра дотук, че да не ти развалям ентусиазма :) Иначе, това дето го описваш - може би драг гризли/драг онтарио... Нещо такова :) Уточни бюджет, за да бъдем по-конкретни!
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Bolverk » Чет Фев 26, 2009 4:34 pm

Здравей,

Сега за градско колело не е необходимо да се изхвърля с парите. Давам ти няколко предложения за максимума според мен пари.

Повечето хора биха ти препоръчали Drag Ontario:

http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 207&lang=2

Това е Team Edition, това колело мен лично не ми е фаворит.

Следва една чуждестранна марка:

http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 257&lang=2

Монгооса повече ми харесва мен лично.

А това е едно българско колело прикрито под чуждестранен облик:

http://www.sportdelivery.com/catalog/pr ... cts_id=190

То е и моят личен фаворит в тази класация.

Иначе наистина е добре да дадеш един ценови ориентир. Защото иначе списъкът, ще е безкраен.
Времето убива !
Аватар
Bolverk

Мнениеот hitar_potter » Чет Фев 26, 2009 5:28 pm

Bolverk написа:
А това е едно българско колело прикрито под чуждестранен облик:

http://www.sportdelivery.com/catalog/pr ... cts_id=190

То е и моят личен фаворит в тази класация.

И
С тези 24 спици.... За мен най-балансиран избор ще е drag ontario pro
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот 4epe6ka » Чет Фев 26, 2009 5:59 pm

Еййййй, много ви благодаря за отзивчивостта :) :) :) :)
Трудно ми е да кажа горна граница за цена... просто не знам кое влиза в категория "скъпо" и кое в "евтино" :dunno:
Добре... например 500-600 лв. като одобрявам и вариантите, които вие предлагахте. Колко струва нисък клас?
На мен на външен вид ми хареса много НЕПАЛа :agree:
Каква е разликата между Tyax V-Brake и Ontario Team Edition освен разбира се в описанието... кое е по-добро и защо?
Няма да изкачва планини с колелото, определено, ще го използва за градски условия, любителско каране, из паркове, градинки и неизбежни дупки :D
Ако имате въпроси питайте, защото аз наистина нищо не разбирам, колкото и да ми се иска :crap: и не знам просто какво още да казвам като ориентир....
Благодаря ви още веднъж! :beer:
4epe6ka

Мнениеот t.kyosev » Чет Фев 26, 2009 6:00 pm

@4epe6ka, ако ще се спреш на този ценови клас и аз бих предпочел Drag Ontario Pro. От Team Edition си мисля, че няма да има нужда. Мога да го препоръчам смело понеже съм го изпитал лично. Подлагал съм го на доста по-големи натоварвания от градско каране и въпреки 100те ми килограма колелото се държи доста прилично.

Хмм, отплеснах се... Сега май ти става ясно защо ти казах предварително да уточниш на каква стойност смяташ да е колелото и за какво ще се ползва. Ако си сигурна че колелото ще се ползва само и единствено за градско каране все още бих ти препоръчал Хакера или може би спринт Леопард. Едно от предимствата им е, че вероятно няма да е толкова атрактивно за крадене...

Ако не държиш толкова подаръка да остане изненада, можеш да подпиташ и половинката си, какво иска. Ако е запален по колоезденето има голяма вероятност той също да има определено мнение по въпроса.

Edit: изпревари мен :). Драг гризли също не е лош вариант или Драг One.
Аватар
t.kyosev

Мнениеот 4epe6ka » Чет Фев 26, 2009 6:27 pm

t.kyosev, много благодаря :)
за градско ползване е, няма да изкачва планини определено ;)
аз сега подпитах приятели и те казаха, че от няколко години не слизат от Sprint Apolon. Вие какво ще кажете?
А по принцип, с какво трябва да започне изборът ми на велосипед освен с ценова рамка и условия, в които ще се кара колелото? Кое по-напред да гледам - рамка, скорости, гуми? :confused:
4epe6ka

Мнениеот azsa-bachinito » Чет Фев 26, 2009 6:29 pm

Непала е супер, но са му слаби каплите. Аз за малко над 1000 км и 100 кила гиво тегло и смесено каране, пътеки и асвалтови дупки с 30 км и нагоре в час, сам ги посплескал малко :). По принцип се изправят (май на стенд ) :dunno: но не знам какъв е ефекта. Иначе колелцето си е супер за града най-удобната геометрия от посочените. И окомплектова, абе само тиа 24 спици, кой се е излъгал да ги сложи. Поне изглеждат добре. :D
Аватар
azsa-bachinito

Мнениеот Bolverk » Чет Фев 26, 2009 6:34 pm

И
С тези 24 спици.... За мен най-балансиран избор ще е drag ontario pro

:) 24 спици да, но колко бой, ще понесе в градски условия ?

Непалът е с по-къса ефективна горна тръба, тоест е по-къс и стойката на колоездача е по-изправена. Това е по-удобно в градски условия с оглед по-голямата видимост. А като окомплектовка е най-добрият от изброените от мен модели. Затова ми е фаворит.

Колкото до разликите :) . Те са много и ще задълбаем в множество термини. Накратко Тyax отстъпва на онтариото като окомплектовка, но по мое лично мнение е с по-удобна геометрия (но то при всеки е различно). Онтариото е по-балансиран и позволява добро каране както на пътя така и извън него.

Сега ако ще се газарее (така да се изразя) с колелото ,май пак ще препоръчам Непалът. Просто дисковите спирачки привличат погледите :) а и тези дискови спират (не съм сигурен в предната спирачка на Онтарио ТЕ). Минус на непалът е че е малко по-тежък от претендентите му, но в градски условия това е пренебрежимо.

Колегите също са предложили хубави колелета, така че можеш да огледаш всичките.

Едит:

За да ти помогна малко какво да гледаш:

Рамка - да има неговият размер за него е 17 или макс 18 инчова (1 инч = 2.54 см)
Вилка - в този ценови клас да не пише Zoom.
Скорости - 24 са скоростите в този ценови клас и другото важно - никаде да не пише Tourney
Гуми - включвам и капли и спици тук. Принципно повечето спици означава по-здраво колело. За шините е важно да са двустенни. Гумите мм там май каквото е окомплектовано.
Останалото - по възможност да не пише Zoom и да е алуминиево е за предпочитане.
Последна промяна Bolverk на Чет Фев 26, 2009 6:44 pm, променена общо 2 пъти
Времето убива !
Аватар
Bolverk

Мнениеот azsa-bachinito » Чет Фев 26, 2009 6:39 pm

Онтриото и Непала са една тежест, само че онтариото няма задна сприрачла отзад (- около 400 гр?). Спирачката на онтариото спира добре, като на непала, пробвал съм. А решението на непал зимаш го, и като се скапят шините слагаш едни капли за около 200 лв :). За Свободно яздене :). Ама преди това и една въздушна вилчица.
Аватар
azsa-bachinito

Мнениеот Kpoko » Чет Фев 26, 2009 7:29 pm

Bolverk написа: ...:) 24 спици да, но колко бой, ще понесе в градски условия ?...

Много :). Липсващи капаци на шахти, необозначени изкопи и кратерите по улиците + малко по-висока скорост = олеле, майко. На старото ми колело се наложи да ми изправят със скоба шината (забележи, не центроват, а изправят).
Един глас и от мен за Онтарио Про.
Аватар
Kpoko

Мнениеот t.kyosev » Чет Фев 26, 2009 10:58 pm

4epe6ka написа:t.kyosev, много благодаря :)
за градско ползване е, няма да изкачва планини определено ;)
аз сега подпитах приятели и те казаха, че от няколко години не слизат от Sprint Apolon. Вие какво ще кажете?
А по принцип, с какво трябва да започне изборът ми на велосипед освен с ценова рамка и условия, в които ще се кара колелото? Кое по-напред да гледам - рамка, скорости, гуми? :confused:

Аполона е добър. Много по-добър от Хакера. Лично аз като купувах колело гледах и за него, но нямаше подходящ размер за мен.
Най-добре прочети статиите в сайта посветени на велосипедите за да добиеш някаква представа на какво е хубаво да се наблегне:
http://mtb-bg.com/articles/ar045.htm
http://mtb-bg.com/articles/ar003.htm
http://mtb-bg.com/articles/ar067.htm
http://mtb-bg.com/articles/ar054.htm

Edit: имаш лично съобщение
Edit2: сега забелязах, че аполона е с 24 спици. Това не е много добра идея.
Аватар
t.kyosev

Мнениеот hitar_potter » Чет Фев 26, 2009 11:42 pm

Аполона по принцип е анаогичен на онарио про. Както описваш предназначението, като гледам, няма смисъл да купиваш по-евтино нещо ор онтарио про. Ако наистина ще се кара само по града и парка - няма никакъв проблем да е гризли/хакер - само, дето ще са по-тежички. И за трите байка смятам, че няма да имаш проблеми със скорости, спирачки и шини. Но все пак помисли за варианта, че приятеля ти може и да поиска да кара и в планината - тан онтариото си е най-дибре

(И аз си мислех, че няма да карам колелото си в планината, като го купувах :D )

Основните неща, за които трябва да гледаш са:
Да не е с дискови спирачки
Да има много спици
Каплите да са двустенно
Да има колкото се може по-малко пластмасови части
И, разбира се, както правилно си се насочила - да няма заден "амортисьор"

Успех с покупката! А аз пак ще ходатайствам за онтарио ПРО (а не ТЕ) :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот 4epe6ka » Пет Фев 27, 2009 3:02 pm

Страшно ужасно силно много съм ви благодарна за съветите :bowdown: :)
цял ден днес чета сайтовете, които t.kyosev даде по-горе и толкова много научавам :^:
направих си записки на моделите, които вие предложихте, с вашите коментари за всеки модел и характеристиките им, сего ги отсявам :)
определено ме пленихте с Онтарио Про :D
ох, докато напиша този пост минаха 3 часа...така е, работа с удоволствие :D
аз сега съм в процес на разузнаване какво колело е имал преди... отдавна не го кара, кара го сестра му...а и това няма да е голям показател, тъй като това колело е купено отдавна и не от него :)
бих искала само да питам..има ли някаква марка гуми, която да е за предпочитане, да е най-добрата (както при автомобилите - Мишелин, Гудиър, Бриджстоун и др.) ?
Про-то е с 36 спици, преброих ги :D
Размерът на рамката много ме притеснява, Bolverk каза 17 или 18 инча.. в единия линк имаше таблица с размери, аз също видях тези числа, само че... 17 или 18? :confused: много малко ми се струва 17 инча?
Има и друг много важен въпрос - къде в София мога да закупя евентуално (най-вероятно) Про-то? :)

А Гризлито също не е лошо, така като чета характеристиките? Може ли да се сравнява с Про изобщо?

Много, много ви благодаря, още много пъти! :beer: :)
Последна промяна 4epe6ka на Пет Фев 27, 2009 3:06 pm, променена общо 1 път
4epe6ka

Мнениеот 4epe6ka » Пет Фев 27, 2009 3:03 pm

А... Гризли има дискови спирачки! Ееей.. :(
отпада като вариант значи?
4epe6ka

Мнениеот t.kyosev » Пет Фев 27, 2009 3:37 pm

Има и Гризли без дискови спирачки. Основното предимство на Онтарио Про е в задната му главина. Относно гумите Schwalbe Smart Sam са подходящи за градско колело поради непрекъснатата шарка на грайфера в средата. Не зная дали обаче ще се съгласят да ти ги сменят на място. Миналата година колелото се продаваше с Tioga Factory.
Аватар
t.kyosev

Мнениеот 4epe6ka » Пет Фев 27, 2009 5:27 pm

Много са красиви! :agree:
:) Има ли значение и гумите какви са, да почна и това да гледам? :D :D
4epe6ka

Следваща

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти