Рамка Ram XC 2

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Рамка Ram XC 2

Мнениеот acidrain » Сря Мар 04, 2009 10:04 pm

Здравейте, решил съм да си взема мека рамка и се заглеждам по XC 2, но ме притеснява дали е подходяща за теглото ми - 95-97кг.Карам спокойно, без много бързане като изкачванията имат превес пред спусканията. Ако тази рамка не е подходяща за килограмите ми, може ли да ми препоръчате мека рамка до 800лв. подходяща за XC.
Аватар
acidrain

Рейтинг: 1800

Мнениеот ACID BURN » Сря Мар 04, 2009 11:19 pm

Рамката е подходящата за твоите килограми.Това е здрава, сравнително тежка рамка(ако говориме за великите марки), но работеща рамка!Има хубава геометрия за ХЦ.Въпроса е колко си висок, за да можеш да определиш размера на рамката 20,5"- над 195 см; 18,5"- от 175см до 185см; 16,5"-до 175 см, като можеш да проиграваш геометрията и разпределянето на тежеста си в/у колелото чрез ъгъл и дължина на лапа и дължина на колчето за седалката. :)
Аватар
ACID BURN

Рейтинг: 1820

Мнениеот azsa-bachinito » Сря Мар 04, 2009 11:22 pm

Според мен въпросът е по-скоро в шока дали е подходящ или е по-добре при купуването на рамката да бъде сменен с друг. Вие какво мислите. Иначе (без да съм фанат на тема РАМ) рамката, а и като цяло рамките на въпрсната фирма, се е доказала със здравина и ефективност за парире си. А не е ли по-добре АМ рамката?
Ти заслужаваш приключение ---> http://www.facebook.com/groups/370492219650901/
Аватар
azsa-bachinito

Рейтинг: 1665

рамка за хс

Мнениеот Константин » Чет Мар 05, 2009 6:46 am

Това е здрава рамка,няма да е проблем теглото ти.Най-важното е амортисьорът да има рибаунд,защото нагоре е удобно да не се клатиш,въртейки педалите,а на спускане задницата трябва да не е инертна.Аз прадпочитам въздушните амортисьори,защото са леки и може да регулираш прецизно налягането според теглото си (и раницата си...). :beer:
Косьо
Аватар
Константин

Рейтинг: 1712

Re: рамка за хс

Мнениеот jivkonik » Чет Мар 05, 2009 10:20 am

Константин написа:Това е здрава рамка,няма да е проблем теглото ти.Най-важното е амортисьорът да има рибаунд,защото нагоре е удобно да не се клатиш,въртейки педалите,а на спускане задницата трябва да не е инертна.Аз прадпочитам въздушните амортисьори,защото са леки и може да регулираш прецизно налягането според теглото си (и раницата си...). :beer:

:nono: :nono: :nono: РИБАУНДА точно няма да му помогне "да не се клати нагоре...." трябва му платформен шок или такъв със заключване (и желателно с праг на отключване....)
Аватар
jivkonik

Рейтинг: 2000

Мнениеот Admin » Чет Мар 05, 2009 11:12 am

Може би Константин има друго предвид.
Случвало ми се е, когато връщането е настроено да е твърде бързо, при изкачване по неравни терени окачването да се разгъва малко "нервно" и "клатещо" след минаване през препятствие. Усещал съм го най-вече при велосипеди с по-голям ход - 150 мм. Говоря за съвсем различен случай от клатенето при педалиране.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

рамка за ХС

Мнениеот Константин » Чет Мар 05, 2009 11:37 am

Да,уточнението е много на място,благодаря за него.
Затова още по-общо казано-колкото повече настройки има амортесьора,толкова повече вкусове ще покрие.Лично аз не мога да карам с блокиран шок,предпочитам да работи 'мързеливо'.Затова локаут-ът не ми е влизал в употреба,той е по-скоро за хора,които фаворитизират високата скорост(в смисъл-състезателно темпо).А надолу обичам амортесьора да е много 'пъргъв'.... :)
И все пак,да не забравяме,колкото хора,толкова и вкусове....
:beer:
Косьо
Аватар
Константин

Рейтинг: 1712

Мнениеот Newone » Чет Мар 05, 2009 4:28 pm

Pho3nix написа:....Мисля че можеш да престанеш, като не разбираш, да си вреш носа навсякъде. Човека е казал, че катеренето има превез. При АМ, спускането има превез. Предлагам ти да се пообразоваш малко и тогава да пишеш, преди да ти е паднал рейтинга под 1000 :popcorn:

Не е лошо сам да спазваш съветите, които даваш....Дори не съм посочил всичките ти правописни грешки. :nono:
Life is a short, warm moment!
Аватар
Newone

Мнениеот ACID BURN » Чет Мар 05, 2009 4:29 pm

Pho3nix написа:.... При АМ, спускането има превез....

Рядко пиша, обаче това ми направи кофти впечатление.
Това дето каза за АМ(стила на каране) не е вярно или по-скоро неточно.АМ рамките са един компромис, за да може да се кара навсякъде с тях и колоездача да има комфорт при спускане, но и леко(като усилие) изкачване.АМ каране може да бъде равно по черен път, но да се води АМ каране, защото в края на маршрута има стръмно спускане.АМ карането е относително! Затова някои хора :) казват, че не съществува.
Аватар
ACID BURN

Рейтинг: 1820

Мнениеот Pho3nix » Чет Мар 05, 2009 6:26 pm

под "при АМ" имах предвид при рамката рам ам не стила ам. Написаното го знам от сайта на рам и от ревюто на Админа :agree:
kotka12 написа:най-бързо обаче било оранжавото в съчетание с вилка дето вади много ход
Аватар
Pho3nix

Рейтинг: 978

Мнениеот Lilly » Пет Мар 06, 2009 6:02 pm

:offtopic: Човекът, пуснал темата, за АМ ли питаше нещо или аз се бъркам?:dunno:
На мен самата другото ми колело е точно xc2-ката и мога да кажа, че с правилната комплектовка се държи много добре на крос-кънтри терени, движи се леко, но в същото време стабилно, а пък геометрията е такава, че шока почти не работи при педалиране. Относно килограмите-не мисля, че ще са проблем ;) Няма да се разочароваш докато си го караш по предназначение :beer:
Аватар
Lilly

Рейтинг: 1457

Мнениеот JK » Пет Мар 06, 2009 8:26 pm

@acidrain
карам XC2 във варианта с Ario 2.2
рамката е малко тежичка но пък придава усещане за здравина и стабилност на колелото затова щом няма да гониш висока скорост или спортни постижения това е добра рамка за тези пари
теглото ти също, според мен, няма да е проблем за рамката
катери добре и сравнително леко след като се погрижиш като цяло окомплектовката да придаде правилната геометрия за ХС на байка
Ario-то си има и заключване, но ако го настроиш с по-малък sag и rebоund-а му не е много пъргав почти няма да усещаш клатене при педалиране
в заключение - мисля че ХС2 е подходяща за това което търсиш :agree:
"Той трябва да отива непрекъснато все по-далече, там е единствената му страна"
Аватар
JK

Рейтинг: 1614

Мнениеот kpax » Сря Мар 11, 2009 1:33 pm

Тежа 95кг и карам XC2 вече година. Рамката определено работи добре и вдъхва доверие.

Има някаква нагласа че щом е за XC значи не е много здрава -- няма такова нещо. Горната, долната и седалковата тръби са с по-голям диаметър от HT2, a HT2 има репутация на здрава рамка.

Здравината няма да е проблем, но не взимай шок RS BAR, издъхват под такива килограми - моят започна да изпуска въздух. В нета можеш да намериш и други тежки карачи които се оплакват от същото, така че не става въпрос за единичен случай. Смених го с Ario и нямам проблеми.
Аватар
kpax

Рейтинг: 1655

Re: Рамка Ram XC 2

Мнениеот ХристоС. » Сря Юли 29, 2009 12:46 am

Рамката (xc.two) е много стабилна. Държи се чудесно при почти всякакъв тип каране (cross country, all mountain, road), което я прави доста универсална. Вероятно наистина не е най-лекият вариант, но определено не са направени компромиси със здравината; а и със подходящата окомплектовка тежестта може да бъде смъкната доста. Относно Rock Shox BAR - моят започна да изпуска след малко повече от година, но след като му бяха подменени всички уплътнения (предлагат се ремонтни комплекти) - заработи като нов (е, shock със заключване би бил доста по-добър вариант, ако се катери повечко, но е вярно и казаното от Lilly, че геометрията на рамката не предполага shock-ът да потъва при въртене на педалите и да отнема от силата - този недостатък на BAR е по-ясно изразен единствено при изкачване на по-стръмни от 25°наклони в изправена стойка, което в някаква степен си зависи и от стила на каране доколко ще е осезаемо.

Всъщност, не виждам никой да е препоръчал xc.three - има ли специална причина за това, освен че е по-скъпа от xc.two (но пък е и по-лека и с подобрено окачване на shock-a, отделно е изработена от по-здрав материал)?
The phoenix was reduced to ashes, from which a new, young, strong phoenix arises, reborn anew to live again.
_loading resurrection: complete
_starting rebirth: started
_metamorphosis: beta state
Аватар
ХристоС.

Рейтинг: 1511

Назад към Продукти за крос-кънтри