Ужасно скърцане

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Ужасно скърцане

Мнениеот BehindEnemyLines » Пет Мар 13, 2009 8:31 pm

Здравейте колеги!
Днес ходих да покарам малко из ''чистите'' ни улици и по едно време се появи една адски дразнещо скърцане.Получава се като съм седнал на седалката и мина през неравност или като подскачам на седалката. От какво може да е това?Колелото ми е Scott Voltage 35.
Имам и още едно скърцане,излиза от предната гума(мисля че е спирачката,но не съм сигурен)Получава се от бавно движение на гумата,например като го бутам до мен,но не е постоянно.По едно време свисти,по друго спре и така докато не набера скорост.
Моля ви,ако някой има идеи да споделя.
Благодаря предварително! :beer:
BehindEnemyLines

Рейтинг: 1240

Мнениеот Pho3nix » Пет Мар 13, 2009 8:34 pm

Скърцането може да е всичко. Най-добре отиди на сервиз, там могат да ти открият от какво е. Иначе другия ти проблем е от спирачките, това означава че не са регулирани добре. Отиди на реглаж, ако не разбираш, за едни 2 лева ще ти го оправят :agree:
kotka12 написа:най-бързо обаче било оранжавото в съчетание с вилка дето вади много ход
Аватар
Pho3nix

Рейтинг: 978

Мнениеот dido85 » Пет Мар 13, 2009 8:52 pm

Освен от разхлабен захват м/у кола и релсите, може да скърца и от там където релсите влизат в пластмасата на седлото (при старата ми седалка се оправи с капчица масло и не се появи повече)
Аватар
dido85

Рейтинг: 1665

Мнениеот манджа » Пет Мар 13, 2009 8:55 pm

пробвай да затегнеш седалката и ако не се оправи отиди в оторизиран сервиз ;)
Pulse STR
Аватар
манджа

Рейтинг: 1454

Мнениеот BehindEnemyLines » Пет Мар 13, 2009 9:13 pm

Благодаря ви момчета! И аз така си помислих отначало,но нямах инструмент,за да опитам. За спирачките и тях ще ги видя,уж ги настрйвах,ще видим. :beer:
BehindEnemyLines

Мнениеот marsa » Пет Мар 13, 2009 9:31 pm

Щом нямаш инструменти, явно ще ходиш на сервиз. Иначе можеш да опиташ с вдигнати крака от педалите, при бавно движение и тръскане дали го има - ако не, значи е средно движение/курбели/педали вероятно. Ако го има си елиминирал тези варианти и остава челото, амортисйора (захвата, най- вече)... Има някакъв вариант и да е от хлабави спици, особено ако има пукане, но това е по- рядко.

Разбира се може да е и от захватите на колчето де... Опитай да караш прав, за да елиминираш и това. Не се лъжи по това от къде ти звучи, звуците се предават по рамката и понякога са много измамни.
Последна промяна marsa на Пет Мар 13, 2009 9:43 pm, променена общо 1 път
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот Quasar » Пет Мар 13, 2009 9:36 pm

Скърцането като буташ е от леко закривен диск на спирачката просто намести накладките и си огин...а отзад е заради седалката...затягаш релсите и пръскаш с някво спрейче там където влизат в пластмасите на самата седалка и трябва да спре
Аватар
Quasar

Рейтинг: 1305

Мнениеот BehindEnemyLines » Пет Мар 13, 2009 9:47 pm

Правих си подобен експеримент. Не седя на седалката и си въртя-няма го тоя звук.Седна ли-появява се веднага. Утре ще го изкарам да го натроя(диска и ще затегна колчето). Само да оточня,че си имам интрумент,но не го носих когато се появи звукът. ;)
BehindEnemyLines

Мнениеот hitar_potter » Съб Мар 14, 2009 12:43 am

Егати, човекът пита нещо и всички юруш на сервиз... Все пак сме във форум „веломеханик“ :nono:

Иначе, ако си сигурен, че е в сегалката бъга, разглобяваш, чистиш, буташ малко масло/грес, сглобяваш и гледаш какво е станало :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Мнениеот kotka12 » Съб Мар 14, 2009 8:18 am

хубаво разглоби и почисти скобата на седалката
избърши старателно и вътрешната повърхност на седалковата тръба на рамката
понякога ужасно силни звуци се получват от миниатюрна прашинка
някъде там
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот BehindEnemyLines » Съб Мар 14, 2009 5:18 pm

Moмчета,Благодаря!!!
Току-що се прибрах с настрорено колело и без скърцания! :beer:
Свиренето откъм спирачката същност е било от главината.Ходих до сервиз за това,защото колкото и да я настройвах спирачката скърцане пак имаше...но се оказа,че не това е истинския проблем.Казаха ми също,че има съвсем лека закривяване на диска,което не било фатално и да се карам спокойно.
За седалката бяхте прави.Явно се е била разхлабила или е влезнала мрасотия.Почистих и колелото заспа!
Благодаря ви много!!! :bowdown:
BehindEnemyLines

Назад към Веломеханик