"Счупих ли си главата"

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

"Счупих ли си главата"

Мнениеот vilio » Нед Мар 15, 2009 11:15 pm

Здравейте,

вчера и днес се ровя из форума и чета мнения за какво ли не и реших да драсна 1-2 реда и да ви питам няколко въпроса.

На 24 г. съм, малко едричък 196 и над 100 кг. и реших да се сдобия с велосипед за развлечение, раздвижване и разходки извън града. До преди 5-6 години имах един таралясник "ULTRA" обаче бях много доволен, карах го много време по горите и из града, но то остана при един пич.
Сега реших да се върна към старото време та почнах да се ровя из сайтовете. Може би ще кажете що не отиде на живо в някой магазин. Е ходих ама човека имаше "по-важни" клиенти и аз не го изтраях. А съм само от 2 месеца в този град(Пз) и не ми е ясно къде какво има.
Та по същество след доста ровене и питане от нико-байкс ми препоръчаха това: http://www.niko-bikes.com/eshop/product ... cts_id=290
Обаче малко множко ми се видя цената на онзи момент и стигнахме до това: http://www.niko-bikes.com/eshop/product ... cts_id=235
Ограниченията в избора бяха свързани най-вече с размера на рамката (21'').
В крайна сметка го поръчах, но ровенето тук във форумите започна след това и колкото повече чета, толкова повече се дразня. Имам чувството, че голямото желание ме доведе до кофти покупка.

Кажете ми това колело ще ми свърши ли въобще някаква работа и ако да, на какво най-много може да бъде подложено?
Приемам съвети и за всичко останало.

Благодаря предварително!
vilio

Рейтинг: 1290

Re: "Счупих ли си главата"

Мнениеот hitar_potter » Нед Мар 15, 2009 11:40 pm

Ще замести старата ти ултра :) Малко ще тежи, но иначе е хубав велосипед за цената си, Карай си го със здраве :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Мнениеот emil_a626 » Нед Мар 15, 2009 11:42 pm

Ами мисля , че и в двата случая не си се прецакал. Аполона е доста добро колело за цената си и хората от НИКО добре са те насочили но щом си имал ограничения в парата и хакерчето не е лошо.Няма окачване което в този клас си е + , няма дискови спирачки което пак е + => не си се минал.
Ако си беше взел колело от метро , практикер , била , фантастико или аптеката в блока тогава си щял да направиж фатална грешка.За сега ти е добро , като се научиш и ориентираш къде и какво ще караш можеш да инвестираш в ново.
Спи спокойно , все пак вече си поръчал и няма как да ти помогне някой от форума.
Аватар
emil_a626

Рейтинг: 1225

Мнениеот codename47 » Нед Мар 15, 2009 11:49 pm

emil_a626 написа:Ами мисля , че и в двата случая не си се прецакал. Аполона е доста добро колело за цената си и хората от НИКО добре са те насочили но щом си имал ограничения в парата и хакерчето не е лошо.Няма окачване което в този клас си е + , няма дискови спирачки което пак е + => не си се минал.
Ако си беше взел колело от метро , практикер , била , фантастико или аптеката в блока тогава си щял да направиж фатална грешка.За сега ти е добро , като се научиш и ориентираш къде и какво ще караш можеш да инвестираш в ново.
Спи спокойно , все пак вече си поръчал и няма как да ти помогне някой от форума.

:agree:
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот vilio » Пон Мар 16, 2009 12:08 am

Мерси момчета за бързата реакция и отделеното време. Разбира се, ще съм доволен ако и други хора се отзоват.
Разбирам, че и други хора с моите габарити карат, което ме радва. :)
Супер е, че има такъв форум и хора, които помагат. Предполагам, че и по-други въпроси ще се допитам (след 2-я път отиваме на черпене) :beer: :beer:
vilio

Мнениеот pyle » Пон Мар 16, 2009 9:13 pm

аполона има повече място за надграждане и е хубаво колело :)
Аватар
pyle

Рейтинг: 1128

Мнениеот Ozzie » Пон Мар 16, 2009 9:39 pm

vilio написа:Имам чувството, че голямото желание ме доведе до кофти покупка.

Проблема за "лошата" покупка не е в желанието ти да имаш велосипед. Проблема е в това колко си склонен (имаш възможност) да дадеш за велосипед. Както се казва в една поговорка, "простирай се според чергата си", така и ти.
vilio написа:Кажете ми това колело ще ми свърши ли въобще някаква работа и ако да, на какво най-много може да бъде подложено?

Разбира се, че ще ти свърши работа. Няма велосипед който да не може да изпълни предназначението си. Ще можеш спокойно да си ходиш на работа с него (ако имаш желание и възможност), да си го караш по градските паркове (ако не ти стига времето да излезеш извън града), ще можеш да караш (не много агресивно и бързо) по черните пътищаа и пътечки. Всичко опира до теб като карач. Но започнеш ли по- често да го разкарваш извън цивилизацията, очаквай да се стигне до
vilio написа:Приемам съвети и за всичко останало.

Приятна вечер! (-:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот vilio » Пон Мар 16, 2009 10:09 pm

Ozzie,

благодаря за изчерпателния отговор. Браво, че обръщате внимание и на "новаци" като мен.
За "чергата" си напълно прав, но аз по-скоро инвестирах по-малко пари, за да разбера дали запалването няма да е краткотрайно(все пак различно беше на 13 години с Ултрата и ентусиазма). Питах по-скоро, защото исках да разбера дали не съм се олял с намалянето на бюджета и избора на колело.
Иначе докато четох мненията из форума, разбрах че за здраво щъкане по гори и планини се постига със значително по-висока сума, като се има предвид теглото ми.

Със сигурност не е изключено след няколко месеца да искам съвет за нова покупка.

Успех и безаварийно каране!!! :) :) :)
vilio

Мнениеот hitar_potter » Пон Мар 16, 2009 10:28 pm

pyle написа:аполона има повече място за надграждане и е хубаво колело :)
Това е ясно. Въпросът е, че за всяка цена си има оптимален велосипед. И аполона, и хакера са оптимални колела за цената си ;)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот PowerSlide » Сря Мар 18, 2009 4:33 am

vilio написа:но аз по-скоро инвестирах по-малко пари, за да разбера дали запалването няма да е краткотрайно......
Със сигурност не е изключено след няколко месеца да искам съвет за нова покупка.

И жена ми започна с хакер и го кара половин година ама гледай до къде стигна - http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=46653
При изминати около 5000км единствения дефект на хакера беше тотално разбитото средно движение, то даже не е дефект а просто се изхаби съвсем нормално щото е от най-простите (3лв струваше мисля) но като го смениха с някаква ос-касета на шимано (за 20лв) вече няма никакви проблеми :) Отвреме навреме сменях и калотките на спирачките. При тебе вероятно разликата ще е в по-бързото износване на частите поради двойно по-високото ти тегло спрямо жена ми ;)
Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

Мнениеот vilio » Сря Мар 18, 2009 5:55 pm

PowerSlide написа:[И жена ми започна с хакер и го кара половин година ама гледай до къде стигна - http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=46653
При изминати около 5000км единствения дефект на хакера беше тотално разбитото средно движение, то даже не е дефект а просто се изхаби съвсем нормално щото е от най-простите (3лв струваше мисля) но като го смениха с някаква ос-касета на шимано (за 20лв) вече няма никакви проблеми :) Отвреме навреме сменях и калотките на спирачките. При тебе вероятно разликата ще е в по-бързото износване на частите поради двойно по-високото ти тегло спрямо жена ми ;)

Поздрави, страхотно семейство сте. И благодаря за коментара, все пак личният опит си е най-показателен. :agree:
Аз вече тествах колелото и съм донякъде доволен от позабравеното усещане, но седалката ми уби голяма част от удоволствието Чудя се дали това е заради теглото ми, дългото време без колоездене или просто седалката е боклук. :dunno: :dunno: :dunno:

Попрочетох тук за седалките и затова няма да питам какво да правя, каква седалка да взема и т.н.

Ще се радвам обаче ако някой по-тежичък байкър ми даде ако не съвет, то поне мнение по-този въпрос. :) :) :)

Отново мерси на всички, които отделиха време да ми отговарят :bowdown: :bowdown: :bowdown:
vilio

Мнениеот codename47 » Сря Мар 18, 2009 6:09 pm

зависи от задника :) , но аз съм с тази и ми е доста удобна. Удобството зависи и от позицията върху колелото и настройката на самата седалка. Също е и въпрос на свикване. Пробвай първо с тази с която е хакера... :beer:
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот PowerSlide » Сря Мар 18, 2009 9:09 pm

Oпределено седалката е боклук :agree: сменяй я :beer:
Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

Мнениеот Yavkata » Чет Мар 19, 2009 6:21 am

Преди около две години през ръцете ми мина един Хакер, които взех за жената, уж. Тъй като обаче не си допаднаха по характер (нещо нея все я влечеше към АМ -а ми) го продадох на един приятел с твоя ръст, но около 130 кила тежък. Поех му и "гаранционно" обслужване. За това време се наложи да му сменя външна и вътрешна гума и да ремонтирам задната главина- беше смачкал сачмичките при слизане от бордюр. Смених ги заедно с конусчетата, и това е. Не ми се е оплаквал от други проблеми.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот t.kyosev » Чет Мар 19, 2009 8:48 am

Честито за колелото. Относно седалката бих те посъветвал да покараш 5-6 пъти с нея. И аз имам "проблеми" със сегашната ми първите няколко карания след като не съм се качвал на колелото дълго време, но после ми става доста удобна. Не говоря за някоя специална седалка, а за тази с която си дойде Онтариото ми. Ако след няколко карания дискомфорта остане, се огледай вече и за нова.
Аватар
t.kyosev

Рейтинг: 1724

Мнениеот sensation_blue » Пет Мар 20, 2009 4:36 pm

Честно казано онтариото е с доста по добра седалка от на Хакер-а или примерно Драг Уан... щото ги пробвах и се зачудих дали може човек който няма задник от желязо да ги кара ;)
Аватар
sensation_blue

Рейтинг: 1794

Мнениеот madsnake » Пет Мар 20, 2009 6:22 pm

Като бивш собственик на Хакер да кажа и аз нещо :) Доколкото виждам нагоре е засегнато главното за седалката. Та на въпроса - В момента на покупката смених задните венци докато още беше нова веригата. Взех такива със 11 зъба на най-малкия, защото хакера така или иначе е главно за асфалтово каране и малката максимална скорост на спускане мен лично ме дразнеше. Оттам дойде и смяната на командите (този ревошифт е ужасен). 600 километра след това смених и средно движение и сложих касета (това гледай да го направиш бързо особено с този ръст и тегло, аз съм 2 метра и тежа 100 кила) - това също гледам е опоменато, но с тегло като нашето средното дава фира много бързо особено ако се кара по "аграрно". Седалка - обезателно я смени, съвсем различно е. Препоръчително е и да сложиш малко по добри калодки отпред, защото тези с които идва хакера са меко казано ужасни. А и на последно място - пластмасовите педали при мен изкараха 120 км градско. За 2500км единствено съм късал задна ос на морето като го забих в пясъка, разбих средното и счупих педалите. Командите и венците си бяха мой избор и не е задължително да се сменят - оригиналните ще ти вършат работа, ако не гониш скорост. Нека тези смени не те плашат, реално излиза евтино - само седалката е по скъпа. Общо взето хубави педали - 12тина лева (аз взех VP платформи и съм страшно доволен), калодки - 6-7 лева (според мен на тези спирачки по-скъпи калодки са си пари на вятъра, само мое мнение), средно движение - май 10тина лева го платих, но него задължително го смени от рано. Седалката ми струваше нещо от сорта на 35 лева Selle Royal някакъв си модел там дето има прорез в средата за да ти пази поколението ;) Страшно доволен съм от колелото, най-дългия ми преход е бил 175 км за един ден по асфалт - нямаше оплаквания. Гумите са си още оригиналните, има живот в тях. Определено не си сгрешил в избора според мен. Аз колелцето съм го приготвил за един приятел надявам се и при него да изкара доста. Със здраве да си караш и взимай каска! :) :beer:
Аватар
madsnake

Мнениеот vilio » Пет Мар 20, 2009 7:08 pm

Ами какво да кажа, то станах банален да ви благодаря за коментарите и мненията. Остава да черпя ако с някой от вас се видим някой ден :beer: :beer: :beer:

madsnake, перфектен коментар в моите очи, защото такива съвети са най-полезни като за непосветен човек.

sensational_blue, специални поздрави градски. Аз не живея в Гб от няколко години, но не е изключено да се знаем по физиономия.

Благодарско и на останалите - codename47, PowerSlide, Yavkata, t.kyosev. :) :) :)

пс: създадохте ми темички за ровене и запознаване - средно движение, седалка, каска и др. ;) ;) ;)
vilio

Мнениеот sensation_blue » Пет Мар 20, 2009 7:29 pm

А споко аз също съм новобранец в "маунтинбайкуването" и основните ми знания са от последните 2 седмици в този сайт ;) Мерси и аз на всички!
Vilio нямам си идея, но поздрави от мен!
Аватар
sensation_blue

Рейтинг: 1794

Мнениеот madsnake » Пет Мар 20, 2009 10:33 pm

За седалка няма какво да ровиш. То си е го Гъ.. така де задни части :)
Аватар
madsnake

Мнениеот vilio » Пон Мар 23, 2009 3:03 pm

Здравейте отново!
задавам си въпроса тук, за да не задръствам форума с нова тема.
Мислите ли, че посочената на снимките седалка си струва цената от 28 лв. с колчето. Уточнявам, че четох негативните мнения за този вид колчета, но не пречи да си използвам и моето. Просто така ги продава човека.

http://www.snimka.bg/album.php?album_id ... d=11213873
http://www.snimka.bg/album.php?album_id ... d=11213875

Благодаря Ви предварително!!! :) :) :)
vilio

Мнениеот madsnake » Пон Мар 23, 2009 4:34 pm

Моя съвет е - ако ти е удобна седалката - взимай я. Колчето обаче искай да го тестваш ако е възможно заради машинката. С такава машинка изкарах известно време, но не ми хареса и взех колче ето такъв тип click
Аватар
madsnake

Мнениеот hitar_potter » Пон Мар 23, 2009 9:20 pm

vilio написа:Здравейте отново!
задавам си въпроса тук, за да не задръствам форума с нова тема.
Мислите ли, че посочената на снимките седалка си струва цената от 28 лв. с колчето. Уточнявам, че четох негативните мнения за този вид колчета, но не пречи да си използвам и моето. Просто така ги продава човека.

http://www.snimka.bg/album.php?album_id ... d=11213873
http://www.snimka.bg/album.php?album_id ... d=11213875

Благодаря Ви предварително!!! :) :) :)
И двете изглеждат нови. Ако седалката ти е удобна, ще си струва - горе-долу, такива са цените на седалките... Иначе, такова колче не бих ползвал. Ма по-добре такова, от колкото евтин заден амортисьор
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот vilio » Сря Апр 01, 2009 1:13 pm

Аз продължавам със серията въпроси, макар че сигурно съм бая досаден :D :D :D

Оф не знам как да се изразя, че да не звуча тъпо - предните венци/зъбчатки имат някакъв луфт, но не съм сигурен дали така се казва. Въпросът ми е дали това е от средното движение, за което ме посъветвахте да сменя или е възможна друга причина? Допълвам, че при първоначално завъртане на педалите се получава едно мръдване 5-10 мм. докато захапе. Това също ли идва от средното?

И тъй като е ясно, че ще го сменям, как да разбера какъв да е размера на оста? Прочетох в секцията ЧЗВ, но не ми стана много ясно и затова питам. Разбира се и конкретен съвет за дадена касета няма да откажа. :popcorn: :popcorn: :popcorn:

П.С: Седалка си вземах ( http://www.niko-bikes.com/eshop/product ... cts_id=110 ) и се оказа правилно решение, няма нищо общо с онова "оръжие за масово обезмъдяване". :lol: :lol: :lol:
vilio

Мнениеот kojota » Сря Апр 01, 2009 1:56 pm

Според мен ти се е прецакъл курбела ( понеже и яз имам такъв проблем но беше с този който е без венци) - та схемата - махаш го мажеш с грес и стягаш на ново , не е лошо да си носиш тръбното ключе доато караш , че сигурно ще се налага да позатягаш от време на време - поне докато не смениш курбела:)
Аватар
kojota

Рейтинг: 1645

Мнениеот madsnake » Сря Апр 01, 2009 2:04 pm

Ами нормално е да имаш лек празен ход докато "захапе", ако говорим за едно и също "захапване" :) Средното - отиваш в магазина и казваш "искам касета, сменяйте я :eyebrow: " Така не се занимаваш с милиметри :)
Аватар
madsnake

Мнениеот vilio » Пет Апр 03, 2009 3:30 pm

да не звуча тъпо - предните венци/зъбчатки имат някакъв луфт, но не съм сигурен дали така се казва

Грешка няма, казал съм абсолютна глупост. :crazy: Това, което може би е трябвало да напиша е, че самите венци "кривят" леко настрани (съответно веригата опира в предния дерайльор на определени предавки). Луфтът, разбира се, е съвсем друго нещо, а моят проблем е следния според майстора:

1. Крив венец или
2. Крива ос на средното.

Не знам дали един майстор следва да се колебае по такъв въпрос, демек майстор ли е въобще, ама както казах и по-нагоре не ми е ясно тук кой е добър и кой не е. :dontknow:
Аз му казах това, което знам от Вас относно калпавото средно на Хакера, ама той вика тука(в Пз) нямало подходящи касети в момента. :(!:

Та молбата ми е да ми препоръчате касета (по-възможност не много скъпа), майстора каза 127мм., от някой онлайн магазин и още по-добре от някой магазин в Пловдив.

Благодаря предварително! :beer:
vilio

Мнениеот madsnake » Пет Апр 03, 2009 8:15 pm

Кривят, ако караш нормално или кривят ако ставаш на педалите при по-високи предавки? Аз като станех на педали на хакера при комбинация голям венец отпред и нешо малко отзад и си му дадех зор всичко се кривеше, защото просто е по-нисък клас. Зависи колко се криви де :) И при мен е опирала верига в дерайльора ако прекаля с аграрството.
Аватар
madsnake

Мнениеот vilio » Пет Апр 03, 2009 8:54 pm

Криви си даже и да си слязъл от колелото и въртиш педалите назад. Принципно не ми пречи на карането, ама дразни и едва ли е полезно за венците.
Аз го гледах хубаво и трите венеца "кривят" в синхрон, т.е мисля че е малко вероятно да са се изкривили по един и същи начин. Та моето скромно мнение е, че по скоро е от средното движение. Според гореспоменатия майстор (който днес ми центрова каплите) по-вероятно е да са ми криви венците. Няма и как да го снимам (трябва да е клип) и надали ще се вижда добре. Лошото е, че няма къде да отида тук, да го тръсна и да кажа ПРАВЕТЕ.

:beer: :beer: :beer:
vilio

Мнениеот madsnake » Съб Апр 04, 2009 8:22 am

Е това вече не е много нормално, но нека по-запознатите ти предложат марка/модел касета. Аз просто отидох във веломания, казах му на Спиро - сменяй и той я смени :) На мен главата ми не отбира много много от модели и тн. Само ме попита тогава дали ми се давали 10 кинта или 20 кинта за касета, аз предпочетох по-здравия вариант от 20 разБИРА се :) Успех :beer:
Аватар
madsnake

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти