Е-??? или какво ядем

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот bikerider » Чет Мар 19, 2009 5:54 am

@rarekin: по-горе съм пояснил, че съм наясно с рисковете при рибата тон. Всеки случай оценявам рисковете от наситени мастни киселини, холестероли, стари мазнини в пържени продукти, соеви лайна, рога, копита и прочие като далеч по-високи и непосредствени - високо кръвно, атеросклероза и прочие и прочие неща, които съкращават живота.

Продължавам да съм на мнение, че ГОЛЯМА част от решението е личния избор и внимателното наблюдение на собственото тяло. Съответно промяна в диетата. В първия момент в който забележа някое от тези:

Symptoms of Mercury Poisoning
By the Environmental Protection Agency

* Impairment of the peripheral vision
* Disturbances in sensations ("pins and needles" feelings, numbness) usually in the hands feet and sometimes around the mouth
* Lack of coordination of movements, such as writing
* Impairment of speech, hearing, walking;
* Muscle weakness
* Skin rashes
* Mood swing
* Memory loss
* Mental disturbance

ще спра да ям риба тон, бъди сигурен. А и в края на краищата рибата тон не е единствения морски продукт на света. Споменах скаридите и главоногите, нали? :)

Засега рибната диета + вода и плодове ми се отразява прекрасно и не смятам да посягам към мазни лайна като пици, пилешки дюнери, банички и прочие при наличие на алтернативи.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот Alpina » Чет Мар 19, 2009 6:29 am

rarekin написа:Трябва да се прави разлика между Е-та и Е-та!

Това е идеята ;)

Ако хванем който и да е продукт може да изкараме някакви качества или съдържания, които са вредни за човек, въпроса е в това да подбираме или сортираме храната така, че да избягваме най-рисковите, а не всички опасни.

PtD го каза доста добре - храните и съставките, които не че скъсяват, ами че влошават живота.

А като каза
rarekin написа:Храната на бъдещето

Сещам се за едни кратки филмчета по NG за въпросите на бъдещето, където обясняват как храната ще включва и антибиотици и лекарства ако се налагат. Че в супермаркета ще може да ти вземат капка кръв и след няколко минути да ти дадат списък с продукти, които са ти необходими, като така щели да изчезнат аптеките.
Нещо от сорта беше но сега ми се налага да излизам спешно и не мога да го потърся....
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот agent_Jekov » Чет Мар 19, 2009 11:08 am

Alpina написа:PtD го каза доста добре - храните и съставките, които не че скъсяват, ами че влошават живота.

Стига сте го повтаряли това. Това е абсурд, което ти влошава живота го и скъсява същевременно. Все едно цигарите като ти скапват дробовете само ти влошават живота, а не го съкращават като ти докарат реална опасност от рак на белия дроб и умреш на средна възраст например. Антилогика.
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот chill » Чет Мар 19, 2009 11:16 am

bikerider написа:Моля би ли дал данни колко харчи средния японец за храна, колко за лекарства и колко дълго живее. Веднага ще видиш, че не си прав.

Между другото, Япония е една от страните с най-голям процент рак на стомаха.

Иначе съм лют фен на японската кухня.
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Мнениеот PtD » Чет Мар 19, 2009 1:12 pm

agent_Jekov написа:
Alpina написа:PtD го каза доста добре - храните и съставките, които не че скъсяват, ами че влошават живота.

Стига сте го повтаряли това. Това е абсурд, което ти влошава живота го и скъсява същевременно. Все едно цигарите като ти скапват дробовете само ти влошават живота, а не го съкращават като ти докарат реална опасност от рак на белия дроб и умреш на средна възраст например.

Оф, не влизай в тая тема, че не знаеш накъде ще избие. Много пушачи живеят доста по-дълго от непушещите и неядящи вредни храни. И обратното. Така че хич не ми тикай цигарите за пример!
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот rarekin » Чет Мар 19, 2009 2:34 pm

Alpina написа: Ако хванем който и да е продукт може да изкараме някакви качества или съдържания, които са вредни за човек, въпроса е в това да подбираме или сортираме храната така, че да избягваме най-рисковите, а не всички опасни.

Списъка на забранените Е-та става все по-дълъг. ;)

@bikerider

Естествено, че, да ядеш морска храна, е по-добър вариант от това да се храниш с отпадъчните продукти на месопреработвателната индустрия. Тук дори и опит за сравнение е излишен. Все пак полезността на морската храна също е ограничена и то доста. Практиките, които се използват при производството :), както и глобалната безотговорност, която все повече превръща световния океан в септична яма от която не може да бъде извадено почти нищо , което си заслужава да се нарече здравословно (както PtD отбеляза).
Пак опираме до наличността на чиста храна (относително) и цената и.
Скариди, ловени до фиордите на Норвегия, едва ли ще струват 10 лв. за пакет.
В този аспект няма как да не опрем до вариантите, свързани с наличието на местни стопанства (каквито в България остават все по-малко) от малък и среден мащаб. В този вариант местните производители могат да осигурят относително най-доброто съотношение цена-качество. За наше съжаление България не е страна с благоприятно положение на море, поради което към морската храна аз лично подхождам с голяма доза предпазливост. За сметка на това сме земеделска страна с (на места) все още неопорочени земеделски практики (от гледна точка на съвременните методи за производство и респективно - проблеми). Също така сме и страна с голямо разнообразие на билки и други благини от планината - все неща, които могат да разнообразят ежедневната храна и да и придават и вкусови стойности, каквато не могат и най-мощните Е-та ароматизатори и подобрители.
Хич не е за подценяване и факта, че за да се поддържа домакинство с балансирана и здравословна храна изисква и доста време. Тук не говорим само за храната, която ядем когато сме на работа, а и тази, която готвим в къщи. Aми не знам за другите, но на мен една качествена вечеря ми отнема ПОНЕ 1 час (обикновено 1.5 - 2 часа). Не всеки има това време и тогава идват разните полуфабрикати и "бързи" храни.
Относно консервите - без да претендирам за нещо повече от собствените си наблюдения и изводи и бидейки човек, който се опитва да яде колкото се може повече сурови продукти, бих казал, че разликата във вкуса, а и чувството, след консумация на парче суров червен тон и тон и от най-скъпите консерви риба тон на българския пазар - Saupiquet, Rio Mare и John West е ОГРОМНА. Само дето парче червен тон не струва 1.50 лв. за 180 гр. (както впрочем и никоя от посочените).
Ауе, мисля, че за всички тук е ясно за какво говорим. Напълно съм съгласен, че ако човек се наблюдава може много добре да усети/види, кое е добро за него и кое - не. :agree:
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот did » Чет Мар 19, 2009 2:54 pm

на няколко пъти в темата прочетох, че за накои "полезно" и "натурално" е едно и също.

Не забравяйте, че мухоморките са напълно натурален продукт, а боята за великденски яйца е изцяло синтетична.

Решете си, какво ще правите на Великден - ще боядисвате яйца или ще ядете мухоморки :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Чет Мар 19, 2009 3:13 pm

@rarekin: В момента имам възможност да ям всеки ден сашими за жълти стотинки и го правя. Идеше реч за евтина и сравнително полезна храна. Сушито в България е скъпа история, затова и не съм го споменавал - говорехме с bluskanie за евтина и сравнително качествена храна.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Мар 19, 2009 3:19 pm

Дивеч му е майката. Тая година няма да пропусна сезона. :sniper:
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот kibikoff » Чет Мар 19, 2009 3:29 pm

:offtopic:
стига си разкудкудяквал форума , па ти бре :dark:
кажи докъде стигнахме с приходната част, че лоши неща се чуват от твоя вилает ...

хубавата храна е като хубавата жена, всеки според вкуса си

колко кренвирши (с пилешки пера) и маргарин съм изял като студент ... :crazy: :bawling: :bigeyes:
kibikoff

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Мар 19, 2009 3:32 pm

kibikoff написа::offtopic:
стига си разкудкудяквал форума , па ти бре :dark:
кажи докъде стигнахме с приходната чст, че лоши неща се чуват от твоя вилает ...

хубавата храна е като хубавата жена, всеки според вкуса си
http://dnes.dir.bg/2009/03/19/news4163645.html
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Мар 19, 2009 3:33 pm

Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот codename47 » Пет Мар 20, 2009 1:02 pm

Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот Alpina » Пет Мар 20, 2009 1:58 pm

codename47, изключително благодаря!!!
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Alpina » Нед Мар 22, 2009 8:35 pm

Очаквах една идея повече от мероприятието.
Всъщност беше прилично, но "ораторите" бяха малко притеснени сякаш и леко неподготвени, а мястото не беше за целта...
Все пак има доста какво да се научи или по-скоро да те подтикнат да го направиш в последствие :)

P.S. Ще се опитам да намеря малко инфо за нещо, което ни засяга доста и ще се сблъскаме в края на годината с него, но за момента никъде не се споменава и явно си го пазят за медийна сензация за ноември/декември, за да има паника и всичко да си е "както трябва"
На събитието не бяха чували за това, а трябва да му се собръща доста голямо внимание.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Предишна

Назад към Други