Alpina написа: Ако хванем който и да е продукт може да изкараме някакви качества или съдържания, които са вредни за човек, въпроса е в това да подбираме или сортираме храната така, че да избягваме най-рисковите, а не всички опасни.
Списъка на забранените Е-та става все по-дълъг.
@bikerider
Естествено, че, да ядеш морска храна, е по-добър вариант от това да се храниш с отпадъчните продукти на месопреработвателната индустрия. Тук дори и опит за сравнение е излишен. Все пак полезността на морската храна също е ограничена и то доста. Практиките, които се използват при производството

, както и глобалната безотговорност, която все повече превръща световния океан в септична яма от която не може да бъде извадено почти нищо , което си заслужава да се нарече здравословно (както PtD отбеляза).
Пак опираме до наличността на чиста храна (относително) и цената и.
Скариди, ловени до фиордите на Норвегия, едва ли ще струват 10 лв. за пакет.
В този аспект няма как да не опрем до вариантите, свързани с наличието на местни стопанства (каквито в България остават все по-малко) от малък и среден мащаб. В този вариант местните производители могат да осигурят относително най-доброто съотношение цена-качество. За наше съжаление България не е страна с благоприятно положение на море, поради което към морската храна аз лично подхождам с голяма доза предпазливост. За сметка на това сме земеделска страна с (на места) все още неопорочени земеделски практики (от гледна точка на съвременните методи за производство и респективно - проблеми). Също така сме и страна с голямо разнообразие на билки и други благини от планината - все неща, които могат да разнообразят ежедневната храна и да и придават и вкусови стойности, каквато не могат и най-мощните Е-та ароматизатори и подобрители.
Хич не е за подценяване и факта, че за да се поддържа домакинство с балансирана и здравословна храна изисква и доста време. Тук не говорим само за храната, която ядем когато сме на работа, а и тази, която готвим в къщи. Aми не знам за другите, но на мен една качествена вечеря ми отнема ПОНЕ 1 час (обикновено 1.5 - 2 часа). Не всеки има това време и тогава идват разните полуфабрикати и "бързи" храни.
Относно консервите - без да претендирам за нещо повече от собствените си наблюдения и изводи и бидейки човек, който се опитва да яде колкото се може повече сурови продукти, бих казал, че разликата във вкуса, а и чувството, след консумация на парче суров червен тон и тон и от най-скъпите консерви риба тон на българския пазар - Saupiquet, Rio Mare и John West е ОГРОМНА. Само дето парче червен тон не струва 1.50 лв. за 180 гр. (както впрочем и никоя от посочените).
Ауе, мисля, че за всички тук е ясно за какво говорим. Напълно съм съгласен, че ако човек се наблюдава може много добре да усети/види, кое е добро за него и кое - не.

Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!