НОВО!!! Рейтинги във форумите на МТБ-БГ

Тук ще намерите упътване за ползване на форума и правилата за общуване в него. Това е мястото за вашите предложения, критики и каквото друго се сетите, свързано с форума или сайта като цяло.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 600 / 10

Мнениеот did » Пет Окт 24, 2008 7:40 am

lanzz написа:ако X дни след като се регистрира потребител, рейтинга му е над Y, да му се дават още Z точки. пример: ако 7 дни след регистрацията си, потребителя не е паднал под 1200т, получава еднократно 100т. идеята е ако това се съчетае с по-нисък начален рейтинг, да има нещо като инкубационен период с по-нисък рейтинг за новите регистрации, за да се избегне пререгистрацията за възстановяване на рейтинг. който се е регистрирал наново с такава цел, трудно ще задържи рейтинга си под този праг преди да получи пълния си начален рейтинг, и ще остане пенализиран. ако пък си е взел поука, и си е променил отношението - още по-добре. ще има известно неудобство за новите потребители, но при добре подбрани стойности за X, Y и Z, ще има полза и за тях (ако не им тръгне здраво надолу рейтинга от самото начало, ще получат начален boost малко след като са се регистрирали).

друг вариант е тази процедура да се прави не X дни след регистрация, а след първите X поста.

Това е алгоритъм-катализатор, който влачи потъващите по-бързо надолу и помага да изплуват бързо на тези, които и без това ще изплуват. Променя се динамиката, но не и границата, към която ще клони нечий рейтинг при сегашната система.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот Вилката » Пет Окт 24, 2008 10:13 am

Всички математически промени, които предлагате, само целят да филтрират част от мненията, преминали през пукнатините на системата. Но тия филтри също имат пукнатини. Та затова мисля, че логично е да се потърси "генератора" на "вируси" в системата. Все си мисля, че най-сериозният проблем на системата е анонимността и! Това позволява безнаказано цъкане на личностна основа и за спорта.
Предложения:
- да има поле под темите, в което пише кой е дал гласа и какъв е;
- да има публичен log на гласуванията, разделен по юзъри;
- да отпадат неправомерните гласове и да се отразяват на рейтинга на хората, които ги дават.

Примери:
- минусите за спорта, след кратка справка от някой модератор, да се връщат на главата на "спортистите";
- приятелските плюсове да отиват като минуси на "приятелите".

П.П. Не знам дали някой забеляза, че внезапоно изскочилият преди 2 дни клонинг на Ози, имаше доста динамичен рейтинг. Аз веднага цъкнах "-" на първото му изсиране, а минутка след това тай беше с 1220, после пак падна, а накрая темата му изчезна и всичко потъна! Получил е минимум два плюса, а всичко, което правеше беше да псува и ругае! Ако бях модератор бих баннал по IP хората, давали "+" на тва леке!
:beer:
Аватар
Вилката

Мнениеот bikerider » Пет Окт 24, 2008 10:38 am

Тия централизирани схеми с контрол са обречени на провал. Ако не си разбрал няма доказуемо съответствие между потребител и физическо лице, съответно контролът е мираж.

А това не е пукнатина, това си е направо липса на дъно...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Sky_Knight » Пет Окт 24, 2008 11:15 am

Аз пък искам в подписа си всеки да пише име, фамилия и възраст. :^:
?
Аватар
Sky_Knight

Рейтинг: 1849

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Окт 24, 2008 11:44 am

bikerider написа:Тия централизирани схеми с контрол са обречени на провал. Ако не си разбрал няма доказуемо съответствие между потребител и физическо лице, съответно контролът е мираж.
Може да въведем електронен подпис или да раздаваме ПИН-ове срещу лична карта. :D
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Вилката » Пет Окт 24, 2008 12:44 pm

Никой не е казал да бием по сто тояги по задника на физическото лице (басси и яката фраза :rofl: ).
Оставяме съответствието лице-потребител да си е на отговорността на лицето. Не знам каква беше и връзката на предложението ми с това съответствие даже... :popcorn: Само знам, че дечицата, приемащи рейтинга тук като пауър в електронна игра, няма да се изкефят ако лъснат наяве... а и ще търпят некъф демидж :D
Аватар
Вилката

Мнениеот bikerider » Пет Окт 24, 2008 2:23 pm

Моля ти се, спри да пишеш машинално и се замисли малко.

Вилката написа:Не знам каква беше и връзката на предложението ми с това съответствие даже... :popcorn:

Ми да ти напомня тогава...

Вилката написа:анонимността и

Системата не е анонимна. Интернет не е анонимен. Това е просто друго пространство, в което субектите нямат 1:1 съответствие с реалния свят. Нито виртуалните мрежи имат 1:1 съответствие с реалните социални мрежи.

Ако още не разбираш какво ти говоря - мога да пиша като 15 потребителя, мога и да поствам оттам откъдето постват още 500 човека. Давам един-единствен пример - Гришката и спирам. Толкова за централизирания ти peer-pressure :)

@NC: ех беее :D:roll2:
Последна промяна bikerider на Пет Окт 24, 2008 2:36 pm, променена общо 3 пъти
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Пет Окт 24, 2008 2:28 pm

Sky_Knight написа:Аз пък искам в подписа си всеки да пише име, фамилия и възраст. :^:

да! да! съгласен съм! даже може да се направи скрипт, който автоматично прави +1 на възрастта всяка година!!!

за да няма тарикати, регистрациите тук да се правят с молба по образец в три екземпляра и копие от личната карта и шофьорската книжка лично при Admin. кандидатите да се одобряват на сБирките в сряда. може и кандидат-форумски изпит да сложим!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Вилката » Пет Окт 24, 2008 3:41 pm

@сите: Петъчната тема тясна за вашите души е! :D :D :D

@Bikerider: Не ме разбра. Под анонимност имам предвид липсата на видима връзка м-у глас и потребител, а не физическо лице. Разбрахме се че "физическия задник" го оставяме на мира :popcorn:
Аватар
Вилката

Мнениеот bikerider » Пет Окт 24, 2008 3:42 pm

Аааа, ясно. Говорим си за феномена "я пред строя". Забрави.
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Пон Окт 27, 2008 9:31 am

Колкото и да ми беше забавно, наложи се да махна част от веселите постове от последните дни, щото иначе темата се беше наклонила сериозно към Бла-бла ;) Ни съ сърдете! :beer:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот lanzz » Пон Окт 27, 2008 11:09 am

като е такъв проблем централизирания контрол, тогава да се махнат ограниченията по рейтинг, а всеки потребител да има собствени настройки - "не ща да виждам теми на хора с под 1000т рейтинг, или постове на хора с под 800т". и агнето - сито, и вълка - цял.
Аватар
lanzz

Мнениеот bikerider » Пон Окт 27, 2008 11:26 am

Къде видя централизиран контрол? Чат пат се банва по някое социопатче и това е...
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Нед Мар 22, 2009 6:24 am

Понеже често се чуват писъци и вопли, че "властимащите" по цял ден дебнели да раздават минуси, направих ето тази малка справка, от която може да се види, че като цяло настроението е поощрително, т.е. цъкат се повече плюсчета. Отгоре на списъка са тези които дават най-много плюсове спрямо минуси (т.е. добрички), а най-отдолу тези, които раздават най-много минуси спрямо плюсове (т.е. хейтъри).

Както можете да забележите, модераторите като цяло са доста положително настроени.

http://pedrod.hit.bg/mtb-bg/voters_by_ratio.xls

П.П. Статистиката е за потребители, гласували повече от 50 пъти.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот GECKO » Нед Мар 22, 2009 6:37 am

PtD написа:...

И к'во се оказа сега, че "Злият робот SpoileR" е най-позитивния човек у форума?

Софтуер-а му дава бъгове явно :dunno:

Ще е интересно да се види подобна статистика за целия форум - да видиме колко позитивно малко племе сме :D

Евалата за труда все пак :agree: :beer:
Аватар
GECKO

Мнениеот PtD » Нед Мар 22, 2009 7:47 am

И още една статистика, този път наопаки - кой какви гласове е получил, както и съотношение към мненията:
http://pedrod.hit.bg/mtb-bg/like_hate.xls

Включени са всички, получили повече от 100 гласа.

Прави впечатление силната пристрастност към нежния пол - в челната десятка в съотношението плюс/минус са три от активните форумни дами ;)

П.П. GECKO, не забравяй, че в тези плюсове влизат и дадените с цел манипулиране на рейтинга ;) Та не ги взимай за 100% чиста монета. Мога да приведа и кой за кого е гласувал, ама ще нарушим демократичната анонимност :^:
Аватар
PtD

Мнениеот bluskanie » Нед Мар 22, 2009 10:12 am

Ахаха, взехте да (се) оправдавате системата, като давате справки ли? ;)

Нека бъде ежемесечен доклад... все пак, нали трябва да можем да си видим резултата, когато си променим отношението към форума :D
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Alpina » Нед Мар 22, 2009 10:13 am

Когато се промени отношението на/към форума мисля че се усеща доста добре и не са нужни по-подробни статистики. ;)

Или то е за да другите видят, че си го променил?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bluskanie » Нед Мар 22, 2009 10:26 am

Не, ти да си видиш, дали ако си по-полезен на форума, това ще има отражение в гласовете срещу теб. Или е нужно САМО да бъдеш лицемер... :D
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Alpina » Нед Мар 22, 2009 10:32 am

Пак ти казвам, като станеш по-полезен на форума (предполагам визираш чрез постове) то сам виждаш промяната му към теб.

Едва ли имаш предвид, че ако другите видят как си давал повече "+" (което ще стане чрез статистика) дали и ти че ще почнеш да получаваш повече такива ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот outfaced » Нед Мар 22, 2009 10:45 am

иначе казано, 17 човека от форума генерират половината от +/- овия поток :D ... а трима от тях са отговрни за 20%
това се казва активност
:popcorn:
Аватар
outfaced

Мнениеот bluskanie » Нед Мар 22, 2009 12:29 pm

Алпина, разбира се!

Тоя рейтинг в основата си сее лицемерие и изкуствена добронамереност, каквато се среща в западните държави. Явно се развиваме...

Ненадейно се сетих за Сан Диего, където първата седнмица си лафя с няква на гишето на СтарБъкс-а. Вика ми:

- Hi, how are you? - много заинтересована.
- I feel grate, thank you. What about you? - зарадвах се аз.
- I am fine, thank you. Where are you from? - тая продължава да ме заразпитва.
- Bulgaria! Do you know anything about my country? - викам си, глей как се интересува момичето...
- No! - вече взе да се мръщи. Не разбрах, дали защото не е чувала за България, или я притеснявам (все пак, красив млад мъж я заговаря :rofl: ).
- Eastern Europe? Next to Greece. Do you know about Greece? - искам да и обясня...
- No, please neеxt... - беше ми толкова обидена, че направо отмести поглед от мен и разговора приключи. Аз бях шокиран, взех си лате-то и си тръгнах...

Та така... тъпата изпадна в неловка ситуация, заради мен, който не бях се научил още да бъда любезен.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот PtD » Нед Мар 22, 2009 12:43 pm

Естествено, че нямам намерение да оправдавам каквото и да е. Системката си е екстра, а с една-две корекцийки ще стане още по-добре! Който недоволства, недоволства срещу другарчетата си, дето му бамкат минусите :popcorn:
Аватар
PtD

Мнениеот GECKO » Нед Мар 22, 2009 3:46 pm

PtD написа:...
П.П. GECKO, не забравяй, че в тези плюсове влизат и дадените с цел манипулиране на рейтинга ;) Та не ги взимай за 100% чиста монета. Мога да приведа и кой за кого е гласувал, ама ще нарушим демократичната анонимност :^:

Абе проста любопитност, но когато се манипулират резултатите няма ли да е редно да се уведомява пострадалия?

Дори да не става въпрос за уточняване на виновното лице, ами просто нанесените "щети" - нещо от рода на "Днес е заблелязана манипулация над рейтинга Ви, която се изразява в +/- *** пункта. Взети са мерки срещу виновните."

Аз лично бих искал да знам колко омраза има към мен ако съм пострадал, че да внимавам. Знаете как е, някои хора лесно се палят :D
Аватар
GECKO

Мнениеот PtD » Нед Мар 22, 2009 4:35 pm

GECKO написа:
Абе проста любопитност, но когато се манипулират резултатите няма ли да е редно да се уведомява пострадалия?

Дори да не става въпрос за уточняване на виновното лице, ами просто нанесените "щети" - нещо от рода на "Днес е заблелязана манипулация над рейтинга Ви, която се изразява в +/- *** пункта. Взети са мерки срещу виновните."

Досега установените виновници винаги са били или предупреждавани, или директно порязвани. Преди известно време имаше такава манипулация срещу няколко двехилядници, но се взеха мерки и приключи.

В бъдеще се предвиждат мерки, които извънредно много да затруднят целенасочената манипулация. :agree:
Аватар
PtD

Мнениеот Sp3c7r3 » Нед Мар 22, 2009 5:24 pm

Давайте, момчета! Смело напред :) И скоро ще бъдете модератори на детска градина, където 5 човека са "над" останалите и отговарят на въпроси на 10 годишни. И все по често ще срещам диалог, много подобен на този, в скайп:
- Ами аз те видях, че си писал във мтб-бг...
- Така ли, вече не пиша там.. трябва да е бил някой стар пост..
Успех с рейтинговата система :) ;)
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Рейтинг: 1695

Мнениеот Admin » Нед Мар 22, 2009 7:23 pm

@Sp3c7r3
Всъщност никак не си прав. :D
Предвид засиления модераторски контрол напоследък, който едва ли ще отслабне занапред, даже обратното, значението на рейтинговата система ще се промени и тя по-скоро ще отразява най-вече разликата между членове на форума, които са по-полезни и такива, които са тук по-скоро инцидентно или за нещо друго, а не за да допринасят. Разбира се, някои особено упорити неграмотници/спамери и т.н. вероятно също ще отнасят недоволство под формата на минуси, ако някой успее да им ги напише преди постовете им да бъдат изтрити.
Ако някой се откаже да пише тук, това едва ли ще е заради рейтинговата система. Но и аз вече не държа тук да пишат хора, които не са готови да спазват правилата и да се чудя как да балансирам между този или онзи и да се съобразявам с всички. Така че, ако на някой Правилата на форума не му понасят добре, може преспокойно да си пише в Скайп - там ограничения няма. :)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Ozzie » Нед Мар 22, 2009 7:51 pm

PtD написа:Както можете да забележите, модераторите като цяло са доста положително настроени.

Глупости! Още никой не ме е стигнал по брой дадени минуси. :evil:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот 4getcredo » Нед Мар 22, 2009 11:37 pm

К'в излиза?!? Елитът на тихия фронт, щрашилището за всяка mtb конспирация, рупорът на гласността и прозрачността... - с челно място сред "меките Марии"! :bawling:
:D;)
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот PtD » Пон Мар 23, 2009 12:14 am

Нежната ми и романтична същност се е проявила, какво да се прави :blush:
Аватар
PtD

ПредишнаСледваща

Назад към Мнения, предложения и въпроси за форума и сайта