Нов велосипед или смяна на някои части на стария

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Нов велосипед или смяна на някои части на стария

Мнениеот _SoRa_ » Пон Мар 23, 2009 11:41 am

Здравейте на всички,

в момента карам Drag Virus. Сменила съм му средното движение преди 2-3 години /понеже тогава не обръщах внимание не запомних каква марка е, само си спомням, че ми струваше близо 60лв и велотехника ми каза, че е капсоловано/, командите са палцови на Shimano и външните гуми са гладки предназначени за градско каране.
Не знам да ли е по- добре да сменя вилката, с някоя по- лека, защото тази е огромна и грозна, така също и курбелите /сега са пластмасови/, или да събирам за нов :dunno:
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот Admin » Пон Мар 23, 2009 11:59 am

Кажи първо за какво ще го ползваш велосипеда. Без да знаем това, трудно ще отговори някой на въпроса ти. :)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот _SoRa_ » Пон Мар 23, 2009 12:17 pm

Предимно за градско и лятото за малко по- дълги преходи /извънградско :D /
_SoRa_

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Мар 23, 2009 12:35 pm

_SoRa_ написа:Предимно за градско и лятото за малко по- дълги преходи /извънградско :D /
Звучиш като за нов байк от 500-700 лв. ;)
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот dEcLiNe » Пон Мар 23, 2009 12:39 pm

Според мен едно ht1/ht3 на старо би и дошло перфектно.Ако за лятото мисли за нещо по-сериозно може и ht2. :beer:
Аватар
dEcLiNe

Рейтинг: 1912

Мнениеот Bolverk » Пон Мар 23, 2009 12:50 pm

Хайде пак изникна Рам от някаде.

Ще взема верно да поведа малко кампания срещу това да ви избия от главата че за всеки въпрос решението е Рам ХТ2

Човека говори за градско - асвалт, равно, гладко. И защо ХТ2 не е удачно ами просто на човека му трябва по скоро нещо с пине 48 зъбци на курбелите.

Съвсем различни колелета с други думи като: Драг Хакер, Драг Онтарио Про, Драг Гранд Канион, Драг Блейд с право кормило, Спринт Ф1, Трек 7.1 FX 28, Трек 3700, Скот Суб и др.

Цени различни обаче просто друг тип велосипеди.

П.П. Ако човека разбира се изобщо иска да си смени колелото :)
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот hitar_potter » Пон Мар 23, 2009 1:03 pm

Ами, май е по-добре да си вземете друг байк, като в зависимост от бюджета, можете да избирате от диапазона drag hacker с твърда вилка до RAM HT1. Не мисля, че има смисъл от нещо, извън тия граници. Важно е рамката да е твърда, тъй като е по-лека и не създава проблеми :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Мар 23, 2009 1:18 pm

Всъщност момичето не е уточнило точно как си представя извънградското каране. Ще е добре да сподели, за да й се даде подходящ съвет.
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот _SoRa_ » Пон Мар 23, 2009 4:15 pm

Градското поне за сега е на кратки разстояние /асфалт, някоя пропусната дупка в тъмното, някой друг бордюр да прескоча/. А лятото вече извън града. От гр. Сливен съм, и карам към Абланово, Сливенски минерални бани, пътя за Ичера ... Не е кой знае колко добър пътя. От време на време отскачам и до вилната зона. Там пътя е каменист. Но това са 500-600м.
За нов велосипед за сега не мога да отделя средства. Тук в моя град не съм виждала да продават РАМ втора употреба. За това питам дали си заслужава да сменям някоя друга част или да търся на стара или на изплащане да търся нещо подходящо. :dunno:
_SoRa_

Мнениеот hitar_potter » Пон Мар 23, 2009 9:17 pm

Не си дала много информация за байка си. За това ще ти задам няколко насочващи въпроса:

Средното движение добре ли е в момента?
Скоростите работят ли? Случва ли се венците да „изпускат“?
Как е окачването отзад? Има ли луфт в странично направление?
Спирачките работят ли? Можеш ли да разчиташ на тях?
Частите запазени ли се, има ли ръжда по тях?
Каплите как са? Прави, криви?
Главините в добро състояние ли са, имат ли луфт?
Вилката.. Ясна ми е, общо взето

За друго не се сещам засега.
Ако си доволна от тази окомплектовка, слагаш някакъв suntour за 60-70 лева и това е...
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Quasar » Пон Мар 23, 2009 9:21 pm

Най-добре сложи 48 зъба курбел...може и 44, ама няма да можеш да летиш много по асфалта. Освен това може да сложиш твърда АЛУМИНИЕВА вилка...хем не прави проблеми, хем е лекичко...друго друго...не тежиш 100 килограма, така че можеш да минеш с V-Brake, които имаш и в момента де....И не каза скоростите ти бива ли ги или не да знаем дали и те ще отнесат някой лев....не знам мисля че само вилката и курбелите можеш да смениш и работата ще заспи
ЕДИТ: Сега се сетих че вируса е мека рамка и ако сложиш твърдата вилка ще има проблеми (така си мисля де)
Аватар
Quasar

Рейтинг: 1305

Мнениеот ico 1 » Пон Мар 23, 2009 9:27 pm

Quasar написа:Най-добре сложи 48 зъба курбел...може и 44, ама няма да можеш да летиш много по асфалта. Освен това може да сложиш твърда АЛУМИНИЕВА вилка...хем не прави проблеми, хем е лекичко...друго друго...не тежиш 100 килограма, така че можеш да минеш с V-Brake, които имаш и в момента де....И не каза скоростите ти бива ли ги или не да знаем дали и те ще отнесат някой лев....не знам мисля че само вилката и курбелите можеш да смениш и работата ще заспи
ЕДИТ: Сега се сетих че вируса е мека рамка и ако сложиш твърдата вилка ще има проблеми (така си мисля де)
Много тъпо ще стане на велосипед с"шок" твърда вилка.Не,че няма,ама си е бая тъпичко. hitar_potter :agree:
Аватар
ico 1

Мнениеот hitar_potter » Пон Мар 23, 2009 9:50 pm

Quasar написа:Най-добре сложи 48 зъба курбел...може и 44, ама няма да можеш да летиш много по асфалта. Освен това може да сложиш твърда АЛУМИНИЕВА вилка...хем не прави проблеми, хем е лекичко...друго друго...не тежиш 100 килограма, така че можеш да минеш с V-Brake, които имаш и в момента де....И не каза скоростите ти бива ли ги или не да знаем дали и те ще отнесат някой лев....не знам мисля че само вилката и курбелите можеш да смениш и работата ще заспи
За мен смяната на курбели е относително скъпо нещо за този байк. На всичкото от горе,ще трябва заедно с това да се сменят веригата и задните венци.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот _SoRa_ » Пон Мар 23, 2009 10:26 pm

hitar_potter написа:Средното движение добре ли е в момента?
Скоростите работят ли? Случва ли се венците да „изпускат“?
Как е окачването отзад? Има ли луфт в странично направление?
Спирачките работят ли? Можеш ли да разчиташ на тях?
Частите запазени ли се, има ли ръжда по тях?
Каплите как са? Прави, криви?
Главините в добро състояние ли са, имат ли луфт?
Вилката.. Ясна ми е, общо взето

Ако си доволна от тази окомплектовка, слагаш някакъв suntour за 60-70 лева и това е...

Така ... понеже късно приключих във фитнес залата, и велосипеда остана на двора, а сега не ми се излиза да видя какви точно са му частите, ще напиша това, което помня.
1. Средното движение е сменено преди 2-3 години /някакво капсуловано за около 60лв/
2.Скоростите - след като премахнах сумати клечки и мръсотия от венците всичко е ок. Ама задния механизъм ми се струва някакъв ментак за 5лв.
3. Луфт в задното окачване вече няма. Имаше, но моите услужливи колеги му дадоха да се разбере.
4. Частите ... не съм ги оглеждала за ръжда, но ми се струва, че няма такава. Само вилката нещо е почнала да ръждясва :crap:
5. Задната капла има съвсем лека вдлъбнатина. И външните гуми са за смяна, но не съм решила какви да слагам /пак ще са гладки/.
6. Главините ами и по тях има ръжда ... иначе не знам как да разбера в какво състояние са :dunno:

Утре ще направя няколко снимки за нагледно. Ама да не се плашите...
_SoRa_

Мнениеот hitar_potter » Пон Мар 23, 2009 11:04 pm

Кога си карала за последно байка? Главините можеш да провериш по следният начин: Хващаш каплата при гумата и се опитваш да видиш дали има луфт наляво-надясно. Ако има - не е добре ;)

За средното - разбрах,че си го сменила. Ама това 3 години може и да е малко, може и да е много. Доволна ли си от средното? Скоростите ги пробвай дали превключват. Ако бачкат, все тая дали са менте.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот _SoRa_ » Пон Мар 23, 2009 11:15 pm

Ами преди 1-2 часа карах за последно. Всеки ден карам колелото. Скоростите си превключват без проблем. Луфта утре ще го проверя има ли го няма ли го.
_SoRa_

Мнениеот Admin » Пон Мар 23, 2009 11:33 pm

_SoRa_, въпросът в твоя случай е по-скоро принципен.
Drag Virus е евтин велосипед с двойно окачване. Това означава, че има характерните недостатъци за такива велосипеди: тежък е (ако не се лъжа, и рамката му е стоманена, а не алуминиева), задното окачване едва ли работи особено добре (ти може и да не го усещаш така поради липса на опит с по-хубаво), а пък вилката си е направо за отписване. Все пак трябва да призная, че доколкото съм го виждал, е един от най-смислените и добре балансирани велосипеди от този тип.
Та въпросът е: трябва ли ти такова колело за твоето каране? Според мен не, защото един твърдак, дори и не много скъп, ще е по-лек, по-ефективен и с по-хубави компоненти. Не разбрах колко пари можеш да отделиш за нов велосипед, което също има значение все пак.
Да надграждаш Вируса бих ти препоръчал само в случай, че държиш само и единствено на комфорта от задното окачване. Знам, че с него е по-мекичко и приятно, но по принцип е добре да се научиш при каране по неравности да ставаш от седалката и тогава всички предимства на твърдака ще изпъкнат от само себе си.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот hitar_potter » Пон Мар 23, 2009 11:40 pm

_SoRa_ написа:Ами преди 1-2 часа карах за последно. Всеки ден карам колелото. Скоростите си превключват без проблем. Луфта утре ще го проверя има ли го няма ли го.
Има една поговорка „не се опитвай да поправяш туй, що работи“. В тоя ред на мисли ти предлафам да смениш вилката с нещо такова. Тя ще е по-лекичка. Не каза нищо за спирачките. Ако и те си бачкат, карай си го докато решиш да го сменяш :) Тогава ще си купиш твърдак и ще видиш какво е яко ;)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот _SoRa_ » Вто Мар 24, 2009 7:14 am

Естествено, че като има неравности карам изправена :D понякога

Ето малко снимки:
Изображение На тази добре се вижда ръждата.
Изображение Ето го и задното. Някакво Shimano SIS
http://pics.data.bg/categories/1/%D0%BE ... f/img_0717 Eто го и средното, пак Shimano SIS
http://pics.data.bg/categories/1/%D0%BE ... 5/img_0718 Ето я и пружината, която от време на време започва да скърца и иска смазване за да спре.
http://pics.data.bg/categories/1/%D0%BE ... 6/img_0719 Това са каплите /е, то се вижда де/.
http://pics.data.bg/categories/1/%D0%BE ... f/img_0721 На тази също ясно се вижда ръждата по вилката. :crap:
Изображение Ей ги и командите. Съжалявам, че сложих такива пластмасови.
http://pics.data.bg/categories/1/%D0%BE ... 1/IMG_0724Общ вид.
Изображение Само пластмаса.
Изображение Задната спирачка. Предната е същата.

Това е. А за ново колело на куп не мога да отделя сега нищо. Може би на изплащане или втора употреба, но както казах в моя град хубави велосипеди втора ръка няма, или поне не съм виждала. Все като моето. Иначе до 400лв съм склонна да дам за нов велосипед.

http://www.eshop-gorgona.com/catalog/pr ... 3ada6c797d това няма ли да е по-добре :dunno:
_SoRa_

Мнениеот Quasar » Вто Мар 24, 2009 9:10 am

Ако ще сменяш това е идея:
http://www.eshop-gorgona.com/catalog/pr ... 3ada6c797d
Едно че е по-добре от сегашното ти, въпреки че и тая рамка е стоманена няма си окачване и е с 10тина кила по лека :D (това последното никой не го е видял :bigeyes: ) а и окомплектовката на хакера е малко над тази на вируса...и парите му не са чак толкова много. Като цяло го хвалят доста и за парите си е отлично :idea:
Не шибайте големите минуси опитвам да съм полезен просто :popcorn:
Аватар
Quasar

Рейтинг: 1305

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Мар 24, 2009 10:21 am

Според мен това колело изисква само поддръжка- редовно смазване и притягане от специалист. Части се сменят само в случай на крайна нужда. Иначе - ново. Например Хакер, щото е на поносима цена. Или някой Леопард.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот _SoRa_ » Вто Мар 24, 2009 10:44 am

Haker- изобщо не ми допада този велосипед. От както го видях преди няколко години и в съзнанието ми остана едо негативно впечатление. На Вируса може би само вилката му ще сменя. И предната главина има съвсем лек луфт. Задната няма.
_SoRa_

Мнениеот Admin » Вто Мар 24, 2009 6:07 pm

Луфтът в главината, особено предната, може да бъде оправен и без смяната й.
Аватар
Admin

Мнениеот azsa-bachinito » Вто Мар 24, 2009 7:05 pm

Ти заслужаваш приключение ---> http://www.facebook.com/groups/370492219650901/
Аватар
azsa-bachinito

Рейтинг: 1665

Мнениеот _SoRa_ » Вто Мар 24, 2009 10:04 pm

Коя от тези вилки е най-подходяща за рамката на Drag Virus
тази http://www.eshop-gorgona.com/catalog/pr ... 3ada6c797d
тази http://www.eshop-gorgona.com/catalog/pr ... 3ada6c797d
или тази http://www.eshop-gorgona.com/catalog/pr ... 3ada6c797d

И ще ми трябват ли нови чашки?
_SoRa_

Мнениеот eMcKu » Вто Мар 24, 2009 10:09 pm

Последната вилка има система за заключване на хода от кормилото, т.е за градско ще ти е добре, но като за теб хода ми се вижда много.
Аз бих ти препоръчал втората, поради факта, че е с най - малко ход, а й е най - ефтината. За какво да даваш повече пари(визирам третата), като търсиш нещо елементарно, което да пасне и да се знае, че в близките една, две години няма да те изостави.
Поздрави, Емски !
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот hitar_potter » Вто Мар 24, 2009 10:14 pm

Като гледам, доволна си си от колелото. Значи няма особен смисъл да го сменяш засега. Хакера е общо взето същата работа. но предилството е липсата на заден амортисьор. Препоръчвам ти, ако го сменяш, директно да минеш на нещо от сорта на drag one и drag ontario. Лично на мен много ми харесват оцветяванията на One-а, а онтариото си има и дамска серия ;) Засега си карай така, с опцията да смениш вилката ;)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот _SoRa_ » Вто Мар 24, 2009 10:26 pm

И аз така реших. За сега ще си карам вируса, с идеята април месец да му сменя вилката /част от сегашната заплата е разпределена за други мои слабости - видео игри :popcorn: /. А какво ви е мнението за Драг гризли?
Значи да взимам вилката от втория линк? А чашките, от старата вилка ще ми свършат ли работа?
И може ли да ми дадете линк, от който да прочета повечко за хода? Че така като пишете, че ми е много идея си нямам за какво става дума :V:
_SoRa_

Мнениеот azsa-bachinito » Вто Мар 24, 2009 11:04 pm

Драг Уан и Гризли отзад са на резба, което не е хубаво, криви се, пречи на хода, чупи се. Като се стръгне да се сменя, трябва да се смени главина, естествено на шлици, но тя е за повече венци, тоест следват верига и команда. На Уана, ако не се лъжа, даже отзад главината не влиза в "ушенца", а е като на по-старите колела - с гайки, което изключва възможността за шлица и автомат. Уана е тежък въпреки алуиниевата си рамка. И двете колела не блестят с по-добра вилка от сегашната ти.
Бих си взел вилка със заключване (за предпочитане от кормилото), ако в бъдеще ще я прехвърлям на нова рамка - тоест ще се развиваме с времето.
Ако е само за джиткане из града, само една хубава профилактика му направи, една хубава седалка и това е. Дали трябват нови чашки, ми зависи в какво състояние са старите :). Засега др не се сещам.

ПП
Снимки само на колелото, а на задкормилното устройство? ;)
Ти заслужаваш приключение ---> http://www.facebook.com/groups/370492219650901/
Аватар
azsa-bachinito

Рейтинг: 1665

Мнениеот Ozzie » Вто Мар 24, 2009 11:20 pm

_SoRa_ написа:1. Средното движение е сменено преди 2-3 години /някакво капсуловано за около 60лв/

Уаууу... някой добре е заработил покрай теб, при положение, че най- обикновените средни движения с машинни (капсуловани) лагери са около 15 лв. (преди 2-3 години).

_SoRa_ написа:А какво ви е мнението за Драг гризли?

По- добро е от сегашното ти. :)

_SoRa_ написа:Нов велосипед или смяна на някои части на стария

Предвид цените на дребно на компонентите- нов.
Няма смисъл да си хвърляш парите по Вируса.

azsa-bachinito написа:ПП
Снимки само на колелото, а на задкормилното устройство?

:rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Следваща

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти