Велосипед тип "тандем"

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

Велосипед тип "тандем"

Мнениеот MartinBG » Сря Мар 25, 2009 10:19 pm

Здравейте,

От известно време на мен и на баща ми ни се върти из главите идеята да си вземем един такъв велосипед за по-дълги карания (включително и многодневни) по шосе и тук-таме черни пътища (за планината си имаме други велосипеди). Проблемът е, че такава екзотична стока май трудно се намира в нашата мила Родина :crap:
Преди 2-3 години видях 1 тандем (на Спринт, мисля) в Байк Центъра в Младост, но по последна информация вече няма такива.

Изискванията ни не са много високи ми се струва:
1. Да е здрав - двамата сумарно сме към 160кг, но за многодневни преходи имаме към 20кг багаж (дрехи, палатка, храна, вода, инструменти и т.н. - всичко като си му е редът :) ), така че трябва да е предвиден поне за 180кг товар :D
2. Размер - не знам как стои въпросът с размера на рамката при тандемите, но ние сме 180/183 см високи...
3. Рамката да има възможност за монтаж на дисаги - друго си е да караш без 8-10кг раница на гърба
4. Предвид стила на планираните карания (шосе 60-80-100 км/ден) бихме предпочели велосипедът да е по-спортно ориентиран (не "пенсионерски" тип като за каране в парка).

Друго не се сещам за сега... А, да - цената... Не е на дневен ред за момента. :popcorn:

Някой да има идея къде може да се намери такъв тип велосипед (за предпочитане в София)?

Някой има ли / карал ли е в тандем? Споделете впечатления! :)

Поздрави и благодаря предварително! :beer:
MartinBG

Рейтинг: 1777

Мнениеот crib » Чет Мар 26, 2009 10:41 am

http://dimibike.com/product_info.php?cP ... 3446095088

Цената е леко нанагорна, предупреждавам!

Тук в София през лятото гледам една двойка всяка сутрин излизат с един тандем за работа, иначе никъде не съм виждал.
crib

Рейтинг: 2000

Мнениеот veskoz » Чет Мар 26, 2009 10:52 am

Ихааа добри преходи за тандем сте предвидили :beer: Успех!
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот MartinBG » Чет Мар 26, 2009 8:31 pm

crib, благодаря за линка. За съжаление след бърза справка за този модел в и-нета ми се струва, че размерът на рамката не е подходящ за ръста ни (18.5" / 14,5" е и няма други размери, а ние сме 180 и 183см). :( Като комплектовка също не ме впечатли (особено ми е чудно как се спират 200кг маса движеща се с примерно 35км/ч със спирачки от нисък/среден клас), но ако другото беше наред с малко ъпгрейди тук и там би могло да се доближи до желаното от нас "велосипедче".
Търсенето продължава...

veskoz, благодаря. Дано да успеем да ги осъществим, пък дотогава ще си караме MTB-тата :)
MartinBG

Re: Велосипед тип "тандем"

Мнениеот nicky bike » Пет Мар 27, 2009 12:22 am

MartinBG написа:... Някой има ли / карал ли е в тандем? Споделете впечатления! :)... :beer:

Да Марто карал съм. Имаме един като рекламен в магазина.
За шосе става при положение, че сте в доста добър синхрон със "съотборника". Преди години направихме един преход с моя шеф и на спускането с около 50км/ч спукахме задна гума (половин метър остана да паднем в реката :D ) кеф е със скоростта обаче на задния му се е*ава майката като гледа само гърба на другия отпред и как рамката се усуква от напъна :bigeyes: .
За по баирите не мога да кажа, но мисля че не е особено удачно по тия камънаци. Това е лично мое мнение не задължавам никого с него.

Късмет :beer: :beer:
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Мнениеот vlassadar » Пет Мар 27, 2009 11:18 am

Обмислете добре положителните и отрицателни страни. Това, за което ще вземете тандема, можете да го направите и с шосейки - има такива, на които можете да си монтирате багажник и дисаги, карал съм така достатъчно, много си е удобно. Само задната гума трябва да е наистина здраво напомпана. Ако 20 кила ви е общия багаж, по 10 на шосейка не се усещат. И ще можете да минавате тия километри без умора. Може би е добре ако решите този вариант, да вземете по-балонести задни гуми, както и самите гуми да са по-здравички.
Естествено, обаче, при положение че сте с байовете, може би имате сликове и удобството от байка е... "мааалко" по-голямо при многодневни карания. Понякога простите неща са и най-правилни. Успех!
Аватар
vlassadar

Мнениеот sto100jan » Нед Мар 29, 2009 7:39 pm

Без да съм карал такъв тип колело , много се бях заинтересувал и аз . Тук има доста за тандема http://www.velo-2.penza.ru/
Едно от основните му предимства е , че доста добре държи инерция , и при катерене е доста удачен . Иска се идеален синхрон между двамата . В линка ,който съм сложил се намира и една история за едни млади пенсионери ,които за едно лято са прекосили Русия от Запад на Изток цялата - над 8000 километра . Подвига им е в това , че тая гнила империя все още няма път , по който да я пропътуваш , а около 600 километра са карали съвсем офроуд , джапали са през реки , защото няма мостове и т.н..
Миналата година на МТБ състезанието в Тасос имаше участници с МТБ тандем , и казваха , че се класирали някъде в средата , въпреки че на места трасето си е било доста сложно . Толкова знам , а вие ако си купите , обезателно да пишеш тука как е усещането :)
ПП Сега прочетох , че 9380 км е бил пробега на горните тандемисти
Велобалкантурист
Аватар
sto100jan

Рейтинг: 1507

Мнениеот MartinBG » Пон Мар 30, 2009 8:32 pm

@ nicky bike
Привет, Ники! :)
За негативните страни от карането на тандем съм склонен да се съглася с теб, но пък със сигурност карането в екип ще носи и положителни емоции. BTW kакъв е тандемът, който вие сте карали/имате в магазина - производител/модел?

@vlassadar, благодаря за съвета, но ние искаме тандем. :)
Идеята е да караме заедно един велосипед, а не да караме заедно велосипеди. Когато сме с отделни велосипеди често се налага да се изчакваме, рядко можем да говорим докато караме и други подобни проблеми, които не съществуват при карането на тандем.

@sto100jan, благодаря за линка, интересни четива има там. :)

Поздрави!
MartinBG

Мнениеот Martyh » Съб Май 23, 2009 1:05 am

Двамата с един приятел направихме такъв къстъм тандем и се държи многои добре,но синхрона между двамата е много важен!
http://www.martyhonda.snimka.bg/album.p ... 817&view=2
ако искаш още инфо и снимки-скайп:martyhondas
Аватар
Martyh

Рейтинг: 1233

Мнениеот marsa » Съб Май 23, 2009 1:54 am

Martyh написа:Двамата с един приятел направихме такъв къстъм тандем и се държи многои добре,но синхрона между двамата е много важен!
http://www.martyhonda.snimka.bg/album.p ... 817&view=2
ако искаш още инфо и снимки-скайп:martyhondas
Брей, евала! На пръв поглед много добро изпълнение! Ако може покажи още снимки (детайлно), и разкажи за изработката.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Назад към Други видове колоездене