bikerider написа: Също така ясно се вижда, че няма явни улики срещу инвеститора и може единствено да се спекулира дали е корумпирал някого или не е. Все още действа презумпция за невинност в тая държава, нали?
Да. Както и на върховенството на закона.
"В нарушение на чл. 87 от Договора за Европейския съюз българската държава е предоставила на фирмите на Христо Ковачки горски имоти без търг и при явно незачитане на конкурентите условия на европейския пазар."
Вероятно при по-задълбочено изследване на проблема компетентни специалисти ще намерят и други "нередности", които не са в съгласие с българските закони.
bikerider написа: Ако бяха дали едно-единствено доказателство, че Ковачки е подкупил някого по високите етажи ...
Доказателства се събират от специализираните органи ( на които това им е работата), а не по партизански методи от организации като БТС. И, според мен, не е нужно да се докаже че Ковачки е подкупил някого (щото малко трудно ще стане точно това). Достатъчно е да бъдат възспрени мераците му навреме (което, реалистично погледнато, вероятно няма да се случи).
Лично аз не бих могъл да квалифицирам "статията" като журналистическа, а по-скоро я приемам като информиращо мнение от официален източник/страна по определен проблем. Тя може да има за цел да предизвика обществен интерес и/или дори да задвижи обществени механизми за натиск върху институциите, които биха могли да имат отношение към решаването на този казус.
Съгласен съм с Любо, че без конкретни факти по проблематиката е трудно да се коментира нещо повече, но мисля, че поне е ясен обществения интерес, който е под въпрос в този случай, а това не е малко при определени обстоятелства.
chill написа:Не виждам защо БТС трябва да са по-равни от останалите физически и юридически лица и трябва да имат преференции за придобиване и управление на държавна собственост.
Прегледай Устава на БТС. Там пише интересни неща.
chill написа:Преставителят на БТС открито говори за нелегално придобиване на документи.
По-скоро акцентира върху факта, че някой вътре в държавните организации, които са натоварени с опазването на обществения интерес в тази сфера, възпрепиятства нормалното събиране на доказателства около течащите процеси.
chill написа:Говори и за процес на на узаконяване, т.е. в момента БТС екплоатира незаконно някакви терени и постройки..
Това, че не отговарят на някакви конкретни изисквания на закона, породени от даването на нов статут или др. в следствие от уреждане на заварено положение (какъвто изглежда е случая тук) не означава, че до момента владението е било незаконно, а може да отразява някакви нови факти на правното състояние на нещата. Именно затова се предвиждат и срокове, в които да се извърши преминаването към новите реалности и това си е напълно законно нещо, което, както пише и в статията, също подлежи на специализиран режим на осъществяване. Поне така го разбирам аз. Без твърди факти това си е само някаква хипотеза, но на мен ми изгежда по-малко спекулативна от тезата, че БТС владее незаконно.
Относно това, дали БТС е нарушило закона. Това също не е ясно, а както вече казах, на мен ми изглежда като да се опитват да уредят нещата по законен начин (което всъщност вече е станало с част от обектите им).
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!