Разликата между карането на Сняг и кал

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Разликата между карането на Сняг и кал

Мнениеот pibsi » Пет Мар 27, 2009 9:44 pm

Здравейте, искам да попитам каква е разликата между карането на сняг и това на кал . Утре ще ми е първото снежно каране, гумите са Максис Минион 2.35 60А . На сняг много по-трудно и опасно ли е ?
Става дума за маршрут - Алеко - Романски - Симеоновската - Кабинков лифт Симеоново .
Благодаря предварително :)
Ако темата не е за тук се извинявам за създадените неудобства на модераторите .
Аватар
pibsi

Рейтинг: 1105

Мнениеот PtD » Пет Мар 27, 2009 10:58 pm

Точно миньончетата са силно неподходящи за сняг. :disagree:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот pibsi » Пет Мар 27, 2009 11:05 pm

Знам , че WetScream-a е гумата за сняг . Въпроса ми е дали се пързаля много повече . Евентуално, колко по-дълъг ще е спирачния път, техники за спиране ако може да ми кажете и тъй нататък :) Мерси .
Аватар
pibsi

Мнениеот Admin » Съб Мар 28, 2009 1:18 am

Не съм карал Minion, но от много хора съм чувал, че точно за кал и сняг хич я няма.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот bikerider » Съб Мар 28, 2009 5:22 am

pibsi написа:Знам , че WetScream-a е гумата за сняг . Въпроса ми е дали се пързаля много повече . Евентуално, колко по-дълъг ще е спирачния път, техники за спиране ако може да ми кажете и тъй нататък :) Мерси .

Силно зависи от снега. Ако е мокър и мек ще имаш проблеми със завиване и спиране. Ако е сух и твърд се кара доста приятно, но с тези гуми ще трябва да си доста внимателен в смисъл да не се накланяш прекалено (тоест да не разчиташ само на страничния грайфер) и да не дрифтиш, а като цяло да караш по-"мазно", в смисъл отдалеч да започваш завоите, да търсиш идеалната крива, а не най-агресивната и прочие. Трябва да внимаваш за резки движения с кормилото,изобщо всичко трябва да е smooth за да запазиш максимално сцепление. Що се отнася до спирането, и там зависи, но зависи от скоростта. Можеш да спреш с дрифт ако караш бавно, иначе трябва да спираш бавно и полека отдалеч с леки помпания, за да не блокираш предното колело. Иначе с блокиране на задното колело се правят доста интересни неща, но може би с тези гуми не е добра идея.

Също така няма да е зле да си намалиш налягането с 0.1-0.2 атмосфери за да увеличиш контакната площ, но не бива да прекаляваш, защото колелото става почти неуправляемо в завой. Откъм амортисьори - ако имаш проблеми при преминаване през препятствия - леко си разхлаби рибаунда и на двата амортисьора. Очаквай и леко увеличаване на компресията заради студа.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот pibsi » Съб Мар 28, 2009 2:31 pm

@bikerider , с твърдак съм .
Благодаря за съветите .
Днес карането беше супер, Романски - Симеоновска - Пътеката към железница (бутахме :crap: ) на разклона за железница тръгнахме към кабинката къдет беше 1 - 2 км ХЦ - доста приятно и като завършек, Сняг, Кал и Лед ЯКО спускане :hbang: :hbang: :hbang:

От гумите бих казал, че съм доволен как се държаха, на местата където се караше със страничен грайфер - излизания от завои, коловози, виражчета и тн бях малко по плах, но като цяло бих казал, че Минион е една много добра гума както за суха почва, така и за мокро . Тъй, че с това нямах проблем. Единственото по-неприятно беше появата на много АТВ-исти и мотористи по ХЦ пътечката .

На тези, които още не са карали на сняг бих казал, че кефа е огромен. Спирайте с яко задна и много леко предна за да няма човчици :D
Внимавайте за хората по пистите . И не се заяждайте с ски патрулите .
Не се бутайте в дълбокото, просто защото ще слизате да бутате ,а няма да карате .
Е това беше от мен. Мисля, че ще е полезно да оставите темата, за по-нататък ако някой има въпроси да ги задава тук . :)
Аватар
pibsi

Мнениеот PtD » Съб Мар 28, 2009 5:04 pm

Абе тия ски патрули какви правомощия имат, интересно? Има ли някой знаещ по въпроса?
Аватар
PtD

Мнениеот hitar_potter » Съб Мар 28, 2009 5:57 pm

pibsi, какво е положението в долната част на обиколната (от Симеоново към Железница) пътеката? Ти от къде точно мина? Какъв е терена? Сняг/лед/кал?
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот agent_Jekov » Съб Мар 28, 2009 6:01 pm

Кал, какво може да е? :)
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот pibsi » Съб Мар 28, 2009 6:17 pm

Кал смесена с киша, под която доста коварни се "крие" лед .
Стигнах до заобиколната през малката пътечка която тръгва от междинна станция на кабинката и свършва на разклона за Бистрица/Железница срещу една голяма поляна .
PtD Ски патрулите вършат работата на "планински полицаи" :rofl: :rofl: :rofl: И естествено както другите полицаи и те са толкова нахални :(!:
Аватар
pibsi

Мнениеот bikerider » Съб Мар 28, 2009 6:48 pm

@PtD:
http://www.skivitosha.com/ (долу дясно)
Нито думичка за правомощия. С една дума това са служители на частна фирма, стопанисваща част от ПП Витоша.

@pibsi: Честито първо каране на сняг! При първа възможност пробвай с мека задница, няма такова удоволствие на скорост през бабуните :)
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Съб Мар 28, 2009 7:36 pm

bikerider написа:@PtD:
http://www.skivitosha.com/ (долу дясно)
Нито думичка за правомощия. С една дума това са служители на частна фирма, стопанисваща част от ПП Витоша.

Ясно. :) Следят за реда, но с какви права го налагат? Явно по стар български обичай, който се държи нагло, печели.

Ша ма фанат за дедовия като почне разправията. :popcorn:
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Съб Мар 28, 2009 7:49 pm

Пффф, естествено :)
Аватар
bikerider

Назад към Други