СТО - или с дуги думи сезонно техническо обслужване

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

СТО - или с дуги думи сезонно техническо обслужване

Мнениеот peritroper » Пон Апр 06, 2009 9:34 pm

Срам не срам, ще си призная. Вчера за пръв път таз година изведох колелцето на разходка до Елин Пелин.
Ама изглежда от застоял живот се е поразкърцало и т.н. Та тук искам да попитам за съвет, кои части непременно подлежат на профилактика, каква и колко често. На колко км се сменят някой от частите и т.н.
Ако можете да ми кажете и как да я направя таз профилактика цена няма да имате. :bowdown: :bowdown: :bowdown:
Само да предупредя, че дори не знам как се сваля\отваря нито предното нито задното движение. Така че предполагам съвет от типа "бе дай 50 лв (примерно) на някой и не се занимавай" също би бил уместен особенно ако трябват инвестиции в некви спец инструменти.
От друга страна не че ми е за парите ама по ще ми е кеф сам да си го поддържам накакси.

Значи в моя случай става дума за Драг Мастер с монтаж Тиагра. Но в таз тема според мен ще е полезно и за други модели да се кажат 2-3 думи.
Аватар
peritroper

Рейтинг: 1260

Re: СТО - или с дуги думи сезонно техническо обслужване

Мнениеот bokicha » Пон Апр 06, 2009 9:38 pm

peritroper написа:Само да предупредя, че дори не знам как се сваля\отваря нито предното нито задното движение. Така че предполагам съвет от типа "бе дай 50 лв (примерно) на някой и не се занимавай, би бил уместен " ...

:agree:
Аватар
bokicha

Рейтинг: 2000

Мнениеот rosty_sz » Вто Апр 07, 2009 6:26 am

На профилактиране подлежат вички елементи от велосипеда.
На някои трябва да се обръща внимание по често : верига , венци, декланшор, дерайльор - често почистване по възможност след всяко каране по един парцал и на 600-1000 км сваляне и миене на веригата и венците.
Един път годишно или при нужда -
Главини, централно - отваряне почистване смазване реглаж
реглаж на кривини в каплите
почистване на шините от натрупани остатъци от калодките 1500-2000 км
жила ,брони, спирачки, калодки
всички болтови съединения по велосипеда подлежат на проверка и дозатягане
При нужда или на няколо сезона - вилково движение.
Естествено това е съвсем ориентировъчно.
Както виждаш има неща които трябва да правиш сам , но за някои се изискват специални инструменти знания и умения. Мисля че да дадеш 30-50лв. за сезонно профилактиране е най-добрия вариант, а после прави дребните неща сам. Във форума има даста инфо относно подържка на вериги, почистване на др. компоненти.
ТЪРСЯ ШИМАНСКА ПЛОЧА 39 ЗЪБА
rosty_sz

Рейтинг: 1380

Мнениеот crib » Вто Апр 07, 2009 8:03 am

Във връзка с това, я препоръчайте някой майстор в София. Навремето знаех за този при автогара Юг, но там построиха сграда и не знам къде се премести човека.
crib

Мнениеот bokicha » Вто Апр 07, 2009 8:41 am

Хех, е баш пред вас нема ли майстор... :D
Препоръчвам ти го.
Аватар
bokicha

Мнениеот Runaway » Сря Апр 08, 2009 12:29 pm

Райко от "Колелото" :agree: