scott

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

scott

Мнениеот gtc » Пон Апр 20, 2009 10:53 pm

здравеите най-накрая взех и аз шосейка.избрах scott speedster s50 много съм радостен само кадето постояно вали и не мога да го сефтосам.имам въпрос към вас какъв размер трябва да е рамката.висок съм 1.82см продавача ме посъветва да взема 58 размер и го взех,но много мой приятели ми казват че е голямо за мен верно ли е,защото се чувствам прецакан.
Прикачени файлове
Speedster_S50.jpg
Speedster_S50.jpg (67.65 KiB) Прегледано 2339 пъти
gtc

Рейтинг: 1210

Re: scott

Мнениеот Grash » Пон Апр 20, 2009 11:18 pm

Честито, със здраве да си го караш и безаварийно! :beer:
За размера, така доколкото мога да си спомня, 1,82 си по-скоро за 56-ти размер, но не мисля че е голям проблема да караш 58, много зависи как се чувстваш, също така зависи и от конкретните пропорции на тялото ти.
Изображение
Аватар
Grash

Рейтинг: 2000

Мнениеот marsa » Вто Апр 21, 2009 1:19 am

Баце, съветвам те въобще да не се натъжаваш, защото това е перфектен за теб размер, аз съм 1.83 (като вдишам повечко, иначе съм 1.82), и си карам най- смело 58 размер рамка (Easton), като с кеф ще ти съобщя, че и 60 да беше пак щях да си я карам, но кормилото ми щеше да е половин сант по- надолу, а седалтака един. Ако се досещаш, имам предвид, че размера за нас е 58 или 60 а между тях се варира с настройки.

Със здраве, а на приятеля му кажи да си кара дх машината и да не се обажда :^:
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Synthesis » Вто Апр 21, 2009 7:23 am

Честито и със здраве да го караш. Много е красиво. Абсолютно си за 58 според мен, а и според таблиците. Аз съм 176 cm и лично Драго Кузов ми каза, че съм за 54 като ме гледал, каквато ми беше Монцата. Аз обаче се почувствах по-добре на 56. Мисля, че е по важно да ти доставя удоволствие, а ако стигнеш до състезаване, треньорите и клуба ще ти кажат и осигурят колело. BTW твоето с 3 плочи ли е, като на картинката?
Аватар
Synthesis

Рейтинг: 1552

Мнениеот DstupidBastarD » Вто Апр 21, 2009 7:28 am

gtc написа:здравеите най-накрая взех и аз шосейка.избрах scott speedster s50 много съм радостен само кадето постояно вали и не мога да го сефтосам.имам въпрос към вас какъв размер трябва да е рамката.висок съм 1.82см продавача ме посъветва да взема 58 размер и го взех,но много мой приятели ми казват че е голямо за мен верно ли е,защото се чувствам прецакан.

Честито, баце! Нема да се пуашиш, теа размери са за аматьорчетата, важното колелото да ти е удобно, па ако ще и размер 68 да му е рамката. :^:
Аватар
DstupidBastarD

Рейтинг: 1932

Мнениеот todor todorov » Вто Апр 21, 2009 8:29 am

gtc написа:здравеите най-накрая взех и аз шосейка.избрах scott speedster s50 много съм радостен само кадето постояно вали и не мога да го сефтосам.имам въпрос към вас какъв размер трябва да е рамката.висок съм 1.82см продавача ме посъветва да взема 58 размер и го взех,но много мой приятели ми казват че е голямо за мен верно ли е,защото се чувствам прецакан.

Ето ти добър начин да разбереш дали рамката ти е ОК: http://www.competitivecyclist.com/za/CC ... ATOR_INTRO
todor todorov

Рейтинг: 1680

Мнениеот gtc » Вто Апр 21, 2009 9:30 am

благодаря за пожеланията.претиснявам се защото седалката ми е удобна когато е вдигната само един пръст.кормилото и седалката са на една височина,а на всякъде гледам,че седалката е с четири пръста по висока. :dontknow:
gtc

Мнениеот madsnake » Вто Апр 21, 2009 9:46 am

Както ти казаха и нагоре - важното е на теб да ти е удобно. И честито :beer:
Аватар
madsnake

Мнениеот Grash » Вто Апр 21, 2009 9:49 am

Остави как ти е удобно, височината на седалката най-напред трябва да се настрои правилно поради две основни причини: 1. за да не си прецакаш колената 2. за да имаш оптимална сила при въртене. Като си настроиш седалката на правилна височина, ако кормилото ти идва на същото ниво, може да се свали, като се махнат спейсърите под лапата. Ти от къде го купи това колело? Би трябвало още като го купуваш в магазина да видят дали ти е ок като размер, дали се налагат промени по лапата, спейсъри и тн...
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот gtc » Вто Апр 21, 2009 10:02 am

поръчах го по интернет доста съм зает и нямах никакво време да се разкарвам да софия.взех го от байк сентър много съм доволен от обслужването отделиха ми доста време по телефона да обеснят за велосипеда.искам да попитам възможно ли е да се свали кормилото гледам има някакви три пръстена,лесно ли се сваля в момента е вдигнато на височина около 4 пръста.щях да ви кача снимки но са много големи и немога
gtc

Мнениеот Grash » Вто Апр 21, 2009 10:12 am

Най-добре е да се даде на механик, но първо трябва да си сигурен какви корекции трябва да се направят. Потърси в google или youtube "road bike position" и ще намериш доста полезна информация.
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот crib » Вто Апр 21, 2009 10:15 am

gtc написа:поръчах го по интернет доста съм зает и нямах никакво време да се разкарвам да софия.взех го от байк сентър много съм доволен от обслужването отделиха ми доста време по телефона да обеснят за велосипеда.искам да попитам възможно ли е да се свали кормилото гледам има някакви три пръстена,лесно ли се сваля в момента е вдигнато на височина около 4 пръста.щях да ви кача снимки но са много големи и немога

Тези пръстени са точно така наречените "спейсъри", които служат за да се регулира височината на кормилото. Принципа е прост - ако ти е високо, махаш колкото ти е необходимо спейсъри (спейсъра?), слагаш обратно кормилото, и отрязваш стърчащата част на стержена.
Най-добре дай специалист да ти го направи, или поне се консултирай предварително, защото връщане назад няма после.
crib

Мнениеот Митко Ruse » Вто Апр 21, 2009 10:51 am

Верно, че трябва да се внимава при рязането на вилката/нали това, което се реже е горната част на вилката/.На въпроса колко да се отреже бих отговорил така.След като си уточниш височината на седалката правиш следното упражнение.С изпънати крака се навеждаш напред и не достигаш стъпалата си, достигаш стъпалата и си толкова гъвкав, че се навеждаш повече от 10 см. под нивото на стъпалото.При тези случаи кърмилото ти трябва да е по ниско с 2-5см. , 6-10см. и 12-15см..
Митко Ruse

Мнениеот Ivan_NL » Вто Апр 21, 2009 4:11 pm

Да ти е честито и да си го караш със здраве. Както ти казаха по-горе нагласи си най-напред седалката. Не бързай с рязането на вилката. Извади най-напред колкото спейсъра са ти нужни. Извадените постави от горната страна на лапата. След като си нов най-напред покарай така докато свикнеш. Може да ти се наложи още да свалиш кормилото или да го вдигнеш. ãк като си абсолютно сигурен че повее няма да променяш нещо отрежи вилката. Тук има много хора които "цял живот"си карат с куличка над лапата без да им пречи. Незнам какво искаш да караш , но ако ще си любител-турист най-вероятно рамката ще ти е точна. Вярно е че много хора се хвърлят на възможно най-малката рамка за да се правят на профита , но за туристическо каране според мен е абсолютна идиотщина. Карай и се не притеснявай!
Аватар
Ivan_NL

Рейтинг: 1490

Мнениеот gtc » Сря Апр 22, 2009 7:05 am

благодаря ви за пожеланията. :bowdown:
gtc

Мнениеот peritroper » Пон Апр 27, 2009 2:52 pm

Аз пак изкачам с тъп върпос...може и аз да трябва да си сменя ника :D . Ама можете ли да ме светнете какво казва теорията за геометрията която трябва да се гони при регулирането на седалка, кормило по вертикала и хоризонтала. Аз все не мога да си наглася мястото на седлаката по хоризонтала, а май това е много важно.
Аватар
peritroper

Рейтинг: 1260

Мнениеот Митко Ruse » Вто Апр 28, 2009 10:13 am

Да не намесвам положението на колянната става. Но най-общо когато изместиш седалката назад /следи разграфенията / ще ти е по-удобно за дълги и равномерни карания с по нисък каданс. При по предно разположение се кара силово с висок каданс на баири, часовници и критериуми. Но не прекалявайте примерно края на разграфението да е най-много до последнота опора на седалката/там дето се стягат металните пръчки за колчето/.
Митко Ruse

Назад към Други видове колоездене