Колела под морското ниво (а.к.а. Нидерландия)

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Колела под морското ниво (а.к.а. Нидерландия)

Мнениеот pe60t0 » Пон Апр 20, 2009 3:19 pm

Здравейте,

Случи ми се да се разходя до там миналата седмица и събрах доста впечатления относно велосипедите, така че реших да споделя.

Такам, та пътувам си аз с автобуса и още от момента, в който пристигнахме в страната, цялата велосипедна организация ми направо много приятно впечатление. Всеизвестно е, че Нидерландците са доста напред с велосипедния транспорт и цялата им система относно железните коне е доста напред, само дето никак не очаквах това което видях :bigeyes: . Като за начало, просто няма улица на която да липсва отделно платно за колоездачи, което е снабдено със знаци, маркировка, светофари и тн.
http://i239.photobucket.com/albums/ff30 ... 1240232111
Още с пристигането в Амстердам, нещото което ти се набива на очи е безбройното количество велосипеди навсякъде около теб, като казвам навсякъде, имам предвид НАВСЯКЪДЕ :D .
http://i239.photobucket.com/albums/ff30 ... 1240231844

Четох някъде, че в Амстердам за почти всеки човек има един велосипед, което ще рече, че би трябвало да има около 500 000 велосипеда там. Еми, не съм ги броил, обаче числото ми звучи напълно разумно.
http://i239.photobucket.com/albums/ff30 ... 1240231891
Адски странно е някакси да попаднеш на място, в което около теб има повече велосипеди и велосипедисти, отколкото каквато и да била форма на живот. Евала на хората, че така са си развили предвижването и въобще начина им на живот. Другото интересно, е че няма граници във възрастта, всеки се движи на две колела, и малки дечица и възрастни(+60) жени и мъже. Имах възможността да отида и до други градчета и навсякъде е така, колела, колела и колоездачи.
http://i239.photobucket.com/albums/ff30 ... 1240232186

Не съм бил в много други страни, но доколкото знам и в други европейски държави велосипедния транспорт е доста развит, та ще стигнем и ние европейците някой ден :D . Както и да е, наистина е доста интересно да видиш толкова добре устроен транспорт, няма коли, няма задръствания, всеки стига бързо за където се е запътил(така де...) и тн. Общо взето, организирана работа, която според мен си върви доста добре и допринася за благото на гражданите.

Освен прекрасните впечатления относно организация им, другото нещо което ме порази беше това :
http://i239.photobucket.com/albums/ff30 ... 1240232370

Да, всеки един велосипед в цялата Нидерландия изглежда по този начин !!! В смисъл, не че имам нещо против, ама ако някой ми обясни как този човек го кара това http://i239.photobucket.com/albums/ff30 ... 1240232429, направо ще го черпя. Имам чувството, че се изискват някакви свръх умения да успееш да се задържиш на това иначе толкова изящно творение на човешкия инжинерен гении. Аз съм сигурен, че ако се кача отгоре точно след 5 метра ще се озова на земята :lol:. Представям си карането на това чудо, като бъркането на манджа на котлона, все едно си хванал 2 лъжици и бъркаш в тигана... Просто не знам как успяват да ги карат тези чудесии, а пък за спиране си нямам и ни най малка идея :idea: . И наистина, всяко едно колело(както виждате от снимките) е с тази абсурдна за мен конструкция. Не говорим за планински велосипеди, защото на тях планините малко им куцат (всъщност не знам, дали в Нидерландия има някакви форми на планинско колоездене), но пък видях 1 Трек, доста приличен, сигурно е бил на някой отшелник. И ми беше толкова смешно, защото то това нещо просто не може да се кара и като примерно трябва да преодолееш някаква височинка и нали няма как да стъпиш на педалите и тия такива се дупят...абе смях голям.

Другото нещо което е, е фактът, че всяко едно от тези метални величия се намира в абсолютен безпорядък. Не видях нито едно хубаво колело, всичките бяха изпотрошени, ръждясали, изпочупени, скърцащи, обаче не им пука и си ги карат. Въпреки това, масово велосипедите бяха стари, някакви машини отпреди 30 години примерно, обаче си стоят и колкото и да са ужасни хората си ги карат. Явно, никой не е чувал, че има нещо наречено "поддръжка".

И също така има много колелета, които си стоят отключени е така. Примерно там на място, където се заключват и да кажем тук там се виждат някои отключени. И до къщите им, оставят си колелото на стената и така си стои, отключено. Просто си викам, добре бе аджеба защо да не си взема сега едно да разглеждам тука града, пък после ще го оставя, ама си викам айде да не им развалям системата. Даже единия ден, на едно място където бяха оставени доста машини, и виждаме едно отключено и аз само го дръпнах да го видя, и някаф ми бибитна от една кола идваща от другата страна с този знак :nono: хааха, беше доста смешно.

Та така, не знам дали някой е бил там, но беше доста впечатляващо да го видиш това. Не знам дали има друга страна, където се кара толкова много.

Поздрави,

Пешо :beer:

ПС: опитах се да сложа снимките директно в темата, обаче били много големи....
ПС2: http://i239.photobucket.com/albums/ff30 ... 1240233519, така изглежда Амстердам като цяло.
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Re: Колела под морското ниво (а.к.а. Нидерландия)

Мнениеот Attention-rider » Пон Апр 20, 2009 5:48 pm

Наистина системата им е доста развита, но запитай се тези
изпотрошени, ръждясали, изпочупени, скърцащи
, кой би ги откраднал дори отключени :D

Attention to the ride, Attention to the rider!
Аватар
Attention-rider

Рейтинг: 999

Мнениеот pe60t0 » Пон Апр 20, 2009 6:10 pm

Хаха е да, ама сигурно за тяхните стандарти това е нещото, което се нарича "велосипед" :rofl:
Аватар
pe60t0

Мнениеот kotka12 » Вто Апр 21, 2009 9:30 am

всъщност
ако велосипедът ти е единствено за транспорт до работа и обратно
с цел спестяване на средства за придвижване
и под постоянна опасност да бъде откраднат
и твоя щеше да е точно такъв :dontknow:
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот TeDo_BaPHa » Вто Апр 21, 2009 10:07 am

Всъщност, бях гледал някакво предаване и едно момиче от Амстердам беше казало "Защо да си купуваш велосипед като можеш просто да си откраднеш?" Общо казано там има толкова много колела, (мисля, че бяха равни на броя на жителите) че всеки си взима просто някое колело, което набара 1-во и точно заради този факт няма скъпи колела по улиците ;). Естествено може и да има но те вече не си стоят така отключени... :D :agree:
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Рейтинг: 2000

Мнениеот lacho_m » Вто Апр 21, 2009 10:08 am

pe60t0 написа:...В смисъл, не че имам нещо против, ама ако някой ми обясни как този човек го кара това http://i239.photobucket.com/albums/ff30 ... 1240232429, направо ще го черпя.

Кога ще ме черпиш? :spin: Над 60км. за един ден... и то не веднъж. С предна спирачка и контра. Без скорости... Но като няма нищо друго под ръка, а ти се кара та две не виждаш...

... скучна държава... няма едно място където да се пребиеш качествено... :nuts:
Да бе мирно седяло, нищо не би видяло!
Аватар
lacho_m

Мнениеот Alpina » Вто Апр 21, 2009 10:23 am

pe60t0, като че ли престоя ти е бил доста кратък...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот pe60t0 » Вто Апр 21, 2009 10:24 am

lacho_m: Ти си моя идол :D :D :D :D :D Как си успял ? :rofl: :rofl: :rofl: :bigeyes: :bigeyes: :bigeyes:
Alpina: Нещо против ? Ако имаш да казваш нещо по темата кажи, :offtopic:-а е излишен :^:
Аватар
pe60t0

Мнениеот рс » Вто Апр 21, 2009 10:43 am

Колега, не си вдянал някои съществени моменти, бих казал.
Тези велосипеди са изключително ергономични за каране из града или по алеи. Едно време като са ги правили не са се водили по мода, тенденция, състезателни изисквания и т.н. ами са правили удобни железа. Специално в Амстердам повечето са много добро състояние - не казвам външен вид. Не скърцат, заслушай се или направо покарай за да видиш. Виж, дрънчат зверски - спор няма - но то не е от криви капли или рзбито средно, а от 2-3 килограмовите вериги и катинари, багажници, калници и звънец.
За спортно каране не стават. Някак си е .. смешно без скорости. Онези, със 3 или 7 скорости в главината обаче са номер едно за бързо каране из града.
Виж, в Берлин ако отидеш - е там е безгрижие и безхаберие. Има колела във всякакво състояние. Някои хора карат страшно бързо, някои си скърцат и дрънчат с гробници. В Берлин се практикува това с вземането на едно колело и оставянето му после. Открадва ти го някой с по-голяма нужда в момента. Това автоматично ти повишава приоритета на необходимост и започваш да се оглеждаш за необходимото изоставено по характерен начин возило - след което, доволен си го вземаш, потягаш и си пак в трафика.
Не мога да опиша точно каква е категорията на тези "разменяеми" колела, но примерно среднодобъро планинско, с изкривен обтегач, една работеща спирачка, една или две налични скорости - но в движение и годно да си отидеш у вас.
Или 40 годишен Диамант с контра, фар, счупен стоп и липсващо динамо - но отново би бил с здрави капли, хубави гуми и в движение.
Счупените машини се търкалят тук-там на разположение на меркалиите да пострят нещо уникално "градско чудовище" и да го пуснат в оборота на "разменните".

А в Амстердам има една листовка за туристите, сега се сетих. Първото е предупреждение и е "пазете се от велосипедният трафик! Може да пострадате сериозно, ако не спазвате правилата. Единственото по-страшно е "трам" - трамваят"
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот emil_a626 » Вто Апр 21, 2009 11:58 am

Всичко хубаво но какъв е смисала на темата не схващам.
Аватар
emil_a626

Рейтинг: 1225

Мнениеот Alpina » Вто Апр 21, 2009 12:02 pm

pe60t0 написа:Alpina: Нещо против ?

Да
pe60t0 написа:Alpina:Ако имаш да казваш нещо по темата кажи,

рс каза това, което имах предвид :agree: :beer:
pe60t0 написа::offtopic:-а е излишен :^:

Не е :offtopic:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот рс » Вто Апр 21, 2009 12:20 pm

Сега се сещам да добавя нещо. Страхотен смисъл на темата е.

А то е да отидат достаъчно много хора в Амстердам, Берлин и копенхаген и другаде по приятните части на света и да се върнат и да прекараме по две алеи накръст на градовете в по-неприятните части на света.
Само ще ви кажа, че амстердамките са по-добри от софиянки. Познайте що... и в какво. В доста добра форма са хората там.

Туй не е така, целта е забавление и удобство
kotka12 написа:всъщност
ако велосипедът ти е единствено за транспорт до работа и обратно
с цел спестяване на средства за придвижване
Правилник:
рс

Мнениеот pe60t0 » Вто Апр 21, 2009 12:57 pm

pc: Аз това с велосипедите го имах по скоро като шега впредвид :D В смисъл, сигурно има причина, поради която се карат, на мене просто ми изглежда адски неудобно, ама сигурно щом се кара, не е така разбира се. Иначе доколкото казваш, че не били изпочупени, не знам ама ... аз не видях нито едно колело в "добро състояние". Все знам за какво става въпрос по отношение на велосипедите и много рядко се виждаше някое в добро състояние. Това, че дрънчат вериги и глупости няма общо с факта, че самите машини са изпотрошени, ръждясали, без да функционират както трябва(Просто не се поддържат, и да всичките бяха с криви капли и/или изпочупено средно и/или пре**ани спирачки и прочие). Не знам как ти успя да ги видиш тези в доброто състояние...може да не съм гледал внимателно, кой знае.

emil_a626 : Смисъла на темата беше да споделя личните си впечатление и нищо повече. Тука в тоя форум явно това не се цени и хората не гледат друго освен да се заяждат и да се опитват някакси да покажат че са "повече" от другите... За пореден път се убеждавам, че тука няма смисъл да се пускат теми...Но това е друга тема :) :lol:
Аватар
pe60t0

Мнениеот рс » Вто Апр 21, 2009 4:18 pm

В Холандия си пътуват с колелетата и ако не трябва да се бърза, тзи старите са много удобни. Аз карам такова из Берлин (карах де, преди един приятел да забрави къде го е паркирал), и из Амстердам съм бръмчал с оригинално дъч колело с контра. Контрата ме шашна доста пърия път, да си призная - отвикнал съм.
Но за норамално за нас - бързо - каране си имат разни хитри колела. С всичките вело пътища и наличните колелета е много приятно из града.
Ръждата не означава лошо състояние, може би в Бг гледаме прекалено много на показността и вида. Често съм виждал старо ръждиво или боядисано с четка колело, с гуми на цената на две "планински" лъскави в Бг. Или само скоростите им преди две-три години бяха една кофа пари.
За нас изглеждат лоши - защото ние обичаме всичко да е "ново" или "new" :) , без да се усещаме че ню не означава гут.
Правилник:
рс

Мнениеот pe60t0 » Вто Апр 21, 2009 4:38 pm

рс написа:В Холандия си пътуват с колелетата и ако не трябва да се бърза, тзи старите са много удобни. Аз карам такова из Берлин (карах де, преди един приятел да забрави къде го е паркирал), и из Амстердам съм бръмчал с оригинално дъч колело с контра. Контрата ме шашна доста пърия път, да си призная - отвикнал съм.
Но за норамално за нас - бързо - каране си имат разни хитри колела. С всичките вело пътища и наличните колелета е много приятно из града.
Ръждата не означава лошо състояние, може би в Бг гледаме прекалено много на показността и вида. Често съм виждал старо ръждиво или боядисано с четка колело, с гуми на цената на две "планински" лъскави в Бг. Или само скоростите им преди две-три години бяха една кофа пари.
За нас изглеждат лоши - защото ние обичаме всичко да е "ново" или "new" :) , без да се усещаме че ню не означава гут.

Да бе, може и да си прав, след като си стоял повече време там, аз само "надникнах", обаче 100% мога да твърдя от това което видях, че тия машини си бяха изпочупени, не само че бяха ръждясали. Просто си е така, не си личи просто да се поддържат колелетата, а и не си го представям някакси, плюс това всяко едно колело като го вали всеки ден, еми няма как да не му се прецака това онова. Те сигурно са скъпи, сигурно ако си купиш сега ново колело там си е бая пари, обаче това не означава, че тези които се карат са си хубави...Абе не е така че не се усещаме, че ню не означава гут...поне аз не съм така де, може би имаш право като цяло. Както и да е, в крайна сметка исках да кажа, че това което аз видях не ми говореше за хубави колела(вярно ако са били нови са стрували скъпо и тн), обаче тези които ги карат хората(масово) бяха прецакани !(не само ръждиви и дрънкащи, просто бяха изпотрошени). Сега, за няколко дни не мога да твърдя че всичките нидерландци карат бози, обаче това което аз видях си беше само и единствено боза, и просто ми беше интересно да споделя. :^:

ЕДИТ: И тебе ще те черпя май, щом ти е толкова удобно с такава геометрия :beer: :agree:
:offtopic: Ти какво правиш Берлин и какво си правил в Амстердам ?
Аватар
pe60t0

Мнениеот jivkonik » Вто Апр 21, 2009 5:00 pm

Само ако можеше да наричаш страната ХОЛАНДИЯ и хората Холандци..... :D
Уважавай езика си РОДЕН!!!!
Това е града с най-много кражби на велосипеди в света, нормално е да карат нещо, колкото да се движи, без да се хвърлят никакви суми за подобрения и по възможност минимални за поддръжка.....
Аватар
jivkonik

Мнениеот pe60t0 » Вто Апр 21, 2009 5:32 pm

хм....нещо си в грешка, държава като "Холандия" не съществува ;)

http://en.wikipedia.org/wiki/Netherlands :deal:
Аватар
pe60t0

Мнениеот jivkonik » Вто Апр 21, 2009 6:04 pm

[url]http://bg.wikipedia.org/wiki/Холандия[/url] :dontknow:
Аватар
jivkonik

Мнениеот рс » Вто Апр 21, 2009 6:10 pm

pe60t0 написа: :offtopic: Ти какво правиш Берлин и какво си правил в Амстердам ?

Карам колело :)
... и други работи. Избивам си проблемите в детството и правя като останалите европейци - пътешествам, особено като набарам евтини билети. Но това е друга тема :) Едно време нямахме банани. А сега в Берлин е по-весело от тук и по-евтино за забавление.
Ако може много хора да отидат да видят някои хубави неща (както и лошите) би било чудесно. По темата за старите бракми - е бракми са, но качествени. Поддръжката им е оправяне на каплите и спирачки. Цените на съвременните аналози са нормални, 150-350 евро, някои са добри. Ама изглеждат .. :^: За градско шляене и возене са идеални, но само толкова.
Правилник:
рс

Мнениеот pe60t0 » Вто Апр 21, 2009 6:12 pm

jivkonik написа:[url]http://bg.wikipedia.org/wiki/Холандия[/url] :dontknow:

Абе човеко, вместо да се правиш на остроумен, прочети какво пише в линка, който пращаш...a именно:

"Използването на наименованието Холандия е неточно , понеже исторически и географски то се отнася само до региона, състоящ се в наши дни от двете провинции Северна и Южна Холандия. В много езици по целия свят (вкл. български) наименованието се използва за цялата страна. В България в официални документи се използват Кралство Нидерландия, Кралство Холандия и понякога само Холандия."

С една дума, въпреки че държавата се назовава на моменти Холандия, това не е правилно защото истинското име на държавата е Нидерландия, или ако трябва да сме най-точни е Кралство Нидерландия(което се състои от Нидерландия(страна в Западна Европа) и 2 малки острова в карибския басейн). Холандия е името на една от провинциите в Нидерландия. Също така и хората не се наричат холандци ами нидерландци.

Тъй че аз си уважавам хората и езика им...те едвали обаче ще ти се разсърдят както един шотладнец би ти се разсърдил ако му кажеш англичанин.

ЕДИТ: " ...много езици по целия свят (вкл. български) наименованието се използва за цялата страна. В България в официални документи се използват Кралство Нидерландия, Кралство Холандия и понякога само Холандия" аз не съм сигурен за това твърдение... Някой да има информация по въпроса ?
Последна промяна pe60t0 на Вто Апр 21, 2009 6:15 pm, променена общо 1 път
Аватар
pe60t0

Мнениеот pe60t0 » Вто Апр 21, 2009 6:14 pm

рс написа:
pe60t0 написа: :offtopic: Ти какво правиш Берлин и какво си правил в Амстердам ?

Карам колело :)
... и други работи. Избивам си проблемите в детството и правя като останалите европейци - пътешествам, особено като набарам евтини билети. Но това е друга тема :) Едно време нямахме банани. А сега в Берлин е по-весело от тук и по-евтино за забавление.
Ако може много хора да отидат да видят някои хубави неща (както и лошите) би било чудесно. По темата за старите бракми - е бракми са, но качествени. Поддръжката им е оправяне на каплите и спирачки. Цените на съвременните аналози са нормални, 150-350 евро, някои са добри. Ама изглеждат .. :^: За градско шляене и возене са идеални, но само толкова.

Е да де аз и аз това исках да кажа :D :D :D Те са си качествени сигурно самите машини ама са бракми, и за градско явно са добри щом всички така смятат, мене на такова чудо не можете да ме качите обаче :lol: :lol: :lol:
Аватар
pe60t0

Мнениеот Urban_biker » Вто Апр 21, 2009 7:22 pm

Миналата година аз също бях в НИДЕРЛАНДИЯ (не знам защо оспорвате дали е така или Холандия) :rofl: само че аз бях в Хага там е същата работа както е в Амстердам добре си написал този текст браво има доста верни неща :)

Даже единия ден, на едно място където бяха оставени доста машини, и виждаме едно отключено и аз само го дръпнах да го видя, и някаф ми бибитна от една кола идваща от другата страна с този знак :nono: хааха, беше доста смешно.

Ако не те е страх от нидерландксата полиция вземи си един байк и карай няма проблеми ама ако те хванат и разберат че си откраднал колело даже и да е най-раждясалият ще има много проблеми . :D

И аз много се чудех дали да открадна една но не си струва да се рискува.

Лично аз си докараж един откраднат байк от там..
Да караш колело? Това е болест братле!
Аватар
Urban_biker

Рейтинг: 1140

Мнениеот pe60t0 » Вто Апр 21, 2009 7:32 pm

Urban_biker написа:Лично аз си докараж един откраднат байк от там..

хахаха, ем да... хаха :D :D :D Тази снимката с многото накачурени велосипеди като на рафтове е от Хага между другото.
Аватар
pe60t0

Мнениеот sherpite » Вто Апр 21, 2009 7:59 pm

@pe60t0 Браво, супер тема много ми хареса :beer: многоо се радвам, че сподели преживяното :clap: :beer:

pe60t0 написа:Смисъла на темата беше да споделя личните си впечатление и нищо повече. Тука в тоя форум явно това не се цени и хората не гледат друго освен да се заяждат и да се опитват някакси да покажат че са "повече" от другите... За пореден път се убеждавам, че тука няма смисъл да се пускат теми...Но това е друга тема
А по този въпрос не се пали, имаше голям смисъл да пуснеш темата бъди убеден, че на много хора им е харесала :agree: :beer:
Аватар
sherpite

Рейтинг: 1623

Мнениеот rarekin » Вто Апр 21, 2009 8:51 pm

Urban_biker написа: Лично аз си докарах един откраднат байк от там..

Браво на теб! :(!: :banghead:
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот vpravov » Вто Апр 21, 2009 9:33 pm

sherpite написа: А по този въпрос не се пали, имаше голям смисъл да пуснеш темата бъди убеден, че на много хора им е харесала :agree: :beer:

На мен ми хареса! :dontknow:
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот рс » Вто Апр 21, 2009 10:50 pm

Urban_biker написа: Лично аз си докарах един откраднат байк от там..

Темата е идеална. И полезна, направо доходна.
Къде има по-хубави рамки да си открадна една мой размер и главини с дискови спирачки?
Разбира се е интересно да пишем за непознати места, още повече когато вече те са част от нашата държава (абе... не съвсем, ама.. :boggled: )
всички ще се израдват ако видят хилядите колела вързани на ограда.. и по лампите и клоните на дърветата. :roll2: :rofl:
И как местните мацки дрънчат с бясна скорост с колело с онези особени ретро кормила и имат боязън само от трамвая. Тъй си ходят на работа, и после и с гаджета. Тръгват две по две и се целуват както си карат :crazy: Да уцелиш нормална си иска няколко опита :^:

НЕ крадете. Ако искате колело на аванта, си има начин. В много страни изхвърлят понякога уникални неща или ги продават за стотинки.
Правилник:
рс

Мнениеот Urban_biker » Сря Апр 22, 2009 1:08 pm

Кой ти каза че съм откраднал колело? хахах на улицата има негри дето това им е работата да "крадат" бизнесче :lol:
Да караш колело? Това е болест братле!
Аватар
Urban_biker

Рейтинг: 1140

Мнениеот Admin » Сря Апр 22, 2009 5:10 pm

Да караш колело, за което знаеш, че е откраднато, е същото като да го откраднеш ти самия. Гордей се!
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот rufu » Сря Апр 22, 2009 5:56 pm

Поздрави за автора на темата :beer: За мен бе удоволствие да прочета твоите мисли и вълнения:):) А и да разгледам Холандия :)

Момчета НЕ крадете велосипеди и НЕ КУПУВАЙТЕ крадени такива!
Only one bike can broke the barriers...Изображение ...the one....
Аватар
rufu

Рейтинг: 1178

Следваща

Назад към Общ форум