Инцидент в събота на Дървения скок

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Инцидент в събота на Дървения скок

Мнениеот ie » Нед Апр 26, 2009 12:28 pm

Пускам тази тема с няколко конкретни цели:

1) Да благодаря на момчетата, които ми помогнаха, момчетата от магазина на Черни връх и ПСС;
2) Да убедя повече хора да си направят планинска застраховка и да карат разумно и с протектори.

Вчера с моя много добър приятел Дани (Даниел Станимиров) решихме да караме на Витоша. Дани кара планинско колоездене от 7-8 години, а преди това е карал в града. За съжаление, не знаехме, че лифта не работи и като пристигнахме и установихме това, решихме да се качваме пеша през ски пътя. Дани носеше фотоапарат и както каза: "Поне ще си направим няколко снимки". Тръгнахме да се пускаме като аз спирах на някои места да го снимам. Последното място трябваше да е дървения скок където направих клипче. Дани се спускаше стремаглаво надолу скочи първия скок и после дървения. Предполагам, поради неправилна линия (не се беше подхлъзнал) след приземяването, се удря с невероятна сила в дървото, което е след скока. Каската му изхвърча на една страна, той на другата. Затичвам се към него като още не разбирам сложността на случилото се. Като отивам при него от носа му тече кръв. Аз решавам, че той си е счупил носа и има комоцио, нещо което 2 години по-рано аз преживявам. Слагам го да легне. В следващия момент пристигат момчета, чиито имена на някои не знам. Аз все още си мисля, че нещата са по-леки. Започваме да чакаме, той се оплаква, че го боли ръката и гръдния кош. Някои предлагат да викаме линейка, аз казвам "къде ще дойде линейка тук, по-добре да го свалим към колата му". Все пак се обадихме на 112 въпреки слабото покритие, а те ни прехвърлиха към ПСС. В чакането заваля дъжд, на него започна да му става студено, ние си съблякохме джърситата, за да го топлим поне малко. От някъде се намери найлон, с който го пазихме от дъжда. Вече беше ясно, че дясната му ръка е счупена, не знаехме какво друго му има. Дойде ПСС и го превърза, стегна и т.н., а с помощта на момчетата го свалиха до моста, където трябваше да дойде линейката. След още 15-20 минути дойде и леинейката. Тъй като той НЯМА планинска застраховка трябва да плати на ПСС - близо 750 лв. за първа помощ и пренасянето. Аз се качих в линейката с него. На всяко подрусване по паветата, той умираше от болка. Стигнахме Военна болница, а след 3-4 часа се разбра, че му е счупена дясната ръка към рамото и трябва да му правят операция, за да се въстанови напълно. Това ще стане обаче след като се уверят, че белия му дроб е наред. В момента е в реанимацията на Военна болница, където е под наблюдение.

Дани кара само с каска и наколенки, тъй като не може да си намери броня по мярка.

Имената на някои от момчетата: Кольо, Стефчо, Здравко и т.н.

В обръщение към всички спускачи. Бъдете внимателни, лошото бързо идва и бавно си отива. Отидете и си направете застраховка. Внимавайте какво скачате, къде и как карате. Не се знае какво щях да правя ако бях сама с него и нямаше помощ. Замислете се наистина за последствията от това, което правите върху вас и другите около вас. Не забравяйте, че карането е за удоволствие. И настина един момент на несигурност може да доведе до 2-3 месеца извън строя както ще е в случая с Дани. Вчера преживях голям ужас, не го пожелавам на никой.
Аватар
ie

Рейтинг: 1354

Re: Инцидент в събота на Дървения скок

Мнениеот jd » Нед Апр 26, 2009 12:32 pm

Дано се оправя момчето по-скоро!
Успешно оздравяване!
Изображение
Аватар
jd

Рейтинг: 2000

Мнениеот 25thframe » Нед Апр 26, 2009 12:36 pm

jd написа:Дано се оправя момчето по-скоро!
Успешно оздравяване!
:agree:
Аз също карам само с каска и наколенки, и честно казано понякога ме хваща шубе, какво може да се случи ако падна по гръб, като алтернатива нося раница пълна с дрехи.
А това за ПСС не го знаех, или по-точно го знам, но не знаех че сумата е толкова висока. Дано момчето се възтанови напълно.
Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Мнениеот hitar_potar » Нед Апр 26, 2009 12:40 pm

:bigeyes: Уоу, горкия, дано се възстанови напълно и възможно най-бързо. :offtopic: а ПСС планинска спасителна служба ли е? и защо е толкова солена тая сума? :(!: :offtopic:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот eMcKu » Нед Апр 26, 2009 1:00 pm

hitar_potar написа::bigeyes: Уоу, горкия, дано се възстанови напълно и възможно най-бързо. :offtopic: а ПСС планинска спасителна служба ли е? и защо е толкова солена тая сума? :(!: :offtopic:

did написа:Ако продължавате да мрънкате, че всичко е скъпо, ще продължавате да си стоите в мизерията и да нямате достъп до НИЩО и само ще зяпате снимките в тая тема и ще се облизвате като бедни и гладни циганчета.

По-добре скъпо, отколкото без тях ! Ако не бяха ПСС, кой щяха да чакат и колко ?
Желая здраве и бързо оправяне на момчето, но най-вече повече да няма такива инциденти.
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот THEZOGGO » Нед Апр 26, 2009 2:05 pm

Скорошно и цялостно възстановяване пожелавам от все сърце.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот hitar_potter » Нед Апр 26, 2009 2:09 pm

Дам, цените на ПСС са обявени в сайта им. Слава богу, че не се е случило нещо с главата/врата/гръбнака му... Ръката ще се оправи :) Дано операцията мине успешно и човека да се възстанови бързо!
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот jd » Нед Апр 26, 2009 2:43 pm

hitar_potar написа:и защо е толкова солена тая сума? :(!: :offtopic:

Толкова са за съжаление. :( Годишната планинска застраховка е някъде към 30 лева и определено си струва парите. (бе да не се стига до нея де...)
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот hitar_potter » Нед Апр 26, 2009 2:55 pm

Кофтито, обаче, че май планинската застраховка не покриваше планинско колоездене... Или аш лъжа?
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот PtD » Нед Апр 26, 2009 3:40 pm

ie написа:Бъдете внимателни, лошото бързо идва и бавно си отива.

Не бих могъл да го кажа по-добе! :agree: Карайте разумно! :agree:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот sharky » Нед Апр 26, 2009 3:41 pm

25thframe написа:
Успешно оздравяване!
:agree:
Аз също карам само с каска и наколенки, и честно казано понякога ме хваща шубе, какво може да се случи ако падна по гръб, като алтернатива нося раница пълна с дрехи.
А това за ПСС не го знаех, или по-точно го знам, но не знаех че сумата е толкова висока. Дано момчето се възтанови напълно.

Повярвай ми раницата няма да ти помогне като се претаркаляш няколко пъти през камъните. Купи си броня. :agree:
ИзображениеИзображение
Аватар
sharky

Рейтинг: 1834

Мнениеот Asen6o » Нед Апр 26, 2009 4:22 pm

На първо място-бързо и успешно оздравяване! )=

hitar_potter написа:Кофтито, обаче, че май планинската застраховка не покриваше планинско колоездене... Или аз лъжа?

Ако тази информация е вярна, няма смисъл от застраховката.
Поне за нас де.
Та..вярно ли е?
Едит: Благодаря! :beer:
Последна промяна Asen6o на Нед Апр 26, 2009 4:41 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
Asen6o

Рейтинг: 1407

Мнениеот jd » Нед Апр 26, 2009 4:30 pm

Това, че не включвало планинското колоездене са глупости. Говорих с мацката, която ми направи застраховките и тя каза, че си е включено. Прегледах и общите условия (прикачам ги тук) - там не видях такова нещо ;)

Иначе проверих и за цената на застраховката - 30лв. е била моята (миналия юли съм я правил). Застрахователя е ДЗИ.
Води се "Туризъм в България".

:beer:
Прикачени файлове
Image0002.JPG
(221.32 KiB) 303 пъти
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот Dravceto » Нед Апр 26, 2009 4:51 pm

Дани, дано се оправиш скоро брат....

Нещо много неприятни случаи има тая година... 08 като че ли небеше такава?
Изяж бобър, спаси дърво !
Аватар
Dravceto

Рейтинг: 1960

Мнениеот An1MaL » Нед Апр 26, 2009 4:57 pm

Дани, много съжелявам за инцидента. Пожелавам ти скорошно въстановяване без усложнения.
Bogdan Andreev - RAM BIKES N4
Аватар
An1MaL

Рейтинг: 1942

Мнениеот boian » Нед Апр 26, 2009 5:20 pm

http://www.pss.bg/insurance.html#list
ТУК ПИШЕ ДРУГО

ПЛАНИНСКА ЗДРАВНА ЗАСТРАХОВКА
От началото на декември 2000г., на българския застрахователeн пазар се предлага най-после дългоочакваната планинска здравна застраховка. Това е една добра алтернатива на директното разплащане и считаме, че е по възможностите на всеки, който практикува планински спортове и туризъм - застраховка на стойност около 30лв на година, покрива разходи до 1000 лв, като за сравнение, при нещастен случай на ски-писта, за спасителната работа(400лв) и транспорта(160лв) се заплаща общо 560лв. Планинската здравна осигуровка отдавна е влязла в практиката на жителите на планинските държави, излетуващите по планините. Там е немислимо да практикуваш ски, алпинизъм, сноуборд, парапланеризъм, планински велосипед, туризъм и да нямаш планинска застраховка. Това внася сигурност, това е и икономически изгодно, защото ако няма застраховка, пострадалият във всички случаи следва да заплати в брой разходите по спасителните операции.

съветвам всички ,които не са си направили застраховака и ще участват на състезанието в СОПОТ да си направят прави почти всяка застахователна компания ,като си кажете предварително че практикувате екстремен спорт има някъкво оскапяване ,но така застаховката покрива и планинското колоездене и всеки екстремен спорт с други думи няма да ти взимат никакви пари.
никога на колене пред когото и да е
Аватар
boian

Рейтинг: 1905

Мнениеот naso » Нед Апр 26, 2009 5:25 pm

лошо лошо :crap: постоянно се говори за каските и травмите и като цяло протекцията и как ще му изфърчи каската бе братче ако си я е закопчал ... опичаите се зайци,че много ще мрете иначе ...на момчето успешна поправка че като гледам 3 месеца поне
naso

Рейтинг: 1993

Мнениеот IVO Jordanov » Нед Апр 26, 2009 6:18 pm

Да се оправя бързо момчето...не го познавам, но му желая всичко най-добро. Дано да няма никакви усложнения и към края на сезона да може да кара пълноценно!

Сега по темата със ПСС и застраховките.
- Покрай трагични случаи зимата в един друг, уважаван от мен форум, периодично има спорове относно къде, какво и срещу колко ПСС си вършат или не си вършат работата. Истината за мен е, че има много свестни момчета в планината и много закостенели шефове в службата, ако ме разбирате. Но със сигурност по-добре нещо, отколкото нищо.
-Относно цените и застраховките. Повечето хора в България идея си нямат колко евтино е, все още в родината, да се застраховаш. Дали ще е недвижимо имущество, кола, здраве или каквото се сетите. Моя съвет е не да критикувате и да се вайкате, че услугите на ПСС били скъпи, а просто отделете 30-40 лв. (моята беше 30) и да ви е мирна главата.
:peace:
Последна промяна IVO Jordanov на Нед Апр 26, 2009 6:28 pm, променена общо 1 път
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот Lilly » Нед Апр 26, 2009 6:21 pm

Аз не пожелавам толкова бързо оздравяване, колкото да се възтанови напълно! Защото не бива да се избързва. Добре, че е само това и главата и гръбнакът не са засегнати :)
Аз като говоря, не приказвам...
Аватар
Lilly

Рейтинг: 1457

Мнениеот codename47 » Нед Апр 26, 2009 7:21 pm

Успешно оздравяване!

:agree: :agree: :agree:
я да попитам 2 неща:
1. кой е тоя "дървения скок" - една дървена рампа малко над Драгалевския Лифт ли? Доколкото си спомням под него/около него няма наблизо дървета?
2. какво става в такива случаи с колелото на пострадалия и евентуално с това на този който го придружава в линейката-може би не е лошо човек да си носи верига за да ги заключи някъде наблизо до мястото на инцидента(дано не е се случва де)?
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот 25thframe » Нед Апр 26, 2009 7:40 pm

:offtopic:
IVO Jordanov написа:Повечето хора в България идея си нямат колко евтино е, все още в родината, да се застраховаш.

По казаното от теб се сещам, за част от Sicko (не съм го гледал, но са ми разказвали) в която се разказва за американец, който си отрязва два пръста от ръката на банциг, и след като посещава болница разбира, че трябва да заплати за единят пръст 12К$, а за другия 60К$ - защото няма здравна осигуровка. Не знам до колко е така, аз даже и фима не съм гледал ( до колкото знам всичките филми на М.М. са попреувеличени), но казаното от теб, съпоставено с тази история, си е меко казано истина.
Аватар
25thframe

Мнениеот PowerSlide » Нед Апр 26, 2009 8:05 pm

Пожелавам на човека успешно възстановяване :praying:
Не съм адвокат ама ми се струва че в документа постнат от @jd точка 8.14 4 дава огромна възможност на застрахователя да откаже изплащане. Специално за колоездене в планината винаги може да се твърди че застрахователното събитие е възникнало в резултат на груба небрежност от страна на застрахования.
Както например случая разказан от @ie
Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

Мнениеот Many » Нед Апр 26, 2009 8:44 pm

Стискам палци на пича да се оправи бързо, и напълно.Що се отнася за това, дали една раница може да предотврати травма от падане, от личен опит казвам че може. Преди няколко години се изплющях по гръб в гората върху някакви каманаци, и ако не бях паднал върху раницата, не ми се мисли как щях да бъда. Известно време ме наболяваше гърба, но всичко отмина.Хайде живот и здраве на всички, и по разумно.
Many

Рейтинг: 1376

Мнениеот jd » Нед Апр 26, 2009 10:05 pm

PowerSlide написа:Не съм адвокат ама ми се струва че в документа постнат от @jd точка 8.14 4 дава огромна възможност на застрахователя да откаже изплащане.

Тука малко в кръга на шега, но може и точка 3.1.2 да се сметне от въпросния застраховател....
Както и да е. Правете си застраховки и се молете да не се стига до тях!
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот kotka12 » Пон Апр 27, 2009 8:05 am

1.Възможно най-скорошно и пълно възстановяване на Дани
дано няма проблеми след това с ръката
и да няма сриозни вътрешни травми

2. Застраховката е нещо задължително
това дори не подлежи на коментар
защото при тези цени на застраховка в Бг е безумие да не се застраховаш

3.идея си нямате колко струва една операция за пришиване на два пръста
така че не бива да се спекулира с тоа
от една страна държавата би трябвало да поема голяма част от това
защото в противен случай пациентът се инвалидизира трайно
и същата държава започва да му плаща много дълго време
както многократно съм казвал
точно тази страна на медицината е много много сложна

4. Още веднъж пълно и скорошно възстановяване на Дани
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот madsnake » Пон Апр 27, 2009 8:10 am

:crap:
Бързо оздравяване и от мен. За съжаление се случват такива неща, но момчето ще се оправи, сигурен съм.
Аватар
madsnake

Мнениеот ie » Пон Апр 27, 2009 9:30 am

За тези, които питаха какво е станало с колелата, ще обясня, че момчетата, които помогнаха бяха с бус и те ни взеха колелата. После са ги оставили в Магазина на Черни връх (Кона) и аз ги взех оттам. Благодаря отново.

Когато нещо такова се случи, човек спира да мисли за материални неща. Все пак поради това, че колелата са доста скъпи, най-разумно ако няма друг вариант да се скрият някъде в гората.
Аватар
ie

Рейтинг: 1354

Мнениеот BobbeR » Пон Апр 27, 2009 10:32 am

Правят се и групови застраховки
Както може да се оговорите за обща поръчка от chainreactioncycles.com
така можете да се оговорите и за групова планинска застраховка.
Цената пада още по драстично.

А иначе за коментара че застраховките са евтини в бг :) е така.
Лошото е че и услугите които получаваш са същите. Не говоря само
за планински застраховки, но включвам и тях.

ПС
а да попитам като е карал с каска, защо му е изхвърчала каската... :)
или някои май не си е вързал връзката :) Какъв е смисълът от протекция ако
не знаеш как да я използваш и другото. Протекторите /боди армор/ не
предпазват от счупвания. Лоши счупвания. С мноого лоши последствия.
Разпитайте за състезанието на боровец преди няколко години, ако не знаете случката...
Аватар
BobbeR

Рейтинг: 1405

Мнениеот 25thframe » Пон Апр 27, 2009 11:17 am

BobbeR написа:Протекторите /боди армор/ не
предпазват от счупвания. Лоши счупвания. С мноого лоши последствия.
Разпитайте за състезанието на боровец преди няколко години, ако не знаете случката...

Определено ако падането е с голяма скорост, надали протектор ще те предпази, но поне ще поеме част от удара.
Бих желал, да науча какво е станало, ако някой знае и има време да сподели, ще му бъда благодарен. Предполагам че някъде из форума е писано за този случай, сега ще видя дали търсачката ще даде някакви резултати.
Аватар
25thframe

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Пон Апр 27, 2009 11:56 am

Бързо оздравяване!!!!!!
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Следваща