Маншон на SR Suntour?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Маншон на SR Suntour?

Мнениеот EccentricMOTION » Пон Апр 27, 2009 9:37 pm

Както всички сме запознати ниския клас вилки поемат прекалено много вредни елементи/кал, прах, органични вещества/ през уплътненията, които влошават работата, увеличават износването и продуктивността на вилката, искам съвет относно една идея? Забелязали сте на евтините вилки/най-често Zoom, монтирани по кросовете, сега си спомням за старите Cross Montana с вилка Zoom на 50мм травел/ имат маншони покриващи цялата площ над ботуша , исках да попитам ако се монтира подобен маншон на вилка като SR Suntour XCM/XCR/Duro ще се запази вилката, да не поема толкова прах и мърсотия през уплътненията на ботуша - т.е. да няма открита част която да вкарва като бутало прахта в системата?

Изображение
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Re: Маншон на SR Suntour?

Мнениеот pe60t0 » Пон Апр 27, 2009 10:10 pm

Мога да коментирам само за XCM: там си има нещо като маншон, едно гумено оплътнение, което не покрива цялата тръба, но пречи на повечето мизерии да влизат. Не мисля, че ако сложиш такъв машнон ще помогнеш драстично за намаляването на праха в системата. Докато карах с XC60, маншона много често се изклузваше от там където се държи, и плюс това когато се свива вилката, частта която остава непокрита също помага прахта да влезе. С една дума, моето мнение е, че няма да намалиш мизериите по тоя начин, ако въобще има нужда да се намаляват.

Виж обаче, съществуват ей тея джаджи :
Изображение

или подобни, които мисля, са много по-удачен вариант.

:offtopic: Много яки пичове си махат маншоните на кофти вилките, за да изглеждат: :8D: ... :crazy:
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот V8 » Вто Апр 28, 2009 11:53 am

EccentricMOTION написа:http://www.scantechltd.com/products_photos/0664284.jpg

Тия маншони по принцип са добра идея, но имат уловка! При работа на вилката обема на въздуха между маншона и подпорите на вилката се променя, съответно за да няма ефекти на надуване на машношите при сгъване и вакуум при разгъване е необходим малък вентилационен отвор в един от пръстените - проблема е че абсолютно всички маншони от този тип които съм виждал имат тези вентилационни отвори в най-долния пръстен, точно над втулката в крака вилката. Т.е. маншона от директно пръскане с кал, ама ако караш през пепелак или калта почне да се стича надолу маншона бачка като помпа и "вдишва" тая гняс и я трупа баш където не трябва. Виж ако вентилационните отвори се направят в долната половина на най-горния пръстен прахоляка пак ще си се вдишва, ама ще се трупа в най-горния край на подпорите, демек там докъдето втулките на подпорите почти никога не стигат. Тъй че за съжаление тия маншони са половинчата работа, ако си го сложиш определено ще ти пазят вилката по-чиста, но периодично ще трябва да им надигаш долния край и да избърсваш пепелака (смесен я с грес я с масло, според зависи с какво си смазал семерингите под маншоните).
Sometimes it's entirely appropriate
Изображение
to kill a fly with a sledge-hammer!
Аватар
V8

Рейтинг: 1800

Мнениеот bikerider » Вто Апр 28, 2009 12:42 pm

Едно добро решение за този проблем, което практикувах навремето е винаги да монтирам такъв маншон с дупките напред, т.е. към арката, за да не поемат мръсотия.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот V8 » Вто Апр 28, 2009 1:11 pm

Значи това помага все пак? Аз със старите вилки все се канех някой път да го пробвам, ама обикновено в рамките на няколко дни след придобиване на вилката ми писваше да гледам акордеоните и съответно ги режеш и ги правех на прахови семеринги с "джоб" за грес - почти всичката мръсотия оставаше над тях, е необходимо е периодично да се пълнят с грес, ама така и вилката по-мазно работи.
Sometimes it's entirely appropriate
Изображение
to kill a fly with a sledge-hammer!
Аватар
V8

Рейтинг: 1800

Мнениеот EccentricMOTION » Вто Апр 28, 2009 7:26 pm

Относно поста на @pe60t0, под какво име мога да търся този "протектор за вилка" и къде. Респективно, интересува ме цена, за да не е по-скъп от вилката с която карам :)
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот pe60t0 » Вто Апр 28, 2009 7:32 pm

http://www.niko-bikes.com/eshop/product ... cts_id=347
... мда 22лв не знам колко си заслужава
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот todor_todorov » Вто Апр 28, 2009 10:05 pm

Ето го и мойто предложение: :idea:
-вилката е XCR-lo пасват идеално (обаче на XCM тръбите са май по-тесни но несъм сигорен в това)
-отиваш в некой магазин за авточасти (ама такъв за ТРАБАНТИ :D )
-копуваш маншон за кормилна рейка за трабант 4-5лв.
-трябва само от единия край да се поизреже малко колкото да влезне плътно в семерингата на вилката (може и със свинска опашка да го стегнеш накрая)
-и не забравяй една дупчица да направиш, примерно в горния край на маншона

Ето и крайния резултат:
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=11878792

Не че протекторите предложени от LIZARD SKINS са лоши
Обичаш ли гората, боклука в торбата!
Аватар
todor_todorov

Рейтинг: 1610

Мнениеот kojota » Сря Апр 29, 2009 9:55 am

Много добре се е получило :agree:
Аватар
kojota

Рейтинг: 1645

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Апр 30, 2009 12:04 pm

Браво Тошко ! Точно това беше и моето запитване. Понеже вчера ме спука дъжда, днес пак се очаква 4 часа да ни вали... Калта беше толкова много че потъвах до дерайльора, разбира се достатъчно мека за да може невегала да ми качва по главата така че каската да протече през вентилационните....
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот todor_todorov » Чет Апр 30, 2009 1:09 pm

:beer:
Обичаш ли гората, боклука в торбата!
Аватар
todor_todorov

Рейтинг: 1610

Мнениеот juslen » Пон Авг 22, 2011 8:48 pm

Хубава е идеята с маншоните от Трабант, но как да ги нанижа без да отварям новата вилка? :D
Май ще поръчам от тези протектори.Струват само 10лв. Какво мислите за тях? ...едва ли са по-различни от останалите. :dontknow:

btw...и аз съм с XCR-lo
Cross Traction G30
Cross Ridge- EX
Kreidler Alu 28"- EX
Аватар
juslen

Рейтинг: 1242

Мнениеот xcrider » Пон Авг 22, 2011 9:57 pm

juslen написа:Хубава е идеята с маншоните от Трабант, но как да ги нанижа без да отварям новата вилка? :D
Май ще поръчам от тези протектори.Струват само 10лв. Какво мислите за тях? ...едва ли са по-различни от останалите. :dontknow:

btw...и аз съм с XCR-lo

толкова ли е трудно да разглобиш вилката ? :idea:
Развиват се двата болта на ботушите, почукват се, свалят се ботушите, нанизваш маншоните, обратно слагаш ботушите на вилката, наместваш шишовете в ботушите и затягаш болтовете отдолу. :beer:
Тези маншони, които си посочил, въобще не са на джаянт, ами са китайски ментета(пълна отврат), ето тук ги има дори по-евтини.
излизат около пет кинта и имат безплатна доставка(то от този китайски сайт всичко е с безплатна доствка)
http://www.dealextreme.com/p/bicycle-fr ... pack-32989
xcrider

Рейтинг: 1256

Назад към Веломеханик