Кой от двата велосипеда бихте предпочели

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

Кой от двата велосипеда бихте предпочели

Мнениеот denip » Пет Май 01, 2009 12:34 am

Кой от двата велосипеда бихте предпочели, ако трябваше да купите един от тях за самите себе си?
- Speedster S40 2008
- BIANCHI VIA NIRONE 7
Ако сложите и пояснения за избора си, ще помогнете още повече.

Благодаря.
"Законите са като кренвиршите — по-добре да не виждаш как ги правят."
-- Ото фон Бисмарк (1815 – 1898)
denip

Рейтинг: 1218

Re: Кой от двата велосипеда бихте предпочели

Мнениеот rosty_sz » Пет Май 01, 2009 6:29 am

За съм за BIANCHI VIA NIRONE 7. За курбелите FSA не се чуват добри мнения, но всичко друго си е прилично, за цената си естествено. Второто нещо с което можеш да срещнеш затруднение е, че частите Campagnolo се намират малко по трудно, но не мисля, че това е причина да избереш Shimano. Много ми харесва, че е трипъл това дава огромна свобода.
Скота също е добре конфигуриран и достига прилично съотношение между качаство и цена. Ако го сравняваме с много други велосипеди от този ценови клас би бил фаворит. Монтажът Тиагра с нищо не "блести", но чесно казано карах известно време със Сора и продължаванм да съм със Сора дуалконтрол и нямам никакви проблеми, а Тиагра уж е един клас по нагоре.
Интересно ми е какви ще са и другите мнения, и ще следя темата.
за сега 1:0 за BIANCHI VIA NIRONE 7
ТЪРСЯ ШИМАНСКА ПЛОЧА 39 ЗЪБА
rosty_sz

Рейтинг: 1380

Мнениеот neo92 » Пет Май 01, 2009 8:42 am

rosty_sz написа:За съм за BIANCHI VIA NIRONE 7. За курбелите FSA не се чуват добри мнения, но всичко друго си е прилично, за цената си естествено. Второто нещо с което можеш да срещнеш затруднение е, че частите Campagnolo се намират малко по трудно, но не мисля, че това е причина да избереш Shimano. Много ми харесва, че е трипъл това дава огромна свобода.
Скота също е добре конфигуриран и достига прилично съотношение между качаство и цена. Ако го сравняваме с много други велосипеди от този ценови клас би бил фаворит. Монтажът Тиагра с нищо не "блести", но чесно казано карах известно време със Сора и продължаванм да съм със Сора дуалконтрол и нямам никакви проблеми, а Тиагра уж е един клас по нагоре.
Интересно ми е какви ще са и другите мнения, и ще следя темата.
за сега 1:0 за BIANCHI VIA NIRONE 7

Campagnolo си е марката. Сетих се за още 1 + на bianchi - по красиво е :) Бая зор обаче ше видиш ако ти се развали нещо от скоростната система , щото частите едно че скъпи и второ че се намират много трудно, абе нерви яко. Според мен което и да вземеш няма да сгрешиш, по скоро трябва да гледаш дали да вземеш това което по рядко се вижда - бианчито и кампаньоло мисля че са по редки.

http://veloservice.3dwebdesign.org/scot ... p-383.html е тва що не го видиш също
Аватар
neo92

Рейтинг: 893

Мнениеот marsa » Пет Май 01, 2009 8:46 am

По принцип мисля, че това компаньоло е за предпочитане пред тиаграта. Аз лично не бих избрал за себе си трите плочи, но е въпрос на личен избор, и къде смяташ да караш. Обърни внимание на това!

Не са споменати и размерите на Скота, трябва да пробериш, но мисля, че тази рамка също я има в достатъчно размери.

Като цяло Бианкито май е по- "престижно". За него съм, но не и с тройния курбел.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот neo92 » Пет Май 01, 2009 9:08 am

Да, това за курбелите е доста вярно , според мен ако се спреш на него трябва да видиш дали има опция от магазина да ти го поръчат/направят с 2 плочи
Аватар
neo92

Мнениеот rosty_sz » Пет Май 01, 2009 7:43 pm

Не разбирам какво против имате трите плочи. Не е модерно ли какво? Профитата карат с две плочи ама за всяко състезание та дори за всеки етап си сменят плочите с най подходящите. Същите приказки бяха и за компактните курбели преди. Трипъла е много удобен и няма нищо срамно да го въртиш.
ТЪРСЯ ШИМАНСКА ПЛОЧА 39 ЗЪБА
rosty_sz

Рейтинг: 1380

Мнениеот neo92 » Съб Май 02, 2009 12:03 am

rosty_sz написа:Не разбирам какво против имате трите плочи. Не е модерно ли какво? Профитата карат с две плочи ама за всяко състезание та дори за всеки етап си сменят плочите с най подходящите. Същите приказки бяха и за компактните курбели преди. Трипъла е много удобен и няма нищо срамно да го въртиш.

Никой не казва че е срамно ... Просто си е друго само с 2 ;)
Аватар
neo92

Мнениеот Ivan_NL » Съб Май 02, 2009 6:57 pm

Никой не казва че е срамно ... Просто си е друго само с 2 ;)

Естествено че си е друго. С трипъл ще качиш всеки баир , а пък ако се набуташ с 53/39 в зависимост от касетата ще се гърчиш по баирите или ще падне бутане. На кратко казано най-добрия начин да те откажат от колоезденето.

Но за колелата - твърдо Bianchi. Като групи Tiagra и Mirage не се отличават съществено. Бианчито обаче е определено с по-добри главини и шини. Гумите също с му по-добри , но това няма някакво голямо значение защото тях първо ще ги смениш. Бианчито е и с педали - и като погледнеш че е и по-евтино ще ти останат пари да си купиш буйки или нещо друго което ще ти носи допълнително удоволствие от карането. Не на последно масто - кормилото му е по-добро (поне за мен Wing формата е много приятна когато караш с ръце отгоре на кормилото). И това което другите виждат за недостатък , за мен си е предимство - трипъл. Особено с 9ск. и една "плоска" касета ще имаш достатъчно гоям диапазон без да имаш "дупки" в предавките. Не трябва да забравяш , че с една лека предавка ще качиш даден баир много ПО-ЛЕКО и БЪРЗО в сравнение с тези дето се правят на профита.
Колкото до частите - незнам как е в БГ с Кампа , но има достатъчно интернет магазини и можеш да си ги изписваш - така че не би трябвало да имаш проблеми.
Надявам се да съм ти бил полезен. Накрая пиши какво си купил. Успех!
Аватар
Ivan_NL

Рейтинг: 1490

Мнениеот brumbar » Съб Май 02, 2009 9:57 pm

Трипълът не е лошо нещо. В Началото имах един Giant с трипъл плочи, но най-малката почти не съм я ползвал. Единствения път, когато се наложи да я употребя, това беше изкачването на Каваклийка, а другарите с които бяхме си качваха с оборот 39, така, че вътрешно за себе си приех, че трипъла не ми трябва и при първа възможност гледах да се отърва от него и да го продам на някой, който наистина ще го оцени. В крайна сметка всичко си опира до стил на каране, някои предпочитат даже и като катерят да въртят като "вентилатори" със 100 оборота в минута и като правило са залепнали на седлата, а други като мене, които обикновено сме малцинство и тежиме 60 - 64 кг с мокри гащи, катерим без особено да се впечатляваме от баира на педал на малко по-тежичко.
Лично мое мнение е, че в България няма такъв баир, който да изисква най-малката плоча на трипъла, освен ако не си решил да се позабавляваш, или си начинаещ (в този случай, даже и на 32/32 да караш ти гарантирам поне 2 слизания на един 14 километров баир), или не отидеш да катериш някоя язовирна стена, което си е извращение, но при всички положения, ако не те дразни нека си стои да си го имаш.

Бианката си е класика - вземай и не се обръщай повече назад :agree:
No Pain, No Gain
Аватар
brumbar

Мнениеот Митко Ruse » Нед Май 03, 2009 8:57 am

Бръбара е прав.Освен ако си много зле и не смяташ да се подобряваш може да караш трипъл.
Митко Ruse

Мнениеот Synthesis » Нед Май 03, 2009 9:21 am

При мен има и друг проблем. Правим доста мероприятия с деца. Дори и на най-ниската предавка на трипъла, понякога на баирите съм по-бърз и те изостават. А ако остана без малката плоча, ще стане невъзможно. От друга страна се съмнявам някога да изкача Папаз Чаир на 40 зъба.
Аватар
Synthesis

Рейтинг: 1552

Мнениеот Ivan_NL » Нед Май 03, 2009 9:38 am

Естествено че ако можеш да въртш с дубъл - трипъла ти е излишен. Само че човека след като задава този въпрос явно ще прохожда. Ако види че не му трябва , от трипъл на дубъл се минава много лесно - един курбел и ос и е готов. Обратното упражнение обаче не става толкова лесно - трябва да смениш цялата група (без спирачките и Ергопауъра).
Така че взимай трипъла и не се притеснявай. Ако толкова се зарибиш и надобрееш то и колелото ще смениш.

Вече не си спомням добре баирите в БГ , но все ми се струва че не са толкова леки. Тук почти всички които ще ходят в Алпите да карат слагат трипъл с 25 и нагоре отзад или компакт с 27 , 29 . Някои отиват и на вариант ХТ оптегач и МТБ касета - ама това за мен е вече извращение.
Аватар
Ivan_NL

Рейтинг: 1490

Мнениеот brumbar » Нед Май 03, 2009 2:17 pm

Ами аз живея в Стара Загора и тук катерим Бузлуджа и Шипка, и за мен качването е на предавки 39/19 - когато не съм във форма и 39/17 и 16, когато съм по изтрениран. Баира го дават около 6% процента среден наклон за близо 14 км. Заръчал съм една касета 13-26, която ще слагам за по-стръмни изкачвания, когато тръгнем да катерим около Белмекен, но смятам, че през останалото време всяко нещо извън границите на 11-23 ще ми е излишно и няма да ми върши никаква работа.
No Pain, No Gain
Аватар
brumbar

Мнениеот neo92 » Нед Май 03, 2009 10:25 pm

Абе хубаво е да си имаш 3 плочи ако не си толко трениран или годините са ти в повечко, ама някой път се ше се изкушиш да превключваш на по лесни места на малките предавки и да прецакаш цялото натоварване.Друг е въпроса с колко се олекотява колелото когато си с 2, но не мисля че тука сме некви прота че до тия грамове да опреме.
Айде взимай тва бианчи да кажеш как е.
Аватар
neo92

Мнениеот papi007 » Нед Май 10, 2009 7:15 pm

М така... Я да видим кой обсъжда бъдещата ми 3-та поред бианка (надявам се). Първата ми беше шосейка, 2та Байк, който си клатя нон стоп(и съм много доволен!) и Nirone ultegra 2009 мисля да ми е 3-то бяло бианки. Първото ми бе бяла шосейка наборче, 2то е бял байк( с който някой ден май ще се вясна да се подърпаме, че ми липсва шосето), а за тази силно съм се интересувал.

Незнам какво си чел, но е със по-щадяшта кръст рамене и тем подобни геометрия(така наречената C2C линия), за дълги велопреходи. Карбонови K-VID работи, които са всъщност за намаляване на вибрациите а не на теглото, вършели доста добра работа(за модели 2009 -Nirone Alu 1,53kg;Nirone Alu/Carbon 1,54kg).Има ги във вилката , а при по-скъпитет модели и в задницата. Надали по нашите ями ще се усети де, но имах щастието в Англия да пробвам посочения от мен модел (там хората са си го направили, пишеш си името , фамилията адреса, питат те каска искаш ли и те пускаш да скиташ из Лондонския център... Всичко в камери, няма де да избегаш :crazy: ). Кометари върху поведението на рамката - по лично мнение отлична возия, не бие през ръцете както примерно един дърт драг xenon (ебаси сравнението направих :rofl: ) на един познат. Това wing кормило поне за мен на дълги пътешествия ще ми бъде рай. Геометрията лично за мен бе адски удобна. Все пак италианците (макар вече в тайвански заводи ...) като бианки и колнаго са производители, които определено знаят какво и как да правят. И определено ефекта е WOW.

Докато скот... Там работата поне на мен ми се струва по сухарска и лабораторна. Не са лоши, но не съм карал шосейка на скот, за да имам мнение. По мнения из нета - леки, здрави, ама адски друсалки. Ама вземи скота, та да си гъзареем само аз с нирона :evil:

Компонентите - Първата ми шосейка бе с BioPace курбели, 2 плочи отпред, 5 скорости отзад.. Бях на може би 16 или някъде в този порядък колелото тежеше някъде около 13 килограма. Ако си решил да тренираш сериозно шосейно - според мен тогава 3те плочи отпред трябва да ги отпишеш. Не заради теглото, а заради това че като те домързи, само ще се лигавиш на тях. В началото ще ти е тегаво, но във всеки спорт стартът е най-труден. Ако пък ти е кеф само да се разкарваш, без да търсиш някакви постижения и тем подобни, тогава 3-та е също вариант. В последствие може да сменяш де.
Campagnolo съм карал Chorus, и честно казано в пъти ме кефи повече от Ultegra. Но за ниския клас компоненти нямам идея.

Заключение:
Отиди да видиш 2те колела, като скота е ясен, а бианкитата - http://vento-bike.free.bg/ , ето това принципно е официалния вносител. То едно е да гледаш на картинка, друго е да му се качиш отгоре. Също тъй като са 2006-а като ги гледам, може и пазарлък за цената да направиш на бианките , а ако не те израдват, скотът е насреща. Може и през веломанията за някой трек да минеш да видиш.
айде стига толко от мен

Best wishes, papi007 :beer:
Аватар
papi007

Назад към Други видове колоездене