Open Mountainbike Cup of SHAMBHALA 2009 1-3 май

Това е старият форум "Мероприятия" в който ще намерите повечето теми за състезания, организирани карания и интересни индивидуални карания, публикувани преди 2011 г.

Re: Open Mountainbike Cup of SHAMBHALA 2009 1-3 май

Мнениеот aceto » Вто Май 05, 2009 8:08 pm

Admin не съм съгласен с теб. Тово че имаш хубаво и скъпо колело и екипировка не ти гарантира че няма да паднеш и да се потрошиш целия. Дори когато не си с толкова добро колело и екипировка си по внимателен. На състезанието само тея с хубавите колелета се потрошиха и падаха по сериозно защото разчитат повече на колелото и екипировката от колкото на себе си.
Не съм с хубаво колело, но преценям моите възможности и разчитам само на себе си.( Почти всички контузии които съм получил не са били по моя вина винаги е имало друг човек и поради неговата небрежност съм се наранявал.)
aceto

Рейтинг: 1365

Мнениеот pe60t0 » Вто Май 05, 2009 8:17 pm

Абе така е, обаче има няколко неща, които са си просто факти и не трябва да се забравят:

Първо, тези колела НЕ СА ПРИГОДЕНИ за това използване, и евентуална повреда по велосипеда(която има много по-малка вероятност да се случи, ако използваш хубаво колело) може да направи така че последствията да бъдат НЕПРЕДСКАЗУЕМИ и ВРЕДНИ за здравето, а и живота ти.

Второ, екипировката е абсолютно ЗАДЪЛЖИТЕЛНА без значение какво колело караш, къде го караш и как го караш. Във всеки един момент има вероятност да паднеш някъде и да си удариш главата в някой камък и си до там(ако нямаш каска, давам пример).

Трето, ти сам каза, че на някои места просто колелото не ти позволява да минеш по някой терен, там откъдето може да минеш с по-хубаво колело.

Има и още, но няма смисъл да се говори повече. Все пак това си е твоя живот и твоята глава и ти най-добре си преценяваш за себе си. Просто за жалост има някои неща, които не е разумно да се правят. Главната идея е, че дори и да разчиташ на себе си, когато използваш даден вид устройство(в случая велосипеда), много голяма част от представянето ти зависи от него.

ПС: в байк "вселената" хубаво и скъпо колело са незаменими понятия. За жалост, хубавото колело е скъпото колело. Това е, колкото и да е гадно, е факт. Само дето, това си е хоби, начин на живот и тн... Някои хора си купуват кола примерно, аз си купувам велосипед. Много се дразня като някой каже "еее как ще дадеш **** лева за спирачки бе ?! "
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот eMcKu » Вто Май 05, 2009 8:20 pm

Admin написа:Аз пък този път ще съм контра. Не знам защо толкова хора се възхищават и поощряват карането с такъв велосипед на такова състезание.
Изключително трудно ми е да си представя "удоволствието", което aceto е изпитал при спусканията си по този терен. Все пак той си знае, на мен не ми е работа.
Обаче карането с такова колело по терен като сопотския чисто и просто е опасно и не мисля, че трябва да бъде пример за когото и да било. Още по-тъжно е, че aceto сам е изброил многобройни контузии и не личи да си е взел поука.
Ще кажете "Какво да прави, като няма пари за по-хубаво, а му се кара?". Ами аз лично бих си купил твърдак, бих си го карал по подходящи за него терени и не бих се записал в състезание, което очевидно не е подходящо по никой начин за велосипеда ми.
Разбира се, в една свободна държава всеки е свободен да си чупи главата, кокалите и велосипеда както намери за добре. Не че му го пожелавам, пази Боже!
Същото се отнася и за другия индивид, с траялджийското колело (тук беше с друга рамка), от Казанлък. Същият ми направи изключително лошо впечатление, карайки миналата година на Беглика без каска и каквато и да е протекция, с абсолютно безумен поглед и напълно незачитащ предупрежденията ни. И тук се повтори същото, първите два дни въпросният караше без каска и караше по крайно неразумен начин. ОК, може и да е супер добре с техниката на каране, обаче подобни изцепки са напълно безотговорни и като стане белята, могат да помрачат деня на много хора (организатори, други състезатели и т.н.).
Желанието да участваш в нещо не бива да надделява над здравия разум. Когато го има, де.

Къде са съдиите ? Как може да бъде допуснат без каска ?
Знате ли, че в Триатлона, глобата, ако те видят без каска(на тренировка) е 500 евро ? Да не говорим за състезание, това няма как да стане. Неможеш да излезеш от зоната за смяна без закопчана каска, инак 15 секунди почивка. Същото се отнася и докато буташ колелото на влизане в зоната, ако си откопчаеш каската пак 15 секунди.
Щом @aceto осъзнава риска, който поема и е със "задължителната" екипировка, значи трябва да бъде допуснат до състезанието. Но от там нататък, той поема всякаква отговорност за действията си.
В крайна сметка е жив и здрав, и смятам да му пожелая, да събере желаните финанси, и догодина да има изненадани ;)
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Рейтинг: 2000

Мнениеот Admin » Вто Май 05, 2009 8:53 pm

eMcKu написа:В крайна сметка е жив и здрав, и смятам да му пожелая, да събере желаните финанси, и догодина да има изненадани ;)

Това и аз му го пожелавам! Но междувременно му пожелавам да кара колелото по терени, където няма опасност да се счупи под него незнайно кога и с незнайно какви последици.

@aceto
Няма смисъл да задълбаваме кой и как е причинил контузиите ти. Това, което си написал, е вярно - хубавото колело не е гаранция срещу пречукване, дори може да се каже, че позволявайки ти да караш с по-висока скорост, увеличава риска, ако няма какво да те спира "в главата". Обаче и твоето не е нормално според мен - да караш с такъв велосипед на състезание по спускане. Рискът си е за теб, както вече бе казано много пъти, но не е само това.

Реакцията ми бе породена от това, че хората приемат постъпката ти като някакво геройство. Може би и твоите подбуди са били да докажеш на себе си или на другиго, че може и с такъв велосипед да се кара на състезание по спускане. Ами да, може. Което не го прави безопасно. И не го прави добър пример, защото утре някой друг хлапак ще реши, че и той може така, с такова колело и неговото може да се счупи някъде, където не трябва, без да има хора наблизо да му помогнат. Така че не приемай думите ми като обида. Решил си, участвал си. Обаче на тези, които толкова те хвалят, препоръчвам да се замислят тия хвалби какви мисли ще предизвикат у хлапетиите, с които е пълен форумът. На младежите и без това им ври кръвта и често пренебрегват мерките за безопасност, само им трябва да видят как някой обира овациите, задето се е спуснал с Leader по трасето на Сопот!
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Darkness » Вто Май 05, 2009 9:13 pm

Точно поради тази причина апелирах РАМ байкс да му подарят едно нормално колело на момчето :D
It Is A Good Day To Die!
хехе
Darkness

Рейтинг: 1360

Мнениеот hitar_potter » Вто Май 05, 2009 9:23 pm

Абе, и аз искам РАМ, ама не става така... :D
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот dido_nitrous » Вто Май 05, 2009 9:24 pm

aceto написа:Нямам пари за по хубаво и не ме притеснява че е опасно.

Това че не съм се сблъсквал с по лоши падания не е вярно. Миналата година паднах и счупих ключица, пръснах си главата а преди това охлузих цялата дясна ръка (направо свалих кожата на някой места, после ми вадиха останалите камънчета след като зарастна) също така съм си чупил и ръцете няколко пъти и преди това съм имал и други наранявания. Така че не ми казвай че не съм се сблъсквал с по- лоши падания.

Или си смени колелото и се научи да караш, или изобщо не идвай!!!! :crazy: Не знам какво ти се възхищават толкова, но заради тебе сумати хора се пребиха яко включително и аз! :(!: :(!: Това си е състезание! Върви си карай там когато няма никой! :(!:
ЕВАЛАТА ти дръжки!
PIRATKA DH TEAM
Аватар
dido_nitrous

Рейтинг: 1071

Мнениеот aceto » Вто Май 05, 2009 9:41 pm

Не съм разбрал че някой е паднал заради мен и никой не се е оплакал даже ми благодариха хората че съм им правел път да минат. Извинявам се ако някой е пострадал.
Не искам да давам лош пример на по малките и всеки да ходи да кара счупеното си колело по такива места.
Просто исках да покажа че не всичко зависи от колелото и с не толкова добро колело може да се минат толкова трудни участъци. Всеки може с хубаво колело да кара. Искам да вида някои от тея дето са правят че могат да карат със скъпите си колелета дали могат да изминат този терен с колело като моето( съмнявам се). Да изминеш това трасе с такова колело и да останеш здрав също се искат умения и мисля че повечето кото бяха там не биха могли да го направят(извинявам се ако съм обидил някой с тези думи защото някои момчета си караха много добре, но не всички).

НЕ ХОДЕТЕ ДА КАРАТЕ ПО СТРЪМНОТО АКО НЕ СТЕ СИГУРНИ В СЕБЕ СИ И В КОЛЕЛОТО КОЕТО ИМАТЕ!
aceto

Рейтинг: 1365

Мнениеот Admin » Вто Май 05, 2009 10:04 pm

Не се обиждай, но от това, което видях (бях и трите дни по трасето), всеки достатъчно опитен планински колоездач може да мине трасето по начин, подобен на твоя и с колело, подобно на твоето.
Друг е въпросът колко биха го направили. За мен лично това би било едно неприятно преживяване. Да речем, бих го минал веднъж, да видя какво е, но със сигурност не бих повторил. Тук обаче навлизаме в безсмислен спор, тъй като всеки преценява за себе си какво му носи удоволствие. :peace:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Cedric Gracia » Вто Май 05, 2009 10:05 pm

aceto написа:Не съм разбрал че някой е паднал заради мен и никой не се е оплакал даже ми благодариха хората че съм им правел път да минат. Извинявам се ако някой е пострадал.
Не искам да давам лош пример на по малките и всеки да ходи да кара счупеното си колело по такива места.
Просто исках да покажа че не всичко зависи от колелото и с не толкова добро колело може да се минат толкова трудни участъци. Всеки може с хубаво колело да кара. Искам да вида някои от тея дето са правят че могат да карат със скъпите си колелета дали могат да изминат този терен с колело като моето( съмнявам се). Да изминеш това трасе с такова колело и да останеш здрав също се искат умения и мисля че повечето кото бяха там не биха могли да го направят(извинявам се ако съм обидил някой с тези думи защото някои момчета си караха много добре, но не всички).

НЕ ХОДЕТЕ ДА КАРАТЕ ПО СТРЪМНОТО АКО НЕ СТЕ СИГУРНИ В СЕБЕ СИ И В КОЛЕЛОТО КОЕТО ИМАТЕ!

Пич гледай сега ЕВАЛАТА ти, че го спусна няколко пъти това трасе с това колело.Несъмнено имаш умения даже си мисля, че ако имаш едно по-стабилно колело ще направиш и доста прилично време.Но не мисля, че най-добрия момент да го правиш беше състезанието.В тези три дни там имаше ужасно много народ браво,че си успявал да пропускаш хората дори и мен пропусна пред себеси като се дръпна на далече но има и хора на които си попречил както личи от един пост горе.Така, че карай лошо няма смелоста я имаш уменията също но не когато има толкова много хора.Ами замисли се ако беше те настигнал някой по тесните участъци в гората към края на тръсето там няма как да те изпревари и какво става лошо и за двамата :nono: .Та моя съвет е карай но не и на такива мащабни прояви и пак казвам ЕВАЛАТА ЗА СМЕЛОСТА :beer: :beer: :beer:
Аватар
Cedric Gracia

Рейтинг: 970

Мнениеот Holz » Вто Май 05, 2009 10:31 pm

Съгласен съм,че трябва са имаш смелост,за да пуснеш трасето с такова колело.Според мен причината да кара там е повече от любопитство,отколкото за кеф.С такова колело мисля,че кефа и истинската наслада в този спорт липсват..Ако имаш такова колело и искаш да си правиш кефа на състезанието според мен е по-удачно да си фен и да викаш като мине някой било то бързо или бавно,по гръб или не и т.н.

:beer: :beer:
не, а ти ?
Аватар
Holz

Рейтинг: 1864

Мнениеот pe60t0 » Вто Май 05, 2009 10:34 pm

Абе аз не мога да разбера какво се коментира това още...

на човека му се каза, предполагам и той сам го осъзнава: като кара по тоя начин вероятността да напусне земята се увеличава многократно и вероятността някой друг да напусне земята заради него също.

Така че той сам си преценява. Каза му се каквото трябваше за съвет, ако иска да го приеме, много хубаво. Ако не иска, късмет му желая :agree:
Аватар
pe60t0

Мнениеот bdz43r » Вто Май 05, 2009 10:37 pm

Holz написа:Според мен причината да кара там е повече от любопитство,отколкото за кеф.
3 дни по 2-3 спускания, включително на финала само от любопитство? Трябва много упоритост и мазохизъм за такова изпълнение.
И както се оказа, за загубена кауза.
Аватар
bdz43r

Мнениеот Quasar » Вто Май 05, 2009 10:45 pm

За мен нищо не е направил и цялото това изпълнение си беше глупост...вижте времената...всеки път когато го виждах караше на блокирана задна гума...щом иска да се трепе да заповяда никой не му е казал нищо, ама това е състезание всеки гони време а той пречи...а ако някой го беше размазал в тясното из гората...кой щеше да е виновен.
Ай като иска сега да ходи като няма никой и да си троши главата, само че за мен това не беше каране а оцеляване
Аватар
Quasar

Рейтинг: 1305

Мнениеот pe60t0 » Вто Май 05, 2009 10:59 pm

aceto написа:Не съм разбрал че някой е паднал заради мен и никой не се е оплакал даже ми благодариха хората че съм им правел път да минат. Извинявам се ако някой е пострадал.

Братле, не колелото прави карача, нали разбираш. Не смесвай понятията хубаво, скъпо, и качествено каране. Колкото и общо да има между тях, не са съпоставими едно с друго. Мога да ти гарантирам, че НЕ всеки може да кара с хубаво колело. Като елементарен пример на това ще ти дам пишлеметата, чиито родители са заможни и като купят бруталното DH колело на сина си, и той после си го кара по улиците на града с другите пишлемета... Тука е нещо подобно на това да режеш салам: ако ножа ти е остър, ще се реже лесно салама, без много усилия, ако обаче е тъп, ще се бъхтиш и вероятността да се порежеш е много по-голяма. На края с острия нож ще имаш идеално наразян салам за малко време, без много усилия, а с тъпия: кофти нарязан салам и/или пръсти за доста време.

А за да изминеш това трасе с това колело и да останеш ЗДРАВ не се изискват никакви умения мен ако питаш, ами чиста проба късмет, поради простата причина, че това колело НЕ ПОЗВОЛЯВА на използващия го да ИЗМИНАВА подобни трасета.

В крайна сметка, главната идея е твоята безопастност(която крайно пренебрагваш с тея действия) и безопастността на другите(в случая, участниците в състезанието).
Аватар
pe60t0

Мнениеот SpoileR » Сря Май 06, 2009 12:02 am

Мисля да прекратите този спор... няма смисъл.

Т'ва да кажеш, че си знаеш възможностите и да караш така, е все едно да кажеш, че си знаеш възможностите и да караш кола без колан...

Същата работа...

ИМА СИ СТАНДАРТИ, има си и ПРАВИЛА!

Eвалата, че караш, но като прочетох какви контузии си имал и въпреки тях, продължаваш- доста ми промени мнението...

Ми дай и аз да взема с Голфа да ида на NASCAR състезание? К'во?

И там ще завърша...нищо, че ще е за голямо време...

и там с Голфа да се удара мога умра, и тези с ХУБАВИТЕ коли да се ударат- пак могат да умрат...

Значи е същото.... к'ъв е проблема?! :dontknow:

Грешен ти е начина на мислене... :nono:

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Онтопик:

На ви и кадри от Head Cam-a:

1. Headcam 1 - Owerview на финалната (стръмна) част на трасето (Това е специфично ИНТЕРВЮ! :D )

2. Headcam 2 Горната част на трасето при Виражите/ROAD GAP-A и на края леко падане точно върху една изпъкнала скала...

(Да, карам бавно и за някои може да е досадно за гледане, ама к'вото е- т'ва е! Трасето е кално, беше ми първото спускане, а и все пак гледам да опазя head cam-a...въпреки, че в крайна сметка пак се пребих.)

3. Head Cam 3 От горската пътека, до Дропа (скока) със стръмния ляв вираж.

4. Head Cam 4 Финалната част на трасето със стръмните виражи... ( тук-а съм осрал нещо работата и е забързано и липсва спускането по наклона, но в общи линии пак се е получило дебилно- ОП ОП ОП ОП :lol2: )

Попринцип трябваше да е цялостен HEAD CAM обзор от старта до финала на трасето, но след първото падане, реших да спирам през определени интервали клиповете, да не стане така, че да запиша 90% от трасето и да падна, така че да строша апарата и всичко записано до тогава да замине...

Ами т'ва са по интересните места, има и други кадри, но не са нищо особено и тях или ще ги кача по-късно, или няма да ги качвам изобщо... :agree: Ще видим...

Едит: Тази Неделя евентуално може да имаме ходене към Сопот няколко човека, и ще се постарая да направя Пълен Head Cam + Карачи във видеото, а не соло както са тези. :agree:

Едит2: В pinkbike цепи Flash Player-а .
Ако някой проявява интерес, няма проблем да ги пратя в оригиналния им вид. :agree:
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот CRAZY RIDER » Сря Май 06, 2009 12:57 am

SpoileR написа:...Тази Неделя евентуално може да имаме ходене към Сопот няколко човека...

Хмм аз точно днеска си мислех Събота/Неделя да отскоча....
Някой знае ли как седи въпроса с лифта,смисъл дали ще работи този weekend ?
BikePorn
RAM Bikes
Интелегентна олигофрения !
Аватар
CRAZY RIDER

Рейтинг: 1466

Мнениеот SpoileR » Сря Май 06, 2009 4:36 am

CRAZY RIDER написа:Някой знае ли как седи въпроса с лифта,смисъл дали ще работи този weekend ?

Има ли 8 човека- пускат го. :agree:
Аватар
SpoileR

Мнениеот desinceto_st » Сря Май 06, 2009 11:22 am

Лифта няма да работи.Не се очаква да бъде пуснат скоро.Най-вероятно юни месец, но и тогава не е сигурно.
Аватар
desinceto_st

Рейтинг: 1240

Мнениеот stroker » Сря Май 06, 2009 11:40 am

desinceto_st написа:Лифта няма да работи.Не се очаква да бъде пуснат скоро.Най-вероятно юни месец, но и тогава не е сигурно.

Вхат тхе фуцк ис тхат?
stroker

Рейтинг: 1842

Мнениеот Huku^ » Сря Май 06, 2009 12:54 pm

ето тук състезанието в Сопот през погледа на байкпорн - http://www.bikepornmag.com/?p=444#more-444 :beer: хубава статия! На мен лично ми хареса ! Поздравления :popcorn:
Downhill rlz
Аватар
Huku^

Рейтинг: 1190

Мнениеот caspar » Сря Май 06, 2009 1:21 pm

Спойлер,
Викат му HELMETCAM!
"He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man."
Аватар
caspar

Мнениеот SpoileR » Сря Май 06, 2009 2:02 pm

caspar написа:Спойлер,
Викат му HELMETCAM!

Росене, знам и аз така му викам! :D
;) :peace:

Просто като качвах в Pinkbike и гледах категориите видях, че е написано Headcams, та си викам може би па така да е по-правилното... ;)

Все тая, нали се разбираме. ;)
:beer:
Аватар
SpoileR

Мнениеот a2rider » Сря Май 06, 2009 5:27 pm

Ами аз почти сигурно съм на Сопот събота и недея(утре ще кажа 100%) и ще карам и аз със вас. :)
А иначе ако няма лифт ще карам на 4х-а само.
Каквото такова.
"Аз съм българче, обичам нашите планини зелени..."
Аватар
a2rider

Рейтинг: 984

Мнениеот ripai » Сря Май 06, 2009 7:01 pm

А ще може ли някой от сопот и от където ще да каже дали лифта ще работи през почивните
колело без гуми
Аватар
ripai

Рейтинг: 929

Мнениеот Admin » Сря Май 06, 2009 7:21 pm

Аватар
Admin

Мнениеот venci » Сря Май 06, 2009 9:55 pm

ripai , лифта няма да работи за НЕОПРЕДЕЛЕНО време .... :dontknow:
Аватар
venci

Рейтинг: 1160

Мнениеот SpoileR » Чет Май 07, 2009 2:42 pm

За лифта на Сопот:

Преди малко говорих с Дани Банков.

Думите му бяха, че лифта принципно си работи и нищо му няма, но от ДТН (Държавен Технически Надзор) имат определени забележки, поради които докато не се отстрянят, се забранява возенето на хора на лифта.

А това отстраняване би трябвало да свърши до края на месеца, да не кажем и по-късно...
Аватар
SpoileR

Мнениеот ripai » Чет Май 07, 2009 4:34 pm

Ясно значи .Ама тъпото ,е че трасето ще се развали до тогава .И кажете на Дани Банков да намали цените -ем никой не ходи, ем скъпо.
колело без гуми
Аватар
ripai

Рейтинг: 929

Мнениеот k0cTaHeB » Чет Май 07, 2009 5:01 pm

ripai написа:Ясно значи .Ама тъпото ,е че трасето ще се развали до тогава .И кажете на Дани Банков да намали цените -ем никой не ходи, ем скъпо.

5 лева ако ти е скъпо,се прибирай у село(или "Кучия гъз") и си стой там!
Изображение Интереса клати феса.
http://www.gravitamin.com http://chetaplusplus.com/
Аватар
k0cTaHeB

ПредишнаСледваща

Назад към Мероприятия - архив