Избор на колело до 1300лв.

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на колело до 1300лв.

Мнениеот P.Pavlov84 » Пон Май 04, 2009 11:30 pm

Здравейте :) Доста поразгледах форума ми и доста ме запалихте да отделя някой лев за да си купя по свястно колело:)
Не съм много на ти с колелетата и техните характеристки, но поразгледах и разбрах някои по-важни и основни неща :agree:

За това и си позволих да пусна една темичка в която да търся отговор на моите въпроси и вълнения...

Значи 185 съм 90кг. :)
Искам да си купя колело с което да мога главно да си ходя на работа... За това ще се ползва почти всеки ден през пролетно-летните месеци...Обаче доста се запалих да правя разходки в природата :)Видях се и с няколко приятеля които също доста се запалиха последно време и си купиха разни Рамчета, Монгуузи(незнам как се казва) и ме дрънкат да ходя с тях по витоша и околията(то те са главната причина да се стигне до това) :):) Иска ми се колело, което няма да се притеснява от дълги преходи в планината...не съм някаква екстремна личност но пък съм здрав и мога доста да покарвам:) Та трябва ми колело, което да е здраво, удобно и да не се плаши от дълги слизания и изкачвания... Доколкото разбрах е по-добре да си взема твърдак...А и като се има предвид че ще има и катерения :popcorn: май не искам колело с два амортесьора (харесал съм си една седалка за 37лв. многооо мека и удобна..нея ще си взема:) )

Не искам да си взема байк от чужбина... Защото видях че даже има тема за поръчки и т.н.. Първо че специално тия колелета на ВИД не ми харесват, а и второ ми се иска да имам гаранция и сервиз.... Другото е че ме притеснява това пращане, български митници...колко ще е сглабянето и т.н. струва ми се разправия и загуба на време.... Абе решил съм да е от България тук от София ще го взема...

Харесъл съм си няколко байка...
Ram HT3 - 1049лв. харесва ми цената но достатъчно добро ли е?
http://www.ridespot.net/product_info.ph ... 5875210729

RAM HT2 - 1400лв... също четох доста мнения, обаче си е цифра...сложих го тук защото е доста споменаван избор?!?!Тааа наистина ли в момента си заслужава тия 1400лв. като се има в предвид моето каране? Гледам че спирачките са му по-добри от на ХТ3... ама 350лв. за едни спирачки?

Kona Blast - 1290лв.(пише че има коментар а и в един сайт видях цена от 1250лв) видях го в обява от форума...Многооо ми харесва на вид... Разгледах доста клипчета на марката в youtube и ми се струва доста сериозна??? Въпроса е дали тия пари не са само за "марка" ?!?! Намерих и къде се продава също и след почивните дни смятам да му хвърля едно око и да го "почувствам"....
viewtopic.php?f=16&t=53335

Scott Aspect 30 - 1200лв. чувал съм че скот са много добри велосипеди иииииии толкова?!?!?
http://bikescenter-bg.com/index.php?ste ... 313&lang=2

Благодаря предварително на всички за мненията :)Смятам до 2 седмици да си го купя..мисля че тъкмо ще са спрели дъждовете и уикендите ще са доста приятни :) :popcorn: :popcorn:
P.Pavlov84

Рейтинг: 1200

Re: Избор на колело до 1300лв.

Мнениеот P.Pavlov84 » Пон Май 04, 2009 11:46 pm

А кой Рам? Хт3 или ХТ2 ?? Предполагам ХТ2ката щото е и по-скъпа?

Тенкс за отговора все пак :) ЩЕ чакам още мнения :beer: И все пак се радвам че някой ми обърна внимание в този късен час, че многоо нещо съм го взел навътре и се вълнувам :8D:

Все пак ще лягам и утре след работа ще проверя мненията на още хора :agree:

П.П Гледах реклама на марката на този сайт Пише за магазина на Черни връх срещу завода... Някой знае ли дали работят през почивните дни и ако да до колко??
P.Pavlov84

Мнениеот pe60t0 » Вто Май 05, 2009 12:00 am

Здравей,

Радвам се, че си се запалил по колоезденето :) Ще видиш що за чудо е :D
Така, по същество,

Първо, за тези пари добре си се насочил към твърдак, за което няма да съжаляваш и ще успееш да намериш хубаво колело.

Виждам, че си се отказал да пазаруваш от чужбина, което ме очудва и мога да се опитам да те разубедя. Основната причина е: можеш да си намериш машина със същата или по-качествена окомплектовка от тази тук на по-ниска цена от която можеш да я намериш в София. Тъй че замисли се, аз живея на острова сега сега и онзи ден в един магазин видях едно колело за 400 паунда, с окомплектовка която в България ще струва в пъти повече.

Ако си твърдо решен да се снабдиш с велосипеда от София, тогава, тези които си посочил всичките са много добри като характеристики и ще паснат идеално на карането за което си ги посочил. Аз бих избрал RAM, така че ще те ориентирам за разликите между двата модела, които си посочил, за да не се чудиш:

HT 2 има по-хубава вилка, която е екипирана с механизъм за заключване(можеш да я спреш да се свива)
спирачките са по-скъпи защото са хидравлични, а хидравличните са доста по-скъпи от мешаничните като цяло. Само че тези с които е показан HT2- аvid juicy 3 не се славят с добро име, а и според мен на теб не са ти нужни. Като цяло ако прочетеш спецификациите на двата модела HT2 е екипиран с по-висок клас компоненти от HT3. Това не прави HT3 нисък клас велосипед, ами напротив.

В крайна сметка, според мен ако не ти се дават още 350лв този HT3 е идеален за твоето каране. Бих ти препоръчал като го купуваш да смениш спирачките от BB5 на BB7(BB7 е най-добрата механична спирачка в света) и ще имаш идеален велосипед. Това ще ти струва още 60-70лв и с остатъка от парите можеш да си купиш екипировка(каска, ръкавици, раница и разни там глезотийки...). От друга страна, ако искаш да си купиш по-качественото колело, което ще те вози с по-хубави компоненти, то тогава избери HT2 (но смени спирачките с juicy 5). В крайна сметка и двете са достатъчно податливи на ъпгрейд, така че като навлезеш по-навътре с нещата можеш да си сменяш разни работи.

Успех с избора :beer:
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот hitar_potter » Вто Май 05, 2009 12:11 am

Това, което ти предлагам аз е НТ3 с рамката на НТ2 (това ще ти добави 40-50 лв отгоре), Спирачки Avid BB7 (пак ще ти качи цената малко) и вилка Sr Suntour Epicon (~70 лв отгоре сигурно ще станат така) Това ще позавиши цената на НТ3-то, но според мен ще ти върши много по-добра работа от „оригиналното“ НТ2, а ще влиза в ценовия диапазон, определен от теб :)

Единственото за което се опасявам е за вилката дали няма да имаш проблеми, тъй като РАМ ползват Rock Shox вилки по принцип и не знам доколко ще се навият момчетата да сложат вилка „от другия лагер“
Изображение
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Мнениеот pe60t0 » Вто Май 05, 2009 12:14 am

Да, по-добре Epicon отколкото Dart2. Само че според мен няма смисъл и рамката да сменя човека :dontknow:
Аватар
pe60t0

Мнениеот hitar_potter » Вто Май 05, 2009 12:17 am

НТ2 е по-лека, освен всичко останало :agree:
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Reactor » Вто Май 05, 2009 8:47 am

hitar_potter написа:НТ2 е по-лека, освен всичко останало :agree:

+1 за НТ2.
Лека,маневрена и здрава.
Леко катери а надолу позволява повече от типичните ХС рамки.
Аватар
Reactor

Мнениеот Sucker » Вто Май 05, 2009 9:02 am

като гледам кона-та колко пари я дават и момчето от форума каква цена е обявил :rofl: http://www.konaworld.com/08_blast_w.htm
Вземи си http://www.ridespot.net/product_info.ph ... 1766d1fa55 смени рамката с хт2 което ще ти струва 30 лв. отгоре смени дарт 2 с http://www.topbikes-bg.com/index.php?st ... 87&lang=2& което ти оскъпява с 80 лв. смени двете бб5 с две бб7 което ти струва още 60 лв.
Общо ти излиза 1230 лева и ти остават 70 лева за каска :) За мен това е най-добрия вариант
Sucker

Рейтинг: 1087

Мнениеот Bolverk » Вто Май 05, 2009 9:15 am

Здравей,

Хмм само незнам защо си вкарал този Аспект в сметката.

Аз пък вместо Рамче ще ти препоръчам едно друго скотче :) . А по-точно един много сериозен модел:
http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 313&lang=2 - този вариант или за малко повече пари:
http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 313&lang=2

Разликата като окомплектовка не е толкова голяма. Вярно вилката е по-добра но за описаното от теб няма нужда от излишно напъване. По-добре с разликата между тези 1180 лв до 1300 си купи хубава каска и ръкавици и някой други аксесоари за колелото.

Иначе от рамчетата съм повече фен на HT3 и бих казал че е излишно да даваш повече пари за HT2.

Поздрави.
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот P.Pavlov84 » Вто Май 05, 2009 6:26 pm

Здравейте:) Радвам се че има развитие по темата :agree:

За момента май клоня повече към РАм ХТ3 с рамка ХТ2 и по-добри спирачки:) Вилката май няма да я сменям?

Иначе скота го добавих, защото ми изглежда добре(нали и по вид трябва да ги избирам) а и съм чувал доста за марката:)+ това че имам познат от където ще мога да си уредя отстъпка и едно 50-70лв. надолу от обявената цена :)

Друго нещо, което ми привлече вниманието е тази промоция сега? Но не съм чувал нищооо за тези велосипеди
Гледам че е намалено от 1465лв. до 1100лв. което ми се струва сериозно намаление... Няма обаче много характеристики за колелото, а и аз не съм много навътре...Иначе като гледам вилката е същата като на ХТ3 и Кона Бласт...?? Вие какво ще кажете :)

Добре а наистина ли има разлика в качеството между КОНА, СКОТ като големи марки и РАМ примерно като българска? Това го питам защото имаше един пост на едно момче, което беше писало снощи...То каза че колелата от USA "се движат по друг начин и са друга сглобка' ??

П.П този черния скор за 1200лв. многоооо красив...Scale70 1200лв :)
10ххх на всички :agree:
P.Pavlov84

Мнениеот pe60t0 » Вто Май 05, 2009 6:52 pm

абе...движат се по различен начин :rofl: , направо летят :crazy:

Избора който си направил е добър, аз ако бях на твое място нямаше да сменям рамката, ами вилката. Така ще спестиш някой лев. Вместо RockShox-a сложи Suntour Epicon. И спирачките също, разбирасе
Аватар
pe60t0

Мнениеот Night_Falcon » Вто Май 05, 2009 7:24 pm

Само да отбележа, че ще е добре ако ще си взимаш Епикон да е варианта със 120мм ход, иначе ти отива гаранцията на рамката :nono:
Иначе според мен добре са те насочили колегите, само може да помислиш и за Рокшокс Тора - тамън няма да правят проблем. ХТ2 с ХТ3 окомплектовка, бб7 вместо бб5 и Тора е перфектно :agree:
Аватар
Night_Falcon

Рейтинг: 1376

Мнениеот pe60t0 » Вто Май 05, 2009 7:29 pm

Ама става много скъпо...
Аватар
pe60t0

Мнениеот P.Pavlov84 » Вто Май 05, 2009 9:42 pm

Незнам дали има смисъл да сменям вилката...В смисъл аз ги гледам тия не са евтини вилки където са на ХТ3 пирмерно? Толкова ли са зле?

А за Идеа байкс какво мислите?
P.Pavlov84

Мнениеот hitar_potter » Вто Май 05, 2009 9:48 pm

Да ти кажа, всички вилки, които слагат на оригиналните окомплектовки на тези велосипеди не ми харесват. Според мен, истински приятните вилки почват от Епикон/Тора нагоре. Епикона е по-евтина, но според коментарите на различни хора, си заслужава парите, а Админ е тествал епикон (от новите модели, де) именно с НТ2 и казваше, че комбинацията е много добра.

Иначе, тия сънтури XCM/XCR или пък дартовете... Сънтурите лесно се разлуфтват, а дартовете са малко дървенца... Затова и смятам, че смяната на вилката (с Епикон, например) е обоснована. Още повече, че разликата между цените на Епикон и Dart-овете не е фрапиращо голяма ;)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот pe60t0 » Вто Май 05, 2009 10:50 pm

Ами има смисъл да смениш вилката, да. Защото тази Dart, въпреки че е скъпа е от нисък клас и няма много голяма функционалост. Въпреки всичко това ще ти е първото колело и може да го купиш така и след време ако прецениш, че ти е нужна по-качествена вилка, да я смениш тогава. Така обаче ще ти излезе по-скъпо за жалост.

Аз се повтарям, но най-добрия вариант за теб в момента според мен е: HT3 велосипеда, със сменени спирачки(вместо bb5, bb7)и сменена вилка(някой Epicon, вместо Dart, но там някой по-опитен да се изкаже, кой модел точно). И с останалите пари да си купиш протекция и джунджифилки. :beer:
Аватар
pe60t0

Мнениеот Atosark » Чет Май 07, 2009 1:07 pm

Аз лично карам SR Suntour XCR и е идеална за крос-кънтри като цена:качество. Няма смисъл да го товарите с по-скъпа начална вилка.
Ако човека реши, може да си кихне още 1300 за нова вилка :D
Skype™ - atosark
Аватар
Atosark

Рейтинг: 1295

Мнениеот pe60t0 » Чет Май 07, 2009 1:51 pm

Зависи, тя Dart-a ще върши същата работа като XCR, аз и затова му казах на човека, че може и да не я сменя вилката на този етап. Но пък като е отделил такъв бюджет, по-добре да се възползва максимално...
Аватар
pe60t0

Мнениеот hitar_potter » Чет Май 07, 2009 11:48 pm

Абе, и аз карам XC и с тората е много по-добре. А по думите на Админ в някоя от другите теми, епикона работи сравнимо с тора. За мен, „компромисът“. който би направил човека със това, че ще смени Juicy-тата с BB7-мички си заслужава, ако се прави за една по-читава вилка ;) Аз лично бих направил именно така. + че Епикона е въздушен и може да се настрои много добре за килограмите на карача, за разлика от пружинните вилки, при които за целта трябва да сменяш пружини ;)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот azsa-bachinito » Пет Май 08, 2009 1:08 am

hitar_potter написа:А по думите на Админ в някоя от другите теми, епикона работи сравнимо с тора. ... Аз лично бих направил именно така. + че Епикона е въздушен и може да се настрои много добре за килограмите на карача, за разлика от пружинните вилки, при които за целта трябва да сменяш пружини ;)

Хубаво е да уточним Админ-ът, кой точно модел Епокин е карал, дали с една въздушна камера или новата модификация от 2009 г., която е с две. Епиконът не може, според мен, да се настрои за килограмите на тежкия карач. При мен или е твърд и "безчувствен" или се сгъва като прясна баничка, а и рибаунда не мога да разбера работи ли или не. За мен от Сънтурите в този клас най-успешна вилка е Екс Си Ер 120 със заключване от кормилото (изключвам Дуро-то, но то май е за сковове и тн.).
Ти заслужаваш приключение ---> http://www.facebook.com/groups/370492219650901/
Аватар
azsa-bachinito

Рейтинг: 1665

Мнениеот hitar_potter » Нед Май 10, 2009 10:58 pm

azsa-bachinito написа:със заключване от кормилото

Аре стига си го предлагал тва заключване от кормилото под път и над път.. Нормалното заключване е на достатъчно удобно място. Аз не си заключвам вилката през 2 метра... Иначе, предубеден съм към XC* серията на сънтур и по-скоро луфтенето им. Също така, май ще му дойде мекичка и ще трябва да търси пружинки, предполагам
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот azsa-bachinito » Пон Май 11, 2009 5:31 pm

hitar_potter написа:Нормалното заключване е на достатъчно удобно мястo.

ِДа, на кормилото до палчето за скоростите. :D
hitar_potter написа: Аз не си заключвам вилката през 2 метра...

Но ти не си всички. :nono:
Аватар
azsa-bachinito

Мнениеот mitakaman » Пон Май 11, 2009 8:28 pm

Sucker написа:като гледам кона-та колко пари я дават и момчето от форума каква цена е обявил :rofl: http://www.konaworld.com/08_blast_w.htm
Вземи си http://www.ridespot.net/product_info.ph ... 1766d1fa55 смени рамката с хт2 което ще ти струва 30 лв. отгоре смени дарт 2 с http://www.topbikes-bg.com/index.php?st ... 87&lang=2& което ти оскъпява с 80 лв. смени двете бб5 с две бб7 което ти струва още 60 лв.
Общо ти излиза 1230 лева и ти остават 70 лева за каска :) За мен това е най-добрия вариант

Ако наистина излиза толкова пари това е най-добрият избор и според мен. А за вилката, човека е едър... сънтур - :crazy: . По добре да си остане с дарт-а докато събере за хубава вилка, отколкото да я сменя с още при покупката със "уж" по-читава ...
Аватар
mitakaman

Рейтинг: 1977

Мнениеот hitar_potter » Пон Май 11, 2009 8:36 pm

azsa-bachinito написа:
hitar_potter написа:Нормалното заключване е на достатъчно удобно мястo.

ِДа, на кормилото до палчето за скоростите. :D
hitar_potter написа: Аз не си заключвам вилката през 2 метра...

Но ти не си всички. :nono:

Останал съм с впечатлението, че съм като повечето хора. Заключване на кормилото има смисъл наистина, ако адски често го използваш. Аз си заключвам вилката преди по-сериозно изкачване, по-дълго пътуване на равно и тн. За такива цели синята тапичка е идеална. Пък и един кабел по-малко ;)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Май 12, 2009 11:00 am

Предложения от Bolverk Scott e отличен (http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 313&lang=2).

С какво е по-добър от РАМ ХТ2:
1) цялото колело тежи само 12,50 кг - РАМ ХТ2 е около 14 кг.
2) скоростната система е дерейльор Деоре ХТ Shadow, а командите и декланшора са Деоре - т.е. по-висок клас от SRAM Х5 при РАМ-а;
3) ХС геометрия на рамката;
4) в момента е на промоция ; - )
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот P.Pavlov84 » Вто Май 12, 2009 9:53 pm

Така малко развитие...успях да се добера до РАМ ХТ2 ХТ3 и Кона Бласт... Впечатление ми направи че коната беше доста лекичка...Беше 19" ХТ2 21" а ХТ3 20.5"..... И трите велосипеда изглеждат страхотни и в момента след толкова постове абсолютно не клоня към никой от тях...

Този скот на промоция дали е по-лек от рамовете?Или коната?

А до кога е промоцията, защото колата ми влезе за ремонт и в крайна сметка ще заминат половината пари :crap: Таа дали ще я хвана или да търся заемчета...Всъщност предлага ли се лизинг при тези магазини с по-скъпи велосипеди? Някой знае ли:)

Благодарско на всички :beer:
P.Pavlov84

Мнениеот azsa-bachinito » Вто Май 12, 2009 9:58 pm

За магазина дето е скота лизинг има, но условията не ги знам.
Аватар
azsa-bachinito

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Май 13, 2009 10:46 am

Скота е по-лек от ХТ2 със сигурност. Нека някой с ХТ3 да сподели колко тежи неговия, но надали ще е под 13,5 кг със стандартна окомплектовка.

Най-добре отиди и до байк центъра да видиш на живо колелото. При тях не е лизинг, а се дава потребителски кредит за стойността на колелото, като се плащат накуп около 30-35%, а останалата сума се разсрочва за 1 година напред. Оскъпяването бе около 14%, но сега може и да е повече.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Bero » Сря Май 13, 2009 1:13 pm

Наскоро бях изправен пред подобен избор и се спрях на ХТ3 с окомплектовката на ХТ2 със 185мм ротори вместо 160. На мен лично рамката на ХТ3 ми харесва повече на външен вид, а и ми се стори по удобна, но това си е индивидуално. Не съм го карал кой знае колко много засега (около 250км), но преживя някои по-големи натоварвания в планината и не съм имал никакъв проблем (и аз тежа 90кг). Изключително доволен съм от спирачките, ако пипнеш хидравлики, няма да си вземеш механични никога :) Не знам колко точно тежи, но го теглих на домашно кантарче (не особено точно) беше около 13кг, за мен е напълно задоволително. Карам в града (на работа) и парковете, отвреме навреме и планински преходи. Като дойде време за ъпгрейд, първо бих сменил вилката (Дарт3), но засега и тя ми върши работа, не изпитвам никакъв дискомфорт от работата и.

Успех с избора! :beer:
"You are not stuck in traffic. You are traffic."
Аватар
Bero

Мнениеот rufu » Чет Май 14, 2009 11:41 am

Само се чудя защо ми беше изтрит поста? При положение че дадох съвет и мнение, че даже не съм казвал нищо за марката от подписа ми?
Или тук ако не кажеш Драг или Рам край??
Only one bike can broke the barriers...Изображение ...the one....
Аватар
rufu

Рейтинг: 1178

Назад към Продукти за крос-кънтри