Коментирайте следната статия...

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Коментирайте следната статия...

Мнениеот THEZOGGO » Чет Май 14, 2009 11:21 pm

Здравейте. Бих искал да коментирате една статия за планинските велосипеди публикувана в списание с читателска аудитория предимно жени. Виждате ли нещо нередно в нея или не. Липсва ли й нещо като разяснение, допълнение или нещо друго.
Аз лично не съм съгласен с това че щом дължината на кормилото ти е 68 см както автора казва, велосипеда ти спада в категорията нисък клас байкове, пък бнло то 68 см да е добра отправна точка. :crazy:
Първа страница от статията
Втора страница от статията
Ще се радвам да прочета коментарите ви.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Re: Коментирайте следната статия...

Мнениеот Alpina » Чет Май 14, 2009 11:32 pm

Като за толкова голяма статия и предназначена за неразбираща публика - толкова.
Пак е в пъти по-добре от тези, обясняващи как колело за 250лв с двойно окачване, "дискови" и двукоронни вилки е "the best"
C'est la vie
Аватар
Alpina

Рейтинг: 2000

Мнениеот Dravceto » Чет Май 14, 2009 11:39 pm

Статията е хубава. Харесва ми. :agree: :clap:
Изяж бобър, спаси дърво !
Аватар
Dravceto

Рейтинг: 1960

Мнениеот pe60t0 » Пет Май 15, 2009 12:47 am

Супер е статията. :agree:
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот PtD » Пет Май 15, 2009 1:49 am

Имам няколко забележчици...
  • Какво значи "променливият профил дава по-голяма здравина" - че ако кормилото е с кривина, то е по-здраво ли? :confused:
  • Какво значи "този компонент се грижи да не подхвърлят гумата при преминаване"? Кои да не я подхвърлят? При преминаване на какво? Защо ще я подхвърлят :nuts:
  • Как "менажираш със скоростите" :confused:
  • Защо методите за отстраняване на "изяждането на част от физическата сила" не работят при колелата от нисък клас? :eek3: Капризни ли са?
  • "Размерът зависи от геометрията", това добре. Но дали от планиметрията, тригонометрията или от геометрията на Лобачевски не става ясно :magnify:
  • Тялото може ли да се от-сбие, след като е било продължително време сбито?

Ако бях начинаещ карач, всичко това щеше да ми звучи на китайски. :wavey: А сега просто ми звучи като брошурата "Дижитален престиж" на Rollei, който бях пуснал във "Вицове и глупости" :)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот screamBoy » Пет Май 15, 2009 2:46 am

'ако се издъниш в екипировката' - в такъв тип статии НЕ трябва да има заплахи, недопустимо е; би било по-правилно да се напише нещо като 'понякога екипировката играе неподозирано съществена роля' или някъв такъв локум, май трябва журналистическо образование обаче за да идват ' като отвътре' тия пинизи

би било перфектно самия автор да има ясна визия за това което пише. 'Купуването на планински байк' за мен сочи, че няма такава. Купува се - нека е байк - но за 'каране в планина' ... 'планински байк' е търговско понятие и като такова на нас и на хората които искат да бъдат ориентирани не им върши работа. Не можеш да отидеш в магазина и безопасно да си купиш използваем 'планински байк'. В този 'търговски клас' попадат твърде различни видове колела, част от които са опасни за каране в планина, а в някои магазини само такива планински байкове продават - споменатите магазини за храна и инструменти. По-натам в текста с уточняване цените е направено нужното пренасочване, но ако автора на статията е известен, да знае следващия път как да я направи дори още 'по-добра'

има разлика в цените на някои марки ... основно по-голяма разлика има между сглабяните у нас и сглабяните в чужбина; посочените цени са за сглабяни у нас колела ... начално ниво юзър не може да разпознае коя марка е на наш сглобчик и коя на вносен, още повече че нашите сглобчици имат по няколко марки понякога

скоростите не се менажират, а се използват

начално ниво юзър не знае какво е платформен педал и какво е неплатформен такъв, не знае какво е модулация на спирачка - за преправяне защото и в по-обикновените магазини не знаят, нали

променливия профил на кормилото е една безмислица по принцип - ако е визирано кормило с по-дебел профил при лапата, камо ли да се пише в такъв вид статия; може би е по-удачно да се напише че кормило леко извито назад е по-удобно от съвсем право кормило

вилка - 'Този компонент се грижи да не подхвърлят гумата при преминаване' - някой е порязал изречението, вероятно от предпечата; освен компресията при ниска и висока скорост може да се регулира и връщането при ниска и висока скорост ... whatever, това няма да се запомни а е чудесен пълнеж

самоз а информация, колкото да убия гласа в мен, който ми шепне че автора не е съвсем наясно - предимствата на дисковите спирачки, които ще си купят тези хора са само в това че накладките се сменят по-рядко и че шината може да не се изправя толкова често. Което не е малко и всъщност оказва много по-голямо влияние на спирането, отколкото времето ... реално погледнато V-Brake с меки накладки на права шина е по-лек и спира по-добре от двойно по-скъпа дискова при всякакви условия, освен зимни. Но целевата аудитория се предполага че няма да прави често профилактика, следователно накладките ще са какви да е и шината ще е най-вероятно крива, следствие на което не може да се възползва от това. Разбира се спирането както и другите процеси в колоезденето е комплекс от взаимодействия, а тук е описана само частта човек-колело ... изпусната е другата половина на нещата - колело-терен т.е. гумата, и с право - ако трябва да се пише за гуми става твърде сложно

ако ще се споменава нещо за материал на рамката - от кой алуминий ще е рамката е може би по-маловажно, отколкото че стоманата в колелата под 1000-1500лв е по-опасна от алуминия, защото е обикновена и като такава единственото й качество е че тежи; докато за велосипедни рамки се търсят други качества а това се избягва; затова и се използва т.нар. хром-молибденова стомана

указания размер на рамката най-често е размера на подседалковата тръба, това колко е дълга горната тръба е друга бира - различните размери при един и същи модел колело се различават, да, но 15" рамка винаги е с еди-колко-си дълга подседалкова тръба, докато горните тръби не зависят от това а от дизайна

за педалите е малко пресилено, всеки изцяло метален педал с шипчета (дори ненастройваеми) върши работа за начало, стига да е удобен

удобството като цяло е задължително да е с най-висок приоритет, като трябва да се има предвид че хора некарали имат период на 2-3 седмици навикване, когато или се напасват с колелото или не; всичките технически подробности са много добре посочени, но са за 'втората вълна' от информация, не за първоначалната. За 'запознаване' е може би добре дори още повече да се наблегне на разпространените митове и тяхното потвърждение или отхвърляне (описаните са от най-важните, изпусната е само простотията с височината на седалката - че трябва височината да е такава, че изпънатия крак да опира само с пръстите)

посочените 3 магазина в статията са такива, че е по-добре човек още не в курс с темата да отиде и да каже 'нещо като за мен', отколкото да декламира някви прочетени дори в таква добра статия неща ^_^

не са посочени възможни източници на повече информация

още веднъж пиша - статията е добра, дори много добра, даже твърде добра за дамско списание с обща тематика и е по-скоро като за някакво спортно/фитнес/туристическо или от сорта списание. Пожелавам да са намерят достатъчно умни глави да я копират и цитират - и ако могат дори да я подобрят ^_^

всъщност статията ми хареса толкова много, че взех да се вживявам във фантазията си как би могла да се направи перфектна, а това е тъпо и ненужно.
Е, пописах си, други ще си почетат, някои ще се посмеят. На автора на статията - само поздравления, да продължава в тоя дух - интересна е, чете се на един дъх, няма ги обикновените глупости а за сметка на това има доста твърде ценни неща дето понякога се научават чак след много пари и дори гипс ^___^

а кучето PtD за 2мин е написало нещата докато se moi цял час дъвче ... леле
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот Alpina » Пет Май 15, 2009 5:58 am

THEZOGGO написа:...публикувана в списание с читателска аудитория предимно жени...

Добре де, никой ли не обърна внимание на това :dontknow:

P.S. а, screamBoy го е направил :D :agree:

"В кръга на шегата, а можеби и не чак толкова"
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот STAFF » Пет Май 15, 2009 9:29 am

Ненужни послания от неграмотен автор към безнадеждна аудитория. Накратко - лайна с праз. Нищо ново...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
STAFF

Рейтинг: 1675

Мнениеот hitar_potter » Пет Май 15, 2009 12:42 pm

Това 6061 не е ли по-скоро индикатор за примесите, които са добавени към алЮмина, а не „проба“ :dontknow:
Иначе, като че ли в статията има прекаленио много необяснени термини, което я прави неразбираема за обикновените читателки..
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот bikerider » Пет Май 15, 2009 12:53 pm

STAFF написа:Ненужни послания от неграмотен автор към безнадеждна аудитория. Накратко - лайна с праз. Нищо ново...

+1.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Пет Май 15, 2009 12:55 pm

hitar_potter написа:... което я прави неразбираема за обикновените читателки..

те и без това такива неща не четат.

Всяка статия, целеща се в неинформирана аудитория, трябва да предложи:

1. Мотивация на читателя, за да се прочете докрай. С това се почва, иначе няма смисъл от втората страница.
2. Проблем, който засяга читателите.
3. Идея за решаването му.
4. Любопитни новинки, омешани с истински новини.
5. Оставен в края отворен проблем, за да може читателите да продължат да се интересуват от темата.

Тук и петте липсват.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот hitar_potter » Пет Май 15, 2009 3:07 pm

did написа:
hitar_potter написа:1. Мотивация на читателя, за да се прочете докрай. С това се почва, иначе няма смисъл от втората страница.

Е, има, там 2 изречения за дъха на смола.
Ти кажи за Алюмина по-скоро, че ми стана интересно :)

Edit: Разрових се. В примесите е разликата
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот tsetsko » Чет Май 21, 2009 6:34 pm

Ми статията е за олигофрени.
tsetsko

Рейтинг: 1160

Мнениеот TeDo_BaPHa » Чет Май 21, 2009 6:59 pm

Бих казал, че е кажи речи добре написана, и са засегнати някои от основните проблеми. В тази частност и излишието на заден амортисьор при евтини колела. Като се има в предвид за кой е насочена статията смятам, че поне е мислено, докато е писана, за разлика от някои други подобни статии... :idea:
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Назад към Общ форум