Maлко помощ (новак съм)

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Maлко помощ (новак съм)

Мнениеот NemesiS » Пет Май 15, 2009 8:41 pm

Здравейте извинявам се за темата, но мисля, че трябва да е тук. Имам нужда от хелп. Трябва ми колело което да става за лудо каране (не знам как се казва - майче ДХ, онова най-здравото aма и да не е много тежко да мога и да катеря).Значи ми трябва здраво колело и държа на фулл съспеншън . Събрал съм към 2000 лв. ,като и втора ръка ме урежда. Моля ви да ми дадете предложения какво колело мога да взема за тези пари - ново и на старо. Също така моля и да ми обясните термините - XC ; fullride ; downhill ; enduro ; allmountain ; 4X ; Клаймбър (катерене предполагам :look: ) ; DH ; за какво за важни дебелите гуми ; колко е доброто тегло. Предварително благодаря и се извинявам за тъпите въпроси !

П.С. А какво е твърда и мека рамка ?
url="http://www.UserBars-BG.com"][img]http://userbars-bg.com/uploads/Игри/cs.png[/img][/url]
NemesiS

Рейтинг: 1200

Re: Maлко помощ (новак съм)

Мнениеот Climber_69 » Пет Май 15, 2009 9:06 pm

Здравей,да започнем с лудото каране :lol: ,това предполагам значи спускане,което пук значи DH,Dolnhill,най-лесното обяснение качваш се някаде и се спускаш надолу с възможно най-голяма скорост.2000лв за първо колело мисля,че те уреждат перфектно :beer: XC-това се каране на дълги разстояния по-пресечен терен,но е сравнително леко,такаче предполагам не те устроива :D Fullride- и аз незнам какво означава нека някой по-разбиращт да каже. :dontknow: Dolnhill И DH са едно и също просто DH е съкращение на Downhill.Enduro е нещо като по тежко XC незнам как да обясня по-добре :dontknow: Allmountain- Е каране по цялата планина,както се досещаш от името,това включва спускане катерене каране на дълги разстояния почти всичко. 4Х-Това е спускане по затворено трасе със скоци.Клаймбър е име на велосипед :rofl: не си доразбрал явно :D Дебели гуми-Дебелите гуми обикновено се използват при спускане осигоряват по-добър контрол при завои и много други неща :D Твърда рамка това е рамка без заден шок,а мека рамка е рамка с заден шок или по-точно рамка Фул съспеншън :agree: . Е,това е надявам се да съм помогнал :beer:

П.П: Защо не започнеш с твърда рамка,ще развиеш технита и ще се научиш да прожинираш с крака,вместо да разчиташ само на окачването да поема неравенството.
Climber_69

Рейтинг: 1140

Мнениеот NemesiS » Пет Май 15, 2009 10:08 pm

Благодаря ! Имам още един въпрос начи каква е разликата м/у DH и Allmountain. DH e по здраво, но ако ползвам АllM като DH ще се счупи ли ? DH-a e по-тежкото нали ?
url="http://www.UserBars-BG.com"][img]http://userbars-bg.com/uploads/Игри/cs.png[/img][/url]
NemesiS

Рейтинг: 1200

Мнениеот hitar_potter » Пет Май 15, 2009 10:31 pm

NemesiS написа:Благодаря ! Имам още един въпрос начи каква е разликата м/у DH и Allmountain. DH e по здраво, но ако ползвам АllM като DH ще се счупи ли ? DH-a e по-тежкото нали ?

Всичко това е много относително. Бих казал, че FR е по-тежко от DH, защото включва разни по-големи скоци и т.н. abuse. Аз също ти препоръчвам да се откажеш засега от фулсъспенжъна, ще се научиш да караш а и е хубаво като си неопитен, рамката малко да те „ограничава“
Изображение
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Мнениеот veskoz » Пет Май 15, 2009 11:24 pm

hitar_potter написа:
Бих казал, че FR е по-тежко от DH...[/quote]
+1 :agree: FR има и доза нагорее :eyebrow:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот kotka12 » Съб Май 16, 2009 7:22 am

Climber_69 написа: окачването да поема неравенството.

това е във висша степен дзен будизъм :roll2:

както и да е
по темата
както се случва редовно, новакът бива съветван да си купи твърда рамка
която да го научи на контрол и техника
това е абсолютно правилен съвет
който /във висок процент съм сигурен/, няма да бъде послушан

съмнява ме за 2000 лева да се купи лек байк за екстремно каране
ако наистина решиш да послушаш съвета за твърда рамка
можеш да обърнеш внимание на някои модели на NS BIkes
както и рамките на Duncon
за цял байк с мека /работеща/ рамка в този бюджет
надали ще се вместиш
огледай форума
понякога излизат много приятни оферти за байкове втора ръка
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот Climber_69 » Съб Май 16, 2009 1:06 pm

DunCon Pitbull :agree: + Марзочи 66 най-вероятно втора ръка ще намериш за 600-700лв така рамката ти излиза 628 мисля,че беше + 600=1228 и ти остават доста пари за останалите части който после можеш да замениш с по-висок клас .
Climber_69

Рейтинг: 1140

Мнениеот FireFoXa » Съб Май 16, 2009 2:05 pm

Значи първо... горе в ляво има едно бутонче "Сайт", цъкни на него, отиди в сайта на МТБ-БГ и прочети статиите, "Как да..." и прочие. Прочети за устройството на велосипеда, абе абсолютно всичко, защото щом си новак, надали си карал кой знай колко хубаво колело. Поразрови се, почети. Тея 2000 лв дет си ги заделил ще ти стигнат за един приличен твърдак и екипировката. Екипировката е най-важното нещо, дори и за 10000 лв да имаш колело, то няма да те предпази от падания и контузии. С качване на нивото на възможностите паданията стават по-редки, но пък за сметка на това стават по-опасни. Щом ще караш надолу задължително Шлем, наколенки, броня, маска и ръкавици. Качествените кецове за каране са задължителни ако искаш да имаш някакъв контрол върху задницата, а не да водиш отчайващи битки със задницата на всеки каменист/коренист/издълбан участък. Така че... ЧЕТИ! Всичко е написано, така че първо прочети! След това и въпросите ще са по-адекватни, следователно и отговорите по-конкретни. :D

Ай със здраве, и добре дошъл в Планинското Колоездене :beer:
Аватар
FireFoXa

Рейтинг: 1980

Мнениеот Admin » Съб Май 16, 2009 4:03 pm

@NemesiS
Съжалявам, но заключвам темата ти. Не го правя от лошотия, но и за теб самия е добре да се научиш да намираш информация във форума и сайта, да четеш повече и чак тогава да питаш.
Както ти казаха, на повечето ти въпроси вече е отговорено. Няма лошо, че си новак, но не може за всеки новак да пишем на ново едно и също. Форумът има търсачка, има и ЧЗВ секция - използвай ги, понаучи туй-онуй и пак заповядай с въпроси. Прегледай и някои от статиите в сайта. Вярвам, че след това ще питаш доста по-адекватно.
Успех! :agree:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Назад към Общ форум