Новак във спорта

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Новак във спорта

Мнениеот zafirovp » Съб Май 16, 2009 10:31 pm

Здравейте. Имам вила във една вилна зона във Варна -Звездица. Пътя е черен. Проблема и в същото време хубавото е че навсякаде е осеян с заострени много груби камъни, дупки и много ситен пясък, на който и най-лекото завиване е самоубийство. Имам колело Cross но вече нещо немога да разчитам на него, но много ми харесва рамата. Последния път като бях там прекарах 4 дни в гаража като се постарах да го стегна след 1 година стоене на тавана. Смазах лагерите с грес (май греста беше неподходяща) разглобих и имих всичко което е лесно за махане (педали, верига, седалка, гуми и т.н). Останаха ми няколко неща, който искам да оправя за да се чувствам сигорен докато карам.Искам също така да кажа че прочетох FAQ и си отговорих на много въпроси но останаха и някой, който ги няма защото са специфични за моя случай.

1.Как да махна задните венци. Видях че става със спецялен лост със верига но моя е малко по-различен. Ето ви пик Изображение

2.Мога ли да си сложа дискови спирачки и ако да кави.Ако не как мога да си оправя спирачките. Като ги натисна лостчето не се връща назад а спирачките се отпускат.
Изображение

3.Когато обърна колелото наобратно и завъртя педалите гумите ми играят настрани а задната даже се опира във вилката.

Ще ви бъда много благодарен ако ми отговорите. Съжелявам ако въпросите са ми малко тъпи но наистина искам да пробвам а по-късно вече ще му мисля за сериозна инвестиция.

Мерси
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Re: Новак във спорта

Мнениеот pe60t0 » Нед Май 17, 2009 1:33 am

Здравей,

zafirovp написа:1.Как да махна задните венци.
2.Мога ли да си сложа дискови спирачки и ако да кави.Ако не как мога да си оправя спирачките. Като ги натисна лостчето не се връща назад а спирачките се отпускат.
3.Когато обърна колелото наобратно и завъртя педалите гумите ми играят настрани а задната даже се опира във вилката.

1. Има два вида задни венци, едните се закрепват с резба към главината на каплата ти, а другите с шлици. И при двата варианта е нужен специален инструмент, който можеш да намериш в сервиз. Твойте предполагам, че са на резба.

2.Можеш да си сложиш дисковеи спирачки, всякакви :D . За целта се налага да смениш главините и на двете капли с такива, подходящи за дискови спирачки. Предполагам проблема с лостчето ти е от несмазване(както каза, дълго време е стояло на тавана колелото). Купи си един спрей WD40, свали броните от жилата, изчисти всичко хубаво, напръскай, пак инсталирай всичко и виж как ще бъде.

3.Най-вероятно са ти криви шините. Трябва да го занесеш на сервиз за да я оправят, ако това е проблема. Трудно ще се справиш сам...

Така, това е директния отговор на въпросите ти. Сега, малко съвети: Най-общо, ако ти се занимава по-сериозно с каране, отдели малко мъни-мъни и се сдобии с ново колелце. Ако искаш да слагаш дискови спирачки, според мен е абсолютно безмислено, защото смяната на главините, наплитане и тн и тн сумати процедури с пъти ще надвишат цената на сегашното ти колело. За това, моят съвет е, поиграй си с това колело, така че да го докараш в изправно състояние годно за каране, но нищо повече(не хрърляй много ресурси за него) и/или се сдобий с ново.

Успех :agree:
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот ИзвънГрада » Нед Май 17, 2009 8:49 am

На това колело не можеш да сложиш дискови спирачки , защото нямаш уши за диск нито на вилката ,нито на рамката - http://www.mtb-bg.com/tests/biketest005_02.JPG
+-ове
ИзвънГрада

Рейтинг: 1200

Мнениеот hitar_potter » Нед Май 17, 2009 11:30 am

За да махнеш задните венци, ти трябва специален инструмент + камшиче. Поне при мойта главина, мога да достигна лагерите й и без да махам венците.

От дискови спирачки няма нужда. Смени си броните и жилата и няма да имаш проблем. Преди да сменяш броните, можеш да пробваш да „продухаш“ старите с WD-40.

Шините се изправят на сервиз, не вярвам да ти излезе по-скъпо от 10ина лева и за 2те.

Тва е общо взето, ама не хвърляй много пари в това колело :) Няма особен смисъл :)

Един съвет - когато караш по тез кмънье и неравности, преминавай ги прав, с леко прегънати лакти и колене. Така използваш тялото си като амортисьор и пазиш байка ;)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Мнениеот zafirovp » Нед Май 17, 2009 9:37 pm

Идеята ми е да пробвам какво е усещането пък после ще си зема прилично колело. Не съм се замислил да почистя жилата но наистина има логика. Мерси много за отговорите. Единственото нещо заради което не ми се сменя колелото е рамката. Много ми харесва цвета но днес разглеждах малко каталози и матово черно цепи мрака.

Мерси отново. :bowdown:
Аватар
zafirovp

Мнениеот pe60t0 » Нед Май 17, 2009 10:06 pm

Идеята беше, че за да пробваш какво е усещането ще трябва да хвърлиш много пари ненужно. Почисти го малко, направи го годно за каране, карай си го, ама си вземи и друго ако искаш да караш по-сериозно :agree:
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот Ozzie » Нед Май 17, 2009 10:30 pm

hitar_potter написа:За да махнеш задните венци, ти трябва специален инструмент + камшиче.

За касета на резба, "камшика" не е необходим.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот zafirovp » Вто Май 19, 2009 8:10 pm

Аватар
zafirovp

Мнениеот Ozzie » Вто Май 19, 2009 9:38 pm

MF - TZ06 (07) са на резба.
Камшик няма да ти трябва. Трябва ти точно инструмента който си показал.
:agree:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот kreyze » Вто Май 19, 2009 11:23 pm

Aз съм от Варна и имам смазващия спей който ти трябва, ако не ти се ръсят някакви 7-8 лв за едно впръскване пишими.То и аз тоя спрей толкова го ползвам, веднъж, два пъти годишно, а е бая голям.
Аватар
kreyze

Рейтинг: 1180

Мнениеот zafirovp » Сря Май 20, 2009 10:30 pm

kreyze мерси много за предложението. Аз съм много рядка във Варна и по точно съм на около 12-13 км от там. Сега като ходя ще направя снимки и ще ги кача в сайта. Има ли иначе яки места във Варна за каране.

Мерси за отговорите
Аватар
zafirovp

Назад към Веломеханик