Избор на детско колело? Към родителите и не само :)

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на детско колело? Към родителите и не само :)

Мнениеот LIL » Пон Май 18, 2009 3:50 pm

Здравейте!
Дойде време да избирам някакви по сериозни колела за 6 годишните ми момчета. При краткия преглед на печата, в очите ми се наби ей това Драгче- http://bikescenter-bg.com/index.php?ste ... 207&lang=2

Някой ако може да даде някаква идея или мнение за нещо евентуално по добро в този ценови клас, ще съм благодарен. Искам да помоля и някой родител минал вече по този път, да даде мнение за 6 годишно момче 20 цола ли е най удачно да се вземе, или с подходяща рамка може направо 24. Ние пробвахме няколко варианта и май 20 цоловите колела не могат да се прескочат :)
И още един последен въпрос, отново към миналите по този път - Колко време горе долу се кара едно такова колело преди да умалее и направо на 26 ли минахте или и 24-те цола са неизбежни :)

П.П. Тук намерих още една оферта!? Макар че тази мека вилка едва ли е удачна в случая. - http://bikescenter-bg.com/index.php?ste ... 371&lang=2
Аватар
LIL

Рейтинг: 1789

Re: Избор на детско колело? Към родителите и не само :)

Мнениеот ico 1 » Пон Май 18, 2009 4:16 pm

:bigeyes: Дете на 6г. си е направо за 16" колело. Може 20",ако детето е по-едричко,но 24" и 26" си е направо извращение.С толкова голямо колело детето не само,че няма да се научи да кара,ами направо може да се откаже от колело завинаги.Свикни с мисълта,че ще смените поне по две колелета,докато пораснат децата,да са ти живи и здрави! Относно избора добре си се насочил към алуминиеви рамки.Меките вилки като на този спринт,който си показал не са за предпочитане,но все пак малко пазят китките от изтръпване и умора.Общо взето избора не е голям и ти добре си се насочил,макар,че на децата ти още им е рано за колелета със скорости. Успех в търсенето!
Аватар
ico 1

Рейтинг: 2000

Мнениеот barabum » Пон Май 18, 2009 4:31 pm

ico 1 написа::bigeyes: Дете на 6г. си е направо за 16" колело. Може 20",ако детето е по-едричко,но 24" и 26" си е направо извращение.С толкова голямо колело детето не само,че няма да се научи да кара,ами направо може да се откаже от колело завинаги.Свикни с мисълта,че ще смените поне по две колелета,докато пораснат децата,да са ти живи и здрави! Относно избора добре си се насочил към алуминиеви рамки.Меките вилки като на този спринт,който си показал не са за предпочитане,но все пак малко пазят китките от изтръпване и умора.Общо взето избора не е голям и ти добре си се насочил,макар,че на децата ти още им е рано за колелета със скорости. Успех в търсенето!

Не е вярно,че им е рано за колела със скорости,те не пречат и улесняват детето да се адаптира в колоезденето! :erm: За амортисьори не е добре да свикват с амортисьорите още от малки. Ще потърся нещо и ще го постна :beer:
did написа:
EccentricMOTION написа:Намерих си безплатно курбели Cyclone ...
скъпо е!
barabum

Рейтинг: 1046

Мнениеот barabum » Пон Май 18, 2009 4:52 pm

Намерих няколко които мисля че ще станат за целта ако не държиш на марка разбира се

http://www.topbikes-bg.com/index.php?st ... 47&lang=2&
http://dimibike.com/product_info.php?cP ... 39f198cd01

Пък ако искаш да е без скорости това е вариант:
http://www.topbikes-bg.com/index.php?st ... 29&lang=2&

Надявам се да съм бил полезен ;)
did написа:
скъпо е!
barabum

Мнениеот STAFF » Пон Май 18, 2009 5:05 pm

@ LIL
Нелоша изходна точка за тежък ъпгрейд би могло да бъде това.

@ ico 1
Плещиш глупости...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
STAFF

Рейтинг: 1675

Мнениеот barabum » Пон Май 18, 2009 5:25 pm

STAFF написа:@ LIL
Нелоша изходна точка за тежък ъпгрейд би могло да бъде това.

@ ico 1
Плещиш глупости...

Не ти ли се струва доста скъпичко това колело? Не видя ли в какъв порядък от цени търси човека пък и не мисля че 6 годишно дете му трябва ъпргейдвано колело :confused: :confused: :confused: :magnify:
did написа:
скъпо е!
barabum

Мнениеот STAFF » Пон Май 18, 2009 5:39 pm

barabum написа:Не ти ли се струва доста скъпичко това колело?

Не ми се струва.

Не видя ли в какъв порядък от цени търси човека...

Видях. Видях също така, че търси велосипед за детето си, което обезсмисля всякакви цени и порядъци...
Аватар
STAFF

Мнениеот LIL » Пон Май 18, 2009 6:56 pm

Много ви моля не се карайте! :beer:

Малко да поясня- Значи, децата още от есента карат колела без помощни. Взех стари колела от приятели колкото да се научат да карат и да видя имат ли мерак, но са тежки и не вървят добре, не искам да ги мъча. Едното е 16 цола а другото е 18 и даже по голямото го кара по дребния и се справя без проблем с него, даже ме плаши малко да му взема някое с което ще кара по бързо, че е доста безразсъден :bigeyes: . Относно бюджета, при нас всичко се купува х2 и ми идва амлко нанагорно, не че не искам да им взема нещо мн хубаво, но не ми е лесно, пък и мисля няма нужда да се изхвърлям с нещо дето най вероятно ще карат 2 лета. Иначе гледах един детски Климбър :) с палцови команди прилични монтажи и тн., но си е пари като го умножиш по две а и беше малко големичък. Иначе за тази рамка мерил съм я и им е ОК.

Благодаря на всички за отговорите, ценя всяко мнение, и пак моля не се карайте :beer:

П.П. Обмислях и варианта да им взема нещо от типа БМХ, за да не им пречат скоростите, но вариантите за тази цена, които гледах са пълен боклук, а и наистина така ще се научат отрано да боравят със скорости и предполагам ще им е забавно.
Аватар
LIL

Мнениеот STAFF » Пон Май 18, 2009 7:14 pm

@ LIL

Икономията - майка на мизерията.
Аватар
STAFF

Мнениеот LIL » Пон Май 18, 2009 7:22 pm

barabum написа:Намерих няколко които мисля че ще станат за целта ако не държиш на марка разбира се

http://www.topbikes-bg.com/index.php?st ... 47&lang=2&

Пък ако искаш да е без скорости това е вариант:
http://www.topbikes-bg.com/index.php?st ... 29&lang=2&

Надявам се да съм бил полезен ;)

Благодаря за линковете! Прегледах ги, но само първото се доближава до това което търся. Не държа на марка, но държа да е с алум. рамка, просто сегашните им колелца са по тежки от моя байк ебаси. А това първото е мн оскъдно инфото!?
Аватар
LIL

Мнениеот sailman » Пон Май 18, 2009 7:41 pm

Относно това, че ти се виждат скъпи по-качествените детски велосипеди, само да вметна - положението там е като с дрехите и обувките, за малките цените са почти, ако не съвсем като за големи...
Така, че ако искаш качествено детско колело, трябва да си готов да плащаш като за качествено колело за големи. В края на крайщата, компонентите с които е сглобено са като на колело за възрастен, а от там и цената.
В момента имам подобен проблем с колело за щерка ми и понеже я видях как се мъчи със сегашната си бангия, отговора се налага от самосебеси - ЩЕ СЕ ПЛЩА, нема как. Ако искам да кара с мен в планината, разбира се, в парка може всякак...не, че е желателно де.
Мисля, че имаше тема в която се разискваха доста подобни въпроси, ама ме мързи да я търся.
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот emil_a626 » Пон Май 18, 2009 8:03 pm

Абе не се вживявайте бе хора , карате го да даде 500лв за колело, което значи 1000 за двете и после още 1000 за колела с 24' гуми, то ще му излезе е**ти инвестицията. Напълно подкрепям колелата да са алуминиеви ама 500лв за това скотче ..... .
@STAFF а ти като толкова обясняваш за икономията и мизерията на какво колело си се учил (SCOTT, Specialized или ваще са те били оборудвали със GIANT)?
Аватар
emil_a626

Рейтинг: 1225

Мнениеот did » Пон Май 18, 2009 8:10 pm

sailman написа: Мисля, че имаше тема в която се разискваха доста подобни въпроси, ама ме мързи да я търся.

viewtopic.php?f=30&t=48869

Стоя зад всяка своя дума в предишната тема, но сега съм още по-убеден в правотата си. Пестете от вашите велосипеди, от закуски, от всичко, но направете истински велосипеди на децата си!!!

@STAFF: :beer:

-----------------------

В момента една сериозна основа за ъпгрейди е това: http://www.sprintmaxcom.com/e-shop/inde ... 22&lang=2&

Изисква евентуална смяна на доста неща, но рамката е може би най-доброто на пазара за тоя габарит прохождащи колоездачи тук и си струва парите.

Колелата са наплетени добре, предницата е читава, спирачките са алуминиеви, лостчетата също, броните и жилата са читави също... Може би ще трябват нови педали. Без много инвестиции може да се бутнат бая грамчета от курбелите и от други дребни компоненти.
Последна промяна did на Пон Май 18, 2009 8:59 pm, променена общо 1 път
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот LIL » Пон Май 18, 2009 8:40 pm

did написа:В момента една сериозна основа за ъпгрейди е това: http://www.sprintmaxcom.com/e-shop/inde ... 22&lang=2&

Изисква евентуална смяна на доста неща, но рамката е може би най-доброто на пазара за тоя габарит прохождащи колоездачи тук и си струва парите.

Колелата са наплетени добре, предницата е читава, спирачките са алуминиеви, лостчетата също, броните и жилата са читави също... Мож би ще трябват нови педали. Без много инвестиции може да се бутрат бая грамчета от курбелите и други дребни компоненти.

Това също го видях и ми хареса, но ми се стори, че поне по описанието като цяло е с по лоши компоненти. Така като гледам, ще се избира м/у него и драгчето. Казваш тази рамка е по добра, по лека, по удобна, по здрава?

П.П. Опааа, това спринтче обаче е 24 :dontknow: Не го виждам във вариант 20!?
Последна промяна LIL на Пон Май 18, 2009 8:49 pm, променена общо 1 път
Аватар
LIL

Мнениеот did » Пон Май 18, 2009 8:47 pm

LIL написа:Казваш тази рамка е по добра, по лека, по удобна, по здрава?

Не! Не твърдя такова нещо! Просто ти давам възможности за избор в посочения от теб ценови клас.

DSC01366.JPG

Така изглежда актуалната "дамска разцветка" според актуални източници.
Последна промяна did на Пон Май 18, 2009 8:52 pm, променена общо 2 пъти
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот did » Пон Май 18, 2009 8:53 pm

Дъщеря ми кара рамка с подобна геометрия, вилка със 100 мм ход и 26 инчови колела, откакто навърши 7 години.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот did » Пон Май 18, 2009 9:05 pm

Вземай им 24-ки! Ще си спестиш подобна тема след 2 години.

По-добре е тогава да им направиш ъпгрейд на компонентите, отколкото да купуваш пак нови велосипеди.

Казвам ти го от опит с 10-годишно момиче и намерения, как да тормозя другото ми 2-годишно момиче. С момчета не знам как да се оправям :D

Хм... Озито изтрил някви постове и моите се оказаха последователни.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Ozzie » Пон Май 18, 2009 9:16 pm

did написа:Вземай им 24-ки! Ще си спестиш подобна тема след 2 години.

+1
Спринтчето което did е посочил е много добра оферта!

did написа:С момчета не знам как да се оправям :D

Като с момичета. Правиш се, че не чуваш. :thumb:
Пролетта на 2007 (тогава на 7 1/2 г.) купих на младши Drag Tomahawk 24".
Още миналото лято (2008) почна да ме врънка за 26", но му е рано още. Ще си изкара и това лято с 24"-ките, пък догодина ще го мисля.

did написа:Хм... Озито изтрил някви постове и моите се оказаха последователни.

Нищо ве майна. Без това не им беше мястото в темата.
Edit: 'сичкото доволно вече? :D
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот LIL » Пон Май 18, 2009 9:19 pm

Озито добре е направил, че е изтрил някои постове, но е пропуснал един :nono:

Дид, ще ходим да я мерим тзи рамка, всъщност, от първостепенна важност ми беше тъкмо инфо за размерите и годините :agree: . Те верно, че момите по бързо се развиват, но във всички случаи ще яхнем и това да видим как е ;)
Аватар
LIL

Мнениеот did » Пон Май 18, 2009 9:23 pm

LIL написа:Дид, ще ходим да я мерим тзи рамка ;)

Ха, ей тва е истинска приказка! С мерене се решават нещата!

След време можеш да смениш вилката и предното колело с 26-ци, като преход нагоре. Когато минат 160 см височина, направо търсиш истинска 15-16 инчова 26-ца.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот LIL » Пон Май 18, 2009 9:36 pm

Еее, ние мерихме вече това онова, не съм седнал да избирам по картинки, но след като оня Климбер им беше височък, реших, че няма смисъл да меря 24, но ще ходя да го видя и това на живо. Байкцентър ли продават основно Спринт?
Аватар
LIL

Мнениеот hitar_potter » Пон Май 18, 2009 10:10 pm

И на мен ми се струва, че за по 500 лева велосипеди е малко изхвърляне... Ако говорим за квартално каране, разбира се. Аз съм „проходил“ на BMX, после в 5-6 клас се сдобих със спринт фулсъспенжън, от най-евтините, за 176 лв. И никакви оплаквания не съм имал. Никога не съм се отказвал от спорта, не са ме болели китки и т.н. Брат ми кара drag laser от две години, ако се не лъжа. Каплите са за центровка, веднъж-дваж съм настройвал скорости, от едно падане му се отчупи края на ръкохватката. Аз лично съм пробвал колелцето и вози много приятно. Така че, ако не говорим за по-сериозно планинско колоездене.. Малко овъркил ми изглежда работата..
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот STAFF » Вто Май 19, 2009 8:17 am

emil_a626 написа:@STAFF а ти като толкова обясняваш за икономията и мизерията на какво колело си се учил (SCOTT, Specialized или ваще са те били оборудвали със GIANT)?

Учил съм се на чешко ZZR. После "Школьник", "Спутник", Yeti и т.н.

did :beer:
Аватар
STAFF

Мнениеот STAFF » Вто Май 19, 2009 8:21 am

hitar_potter написа:И на мен ми се струва, че за по 500 лева велосипеди е малко изхвърляне... ако не говорим за по-сериозно планинско колоездене...

Говорим за момчета на по шест години, т.е. за сериозно планинско колоездене. И не говорим за 500, а за 1000+ лева, където отива цената след подмяна на всичко необходимо по велосипед от типа, който посочих.
Аватар
STAFF

Мнениеот hitar_potter » Вто Май 19, 2009 9:25 am

Аз никъде не видях автора да е споменал къде ще се карат тези колела. Така че, обясненията ти губят смисъл, поне докато разберем за какво каране става въпрос.
Последна промяна hitar_potter на Вто Май 19, 2009 9:28 am, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот LIL » Вто Май 19, 2009 12:30 pm

Колелата ще се карат в градинки и паркове. За СЕРОЗНО :bigeyes: планинксо колоездене на 6г. ми се струва малко болна амбиция, да не стане децата вместо да заобичат, да намразят колоезденето, но както и да е, това си е строго индивидуално решение и за родители и за деца и няма да го коментирам.

Днес минах през една от веломаниите и имаше разновидност на Томахоук с вътрешни скорости!? Нямах идея, че все още съществува нещо подобно! По принцип звучи примамливо, защото няма дерайльори за чупене и кривене, но нямам идея работи ли това нещо, а и цената беше по висока от томахоук с мека вилка!? при положение, че като цяло ми се видя по претупано.

Сега за размера. Още не съм мерил с тях (в събота ще го напрая) но за 24 мисля е абсурдно да се говори, може би ще въртят педалите без проблем, но краката като гледам ще им висят на 10см от земята. Явно вашите деца растат доста бързо :wavey:
Аватар
LIL

Мнениеот STAFF » Вто Май 19, 2009 1:06 pm

LIL написа:...СЕРОЗНО :bigeyes: планинксо колоездене на 6г. ми се струва малко болна амбиция...

Думата "болна" ще я пропусна, щото темата е за деца...

На шест години големият ми син имаше две години и половина стаж на велосипед и започна да го избива на щуротии - как предлагаш да го спра и към какво да го насоча, ако не към СЕРИОЗНО каране в пресечена местност? Брат му естествено гледа от него и започна да кара на три години и два месеца, което означава, че към края на тази година ще е част от групата и ще се нуждае от СЕРИОЗЕН велосипед, макар и малък по размер. Кое според теб е "болно" и кое СЕРИОЗНО в случая?
Аватар
STAFF

Мнениеот LIL » Вто Май 19, 2009 2:45 pm

''STAFF''
Децата не ги намесвам, болните амбиции обикновено са родителски. Като искаш хората да общуват с уважение към теб, моля прави го и ти. С това приключвам общуването си с теб, защото явно не се разбираме.

По темата- Малките са високи около 115-117см.( довечера ще ги премеря точно, че скоро не съм го праввил ) Според една табличка в един магазин, 24 цола са подходящи за деца от 130см. нагоре, така че явно ще са 20.
Аватар
LIL

Мнениеот hitar_potter » Вто Май 19, 2009 2:55 pm

Всеки решава как да възпиава децата си и на какви терени да им позволява да карат. В темата става въпрос за квартално и парково каране. Ако ставаше въпрос за планинско каране, имаше смисъл да се говори за скотова и тн. Моето впечатление от детските колела на драг е, че та са идеални за квартално и парково каране. На всичкото отгоре, нищо не пречи следващото (24 или 26 инчово) колело да е вече по-сериозна работа.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Ozzie » Вто Май 19, 2009 3:14 pm

@LIL
Моя съвет е да им вземеш 24"-ки.
Може наистина да са малко по- високи от нужното, но хлапетата растат бързо и до година и половина (което не е много), може да ти се наложи да купуваш нови.
LIL написа:Още не съм мерил с тях (в събота ще го напрая) но за 24 мисля е абсурдно да се говори, може би ще въртят педалите без проблем, но краката като гледам ще им висят на 10см от земята.

Не, няма да им висят краката. Само трябва да им се обясни какво да правят при спиране, за да не тупват настрани. :) :agree:

На моя му беше по- трудно да запази равновесие при тръгване, отколкото при спиране. :)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Следваща

Назад към Общ форум