Агресия, или?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Агресия, или?

Мнениеот Alpina » Вто Май 19, 2009 1:03 pm

Това е темата, която наистина не знам как да кръстя, понеже не ми идват никакви думи, защото...

...защото преди 20мин., 50-70 метра, след както си тръгвах съвсем спокойно от светофара където свършва бул. Мария Луиза и започва бул. Рожен (посоката е Толстой качването на надлез Надежда), пред мен започнаха да гърмят пиратки. Да бяха обикновенните - OK, обаче бяха от тези, които гърмят по 3 пъти и точно като противопехотна мина едната се вдигна от първата експлозийка и гръмна на нивото на очите ми - късмет че бях 3 метра преди нея, макар че вероятно и от такова разстояние може да причини щети (в момента карам без очила, защото предишните нямаха късмет)

Не знам от коя кола беше това - пред мен имаше маршрутка и още два леки автомобика и много ме е яд, че не разбрах кой беше и коя регистрация да гледам, а на това място камери няма :(

Защо може да се случи такова нещо? Тези 15 мин единственото което ми идва на главата е, че някой е бесен на мероприятието от събота... друго наистина не мога да видя като причина. Нито са ми свиркали, нито съм навлезнал в платното - карах плътно в дясно и даже минах през леко пропадналата там шахта, точно за да не притесня някого.

Обяснявал съм няколко пъти, че трудно се владея и върша глупости в следствие на това, обаче все повече се замислям за огнестрелно оръжие, а до сега разправям на всеки, че аз никога не трябва да имам такова.
:offtopic:
Вчера бях в град Луковит и на излизане от него видях някаква граблива птица със змия в краката, веднага спрях колата, излезнах да снимам и от околните къщи изкочиха сумати цигани с бойни викове, когато извиках че снимам небето, реакцията беше "Дай по 2лв на всеки"... ако бях сам, вероятно щях да се затворя в колата и да викна полиция, обаче с мен беше 82 годишния ми дядо, когото разкарвах по болници, за това се качих в колата, която за късмет работеше и ги оставих в максималното количество облаци прах, което успях да създам, а то беше наистина голямо...
Идея нямате колко гняв изпитах...
Край на :offtopic:

Но да не се отклонявам от темата - какво може да провокира такова поведение.
На това място никога не съм имал проблеми с останалите на пътя.
Смея да твърдя, че се движа максимално съобразявайки се с шофьорите, за да не им докарвам излишни нерви, но този път...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Рейтинг: 2000

Re: Агресия, или?

Мнениеот madsnake » Вто Май 19, 2009 1:11 pm

На мен досега пиратки не са ми хвърляли, но доста пъти се е случвало да ме псуват, да ми свиркат, да ме натискат без изобщо да преча на движението. Друг вариант е, ако автомобила прави десен завой и не иска да ме чака (говорейки буквално за секунди) тогава се получават най-цветущите неща. Наистина е жалко, че се получават такива глупости, но е факт.
Аватар
madsnake

Мнениеот PtD » Вто Май 19, 2009 1:31 pm

Ами "тука е така".
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Kpoko » Вто Май 19, 2009 1:59 pm

Комплексарщина и свободия, за жалост тука наистина си е така.
Обаче не мисля, че на агресията е добре да се отвръща със същото. Това просто ще доведе до повече агресия от другата страна.
Отдавна избягвам да карам по булевардите, по-дългото въртене го предпочитам пред инфарктни срещи с поредния комплексар/ка зад волана.
Аватар
Kpoko

Мнениеот vpravov » Вто Май 19, 2009 2:02 pm

Alpina написа:Обяснявал съм няколко пъти, че трудно се владея и върша глупости в следствие на това, обаче все повече се замислям за огнестрелно оръжие, а до сега разправям на всеки, че аз никога не трябва да имам такова.

След подобна неприятна случка, през целия останал път, си мислех колко би ми харесал ефекта от РГД, прекарана през страничния прозорец. Естествено, като ми мина яда, се замислих какви биха били последствията от подобно действие, съжалих за изхабената ми в "нерви" енергия и за пореден път се убедих, че е добре да има ограничителен режим за притежанието на бойни оръжия. За съжаление идиотите си ги има и освен да се радваме, че все още не сме толкова зле с нервите и акъла, друго не се сещам. :dontknow:
Последна промяна vpravov на Вто Май 19, 2009 2:51 pm, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот Alpina » Вто Май 19, 2009 2:11 pm

Kpoko написа:Това просто ще доведе до повече агресия от другата страна.

Там е идеята - да елиминирам другата страна :D
Kpoko написа:Отдавна избягвам да карам по булевардите, по-дългото въртене го предпочитам пред инфарктни срещи с поредния комплексар/ка зад волана.

За някои посоки няма алтернативни маршрути. ;)

@vpravov Съгласен съм!

PtD - да бе, все едно сега идвам. :banghead:

@madsnake - в случая нямаше никаква конфликтна точка, това е проблема.
конфликтна точка е мястото, където посоките на движение на различни ППС се пресичат, а не ситуация
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Май 19, 2009 2:33 pm

Днес един гей ме блъсна с дясното си огледало, докато карах към работата. Тръгнах да го гоня и....го настигнах. Пожелах му всичките женски роднини, наракох го с 99 епитета, и му показах всички известни ми комбинации от пръсти и ръце. Идиотът тръгна да слиза от колата. Тъкмо да посегна към колчето на седалката и ония се отказа. Чак ме е яд, че не му счупих я огледалото, я някой джам.
Последна промяна NovemberCharlie на Вто Май 19, 2009 3:21 pm, променена общо 1 път
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот jivkonik » Вто Май 19, 2009 3:19 pm

Теглиш им една, игнорираш ги и си гледаш карането....
НЕ си заслужава нервите и последствията (за теб или за тях, и в двата случая губиш...) ;)
Аватар
jivkonik

Мнениеот PtD » Вто Май 19, 2009 4:59 pm

Едно случайно блъсване в огледалото донася лично удовлетворение.
Аватар
PtD

Мнениеот endkuro » Вто Май 19, 2009 5:06 pm

А пък в Германия(наскоро ходих в Дюселдорф), стъпваш на пешеходната пътека и всички спират и те чакат с търпение... тука сме много поизостанали.
Аватар
endkuro

Рейтинг: 986

Мнениеот madsnake » Вто Май 19, 2009 6:17 pm

Скоро направих едно такова спиране на пешеходна пътека и добре, че зад мен имаше нова кола, която спря... Лошото е, че дори при желанието ми да спазвам пешеходните пътеки има моменти, в които не искаш да ти се качват в багажника. Относно гоненето на шофьори - да и аз съм го правил. Но като ги настигна и им кажа нещо (избягвайки псувни разбира се) просто се отказвам от разправията, защото отговорите, които получавам са меко казано банални и малоумни.

@Alpina
Е именно, това беше и моята идея. Може да съм се изразил малко неправилно. Въпреки липсата на конфликтна точка нещата просто се случват заради манталитет.
Аватар
madsnake

Мнениеот emil_a626 » Вто Май 19, 2009 7:05 pm

@Alpina или се научи да се владееш или смени страната защото народа няма да се оправи.
Аватар
emil_a626

Рейтинг: 1225

Мнениеот hitar_potter » Вто Май 19, 2009 7:11 pm

endkuro написа:А пък в Германия(наскоро ходих в Дюселдорф), стъпваш на пешеходната пътека и всички спират и те чакат с търпение... тука сме много поизостанали.

Бих, казал, че има градове И в България, в които това се спазва. Аз лично имам добро впечатление от старозагорските шофьори. Обаче, в София явно стадтото ни е претопило...
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот madsnake » Вто Май 19, 2009 7:42 pm

hitar_potter написа:Аз лично имам добро впечатление от старозагорските шофьори

:offtopic:
Колкото пъти отида в Стара Загора и покарам (кола), толкова пъти се връщам разочарован от тяхното каране. Няма друго място в България (според мен) с толкова безотговорни шофьори.
Аватар
madsnake

Мнениеот kreyze » Вто Май 19, 2009 8:02 pm

Във Варна все още не съм имал нито едно от всички тези изживявания който вие ми разказвате :bowdown:
Аватар
kreyze

Рейтинг: 1180

Мнениеот Overlorda » Вто Май 19, 2009 8:47 pm

Единични случаи в някои градове никак не променят цялостната картина... За пример мога да дам, че като бяхме с шефа в Хасково посредата на пешеходната пътека щеше да ни сгази учебен автомобил с инструктор вътре... дори не намали :censore: :dark:
В името на добрата бира !
Аватар
Overlorda

Рейтинг: 1270

Мнениеот endkuro » Вто Май 19, 2009 9:00 pm

hitar_potter написа:
endkuro написа:А пък в Германия(наскоро ходих в Дюселдорф), стъпваш на пешеходната пътека и всички спират и те чакат с търпение... тука сме много поизостанали.

Бих, казал, че има градове И в България, в които това се спазва. Аз лично имам добро впечатление от старозагорските шофьори. Обаче, в София явно стадтото ни е претопило...

Еми да аз говорих за София... друго лошо обаче е, че пешеходците пресичат неправилно. МАСОВО се пресича на червено, на опасни места, необозначени и тн. Това е много опасно, понякога ми се случва да голям булевард, на кръстовище където не се очаква някой да пресече(понеже е забранено или има подлез) както е мокро и някой като пресече не можеш да спреш. Другото неправилно е, когато някой се закани да пресича на пешеходна пътека, ами мойте уважения, ама или пресичаш или не, това да седиш и да си говориш по телефона без да показваш с нещо, че ще пресичаш... как може да се очаква някой да спре. Трябва си една стъпка напред... а това че дори човек да е на половината пътека някой си профучават без да им дреме е друг въпрос. Глобата за такова нарушение е 50лв + няколко точки, ама се съмнявам някой полицай да дебне за неправилно преминаване през пешеходна пътека, сигурно затова масово не се спазва предимството на пешеходците.

Скоро направих едно такова спиране на пешеходна пътека и добре, че зад мен имаше нова кола, която спря... Лошото е, че дори при желанието ми да спазвам пешеходните пътеки има моменти, в които не искаш да ти се качват в багажника. Относно гоненето на шофьори - да и аз съм го правил. Но като ги настигна и им кажа нещо (избягвайки псувни разбира се) просто се отказвам от разправията, защото отговорите, които получавам са меко казано банални и малоумни.

Мене са ме удряли отзад така. Спирам си на пешеходна пътека(понеже трима четирима се каниха да пресичат) и 3-4 секунди след като спрях прас отзад. Беше жена естествено и се била заговорила с човека до нея... добре че имам теглич и нищо ми нямаше на мене...
Аватар
endkuro

Рейтинг: 986

Мнениеот taurus13 » Вто Май 19, 2009 9:37 pm

Не си хаби нервите....че и аз като тебе много се палех, ма едни веднъж ми счупиха орбитната кост на черепа...та оттогава две години вече нерва още ми придирпва от окото до устната. И разбира се аз си бях съвсем прав да се паля, но не съм ги предизвиквал нито съм скачал да ги бия....просто си бяха гадни копелета.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот madsnake » Вто Май 19, 2009 11:03 pm

Именно поради такива причини и аз се въздържам да се заяждам. Дето се вика без бой няма да се дам ама... то стига да ти направи белята някой ненормалник.
Аватар
madsnake

Мнениеот jivkonik » Сря Май 20, 2009 9:41 am

madsnake написа:Именно поради такива причини и аз се въздържам да се заяждам. Дето се вика без бой няма да се дам ама... то стига да ти направи белята някой ненормалник.

Или пък ти на него да му направиш нещо.... ще се влачиш по съдилища и ще си почерниш живота.... :V:
Като ме засече, не отдаде предимство, натисне ме - тегля му една, и се сещам, че всяка сутрин катаджията по БТВ дава по някой пример - "ТИР отнесе кола, отнела му предимство..., Шофьор напусна сам платното без видима причина и се удари в дърво....."
Та си викам - карай пич, ще стигнеш и ти до твоя ТИР....
Оставяш ги на естествения подбор, където рано или късно си намират ТИРа или дървото до пътя.... :agree:
Аватар
jivkonik

Мнениеот Quiz » Сря Май 20, 2009 10:21 am

Преди седмица, по никое време през нощта, минавайки по Несторов ми се наложи да заобиколя един огромен Мерцедес (от най-старите) откъм тротоара, а и идиота така беше спрял, че ако бях на улицата, щеше да ме отнесе потока от коли. Както се оказа, и на широкия тротоар не беше оставил достатъчно място за минаване на пешеходците. Съответно се проврях внимателно, като в един момент ми се наложи да се подпра с два пръста на капака, за да не му одера колата с педала (колкото и да ми се искаше, се въздържах!). В този момент от вътре (беше много тъмно, дотогава не бях видяла, че има полегнали хора в колата) изскочиха трима цигани с викове и бесни заплахи, за това, че съм им се подпряла на колата... В конкретните 30 секунди бях абсолютно сама (любимия беше дръпнал малко напред) и започнах да им обяснявам много кротко и любезно, как всъщност "вината" си е тяхна, заради неразумното паркиране и всякакви други глупости, които ми се прескачаха хаотично в главата, но адреналина така ми се беше вдигнал, че следващите 20 минути се тресях. Слава богу, някакси се разминаха нещата.

Та когато случайно одирате кола с педал или чуквате небрежно огледало, погледнете добре вътре, да не си седи някой кротичко, че стават грешки.
Аватар
Quiz

Мнениеот PtD » Сря Май 20, 2009 11:34 am

Quiz написа:Та когато случайно одирате кола с педал или чуквате небрежно огледало, погледнете добре вътре, да не си седи някой кротичко, че стават грешки.

Eстествено, че трябва да се прецени случайното стълкновение така, че да:
  • имате надмощие
  • няма никой
  • можете да се изпарите преди да ви докопат

;) :agree:
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Сря Май 20, 2009 11:50 am

endkuro написа:Другото неправилно е, когато някой се закани да пресича на пешеходна пътека, ами мойте уважения, ама или пресичаш или не, това да седиш и да си говориш по телефона без да показваш с нещо, че ще пресичаш... как може да се очаква някой да спре. Трябва си една стъпка напред... а това че дори човек да е на половината пътека някой си профучават без да им дреме е друг въпрос. Глобата за такова нарушение е 50лв + няколко точки, ама се съмнявам някой полицай да дебне за неправилно преминаване през пешеходна пътека, сигурно затова масово не се спазва предимството на пешеходците.

:agree:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Bero » Сря Май 20, 2009 12:09 pm

Велосипедисти, пешеходци, шофьори... Защо мислите за тях като за войнстващи помежду си групировки? Всички те са хора, българи (живеещи и движещи се по улиците на София например), и сред трите групи има всякакви индивиди, не може да се правят обобщения, камо ли да се наказва конкретен човек заради злобата, която сте изпитали към всички като цяло. Сигурен съм, че всеки от вас може да спада към поне две от трите групи в зависимост от ситуацията (аз например участвам в движението и по трите начина, т.е. съм и влосипедист и пешеходец и "водач на МПС"). Така необходимата ни толерантност не зависи от това кой как се придвижва, а от неговото възпитание. Драскайки и чупейки автомобилите няма да постигнете нищо, освен още един нервен, озлобен към останалите шофьор. Засичайки с автомобила си някой дразнещ ви (напр. понеже се дижи по-бързо от вас в задръстването) велосипедист няма да постигнете нищо освен гузна съвест и съдебна отговорност (ако се пребие) или, в по-лекия случай, надрана боя и счупено огледало. Ясно е, че всички ние имаме проблеми с придвижването в столицата, независимо какъв начин сме избрали да го правим, но ако не успеем да разберем и вникнем в проблемите на другите, нашите също няма да могат да бъдат разрешени. Ако всички ние не станем малко по-разумни и толерантни към останалите никакви велоалеи, пешеходни пътеки, рампи, подлези, пасарели, улици и т.н. няма да помогнат да се дижим спокойно и безопасно. :peace:

"Най-великата власт е да властваш над себе си."
Сенека
"You are not stuck in traffic. You are traffic."
Аватар
Bero

Рейтинг: 1390

Мнениеот madsnake » Сря Май 20, 2009 12:23 pm

Не смятам, че всеки минава под общ знаменател. Просто се посочват конкретни примери, които за съжаление не са малко.
Аватар
madsnake

Мнениеот Alpina » Сря Май 20, 2009 12:34 pm

Bero, като цяло съм съгласен, но на няколко места в написаното от теб оставам с впочатление, че смятап за нередно да накажеш някой, за това че е спрял нередно, че ти пречи, че не се замисля, че нарушава правилата?
Като под накажеш имам предвид и това да предизвикаш отнасянето на законна глоба.

Наистина, не трябва всички да са под общ знаменател, но когато някой е нарушител, то той е такъв и толкова. Няма общо с останалите и това е. Това че си нервен, заради масовия начин на спиране, както и където си искат почти всички, то не значи, че трябва да отминаваш поредния изпречил ти се такъв случай. Като го отучиш, той вероятно ще преосмисли начина си на спиране, вероятно ще предупреди и други, може и да не се случи, но ще си опитал.

Когато всеки от нас отучи по 10-15 шофьора да паркират неправилно, то ще е голям успех, не само заради конкретната бройка, ами защото покрай тях и други ще спират правилно. Е винаги има някой, който може да окака положението, дори всички покрай него да са спрели перфектно, но все пак ще е по-добре от обратното.

Това е начина, какви са средствата - това всеки сам за себеси и в зависимост от ситуацията ще прецени.

Аз лично се опитвам да процедирам основно по законния път, обаче понякога просто постигам душевен мир, като му спукам огледалото или директно го отнеса. Най-малкото могат да си ги прибират, когато и без това са спрели като за 3-ма. Във все повече автомобили е просто до натискането на един бутон, а и да нямат е въпрос на 2 секунди.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Bero » Сря Май 20, 2009 12:38 pm

madsnake написа:Не смятам, че всеки минава под общ знаменател. Просто се посочват конкретни примери, които за съжаление не са малко.

Така е, примери много. Вчера, един тръгна да завива надясно пред мен и спря наполовина в кръстовището, блокирайки пътя ми - улицата надясно беше задръстена, което се виждаше и преди да потегли. Като шофьор пък многократно са ми се изправяли косите, докато гледам едни "камикадзета" с велосипеди как се опитват да бъдат ударени (за мотоциклетистите важи същото).
Аватар
Bero

Мнениеот bikerider » Сря Май 20, 2009 12:44 pm

Bero написа:Защо мислите за тях като за войнстващи помежду си групировки?

Защото де факто са. Защото всички сме поставени в такива условия, че ресурса "инфраструктура" е в крещящ недостиг и всяка от трите (частично припокриващи се) групи се бори за правото си на транспорт. Защото плачевното състояние на улиците, регулирането на трафика и прочие и прочие откази на държавата да си изпълнява съвестно задълженията оставят този ресурс на изживяване. А транспортиращите се множат, така че конкуренцията за максимално използване на този ресурс (максимална безопасност за минимално време) е доста естествена реакция.

С други думи - просто няма условия за кооперативно поведение на агентите в сложната система "трафик".
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Bero » Сря Май 20, 2009 12:47 pm

Alpina написа:Bero, като цяло съм съгласен, но на няколко места в написаното от теб оставам с впочатление, че смятап за нередно да накажеш някой, за това че е спрял нередно, че ти пречи, че не се замисля, че нарушава правилата?
Като под накажеш имам предвид и това да предизвикаш отнасянето на законна глоба.

Това е начина, какви са средствата - това всеки сам за себеси и в зависимост от ситуацията ще прецени.

Аз лично се опитвам да процедирам основно по законния път, обаче понякога просто постигам душевен мир, като му спукам огледалото или директно го отнеса. Най-малкото могат да си ги прибират, когато и без това са спрели като за 3-ма. Във все повече автомобили е просто до натискането на един бутон, а и да нямат е въпрос на 2 секунди.

Напълно съм съгласен, че всеки, който нарушава правилата, трябва да бъде наказан, но ако всеки започне да налага наказания тип "вандалщина", това само ще усложни проблема - получава се порочен кръг, където всеки е прав за себе си и пита другите "А вие що биете негрите?".
Аватар
Bero

Мнениеот Bero » Сря Май 20, 2009 12:58 pm

bikerider написа:
Bero написа:Защо мислите за тях като за войнстващи помежду си групировки?

Защото де факто са. Защото всички сме поставени в такива условия, че ресурса "инфраструктура" е в крещящ недостиг и всяка от трите (частично припокриващи се) групи се бори за правото си на транспорт. Защото плачевното състояние на улиците, регулирането на трафика и прочие и прочие откази на държавата да си изпълнява съвестно задълженията оставят този ресурс на изживяване. А транспортиращите се множат, така че конкуренцията за максимално използване на този ресурс (максимална безопасност за минимално време) е доста естествена реакция.

С други думи - просто няма условия за кооперативно поведение на агентите в сложната система "трафик".

Именно заради условията, в които всички сме поставени, цивилизованото отношение към останалите и разбиране техните проблеми са от най-важните неща.
Аватар
Bero

Следваща

Назад към Общ форум