Вилка SR Suntour XCR.Въпросите на един велонеграмотник.

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Вилка SR Suntour XCR.Въпросите на един велонеграмотник.

Мнениеот azze » Вто Май 19, 2009 3:54 pm

Какво съм написал в заглавието аз не съм много запознат,да не кажа въобще,с видове и марки компоненти.Карам една много стара "щайга" - Cross Nomad.Тъй като в момента не мога да си позвовя нов велосипед реших,че искам да направя някаква промяна в бракмата ми.Трябва ми някаква вилка.От начален клас естествено и единствената за която прочетох сравнително добри отзиви и се вмества в бюджета ми е Suntour XCR (не LO моделът,а тази която е без заключване на хода и така на татък) за ~95 лв.Няма да се използва за някакво много хард каране разбира се.Просто ми трябва нещо с повечко ход от сегашната ми вилка.Тоест повече от 0,1 см. :D
Има ли някой който кара с такава вилка и може да си изкаже мнението?Някакъв друг вариант на додобна цена? И въобще може ли подобна вилка да се монтира на велосипеда ми?

Очаквам вашите отговори.Благодаря предварително.

П.П.Възможно е да има подобна тема,но използвах търсачката и не намерих.
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Re: Вилка SR Suntour XCR.Въпросите на един велонеграмотник.

Мнениеот Magicman » Вто Май 19, 2009 5:06 pm

До колкото знам на номада челото е 1". Следователно търси някъкъв XCM с стержен 1" ( щото го има в 2 варианта - единия 1", другия 1.125". А XCR-а е с 1.125" - няма да ти влезе в челото. Работа върши и някой стар XC60 (пак на sr suntour).
Magicman

Рейтинг: 1400

Мнениеот azze » Вто Май 19, 2009 5:18 pm

Първо благодаря за отговора.

http://dimibike.com/product_info.php?cP ... 75c5e8309d
Тук пише "Тегло: 2305 g със 255 mm стержен". 255мм = 1 инч ако не се лъжа. :dontknow:
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Мнениеот Magicman » Вто Май 19, 2009 5:30 pm

azze написа:Първо благодаря за отговора.

http://dimibike.com/product_info.php?cP ... 75c5e8309d
Тук пише "Тегло: 2305 g със 255 mm стержен". 255мм = 1 инч ако не се лъжа. :dontknow:

Не, не 255мм са си към 10 инча. Според мен звучи по ясно - "Тегло: 2305 g при 255 mm стержен". това е 255мм е дължина на стержена, а това за което говорим е диаметъра му. Поразрови се малко в статиите на сайта има ама много много чудесна информация! :wavey:
Magicman

Рейтинг: 1400

Мнениеот azze » Вто Май 19, 2009 6:40 pm

XC60 доколкото разбрах е моделът преди XCM,за който нявсякъде пишат страшно негативни коментари относно работата и надежността.Но пък е 80лв.,а за тея пари предполагам,че не може да се очаква нещо уникално.
Очаквам други предложения.
Аватар
azze

Мнениеот azze » Вто Май 19, 2009 10:08 pm

Някой друг да си изкаже мнението?
Аватар
azze

Мнениеот hitar_potter » Вто Май 19, 2009 10:25 pm

Не бъди толкова прибързан, де.. Най-добрата вилка за нормъл сайз чело е ХСМ. Друг е въпроса колко е добра, заслужава ли си хамалогията и дали не е по-добре да си направиш една касичка за нов байк след време...
Изображение
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Мнениеот azze » Сря Май 20, 2009 10:49 pm

hitar_potter написа:Не бъди толкова прибързан, де.. Най-добрата вилка за нормъл сайз чело е ХСМ. Друг е въпроса колко е добра, заслужава ли си хамалогията и дали не е по-добре да си направиш една касичка за нов байк след време...

100% нов байк е по-добра идея,но в момента няма как да стане. :bawling:
Обмислям всякакви нови/глупави варианти.Една от идеите е постепенно сглобяване на ново колело - първо купуване на вилка и рамка и използване на части от старото колело,а по-късно постепено подменяне на части докато не се получи нещо горе-долу добро.Предполагам,че идеята ми е безгранично тъпа и безмислена. :D
И все пак ще е по-лесно за сега да намеря някака вилка до 100 лева,подобна на XCR,която да става на Номада-а.

Ако не стане - здраве да е.Ще се помъча с идеята с касичката.
Аватар
azze

Мнениеот hitar_potter » Чет Май 21, 2009 3:14 pm

Я дай някви спецификации на частите на тоз номад... Току-виж се оказало, че частите няма да са отвратително зле на друга рамка...
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот ico 1 » Чет Май 21, 2009 8:15 pm

Не бързай да купуваш вилка преди да си уточнил размера на челото.Свали твоята вилка и премери дебелината на стержена.Тогава купувай друга.("крос скорпион" например е с вилка с резба,но е oversize)
Аватар
ico 1

Мнениеот azze » Чет Май 21, 2009 8:36 pm

Опааааа....тук доста ме затрудняваш.Ами като исключим тежката стоманена рамка,вилката ZOOM и задният coil spring амортисьор (тоест просто 1 пружина) остават скорости Shimano - 18 скорости (не ме питай за модела :D ),команди SRAM Max,каплите доколкото знам са стоманени,но вече са страшно криви.Казвали са ми,че колелата Cross били фабрично с криви капли. :dontknow: Какво остана?За спирачките не мога да кажа нищо - нито производител,нито модел.Като вид са V-brake,но друго не знам.За средото движение и курбели също нищо е знам.Ако ти подсказва нещо,на капачката,покриваща оста на средното движеие,има надпис "Prowheel".Ами това е цялата оскъдна информация.Възможно е да съм объркал някои основни неща в обяснението,но се надявам да разберете всичко.

Сега видях коментара на ico 1.На рамката има надпис "oversize".Това има ли нещо общо с вилката?
Аватар
azze

Мнениеот sTeFcHo » Чет Май 21, 2009 9:37 pm

аз карам с такава вилка и съм много доволен как влиза , но има едно нещо което ме нерви страшно много незнам ти дали скашаот 1 метър и нагоре и тротоари ама аз скачам и при обратния ход на вилката се чува един направо страшен и стряшкащ звук за хората около мене на желязо за това не ти я препорачвам тази вилка :nono: :nono: :nono: :nono: :nono:
sTeFcHo

Рейтинг: 985

Мнениеот azze » Чет Май 21, 2009 9:42 pm

sTeFcHo написа:аз карам с такава вилка и съм много доволен как влиза , но има едно нещо което ме нерви страшно много незнам ти дали скашаот 1 метър и нагоре и тротоари ама аз скачам и при обратния ход на вилката се чува един направо страшен и стряшкащ звук за хората около мене на желязо за това не ти я препорачвам тази вилка :nono: :nono: :nono: :nono: :nono:

Тази вилка май въобще е е конструирана за скокове и ако си я купя няма да скачам с нея.Моделът е за XC доколкоте знам.Сигурно от там идва името - XC*.А и вилката ти XCR ли е или XCR-LO?Тоест само пружини или пружини + маслено смекчаване?
Аватар
azze

Мнениеот hitar_potter » Чет Май 21, 2009 9:50 pm

Мда, май като гледам, няма особен смисъл да си прахвърляш частите. Тракането на XCR-а е съвсем нормално явление - когато няма маслено смекчаване, просто доста рязко се връща..
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот azze » Чет Май 21, 2009 10:04 pm

hitar_potter написа:Мда, май като гледам, няма особен смисъл да си прахвърляш частите.

Ок.
azze написа:
Сега видях коментара на ico 1.На рамката има надпис "oversize".Това има ли нещо общо с вилката?
Аватар
azze

Мнениеот hitar_potter » Чет Май 21, 2009 10:23 pm

Ами, според лепенката, можеш да сложих XCR, без проблем. Май е най-добре да играе шублера. Целта ти е вътрешния диаметър на челната тръба (там, дето влиза вилката) да е 1 1/8 инча (9/8 инча, тва си го смяташ в сантиметри)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот sTeFcHo » Пет Май 22, 2009 5:01 pm

А и вилката ти XCR ли е или XCR-LO?Тоест само пружини или пружини + маслено смекчаване?[/quote]

не без маслено смекчаване
sTeFcHo

Мнениеот azze » Пет Май 22, 2009 7:47 pm

Щом издържа на скачане значи е здравичка.Остава само да премеря нужния диаметър и може би,ако става за Номад-а, другия месец ще си я взема.
Благодаря на всички за отговорите. :clap:
Аватар
azze

Мнениеот sTeFcHo » Пет Май 22, 2009 8:59 pm

аз не казех че се появи към 5мм само след 5-6 месеца не повече не си я взимаи :nono: :nono: :nono: :nono: :nono: :nono: :nono:
sTeFcHo

Мнениеот azze » Пет Май 22, 2009 9:54 pm

sTeFcHo написа:аз не казех че се появи към 5мм само след 5-6 месеца не повече не си я взимаи :nono: :nono: :nono: :nono: :nono: :nono: :nono:

Не знам какво да правя.Прегледах ревюта на модела и горе-долу я хвалят.Тоест повечето хора казват,че за цената си е добра.Естествено на по-опитните и на тези,свикнали с по-хубави и скъпи вилки,им се струва като боклук.В едно от ревютата човека пише,че е карал с такава вилка 3 години и не е имал проблем.Иииии накрая скочил от 4 метра и я разбил. :D
Все пак ти си скачал с тая вилка.Може от това да се е разбила. :dontknow: Аз нямам такива намерения.
Ако имаш по-добра идея за вилка,свиркай. :beer:
Последна промяна azze на Пет Май 22, 2009 10:01 pm, променена общо 1 път
Аватар
azze

Мнениеот sTeFcHo » Пет Май 22, 2009 9:58 pm

Но за тази цена 95 лв просто няма втора ся каквото и да си говорим няма и 100 лв такаче... ти решаваш :beer: :beer: :beer:
sTeFcHo

Мнениеот hitar_potter » Пет Май 22, 2009 11:51 pm

За спокойно каране, XCR-а става :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот azze » Съб Май 23, 2009 1:56 pm

hitar_potter написа:За спокойно каране, XCR-а става :)

Спокойно в смисъл основно каране в София и някога на Витоша,но само по разни пътечки.И пътя към София също :eyebrow: . Това,че вилката е много мека и се компресира лесно,ще попречи ли сериозно на изкачваниета и спиранията?Все пак моделът с заключване е 60-65 кинта по-скъп и не е опция.
Аватар
azze

Мнениеот sTeFcHo » Съб Май 23, 2009 4:48 pm

не няма да ти попречи аз днес бях на хижа здравец и добре изкарах с него но до една седмица ще го изгоряяя :(!: :(!: :(!: :(!:
sTeFcHo

Мнениеот azze » Съб Май 23, 2009 5:30 pm

sTeFcHo написа:не няма да ти попречи аз днес бях на хижа здравец и добре изкарах с него но до една седмица ще го изгоряяя :(!: :(!: :(!: :(!:

Може ли да попитам защо? :erm:
Аватар
azze

Мнениеот sTeFcHo » Нед Май 24, 2009 9:14 am

еми защото не става за това което искам от нея и след най-много 2 седмици 6те дропна нещо като 2.5 м и ще стане на две :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
sTeFcHo

Мнениеот azze » Нед Май 24, 2009 10:27 am

sTeFcHo написа:еми защото не става за това което искам от нея и след най-много 2 седмици 6те дропна нещо като 2.5 м и ще стане на две :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

Вилката ли е виновна? :lol:
Аватар
azze

Мнениеот sTeFcHo » Нед Май 24, 2009 7:34 pm

ахха не
sTeFcHo

Мнениеот azze » Пон Май 25, 2009 8:16 pm

Явно няма да стане тази вилка на сегашната ми рамка.Ако имам малко повече късмет,се надявам следващия месец да си взема XCR-а + рамка.Мисля си за рамка Drag Climber,Drag Onatario или RAM HT1.За Drag Climber казват,че е много здрава рамка,но е 60 лв. по-скъпа от Ontario и HT1.Ако имам възожност може би ще е Climber,а от другите две коя бихте препоръчали?

И да добавя,че нямам представа дали частите от старото колело ще могат да се използват при горепосочените рамки. :D
Аватар
azze

Мнениеот k0k0 » Пон Май 25, 2009 8:38 pm

azze написа:Явно няма да стане тази вилка на сегашната ми рамка.Ако имам малко повече късмет,се надявам следващия месец да си взема XCR-а + рамка.Мисля си за рамка Drag Climber,Drag Onatario или RAM HT1.За Drag Climber казват,че е много здрава рамка,но е 60 лв. по-скъпа от Ontario и HT1.Ако имам възожност може би ще е Climber,а от другите две коя бихте препоръчали?

И да добавя,че нямам представа дали частите от старото колело ще могат да се използват при горепосочените рамки. :D
Ако ще караш повече XC според мен Ontario или HT1/3 просто тези рамки са с хубава XC геометрия (колко разбирам и аз, но поне съм се качвал на такива)
Аватар
k0k0

Рейтинг: 1419

Следваща

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти