Ресьор с помпане с въздух или масло - помощ!?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Ресьор с помпане с въздух или масло - помощ!?

Мнениеот hook » Съб Май 23, 2009 5:58 pm

Здравейте,
Това е на Shimano Deore XT - което е старичко, но още върви много добре. Имам въпрос за ресьора. Този ресьор с въздух ли се помпа или с масло или и с двете. Като пробвам да го напомпам само с въздух и спада веднага след това, не може да издържи и 2 метра. С масло незнам как се помпа и откъде да намеря, ако се помпа. Последните 5-6 години ми стоеше в мазето колелото и сега съм забравил всичко. Сложил съм снимки на ресьора. А и отгоре гайката на единия ресьор е счупена, преди се бях пребил с него, дали продават някъде такива гайки? Сега го карам със спаднал ресьор, но ми е ниско кормилото, а то не може да се повдигне нагоре. Много ще съм ви благодарен ако можете да ми помогнете, защото вече незнам кой да питам!
Благодаря
Прикачени файлове
sh4.jpg
sh4.jpg (156.07 KiB) Прегледано 560 пъти
sh3.jpg
sh3.jpg (121.8 KiB) Прегледано 499 пъти
sh2.jpg
sh2.jpg (82.38 KiB) Прегледано 486 пъти
sh1.jpg
sh1.jpg (161.96 KiB) Прегледано 482 пъти
hook

Рейтинг: 1200

Re: Ресьор с помпане с въздух или масло - помощ!?

Мнениеот fall_out » Съб Май 23, 2009 8:08 pm

Еми гледай след малко как ще те нахранят :D ,аз няма щото не разбирам толкова. Това което мога да ти кажа е,че има нещо гнило в цялата работа така като гледам снимките "ресьора" ти нещо се е вгънал спрямо челото. Или иначе казано яко е крив и ако искаш да не ходиш по болниците вземи първо виж от какво е това изкривяване,погледни там където стержена е свързан с короната,ако незнаеш какви са тези неща чети статийте във сайт-а.

По въпроса със маслото и въздуха,ако ти е въздушна пружината-със въздух ще се помпа в противен случай вътре си е съвсем обикновенна пружина. А маслото по принцип е за смекчаване на разгъването. Ако бъркам моля някой да ме поправи. :beer:

А най-добре е да отидеш на сервиз,успех.
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот bdz43r » Съб Май 23, 2009 8:15 pm

Предвид вентила, помпа се с въздух.
Предвид външния вид, не ще да е в работоспособно състояние, така че само с помпане няма да стане.
Има нужда от възстановителен ремонт ако изобщо е годно за възстановяване.
Аватар
bdz43r

Рейтинг: 2000

Мнениеот vpravov » Съб Май 23, 2009 11:18 pm

bdz43r написа:Предвид вентила, помпа се с въздух.
Предвид външния вид, не ще да е в работоспособно състояние, така че само с помпане няма да стане.
Има нужда от възстановителен ремонт ако изобщо е годно за възстановяване.

:agree:
@hook :bowdown: :bowdown: :bowdown: това се казва ретро екземпляр! Вилката ти ми напомня на моделите на marzocchi от средата на 90-те. При всички положения е от първите поколения амортисьорни вилки и е съвсем нормално всички уплътнения (предполагам и втулките) да са заминали. Честно ти казвам - не знам кой би се заел да и вдъхне живот наново. Дори и да се намери такъв мераклия, няма да се учудя да ти излезе по-евтино да си вземеш нова вилка от нисък клас, отколкото да стягаш тази. Ако си от София, драсни един ПМ- ще съм любопитен да я видя на живо.

fall_out написа:Еми гледай след малко как ще те нахранят :D ,аз няма щото не разбирам толкова.

Като не разбираш - трай си! Виждал съм различни модели (от по-първите), на различни производители, при които ъгъла под който са ботушите не е същия, като на стержена. Ако не се лъжа - например първите Indy- та на RS.
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот XeDoX » Съб Май 23, 2009 11:43 pm

Ако беше от моя град...или поне от Велико Търново,бих я отворил да видя как седят нещата и да се пробвам да я възкреся :dontknow:
Изображение
Аватар
XeDoX

Рейтинг: 1796

Мнениеот hook » Нед Май 24, 2009 10:13 am

Произведено е от Kawasaki. :clap: Което незнам дали е добре или зле. Малко съм ламер за момента в колелетата, въпреки, че много карам. Даже наскоро ходих с това колело от София до Кюстендил. След това се връщам с рейса де, но поне стигнах до там. Но ми е ниско отпред и се прегърбих:)

Ами рамката е Shimano Deore XT, но задния оптегач примерно е Shimano Deore DX, предния също е Shimano Deore DX, на всичко останало включително и на спирачките пише Shimano Deore XT. Иначе си прав, че е някъде от средата на 90-те.

fall_out
Или иначе казано яко е крив и ако искаш да не ходиш по болниците вземи първо виж от какво е това изкривяване,погледни там където стержена е свързан с короната,ако незнаеш какви са тези неща чети статийте във сайт-а.

Не е крив, такъв си е модела просто. Може да е някакъв рядък модел, но не е крив, така си е купено.

fall_out
По въпроса със маслото и въздуха,ако ти е въздушна пружината-със въздух ще се помпа в противен случай вътре си е съвсем обикновенна пружина. А маслото по принцип е за смекчаване на разгъването. Ако бъркам моля някой да ме поправи.

Вътре в ресьора няма пружина, може само с въздух да се помпа. Ако го напомпам си стой напомпан, но като приложа някакво натоварване върху него и спада. Повече от 3,5 атмосфери на бензиностанция не можах да го напомпам защото компресорат е до толкова, но предполагам, че нещо може да не е наред.

vpravov
:bowdown: :bowdown: :bowdown: това се казва ретро екземпляр! Вилката ти ми напомня на моделите на marzocchi от средата на 90-те. При всички положения е от първите поколения амортисьорни вилки и е съвсем нормално всички уплътнения (предполагам и втулките) да са заминали. Честно ти казвам - не знам кой би се заел да и вдъхне живот наново. Дори и да се намери такъв мераклия, няма да се учудя да ти излезе по-евтино да си вземеш нова вилка от нисък клас, отколкото да стягаш тази. Ако си от София, драсни един ПМ- ще съм любопитен да я видя на живо.

Ще ти пиша на PM да се видим:)

XeDoX
Ако беше от моя град...или поне от Велико Търново,бих я отворил да видя как седят нещата и да се пробвам да я възкреся
От София съм:) Ама ако имаш път натук се обади:)

Ако мога да го направя ресьора да ми стой само в най-горната позиция, даже и да не работи, да е твърд, пак ще ми е по-добре, защото поне ще ми се вдигне малко кормилото, че така ми е много ниско:)

Ще го снимам вечерта отвътре ресьора като му развия гайката какво се вижда и ще сложа снимка.
hook

Рейтинг: 1200

Мнениеот tanec » Нед Май 24, 2009 2:47 pm

само от любопитство да те попитам с какво помпаш вилката. Според мен има шанс въздушната пружина да е спукана ако си я помпал със попма за гуми а не с такава специално предназначена за целта. Разликата е че помпите предназначени за шокове и вилки пусат въздух на много малки дози.
Аватар
tanec

Рейтинг: 1992

Мнениеот M1010X » Нед Май 24, 2009 4:07 pm

tanec написа:Разликата е че помпите предназначени за шокове и вилки пусат въздух на много малки дози.

Искаш да кажеш, че не налягането прецаква един цилиндър, а скоростта, с която вкарваш течността/въздуха в него? :crazy:
hook по-горе е написал, че е ползвал компресор от бензиностанция, който не може да вдигне повече от 3.5 атмосфери, което на практика не е проблем. По-скоро вилката изпуска въздух поради факта, че е на повече от 10-12 години. Самият факт, че командите са DX, е показателен за възрастта на цялата система, респективно колело.

hook, вземи си една твърда вилка - хем ще ти е леко, хем няма да вози по-зле от тази :)
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот veskoz » Нед Май 24, 2009 7:59 pm

M1010X написа:hook, вземи си една твърда вилка - хем ще ти е леко, хем няма да вози по-зле от тази :)

Най-добрия съвет според мен. Поне няма да се притесняваш за надеждността. Дори да се намерят уплътнителите и втулките фактора умора на материала съществува. Успех
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот marsa » Нед Май 24, 2009 11:31 pm

M1010X написа:hook, вземи си една твърда вилка - хем ще ти е леко, хем няма да вози по-зле от тази :)
Да, но явно рамката му е за амортисьор отпред и става ниска и с развален челен ъгъл и ниско средно. Ще му трябва и друга рамка. Предполагам няма да му свърши работа просто издигнато колче/лапа.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Назад към Веломеханик