Препоръчайте ми колело

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Препоръчайте ми колело

Мнениеот YouAreDeaD » Вто Май 26, 2009 3:05 pm

Здравейте ! Аз съм нов във форума и изобщо в тези занимания с колелата.Изчетох сигурно половината форум,но така и не разбрах какво да правя :crazy: :crap: Бих искал,някой да си даде обективното мнение за колело за начинаеш ( става въпрос за колело за планина - МТБ ). Възможностите са ми до 1000 лева и аз съм си харесал няколко колела :
1.http://www.sportdelivery.com/catalog/pr ... cts_id=294
2.http://www.sportdelivery.com/catalog/pr ... cts_id=972
3.http://www.sportdelivery.com/catalog/pr ... cts_id=189

Висок съм 1.70м - 1.75м тежа 53 кила (с което мисля,че с тегло не бих натоварил байка :dontknow: ). Искам да си взема такова колело,че да мога да се изкефя по някоя планинска пътека ( защото съм търсач на силни усещания :smokin: ) и след като се прибера колелото да не е на части. Очаквам коментарите ви наистина да бъдат обективни и полезни.Блягодаря предварително !

П.П. Моля ви обясняваите по - простично ( като за начинаещ ). Блягодаря ви още веднъж! :8D:
Последна промяна YouAreDeaD на Вто Май 26, 2009 4:04 pm, променена общо 1 път
Който кара велосипед, бибека му стърчи напред !
YouAreDeaD

Рейтинг: 982

Re: Препоръчайте ми колело

Мнениеот ICEonFIRE » Вто Май 26, 2009 3:11 pm

Здрасти!Значи колелата дето си показал общо взето щом искаш заден шок(амортисьор) за тези пари,няма да сбъркаш.Аз имам Ралей Номад,трябва да ти кажа,че е доста хубаво колело,ама има един кусур и той е,че е тежичко.За дъ бомб и Ф4 незнам колко тежат,не съм ги и карал.На ралейто може да се настройва шока за твърдост.Аз досега съм нямал проблеми,ама няма да е лошо ако искаш леко колело да обърнеш внимание на РАМ ht2,ht3.
Дано съм ти бил полезен,ако имаш въпроси питай! :agree:
"If you are going through hell, keep going"-Winston Churchill
"Dancing: the vertical expression of a horizontal desire"-George Bernard Shaw
"Having sex is like playing bridge. If you don't have a good partner, you'd better have a good hand"-Woody Allen
Аватар
ICEonFIRE

Рейтинг: 1111

Мнениеот Bolverk » Вто Май 26, 2009 3:14 pm

Сега опиши това което си предтавяш че ще караш. В смисъл това " ( защото съм търсач на силни усещания :smokin: ) " ме навежда на мисълта че предпочиташ спускането. Обаче смяташ ли и да катериш с колелото ? Търся и отговор на въпроса колко висок и колко тежиш ? Както и ще растеш ли още :)

Иначе колелото което бихме ти предложили за тези пари най-вероятно ще е с твърда задница обаче нека да видим първо отговорите.
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Рейтинг: 2000

Мнениеот YouAreDeaD » Вто Май 26, 2009 3:15 pm

ICEonFIRE написа:Здрасти!Значи колелата дето си показал общо взето щом искаш заден шок(амортисьор) за тези пари,няма да сбъркаш.Аз имам Ралей Номад,трябва да ти кажа,че е доста хубаво колело,ама има един кусур и той е,че е тежичко.За дъ бомб и Ф4 незнам колко тежат,не съм ги и карал.На ралейто може да се настройва шока за твърдост.Аз досега съм нямал проблеми,ама няма да е лошо ако искаш леко колело да обърнеш внимание на РАМ ht2,ht3.
Дано съм ти бил полезен,ако имаш въпроси питай! :agree:

RAM HT 2 и RAM HT 3 не са ли над 1000 лева ? До сега не съм виждал РАМ под 1500 :dontknow: , а аз нямам толкова пари ... ( все пак трябва да оставя нещо и за пистарка кат стана на 18 :8D: )

Значи аз съм на 16 години (тамън навършени и предполагам,че ще рарста) и вече споменах по горе,че съм 1.70 - 1.75м 53 кила. Аз съм се обърнал към колело със заден амортисиор,защото ми се вижда по универсално... а иначе доста карам и по асфалтови пътища и по баири....
YouAreDeaD

Мнениеот ICEonFIRE » Вто Май 26, 2009 3:18 pm

РАМ хт3 е 1049 лв. в БАС,с 49 лева ти надвишава бюджета,ама е доста стойностно колело.
"Having sex is like playing bridge. If you don't have a good partner, you'd better have a good hand"-Woody Allen
Аватар
ICEonFIRE

Мнениеот YouAreDeaD » Вто Май 26, 2009 3:20 pm

ICEonFIRE написа:РАМ хт3 е 1049 лв. в БАС,с 49 лева ти надвишава бюджета,ама е доста стойностно колело.

ама то няма амортисиор отзад... ( не че знам каква е функцията му ... ако някой може да ми обесни ... :bowdown: ) , но съм забелязал ,че всички колела за планина са с амортисиор отзад
YouAreDeaD

Мнениеот k0k0 » Вто Май 26, 2009 3:31 pm

Не всички колелета са с задно окачване ! Хубаво задни окачвания, които си вършат работата,леки и издържливи, ги слагат на DH,FR,AllMountain и част от състезателните XC колелета.
Аватар
k0k0

Рейтинг: 1419

Мнениеот ICEonFIRE » Вто Май 26, 2009 3:35 pm

Никак не си наясно.Задното окачване въобще не е задължително за каране в планината,дори при спусканията,стига да винимаваш и да имаш техника(става въпрос за леки спускания),напълно ще ти свърши работа РАМ хт3,а и с него ще ти е лесно да катериш,щото е лек.Иначе и горе посочените колела със задно окачване са не лоши,но тежки.Ти изибраш-или меко и тежко,или леко и твърдо.Аз ако съм на твое място,бих си взел рам хт3. :agree:
Аватар
ICEonFIRE

Мнениеот YouAreDeaD » Вто Май 26, 2009 3:41 pm

Е добре колко да тежи тоя шок ... ?! Каква е разликата в килограмите на едно твърдо колело и едно меко колело ? :dontknow:
YouAreDeaD

Мнениеот ICEonFIRE » Вто Май 26, 2009 3:49 pm

YouAreDeaD написа:Е добре колко да тежи тоя шок ... ?! Каква е разликата в килограмите на едно твърдо колело и едно меко колело ? :dontknow:

Как да ти обясня?Значи,ако искаш леко колело с двойно окачване си приготви поне 2000 лв.Колкото и да ти пишем няма как да разбереш.Отиди в някой магазин и направи сравнение,не става само пред компютъра!
Аватар
ICEonFIRE

Мнениеот YouAreDeaD » Вто Май 26, 2009 3:53 pm

ICEonFIRE написа:
YouAreDeaD написа:Е добре колко да тежи тоя шок ... ?! Каква е разликата в килограмите на едно твърдо колело и едно меко колело ? :dontknow:

Как да ти обясня?Значи,ако искаш леко колело с двойно окачване си приготви поне 2000 лв.Колкото и да ти пишем няма как да разбереш.Отиди в някой магазин и направи сравнение,не става само пред компютъра!

Тва ми е ясно,че не става само пред компютъра. Обаче мислиш ли,че ако мога да ида до някакъв качествен магазин (каквито са в София и в Пловдив ) ще виса в този форум... Аз съм от Смолян (доста задръстен град... води се град,но според мен си е чисто село ) и ще пътувам до северна България скоро. За това сега искам да събера някаква информация,за да може като ида в магазина да знам кв'о да гледам,защото продавача естествено,че ще ми предлага от скъпите ( пък и като ме види,че съм риба ( новак ) ... ) А и можете ли да ми кажете като избирам колело какво да гледам ( в смисул за дефекти или търговски трикове) ще ми бъде от голяма полза това :beer: :bowdown:
Последна промяна YouAreDeaD на Вто Май 26, 2009 4:01 pm, променена общо 1 път
YouAreDeaD

Мнениеот Bolverk » Вто Май 26, 2009 4:16 pm

Здравей,

Сега значи търсиш универсално колело :)

Да видим сега ще ти предоставя за избор няколко колела от българският пазар. Ще ти опиша кое за какво е а ти ще прецениш.

http://www.sprintmaxcom.com/e-shop/inde ... 22&lang=2& - това е много приятно колело за ХС. Доказано като здравина и ще ти е почети по размер (малко височко може би в граници си така че само с проба може да се разбере). Приятно леко е.

http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 315&lang=2 - това колело е малко по-универсално. С различна окомплектовка тази рамка може да се кара АМ, ХС, DJ, Street. Разбира се като по-универсално то не е най-добро в нищо. По-тежко е но пък е здраво. Има разнообразни размери и цветове.

http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 351&lang=2 - като цяло колелото има много добра рамка и слаба окомплектовка. Все пак издържа планински карания без проблеми. Освен това се води по скоро в АМ като стил.

http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 313&lang=2 - Всъщност мой фаворит :) . Много леко колело с доста приятна геометрия и с насоченост към ХС дисциплината. Малко над цената но....

http://www.sportdelivery.com/catalog/pr ... ts_id=1986 - RAM. Ами хубаво е колелцето виждал съм и HT3 рамка окомплектована с частите на HT1 и изглеждаше по-добре. А разликата в цената е 20-тина лева :) .

http://www.dimibike.com/product_info.ph ... b5d099cfcc - Това пък е отново по-универсално колело. Обаче е и по-нисичко (което за надолу е добре) . За нагоре също е доста прилично, но пак както се сещаш не е най-добре от нещо.

Поздрави.

П.П. И питай без притеснения каквото не разбираш.
Времето убива !
Аватар
Bolverk

Мнениеот YouAreDeaD » Вто Май 26, 2009 4:26 pm

Не разбирам раликата между колело с заден амортисиор (шок) и без този шок.Не мисля,че този шок прави колелото чак толкова тежко ( най-много + 1-2 килца, което не е нищо за мен ). Този шок прави колелото мнооо по готино на външен вид и ми се струва,че доста омекотява карането докато без шок ще е доста твърдичко и дупките ще ги усещам яко.
YouAreDeaD

Мнениеот arney » Вто Май 26, 2009 4:41 pm

И аз мисля да си купувам ново колело , мисля че Рам ХТ1 диск ,не е никак лошо за парите си ,а и ДРАГ Ф4М незнам защо никой не го харесва от форума ,ама един приятел има такова и като карахме заедно колелото се държа перфектно през цялото време , скача от скок над метър с него и шока си бачкаше перфектно (разбрах ,че предният ден е спукал гума от един скок 1,5м. та незнам какво му е и на Драга).
Аватар
arney

Рейтинг: 1162

Мнениеот Bolverk » Вто Май 26, 2009 4:44 pm

Здрасти,

Такам има няколко момента с колелетата с шок.

Единият е че хубавите шокове струват от 600 лв. нагоре. Тоест тези под тази цена не работят достатъчно комфортно. И докато можеш да направиш компромис с вилката (която ти пази ръцете) то с шока (който ти пази задника и опашката) не е добра идея. Освен това цялостното една рамка когато е с шок към нея се поставят повече изисквания - самото окачване с други думи. Ако то е недобре направено за вбъдеще използването на колелото ще има чести проблеми. Всичко това води до оскъпяване на колелото и то излиза извън рамките на твойте финансови възможности.

Иначе както е коментирано тук добавянето на допълнителни части към колелото води до увеличаване на неговото тегло. Реално теглото на колелото е от значение. Значение в смисълът не, че ще го носиш. Обратното то ще те носи и ако направим един малко неточен паралел - спортните коли са леки а джиповете са тежки а по-големи скорости постигат спортните коли. Теглото е много важно при изкачванията. Лекото колело просто ти помага за катеренето а тежкото направо те завлича надолу. За надолу няма значение там единствено важно е здравината.

Колкото до дупки и тн. всичко е въпрос на техника. Твърдата рамка спомага за бързото "сдобиване" с техника. Колкото до външният вид. Да той винаги е от значение но по-добре удобството пред красотата. Понеже иначе може да си остане само за красота.

Ако все пак задължително искаш задно окачване Nomad-ът не е толкова лош избор. Чувал съм че F4 се чупи много лесно а Бомбата е некараема нагоре а надолу не е кой знае какво. Ето още едно предложение за колело с задно окачване.

http://www.yessbikes.com/index.php?page ... &Itemid=53

Поздрави.
Времето убива !
Аватар
Bolverk

Мнениеот vilio » Вто Май 26, 2009 5:23 pm

Въпреки, че пак е :offtopic: май се налага да обяснявам.

@авторчето: ако беше изчел половината форум, уверявам те нямаше да задаваш такива безумни въпроси. Та за това ми беше забележката, защото може още да не си схванал.
@ICEonFIRE: то е очевадно, че не си разбрал. Просто виж как пише автора. Поправката е, за да си вземе бележка.

По темата: както сигурно ще препоръчат хората, които разбират повече от мен, по-добре се ориентирай към твърда рамка. Доволен ще останеш!
vilio

Рейтинг: 1290

Мнениеот M1010X » Сря Май 27, 2009 3:15 pm

За 1000лв задължително се ориентирай към твърда рамка. Не заради тегло - заради пари. Просто е и наистина го пише във всяка втора тема на търсещи байкове:

За тия пари не си купувай колело със задно окачване.

Пък ти ако искаш следвай този съвет. В крайна сметка ти ще го караш и ще му береш ядовете на онова, дето изглежда много яко с пружините отвсякъде.

edit: Ето ти една ПРЯСНА тема за размисъл - ама я прочети наистина цялата, към момента е 2 страници - виж ги, за да видиш как хората бързо-бързо си сменят приоритетите. Толкова бързо, както самият автор едва ли е очаквал.
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот YouAreDeaD » Сря Май 27, 2009 8:21 pm

Ами добре,аз ако го взема това колело,а след това събера пари нали мога да си купя як шок и колелото ще стане перфектно .... или аз нещо не съм в час пак :eek3: А и още едно въпросче... Ако ми писне и не ми хареса с тоя шок отзад нали мога да го стегна и да стане твърдак или направо да го махна шока :boggled:
YouAreDeaD

Мнениеот psixopat » Сря Май 27, 2009 8:30 pm

Да , но като си купиш шок ще ти трябва и мека рамка.А хубава такава е много пари.
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот M1010X » Сря Май 27, 2009 8:35 pm

Не, не можеш. И точно там е УЛОВКАТА.

Представи си следната ситуация - имаш 15000лв и искаш да караш Ферари. Очевидно, не става. Хората ти казват - събери още 15000, купи си subaru impreza wrx или mitsubishi lancer evo, пък макар и втора ръка - пак ще си направиш кефа. Ти викаш - а не мога ли да взема един тунингован голф 3 гти за 5000, той пак ще е 2л, 16v и ще е 150 коня и без тунинг - и ВИНАГИ мога като събера пари да му сложа турбо или дори да му сменя двигателя ще стане 300 коня? Да, ама не става така, защото не 300те коня правят WRC копията такива, каквито са. Прави го всичко, което е мислено да е сложено на такава кола. Окачването е предвидено да носи 300 коня, двигателят - да ги дава, трансмисията - да ги куплира, колелата - да ги предават на пътя...

Не можеш да сложиш хубав амортисьор на рамка, която НЕ Е предвидена за такъв амортисьор. Защото:
- геометрията не може да го понесе
- рамката не може да го понесе
оттук
- вилката не може да го понесе
- ти не можеш да го понесеш

Защото производителността на една система се определя от най-слабото звено, не от най-хубавото - какво, като си сложил амортисьор за 600 лв, при положение, че нито спирачките са ти спирачки, нито вилката работи, нито каплите са здрави, нито главините са надеждни, нито гумите имат сцепление... Ама не мога ли да ги сменя? Можеш, бе... Ама защо трябва да СМЕНЯШ, вместо да си го купиш такова готово? Или поне една идея по-близко до това, което целиш?

Абе въобще, защо се хабя? Прочете ли оная тема въобще? Ако не си - прочети я. Ако не искаш - купи си това колело, дето искаш - най-якото е и е cool! :banghead:
Above and beyond
Аватар
M1010X

Мнениеот _SoRa_ » Сря Май 27, 2009 10:14 pm

Не че аз разбирам кой знае колко от меки и твърди рамки, но от личен опит знам, че велосипед със задно окачване /шок/ за 1000лв :nono: Предната ми машина беше евтинийка, ама със заден амортисьор /по- скоро пружина/. След 5 годишно каране ми "дойде акъла" и реших да си купя нов байк. Пуснах тема в същият този раздел с надеждата да събера достатъчно информация от хора, които имат много повече опит от мен. И не сбърках. Сега имам RAM HT2 и мога да кажа, че е в пъти /не знам колко точно 10000 или 1000000 пъти/ по- добре от евтината мекица. Повярвай ми тая пружина отзад няма никаква, ама никаква полза. Само тежи и пречи. За 1000лв може да си сглобиш/купиш много добър твърдак.
Не бързай "като пале пред майка си" .... защото "бързата кучка слепи ги ражда" ...
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот ICEonFIRE » Чет Май 28, 2009 1:17 pm

Всеки си защитава своето колело....
Не те карам да си купиш моето,а упровергавам думите на предишните със следното:

-АЗ го имам това колело от 1 месец.
-АЗ казвам,че газовият шок работи доста добре като за 170 лв.
-АЗ казвам,че 190мм шок можеш да замениш със също 190 мм,независимо по-евтин или по-скъп.ФАКТ!
-АЗ казвам,че рамката е доста тежка!
-АЗ казвам,че има какво да се ъпгрейдва-лапа,седалка,седалкова тръба,кормило.(можеш да сложиш по-леки).
-МОЕТО колело дойде с вилка-SR Suntour Axon D-RL за 210 лв.,която работи доста добре.
-Компонентите са клас Аливио,което за начинаещ е доста добре.

Като погледнеш отстрани,получаваш и доста красиво колело!
Това е от мен ти решаваш какво купуваш,аз само искам да ти покажа,че думите за това,че рамката не струва са ГЛУПОСТИ!
Неможе да не си карал това колело и да говориш за него сякаш си го карал 2 години.А и да карал съм и РАМ ХТ2,доста хубаво колело и много леко,но твърдо.Избора е твой тежкото и меко или лекото и твърдо.Като здравина,което и да избереш няма да сбъркаш!И пак казвам,яко някой беше прочел по горните ми постове,щеше да види,че първо го посъветвах за РАМ хт2.И пак това ще направя!Най-добрия вариант е Рам хт2!Ти решаваш!
Аватар
ICEonFIRE

Мнениеот did » Чет Май 28, 2009 2:11 pm

ICEonFIRE написа:-АЗ го имам това колело от 1 месец.
-АЗ казвам,че ...
-АЗ казвам,че ...
-АЗ казвам,че ...
-АЗ казвам,че ...

Много бързаш. Покарай го 1-2 години и тогава ще те видим каква песен ще пееш, като ти се разхлопат втулките на така наречената рамка с шок, великото аливио спре да превклчва, вилката се запече, главините направят луфт, колелата се изкривят...
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот YouAreDeaD » Чет Май 28, 2009 5:19 pm

Мерси на всички за коментарите :wavey: Имам само един последен въпрос: Каква е разликата между Рам НТ1 и Рам НТ 2 ? Защото в цената има разлика и то не малка (в един саит в които аз гледам колела разликата е 700 лева :dontknow: ) :eek3: А ще помоля и да ми дадете цените на РАМ байковете в истинските магазини и на Releigh NOMAD,ако ги знаете де.Защото в интернет във всеки саит са различни :bigeyes: :banghead:

П.П М1010Х темата съм я чел няколко пъти но никъде не срещнах точно този въпрос които аз зададох.Може някъде из коментарите да е отговорено,но тъикато аз не разбирам абсолютно нищо бих го видял само ако е отговорено конкретно на дадения въпрос.И аз съм предопредил,че съм абсолютно начинаещ във форума и в този спорт ... :boggled:
YouAreDeaD

Мнениеот ICEonFIRE » Чет Май 28, 2009 6:43 pm

http://www.bas-bg.com/ Тук са реалните цени на РАМ.
www.raleigh-bg.com Това е сайта на Ралей,Номада струва 835 лв.!
Дано съм ти бил полезен!Успех! :beer:
Аватар
ICEonFIRE

Мнениеот YouAreDeaD » Чет Май 28, 2009 6:56 pm

ICEonFIRE написа:http://www.bas-bg.com/ Тук са реалните цени на РАМ.
http://www.raleigh-bg.com Това е сайта на Ралей,Номада струва 835 лв.!

Е аз тоя Soho го намерих за 690 лева - http://veloservice.3dwebdesign.org/rale ... p-260.html ( Nomad е 835 лева ) ... тва възможно ли е :bigeyes: :eek3: :confused: А според мене на всички Рам колела цената им е с 400-500 лева отгоре само защото на тях пише Рам... и съм обеден че половината даже и по голяма част от тоя форум се влияе мноо яко от тва. И всеки си мисли,че като е Рам е кои знае кв'о и за тва е толкова по скъпо ( и scott са същата история ) но все пак аз ще ги пробвам и двете колела - Nomad i RAM HT3 :popcorn:
YouAreDeaD

Мнениеот tsetsko » Чет Май 28, 2009 7:15 pm

Drag Climber. Струва 890лв. Карам го от 2 седмитси и сам много доволен. :D
tsetsko

Рейтинг: 1160

Мнениеот ICEonFIRE » Чет Май 28, 2009 7:40 pm

YouAreDeaD написа:
ICEonFIRE написа:http://www.bas-bg.com/ Тук са реалните цени на РАМ.
http://www.raleigh-bg.com Това е сайта на Ралей,Номада струва 835 лв.!

Е аз тоя Soho го намерих за 690 лева - http://veloservice.3dwebdesign.org/rale ... p-260.html ( Nomad е 835 лева ) ... тва възможно ли е :bigeyes: :eek3: :confused: А според мене на всички Рам колела цената им е с 400-500 лева отгоре само защото на тях пише Рам... и съм обеден че половината даже и по голяма част от тоя форум се влияе мноо яко от тва. И всеки си мисли,че като е Рам е кои знае кв'о и за тва е толкова по скъпо ( и scott са същата история ) но все пак аз ще ги пробвам и двете колела - Nomad i RAM HT3 :popcorn:

Ами не е така за РАМ,ако говориш за ХТ2,разликата от 400-500 лева е в хидравличните спирачки и по-високия клас компоненти като:лапа,седалка,седалкова тръба,кормило и команди.Пак казвам ако си съгласен да понесеш тежестта от 19 кг на Номад го взимай! :beer:
Аватар
ICEonFIRE

Мнениеот M1010X » Пет Май 29, 2009 10:15 am

ICEonFIRE написа:Пак казвам ако си съгласен да понесеш тежестта от 19 кг на Номад го взимай! :beer:

:lol: Не се отказваш, а? Да има повече преебани, да не си само ти?

@YouAreDeaD - Толкова е просто - хората, дето карат от години и са видяли не едно колело като тоя прехвален Номад, казват - не си взимай такова, вземи си твърдак. Другата тема я прочети не за да видиш конкретни отговори на въпросите си, а за да видиш цялостно какво е настроението на тези, дето имат опит. Обърни внимание хората с по няколко хиляди поста и регистрирани преди сума години какво твърдят и сам си направи изводите.

Пак казвам - в крайна сметка ти ще си го караш и ще му береш плодовете. И да, заставам твърдо зад идеята, че за толкова пари е тотална грешка да купуваш колело със задно окачване.
Above and beyond
Аватар
M1010X

Мнениеот PtD » Пет Май 29, 2009 11:24 am

@M1010X, защо се хабиш? Положението е ясно - историята ще се повтори ;)

@YouAreDead, питай ICEonFIRE колко пъти е карал в планина с неговото "меко" колело, и после си реши кого да послушаш.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Следваща

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти