Ухо за заваряване?? СПЕШНО!!

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Ухо за заваряване?? СПЕШНО!!

Мнениеот Devill666 » Пон Юни 08, 2009 2:09 pm

Здравейте, значи счупих рамка Scott FX-DH при ухото за обтегача (снимка 1 и 2), идеята ми е ограденото от снимка 2 да се изреже и да се завари цяла нова част. Заслужава ли си и дали е добра идея. Ако някой има друга по-добра идея да предлага.

Снимки:
1
2
Аватар
Devill666

Рейтинг: 1127

Re: Ухо за заваряване?? СПЕШНО!!

Мнениеот URNEST » Пон Юни 08, 2009 6:37 pm

Дори и да го изрежеш силно се съмнявам, че ще намериш същия елемент, със същите якостни характеристики.
Реално ти ухото на оптегача ли си счупил? Семняемо ли е?
Ако не е може да помислиш за вариант, при който оптегача е закрепен на оста на главината, например главина + оптегач Shimano Hone/Saint. Ако си заинтересован от този вариант, драсни едно ЛС имам цяло задно колело с главина и оптегач Hone за продан.
Аватар
URNEST

Рейтинг: 2000

Мнениеот Devill666 » Пон Юни 08, 2009 6:45 pm

Да ухото е сменяемо, самата рама там е дебела към 6-7мм и 3 от тях са издълбани за това ухо което седи м/у рамата и главината, идеята ми е външната страна на рамата да се изреже по формата на ухото и по тази форма да се направи на струг или някъде да се изреже цялото ухо. Иначе казано след заваряване да стане както на старите рами ухото и рамата са едно. Практически ухото което попринцип седи там е дебело и то 6-7мм но, в противоположния край на обтегача е 3-4мм за да седи м/у рамата и главината без него трябват шайби но е кофти идея.
Аватар
Devill666

Мнениеот Ozzie » Пон Юни 08, 2009 6:53 pm

доколкото успявам да видя на замазаните снимки, изкъртен е dropout-a за задната ос
от тук нататък тази рамка става единствено за предаване в "Металекс"
по- ясни снимки ще бъдат ли направени?
ухото за задния обтегач алуминиево ли беше или стоманено? :)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Devill666 » Пон Юни 08, 2009 7:27 pm

Да ухото беше алуминиево, ето и по-хубави снимки (надявам се да са достатъчно ясни).

1
2
3
4

Последните 2 снимки са на ухото и тази част която се счупи. Но ухото и то е счупено в противоположния край на дупката за болта на обтегача аз го бях направил с шайби и беше супер.
Аватар
Devill666

Мнениеот dido85 » Пон Юни 08, 2009 9:40 pm

След като пазиш всички отчупени/отделени елементи, защо не занесеш рамката някъде, където правят заварки на ЦО и Аргон? Предполагам, че там хората ще са много по-наясно, дали ще стане или не (според мен няма причина да не се получи) :dontknow:
Аватар
dido85

Рейтинг: 1665

Мнениеот TENDER » Пон Юни 08, 2009 9:49 pm

Не изрязвай нищо! Само ще влошиш положението. Да се откажеш от сменяемо ухо е много тъпо. Какво щв правиш ако го счупиш? Заварка на оригиналната част, и след това заварка на допълнителна планка от външната страна би трябвало да свърши работа. След което ще трябва наново да се оформи отвора за болта, който прикрепя ухото към рамката.
TENDER

Рейтинг: 1823

Мнениеот Devill666 » Пон Юни 08, 2009 10:08 pm

Еми аз си мисля, че ако го направя от твърд алуминй няма да се счупи пък и ще буде към 7мм дебело . А да заваря само отчупеното няма как защото няма да мога да сложа ухото, защото от двете страни на дупката за болта на рамата няма да има место за заварка. А ако имате друга идея кажете защото за се чуда дали да не си взема същата рама. Пък и със това рамо имам малък проблем така, че това май е най-одачния вариант. :dontknow:
Аватар
Devill666

Мнениеот did » Пон Юни 08, 2009 10:13 pm

Послушай TENDER и не прави простотии!

Постоянно ухо няма. Всичко там се чупи. Ако ухото е "здраво", чупи се дераельора и покрай него - скъсани спици, счупени каски...
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот Devill666 » Пон Юни 08, 2009 10:22 pm

Добрее щом казвате значи се отказвам от тая работа,. Благодаря за съветите! :beer:
Аватар
Devill666

Мнениеот adventum » Пон Юни 28, 2010 2:02 pm

И мен ме сполетя същата участ. :crap: Мисля си че най-добрия начин за поправка на нещо подобно е смяна на системата напълно. Например да се направи както при Intense http://mongoosemountainbike.co.cc/wp-content/uploads/2010/06/intense-dropout.jpg http://mongoosemountainbike.co.cc/wp-content/uploads/2010/06/intense-uzzi.jpg. Смятам да пробвам тия дни малко скъпичко ще ми излезе като за начало, но пък ще е доста по здраво от досегашния вариант.
В Родопите се кара най-добре! http://rodopiextreme.com

Downhill & Freerides - because football, basketball, baseball, golf require only one BALL!
Аватар
adventum

Рейтинг: 1198

Назад към Веломеханик