Натоварване което може да понесе заключена вилка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Натоварване което може да понесе заключена вилка

Мнениеот thechosen » Вто Юни 09, 2009 9:44 am

Привет

Чудя се какви натоварвания могат да понесат системите за заключване на вилките.
При изкачване се случва да има препятствия които да се преодоляват и това води до натоварване на заключената вилка. В момента на някои по-големи препятствия се опитвам да минавам "по-нежно" като съм заключил вилката, което води до намаляне на скоростта и постоянно да я мисля вилката ако излопа в нещо по дълбоко.
Та проблем ли са по-големите камъни, корени, коловози и др. за заключена вилка?
thechosen

Рейтинг: 1895

Re: Натоварване което може да понесе заключена вилка

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Вто Юни 09, 2009 11:39 am

Конкретна вилка???
Конкретна система на заключване....?
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Рейтинг: 2000

Мнениеот thechosen » Вто Юни 09, 2009 12:21 pm

Конкретната вилка е Suntour с въждушна пружина и маслен патрон със заключване.
Не съм сигурен за точния модел, единственото което пише на самата вилка е se.
Но ми е интересно и за другите системи за заключване какво е положението.
thechosen

Мнениеот Вилката » Вто Юни 09, 2009 1:47 pm

Читавите системи отключват еднократно хода при тежък удар и се сгъват, като след разгъването пак остават заключени. При още по-читавите се регулира външно прага на силата, при която се получава това "самоотключване". Би трябвало и при твоята вилка да не е проблем удар при заключено положение... но все пак натоварванията трябва да се по предназначение и предписание от производителя...
Аватар
Вилката

Мнениеот outfaced » Вто Юни 09, 2009 1:52 pm

отговора в нютони ли го искаш или в G ... и като как точно мислиш да го съпоставиш с реланата ситуация ?

та малко абсурден въпрос, както сам разбираш ... всичко зависи от конкретната система и изработка
това за което ти говориш не е проблем, затова е направен локаут-а - за катерене
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот M1010X » Вто Юни 09, 2009 5:23 pm

И има малка разлика дали системата заключва вилката в сгънато положение (Marzocchi - ETA) или в разгънато (U-turn май е така?). При ЕТА-та със сигурност няма никакъв проблем - просто те болят ръцете :) Защото ефектът е, че ти се опитваш при такъв удар да я ботомнеш, т.е. ако си бил решил проблема с ботоминга при отключено състояние, тя няма да се ботомва и при заключено. При системите, които държат вилката разгъната и същевременно заключена - там ударът се поема изцяло от системата за заключване, била тя хидравлична или механична.
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот sailman » Вто Юни 09, 2009 6:17 pm

M1010X, ЕТА и U-turn не бяха ли системи за промяна на хода, а не за смекчаване, респективно локване на вилките? До колкото съм запознат U-turn се намира в левият крак на вилките, където живеят пружините (въздушни или метални), а системите за масленото смекчаване и заключване се намират в десните (с ЕТА не съм запознат), така че не би трябвало да имат отношение към заключването/прага на отключване на вилките. Може и да не съм прав, разбира се... :dontknow:

Колкото до въпроса на човека за маслените патрони на Сънтур, те нямат праг на отключване при рязък удар, тъй че е напълно възможно при грубо трясване на заключена вилка да се повреди патрона. При катерене, обаче съмнявам се да се случи подобно нещо...
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот stallion » Вто Юни 09, 2009 6:40 pm

outfaced написа:отговора в нютони ли го искаш или в G ... и като как точно мислиш да го съпоставиш с реланата ситуация ?

та малко абсурден въпрос, както сам разбираш ... всичко зависи от конкретната система и изработка
това за което ти говориш не е проблем, затова е направен локаут-а - за катерене

Еми като гледам "добре поставения" въпрос (нищо лично) имам чувството че му трябва в метри (височина) на скок. Ако е това, вече зависи кое първо ще се скапе - рамката на байка или вилката. Я дай снимка като не си знаеш модела, кажи ква ти е и рамката :deal:
ИзображениеИзображение
Аватар
stallion

Рейтинг: 1102

Мнениеот PtD » Вто Юни 09, 2009 7:44 pm

sailman написа:M1010X, ЕТА и U-turn не бяха ли системи за промяна на хода, а не за смекчаване, респективно локване на вилките?

ЕТА едновременно променя хода и заключва вилката. За по-силни удари има допълнителна пружина, която осигурява 3 см ход.

thechosen написа:

Повечето съвременни вилки от по-висок клас имат т.нар. floodgate, който отключва вилката при по-силен удар.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот M1010X » Вто Юни 09, 2009 8:48 pm

Всъщност наистина ли има допълнителна пружина при ETA или просто:
1. Вилката се сгъва и остава заключена в долно положение с помощта на хидравликата;
2. Остават 3 см ход, като тяхното влизане/излизане се управляват от пружините в двата крака;
3. Ако нямаш достатъчно масло или въздух във вилката (ако се помпа, естествено), при рязък силен удар тя ботомва; ако обаче си си я настроил с необходимото количество масло и тя не ботомва при нормално каране, тя няма да ботомне и заключена.

Отварял съм моята Z1FR '04 и не ми е правило впечатление да има още една пружина?
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот PtD » Вто Юни 09, 2009 10:56 pm

M1010X написа:Всъщност наистина ли има допълнителна пружина при ETA или просто

Мисля, че има. И то доста по-твърда от основните пружини - и аз имах такава вилка.

Но да се върнем към темата - колкото вилки, толкова и случаи. Затова не може да се отговори еднозначно на $топик$.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Сря Юни 10, 2009 9:16 am

Привет

Чудя се какви натоварвания могат да понесат системите за заключване на темите.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот thechosen » Сря Юни 10, 2009 12:31 pm

stallion написа:Еми като гледам "добре поставения" въпрос (нищо лично) имам чувството че му трябва в метри (височина) на скок.

Височината на скока няма да ми помогне защото не съм от скокливците.

След като никой не споменава за възникнали проблеми, приемам че мога спокойно да си ползвам заключена вилката нагоре дори и при налчието на препядствия и отивам да атакувам баира :banana:

Спорен ден и безаварийно каране :agree:
thechosen

Назад към Веломеханик