Спайкване....

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Спайкване....

Мнениеот keremitko » Чет Юни 11, 2009 5:58 pm

Знам, че въпросът ми ще се стори много глупав за някои, но все пак да попитам какво точно означава термина " Спайкване" на вилката ? Търсих из ЧЗВ, но така и не можах да разбера какво точно означава :blush:
keremitko

Рейтинг: 1082

Re: Спайкване....

Мнениеот joo » Чет Юни 11, 2009 6:46 pm

When We Ride...We Are Free
Аватар
joo

Рейтинг: 1330

Мнениеот GECKO » Чет Юни 11, 2009 11:45 pm

joo написа:http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=51567&p=490365&hilit=%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B2%D0%B0#p490365

Всъшност точно там не пише в прав текст какво е Spike-ването.

Spike - е термин, който често използваме за да опишеме изживяването на удар в ръцете, когато хидравличното "смекчаване" или гасене на амортисьора е неспособно да разсее удара (поеме силата от препятствието) и го пренесе върху ръцете на ездача.

Причините за Spike ги има описани във темата и във поне още една друга някъде из ЧЗВ. Ако все още се интересува автора най-добре да се порови малко.

:beer:
Аватар
GECKO

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Пет Юни 12, 2009 9:11 am

GECKO написа:Spike - е термин, който често използваме за да опишеме изживяването на удар в ръцете

Spike е термин, който означава рязък скок в графика на функция, в случая хидравличното съпротивление при компресия.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот GECKO » Пет Юни 12, 2009 11:00 am

bikerider написа:
GECKO написа:Spike - е термин, който често използваме за да опишеме изживяването на удар в ръцете

Spike е термин, който означава рязък скок в графика на функция, в случая хидравличното съпротивление при компресия.

Съгласен съм на с теб, но тук се използва доста често тогава, когато това ни е неприятно и го усещаме - за това го написах така. В идеалният варянт ще има разък скок в графиката в последните няколко милиметра от хода на вилката (окачването) за да се минимализира удара при Bottom Out и не вярвам някой да се оплаче от Spike-ване.
Аватар
GECKO

Мнениеот bikerider » Пет Юни 12, 2009 11:11 am

@GECKO: Позволих си да те допълня с надеждата да внеса още яснота, а не да те коригирам или подобни.

Съгласен съм на с теб, но тук се използва доста често тогава, когато това ни е неприятно и го усещаме - за това го написах така.

Което иде да покаже още веднъж колко размито и мъгляво е това понятие "спайкване". Съгласен съм, че има известна нужда от практично пояснение (което си направил), но така не се внася яснота, а обратното. Скоро чух че някаква вилка спайквала, ма като сменили пружините и се оправила, коментара е излишен.

Edit:
В идеалният варянт ще има разък скок в графиката в последните няколко милиметра от хода на вилката (окачването) за да се минимализира удара при Bottom Out и не вярвам някой да се оплаче от Spike-ване.

Съпротивлението при BO не расте толкова рязко, че да се дефинира като "спайкване" :P
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Назад към Общ форум