Дарайльор SRAM X7

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Дарайльор SRAM X7

Мнениеот ivailo kotsev » Чет Юни 11, 2009 3:58 pm

Здравейте,
нов съм .... и съм много бос по темата с МТБтата и затова се обръщам към вас. Купих си преди 3-4 месеца Trek 3700 без да обръщам внимание на окомпектовката му. За жалост много се запалих и сега когато вече понавлезнах в нещата разбрах, че съм си купил рамка :evil: ... та едно от нещата, които започвам да сменям са заден дерайльор, касета, верига и команди. Въпросът ми е можели X7мицата да работи с 7 венеца като заначало или трябва да сменя всичко заедно? Бих могъл да сменя и командите и по-нататък касета и верига.

Блгодаря ви предварително за мненията
ivailo kotsev

Рейтинг: 1200

Re: Дарайльор SRAM X7

Мнениеот Tonkata » Чет Юни 11, 2009 4:24 pm

X 7-цата е изключено да работи със 7 венци ! Направен е за 8-9 венеца.
Моето мнение е да смениш всичко и се замисли да вземеш примерно X5 или SX 4(X4).Аз карам много агресивно с SX 4 и не ми е правил проблеми :)
Ето ти малко комплекти :

1. Обтегач : SRAM SX 4 SRAM SX 4
Венци : SRAM PG 830
Верига : SRAM PC 830
Команди : SRAM SX 4

2. Обтегач : SRAM SX5 SRAM X 7
Венци : SRAM PG 950
Верига : SRAM PC 950
Команди : SRAM X5 - около 80 лв,но аз продавам втора употреба Х 5 преди няколко седмици взети без драскотинка,ако искаш инфо пиши на ЛС.
Можеш да си избереш различен обтегач,но според мен при 9-ката едно X 5 или SX 5 ще ти е достатъчно :)
Tonkata

Рейтинг: 1178

Мнениеот sailman » Чет Юни 11, 2009 5:49 pm

Здравей!
Както виждам от спесификациите на велосипеда, той е със скоростна система на Шимано. Ако си решил да сменяш задният дерайльор със SRAM X7, имай предвид, че ще ти се наложи да смениш и командите задължително.

Дерайльора може да работи без проблем със седем скоростна касета, но при положение, че решиш да ползуваш скорости на SRAM ще ти се наложи да сменяш командите и мисля, че си струва да обмислиш ъпгрейд до деветка...така или иначе ще се стигне до този момент.
Ако, обаче нямаш достатъчно средства, ще ти се наложи да избираш заден дерайльор от моделните линии на Шимано, за да пасва на командите, с които си в момента. Успех!
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Рейтинг: 2000

Мнениеот Tonkata » Чет Юни 11, 2009 10:05 pm

sailman написа:
Дерайльора може да работи без проблем със седем скоростна касета, но при положение, че решиш да ползуваш скорости на SRAM ще ти се наложи да сменяш командите и мисля, че си струва да обмислиш ъпгрейд до деветка...така или иначе ще се стигне до този момент.

Питал съм в сайта на SRAM и други майстори са казвали,че 7-цата не може да работи със седем скоростна касета.Имам приятели,които сложиха X 7 и бяха със 7 скоростна касета и се появи проблема : понеже веригата е къса,обтегача се разтяга и има едно място където веригата почва да търка във обтегача и лагерчетата прескачат ...
Tonkata

Мнениеот kpax » Пет Юни 12, 2009 6:26 am

Tonkata написа:... понеже веригата е къса...

Значи проблемът е в дължината на веригата. Принципно няма проблем висок клас дерейльор да се използва със 7-скоростни касети.
Аватар
kpax

Рейтинг: 1655

Мнениеот ivailo kotsev » Пет Юни 12, 2009 10:59 am

sailman написа:ще ти се наложи да сменяш командите и мисля, че си струва да обмислиш ъпгрейд до деветка...така или иначе ще се стигне до този момент.

Имаш предвид да сложа оптегач X7 с команди X9 така ли? ..... гледам, че като предназначение ги пишата за състезания .... освен, че са по-здрави другото може би трябва да се усети.
ivailo kotsev

Мнениеот Admin » Пет Юни 12, 2009 11:49 am

ivailo kotsev написа:
sailman написа:ще ти се наложи да сменяш командите и мисля, че си струва да обмислиш ъпгрейд до деветка...така или иначе ще се стигне до този момент.

Имаш предвид да сложа оптегач X7 с команди X9 така ли? .....

Не, имат предвид, че за заден дерайльор Sram ще ти трябват и команди Sram и в такъв случай е по-добре да смениш цялата скоростна система, т.е. да преминеш към 9 предавки отзад.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Tonkata » Пет Юни 12, 2009 12:40 pm

Admin написа:Не, имат предвид, че за заден дерайльор Sram ще ти трябват и команди Sram и в такъв случай е по-добре да смениш цялата скоростна система, т.е. да преминеш към 9 предавки отзад.

Така ще работи всичко най-добре :beer:
Tonkata

Мнениеот ivailo kotsev » Пет Юни 12, 2009 12:53 pm

Да .... аз в началото казах, че ще променя всичко: оптегач, касета, верига и команди. Въпросът ми беше дали временно мога да сменя само оптегача и командите+лостчетата за спирачките ..... а по-нататък и касетата с веригата. Просто ми се иска тези около 350лв. да ги дам на два пъти.
Е благодаря ви за отговорите. Разбрах, кое е най-добре .... но доколкото разбирам мога да се забавя само с касетата ..... трябва да се смени и веригата защото идва къса ...... нали :look:
ivailo kotsev

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Юни 12, 2009 1:58 pm

Аватар
Pr3d4t0R

Назад към Веломеханик