Съвет за здрава задна главина?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Съвет за здрава задна главина?

Мнениеот agbdlcid » Съб Юни 13, 2009 6:43 pm

Имам СПРИНТ ФЛАШ FSP купен 2003 година. За тия 6 години каране нямам никакви забележки, само дето задната главина хлопна за пръв път през 2004 лятото, 2005 смениха лагерите, после 2006та пак и 2008 отново. :( Писна ми вече, тъкмо я затегнат и сменят лагерите вътре и почне пак да хлопа. Сега искам да купя нова главина, и ще занеса само да ми навървят спиците и капла.

Само че не знам каква да взема. Най- много бих дал 25 лева за новата главина. Като гледам цените, няма по- евтино от 30 лева, другите ШИМАНО и подобни са над 60 ... Трябва ми нещо наистина здраво, не гъзария, ами здраво да е и що- годе евтинко. Някакви идеи? :(
agbdlcid

Рейтинг: 1200

Re: Съвет за здрава задна главина?

Мнениеот Ozzie » Съб Юни 13, 2009 7:00 pm

Намираш някой кадърен (или разбиращ какво прави) да избие леглата за конусите, мериш диаметъра на получения отвор, мериш диаметъра на оста и тръгваш по магазините за лагери да търсиш такива с нужните размери.
Ако почнем с другите решения цената отива над 100 лв., тъй като покрай главината може да се наложи да смениш касета, верига, обтегач, команда...

stallion написа:Вземай си една XT и си избираш дали да е за диск или не и немаш проблеми. Моята е за V-Brake и е 80лв ама е доста прилична

Само че главината която му предлагаш е за задна касета на шлиц, а неговата задна касета със сигурност е на резба.
Та с предлаганата главина XT се завърта филма- касета, верига, дерайльор, команда.
За колело чиято пазарна стойност надали надвишава 150 лв. този филм не си заслужава.
:agree:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот stallion » Съб Юни 13, 2009 7:16 pm

Вземай си една XT и си избираш дали да е за диск или не и немаш проблеми. Моята е за V-Brake и е 80лв ама е доста прилична
ИзображениеИзображение
Аватар
stallion

Рейтинг: 1102

Мнениеот agbdlcid » Съб Юни 13, 2009 8:06 pm

Такова хубаво колеле излезе тоя спринт.. купих го от Харманли за 125 лева, всичко си има... Сега за 125 лева детско колеленце не мога да си купя... :xx(:
Ozzie, лагерите ги сменят толкоз редовно, и пак се прецаква. Нещо от тоя тип ми трябва Изображение
Направо да сменя цялата главина викам, да нанижат спиците по старата шина, ще ползвам старите зъбчатки. Не може ли да стане така? Горепосочената снимка намерих тук ?
agbdlcid

Мнениеот madsnake » Съб Юни 13, 2009 8:44 pm

Това е главина на шлици, както ти е казал и Ози - твоята най вероятно е на резба. Провери с точност и кажи.
@ stallion
Човека е казал бюджет около 25 кинта, ти го хвърли в джаза с неща 2 пъти по-скъпи от колелото му.
Аватар
madsnake

Рейтинг: 2000

Мнениеот Ozzie » Съб Юни 13, 2009 9:21 pm

agbdlcid написа:Ozzie, лагерите ги сменят толкоз редовно, и пак се прецаква.

Може би говориш за конус и съчми със сепаратор, аз говоря за такъв лагер. Може и радиално- аксиален да потърсиш.

agbdlcid написа:...купих го от Харманли за 125 лева, всичко си има...

Извинявам се за преценката си по- горе... :)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот stallion » Съб Юни 13, 2009 10:08 pm

Упс, извинете за неуместния коментар преди това :erm:
http://e-shop.screambikes.tobulgaria.info/product_info.php?cPath=108&products_id=502
Тая обаче май е за 7 венеца а най-вероятно колелото е с 6
ИзображениеИзображение
Аватар
stallion

Рейтинг: 1102

Мнениеот манджа » Нед Юни 14, 2009 7:48 am

в казанлък едно момче (триалджия и мои приятел) кара с главина на резба и ког за фикст гиър . Тук в магазин недалеч от нас има доста читави главини на резба по 9 и 11 лв които мога да покажа клип колко триал тозмор издържат така че съм сигурен че няма да направят проблем осжен максисум смяна на ос ноо като сметнем че по добна хубава ос струва 10--15 лв всичко излиза максисум 30 лева което е малко над бюджета но си струва ;)
само да допълня че главините са на машинни лагери :)
Pulse STR
Аватар
манджа

Рейтинг: 1454

Мнениеот рс » Нед Юни 14, 2009 9:13 pm

Един железар от класа във Варна преработи няколко главини на резба до състояние да са здрави достатъчно и да не се чупят повече. Направо на каплата, ако не греша, изби чашките. После подготви два стандартни лагера обикновена серия с гумено-метални защитни пръстени (примерно 6008 2RS - ама може да не "8". RS е защитата от прах и вода), втулка с дължина като на степента в главинката (определяща разстоянието между двата лагера) и диаметри като на малките черупки на лагерите, и още втулките, които са отвън на лагерите и определят мястото на главината между ушите. Последното, и много важно, беше здрава ос и две зрави гайки - ама здрави не по велосипедно, ами в инженерен смисъл. Примерно някой болт 10.9 най-малко.
Когато се стегне всичко това силно, се получава здрава на огъване конструкция. Всичко се преобразува в натиск върху втулките и вътрешните черупки, а оста работи само на опън.
Лагерите влизали точно в главинката. Ако нещо шават леко или се монтират лесно, трябва да се залепят с анаеробно монтажно лепило - фиксатор за резба, за лагери или хидравличен уплътнител.
Лагерите са на цена левче-два, втулките... и другото трябва да се уцели от нещо или да се направи. По принцип термичната обработка е възможна, цената е малка - на килограм е и идва смешно евтино. Но знанието какво да се направи, от какво, къде и времето за тази работа струват пари. Все пак е правено и става. Онзи железарин е 100 кила и кара така 5 години, докато си смени колелото с ново, с главина-касета.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот gofren » Нед Юни 14, 2009 9:30 pm

аз си взех такава
http://screambikes.eu/d-d-d-d-d-d-d-d-d ... -ov32.html
и за сега не мога да кажа нищо лошо.
мога да кажа само че: върти се мазно, почти безшумна е, най-евтината задна главина за без диск с капсуловани лагери, 40 лв, QR-а мн добре захапва рамката за разлика то старата главина.
Аватар
gofren

Рейтинг: 1309

Мнениеот рс » Пон Юни 15, 2009 1:08 pm

В "Горгона" са по-евтини. Всъщност аз имам главини в излишък, във Варна.
Правилник:
рс

Мнениеот agbdlcid » Пон Юни 29, 2009 7:40 pm

Ozzie написа:
agbdlcid написа:Ozzie, лагерите ги сменят толкоз редовно, и пак се прецаква.

Може би говориш за конус и съчми със сепаратор, аз говоря за такъв лагер. Може и радиално- аксиален да потърсиш.

agbdlcid написа:...купих го от Харманли за 125 лева, всичко си има...

Извинявам се за преценката си по- горе... :)

Мечтая си за главина с търкалящ лагер отзаде, ама не знам как ще влезне, то там ми е само за съчми. Такива главини с такъв лагер вътре можеш ли да посочиш?
Притеснява ме това, че на главината в жлебчето за съчмите е заобленко... Ако знаеш как да бутна в сегашната задна главина такъв лагер, ще съм много благодарен! :(
agbdlcid

Мнениеот Admin » Вто Юни 30, 2009 7:20 am

Има начин да се направи, но за такова колело не си струва.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот рс » Вто Юни 30, 2009 11:46 am

agbdlcid написа:... Ако знаеш как да бутна в сегашната задна главина такъв лагер, ще съм много благодарен! :(

Няколко мнения по-рано се опитах да опиша точно това
на каплата, ако не греша, изби чашките. После подготви два стандартни лагера

Лагерът точно на снимката не е обикновен, а тежка серия. Ще струва 3-4-5 до 20 лв в зависимост от магазина. И обикновените качествени са достатъчно здрави и са по лев-два.
Правилник:
рс

Назад към Веломеханик