За един стар байк..

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

За един стар байк..

Мнениеот ThreeNill » Сря Юни 17, 2009 11:10 pm

Здравейте! Пиша по повод старото ми колело,което не съм ползвал от доста време и въпросите ми във връзка с това.

Цяла вечер прекарах да чета форум-а.Но така и не открих точен отговор на въпросите ми.Само леко загатнати или пък задълбани на професионално ниво мнения. Прочетох Важните теми+ FAQ но пак ударих на камък, и търсачката ползвах и тн..

Та сега..колелото ми е Cross от този тип (вид w/e). Съвсем просто, взето от Илиенци за 220лева. Не съм сменял никакви части или нещо друго.Рамата е дебела (широка),но е алуминиева и е лека. (Сега забелязвам,че каплите са ми бетър от тези на снимката :P)
Няколко години не съм го карал (2 или 3) защото нямаше с кой и ми беше тъпо сам,но това е друга тема.Та..не съм го карал,но сега ще ми се наложи лятото да го покарам доста и имам няколко въпроса:

1) Какво да си купя за "заключвачка" (това е най-спешно)? Мислех за белезници (но се отварят много лесно), а пък онези тип "кабелче" (не знам как им е техническото найменование) изобщо не съм им фен. В една друга тема видях за "Метална скоба" (подобно на катинар) но търсенето ми в гугъл не даде никакъв резултат.

2) Какво трябва задължително да направя преди да започна да го карам? (тоест смазки и такива неща,почти нищо не разбирам :( ) :dontknow:

3) И какво трябва да направя за/по колелото но е опционално.

П.П. Бюджета ми общо ми е към 50 лева за всички горе-изброени "проблеми"

П.П2. Не знам имената на повечето части.. :crap: може спокойно да го обясните като на 5 годишен ,няма да ви се разсърдя ;)
ThreeNill

Рейтинг: 1220

Re: За един стар байк..

Мнениеот marsa » Сря Юни 17, 2009 11:23 pm

Баце, колкото и банално да е - отиди с бюджета в някой от по- големите вело магазини-сервизи и кажи там това, което написа тук ;)

Накратко в обобщен вид: Първо и най- важно - на заключвалки недей да разчиташ! Иначе тези скоби, за които говориш изглеждат по- здрави, но предполагам са по- тежки, нямам опит. Има и сравнително здрави вериги, но ти решаваш (око да види, ръка да пипне ;))

После за смазките - веригата и венците се смазват с масло за тази цел, а останалите елементи, като движенията на каплите, амортисьорите и др. - с различни видове греси.

Преди да започнеш да го караш му удряш един влажен парцал, проверяваш да няма разхлабени болтове най- вече на критични места като спирачки например, и правиш едно кръгче пред дома да видиш как е.

Може да си смениш педалите с метални, ако няма да го караш само в парка.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот ThreeNill » Сря Юни 17, 2009 11:31 pm

Ок..значи видях има тема за магазините къде/кога/как ще разгледам.
Остана въпроса с "заключвачките" ,няма как да не разчитам..без заключвачка има ли смисъл да слизам от колелото? :D Теглото ми е през.. u know what..
И педалите са ми олреди метални,нищо че ще го карам по улиците :)
ThreeNill

Мнениеот PtD » Чет Юни 18, 2009 2:03 am

Скобите се отключват толкова лесно, колкото и другите. Само дето мъкнеш повече товар.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот ThreeNill » Чет Юни 18, 2009 6:27 am

PtD написа:Скобите се отключват толкова лесно, колкото и другите. Само дето мъкнеш повече товар.

Е тогава какво да купя,вече съвсем се обърках :banghead:
ThreeNill

Мнениеот Alpina » Чет Юни 18, 2009 9:10 am

Нищо!
Просто не носи такива неща = не си оставяй колелото без наблюдение или на опасни места.
Това е. Ключалката, каквато и да е, ще ти даде лъжливото чувство на сигурност, заради което ще останеш без колело.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот ThreeNill » Нед Юни 21, 2009 2:01 pm

И така..направих днеска един "тест драйв" (бтв колелото било Cross Apex, преди не си спомнях модела :D). Само че от..ддз..глупост не направих и най-малкия опит да видя как са всички болчета из колелото и днес след няколко скока и кормилото буквално ми се откачи :D Можех да си го въртя както искам...добре че си намерих едни пичове да ми дадат шестограм 5чка да си го стегна. Иначе сичко ми беше тип-топ и съм много доволен..сега остава да си намеря някой да караме заедно :)

И един въпрос..при jump (drop),кои части се натоварват най-много, и кои има шанс да се счупят, да погледна какво им е състоянието да не стане като с кормилото :crap:
ThreeNill

Мнениеот PtD » Нед Юни 21, 2009 3:03 pm

ThreeNill написа:
И един въпрос..при jump (drop),кои части се натоварват най-много, и кои има шанс да се счупят, да погледна какво им е състоянието да не стане като с кормилото :crap:

С точно това колело - всички :magnify:
Аватар
PtD

Мнениеот ThreeNill » Нед Юни 21, 2009 3:30 pm

Whyy :bigeyes: :crap:
ThreeNill

Мнениеот PtD » Нед Юни 21, 2009 4:37 pm

Поразгледай във форума мнения за Cross и сам ще разбереш :peace:
Аватар
PtD

Мнениеот ThreeNill » Нед Юни 21, 2009 4:46 pm

Разгледах с търсачката и не открих кой знае какво против кросс..не съм запознат с това хубави ли са или не, просто попитах кои части може да разваля/счупя от много drops от стълбички в града..
ThreeNill

Мнениеот gdude » Нед Юни 21, 2009 5:05 pm

Накратко казано:Колелото не е предвидено за този начин на каране и от "много drops от стълбички в града.." пораженията биха били както по колелото,така и по теб ;)
gdude

Рейтинг: 1641

Мнениеот hitar_potter » Пон Юни 22, 2009 7:24 pm

Да кажем, кормило, лапа, капли, рамка, вилка.. Да не изброявам още :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот griffin » Вто Юни 23, 2009 7:38 am

Не знам дали ще ти е от полза но ако си вземаш въже или верига за заключване моя съвет е да избереш някоя по дълга, много често ми се е налагало да търся за какво да си заключа колелото поради факта че старото ми въже за заключване просто беше късо.
А и както казаха колегите въжето не е гаранция че колелото ще е там като се върнеш но понякога се налага просто да го оставиш за малко и няма как да не го заключиш :-)
griffin

Рейтинг: 1260

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти