Някой въпроси за конфигурация,средно движение,скоростна сист

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Някой въпроси за конфигурация,средно движение,скоростна сист

Мнениеот azzmaster » Съб Юни 20, 2009 10:40 pm

Здравейте,
Нов сам в занаята та да питам.
В момента си ъпгрейдвам бараката ще си взема много скоро рамка драг ontario или one + вилка XCR да кажем,толкова ми позволява бюджета и толкова ми трябва.Байка ми трябва само за градско каране тук в софия,засега минавам по 40тина километра на ден с скоротст 25-30 км/ч горе долу(стигам от люлин 5 до клуб мания в студентски за 40 мин ) та можете да си дадете мнението дали тази конфигурация рамка/вилка е подходяща.Тежа 85 кг висок сам 1,75.Наблягам на бързо каране,не на скокове и тем подобни разрушителни за байка дейности.
По същественият въпрос е средното движение:засега на моя баик са ми доста криви първите 2 венеца 22/32 и затова карам само на най големия(42т),и то само на последните 3 зъбчатки,така установих че всъщност не ми трябват малките 2 плочи,щом и без тях си вземам нагорнището от СТ центъра до семинарията(отнема ми по малко енергия да въртя по малко обороти с повече сила явно,а и по малко време сам натоварен да въртя нагоре).Искам да ми препоръчате някаква добра комбинация средно движение(което да пасва на онтарио/оне,не сам претенциозен откъм качеството) + курбел + плоча ,ако може да е някаде 38 зъба (знам че има такива въпреки че рядко виждам да се продават,в краен случай може и 42,Разгледах доста сайтове и никаде не виждам да се продават курбели+единична плоча) +верига към тях,които да си купя(на старо или нови).Мога да си позволя да кажем 70(може би 80 макс) лева за съответните т.е. нещо добро на старо надявам се(ако някой има оферти може да ми пише ЛС дори).
Отделно на сегашния ми байк се появяват проблеми когато карам на най горния венец и на най големите 3 зъбчатки(веригата ми пада на по долната плоча,или трака супер досадно дори да е добре смазана и да не опира в дерейлиорите),защо се получава така,и какво трябва да направя/купя/сложа за да не се получава?Просветлете ме :)
Аватар
azzmaster

Рейтинг: 1192

Re: Някой въпроси за конфигурация,средно движение,скоростна сист

Мнениеот edinmilion » Съб Юни 20, 2009 11:16 pm

azzmaster написа:Отделно на сегашния ми байк се появяват проблеми когато карам на най горния венец и на най големите 3 зъбчатки(веригата ми пада на по долната плоча,или трака супер досадно дори да е добре смазана и да не опира в дерейлиорите),защо се получава така,и какво трябва да направя/купя/сложа за да не се получава?Просветлете ме :)

Не карай на най-голям преден и най-голям заден, веригата се суче от там идва и скърцането...същото важи и за най малък от пред и малък заден...(това е трябвало да ти кажат още когато си купувал колелото)

Иначе за курбела и плочата от тук може да видиш какви са за Онтариото:
Suntour XCT-T308-PB 48/38/28
- точно за това бързо въртене което говориш.
Също поразгледай и рамки с 28" капли, което предразполага за още по голяма бързина.
edinmilion

Рейтинг: 2000

Мнениеот azzmaster » Съб Юни 20, 2009 11:54 pm

Случайно да ми дадеш някаква относителна цена за тези курбели ?нещо не мога да ги изнамеря в онлине магазините или не сам търсил достатъчно.Освен това повтарям пак въпроса си...мога ли да си купя курбел с ЕДИНИЧНА плоча,или трябва да си направя сам от някой по принцип.Тези Suntour XCT-T308-PB ако ги взема най долния няма да го използвам посмъртно а средния през 15 % от карането може би.Ако това което казваш за венците и зъбчатките е така за всички велосипеди то сингъл плоча варианта ще отпадне най вероятно :).
Аватар
azzmaster

Мнениеот hitar_potter » Нед Юни 21, 2009 6:45 am

Не е полезно да караш на нисък каданс, разказва ти играта на коленете. По принци, курбелите, които се продават само с по една плоча са все хубави и струват пари. На всичкото от горе, са планински курбели. Предалгам ти да решиш въпроса генерално с това. Курбелите са с 2 плочи, шосейка е, 28 инча капли... Иначе, ъпдейта към онтарио ще ти излезе 110лв за рамката+90 за вилката–80 за курбеляци и средно и тн, които си готов да отделиш. Още 60лв и имаш пари за този байк. За жалост, минаването през дупките няма да ти е приятно с тази твърда вилка.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Мнениеот azzmaster » Нед Юни 21, 2009 7:17 am

Не искам шосейка,не ми вдъхва доверие като стабилност и здравина най малкото+това живеем в България и дупките са си налице навсякъде,затова искам да си спретна един МТБ за градско каране.Явно ще си купя най-обикновени курбели с сменяеми плочи и ще си го направя 42/32 или 44/34 ако успея.Досега не сам сменял плочи но се надявам че няма да е сложно.
ДРУГ въпрос:Гледам на всички средни движения пише винаги дължината на оста но никога диаметъра на Касетата като цяло.Всички ли са еднакво широки?Всичко пасва на всеки байк като ширина ?.
Аватар
azzmaster

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти