Scott Aspect 50 or Drag Ontario Team Edition

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Scott Aspect 50 or Drag Ontario Team Edition

Мнениеот redsand » Пон Юни 15, 2009 3:16 pm

Здравейте,

Търся си колело предимно за градско каране, което да може да излиза и на
някакви преходи cross country. Би ми се искало и да търпи ъпгрейди ако един ден
реша да карам по-сериозно.
Засега съм се спрял на Scott Aspect 50 и Drag Ontario Team Edition.

Какво бихте ме посъветвали?

Благодаря предварително.
redsand

Рейтинг: 1200

Re: Scott Aspect 50 or Drag Ontario Team Edition

Мнениеот rufu » Пон Юни 15, 2009 4:07 pm

Бих препоръчал Драх Онтарио ПРо и по-късно да си надграждаш каквото желаеш :)
Only one bike can broke the barriers...Изображение ...the one....
Аватар
rufu

Рейтинг: 1178

Мнениеот redsand » Вто Юни 16, 2009 1:21 pm

А нещо за Scott-a да сподели някой ? Заслужава ли си ?
redsand

Рейтинг: 1200

Мнениеот Bolverk » Вто Юни 16, 2009 1:46 pm

Ами ще кажа, че не съм съгласен с rufu.

От гледна точка на цена и какво получаваш насреща. Ако си купиш Онтариото, получаваш по-завършено колело. От гледна точка, че рамката отговаря на окомплектовката. Всичко е на едно ниво. Ако си купиш Scott получаваш хубава рамка, но кофти окомплектована. В този ред на мисли това е колелото за надграждане, а не Онтариото. Не че драга не може да бъде надграждан, но там след известно надграждане, ще поискаш да смениш и рамката понеже не отговаря на останалата част от коелото.

Аз бих взел Aspect-а допада ми повече като геометрия. Но всяка такава чуденка става с качване на колелото и пробване. С други думи на място.

Поздрави.
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Рейтинг: 2000

Мнениеот rufu » Вто Юни 16, 2009 2:34 pm

Надграждането зависи от това, колко и как ще се кара колелото и това дали човек е склонен да го прави :):)

Иначе Онтарио ТЕ в момента е 595лв., а онтарио ПРО е 525лв....И двете цени са промоционални до 21. този месец.... Това също да се има предвид :) :agree:

П.П Аз лично си карам Про-то и нямам мераци да надграждам, защото реално все още не използвам целия потенциал на колелото(основно градско по някакви скокчета и стъпала и леко планинско по пътечките)...Когато усетя че имам нужда от по-добри спирачки, аморт. и т.н... ще действаме :) 185см 90кг. съм...

П.П2 Много важна е дефиницията на "сериозно" каране и дали при това сериозно каране няма да трябва друг тип колело :) :peace: :peace:
Аватар
rufu

Мнениеот Bolverk » Вто Юни 16, 2009 3:16 pm

Ами точно сме се разбрали :) Просто истината е че Онтариото е завършено колело. А и цената разбира се не е за пренебрегване :) . Вече въпроса с типа каране е много важен. Онтариото спокойно се чуства и на XC карания. Aspect-a според мен леко ще издъхва в такива карания. Обаче с упгрейд на компонентите до нивото на Онтариото ще бъде по-добрият. Обаче това си удря джоба :) . Като цяло съм фен само на рамката на Аspect серията. Цяло колело от Scott има смисъл за цени от 700-800 лв нагоре. Над този ценови диапазон започват да се изравява формулата цена=качество и дори да има по-добри модели от някой български при съответните цени.
Времето убива !
Аватар
Bolverk

Мнениеот rufu » Вто Юни 23, 2009 2:23 pm

Освен здравото и кораво Онтарио тук бих предложил и Kona Blastр която в момента е на промоция :)
http://www.dragram.dir.bg/_wm/catalog/i ... 05&dflid=3 това като конкуренция на Скота :):)

Иначе и аз сега съм пред дилемата, дали да правя ъпгрейд на моето Онтарио или да скача и аз на нещо цялостно и завършено... Всичко е въпрос на пари и мисъл :beer:
Аватар
rufu

Мнениеот Shady™ » Вто Юни 23, 2009 7:30 pm

Bolverk написа:Ами ще кажа, че не съм съгласен с rufu.

От гледна точка на цена и какво получаваш насреща. Ако си купиш Онтариото, получаваш по-завършено колело. От гледна точка, че рамката отговаря на окомплектовката. Всичко е на едно ниво. Ако си купиш Scott получаваш хубава рамка, но кофти окомплектована. В този ред на мисли това е колелото за надграждане, а не Онтариото. Не че драга не може да бъде надграждан, но там след известно надграждане, ще поискаш да смениш и рамката понеже не отговаря на останалата част от коелото.

Аз бих взел Aspect-а допада ми повече като геометрия. Но всяка такава чуденка става с качване на колелото и пробване. С други думи на място.

Поздрави.

Напълно подрекпям думите ти ! :agree:

Само че по-кофти окомплектовка(относно скота)..по-скоро бих казал по-нисък клас Все пак рамката на скот нова 2009 би струвала грубо 500лв а онтариото не прескача дори 150лв...Иначе кофти са китайските колела :xx(:
Specialized Riders Club !!! SEX™ = Super EXtreme TEAM
Аватар
Shady™

Мнениеот hakama » Сря Юли 22, 2009 9:37 pm

Привет ,ето че и аз съм на подобно дилема :)

Значи ще се кара предимно в града (София) , и чат пат ,на по-дълги разходки и Витоша ...
Бюджета е някъде 700лв
Трябва ми преди всичко да е по-леко , Онтариото ТЕ (L) тежеше 14,6кг в магазина. Аз търся М ,но едва ли има съществена разлика...

http://www.scott-bg.com/scott2008/index.php?APP_ACTION=DISPLAYPRODUCT&PRODUCT=40 [i]Scott Aspect 50[/i] -750лв (14кг)

http://www.velomania-bg.com/?menu=cat&id=8&pid=440 Ontario TE - 595 лв (до 15авг)

И може би...но ми се вижда малко келаво за планина, :
http://www.velomania-bg.com/?menu=cat&id=8&pid=436

Драг XZ 780лв ,промоция(до 15авг) - това не знам колко тежи , едва накарах онтариото да ми измерят.
Защо е толкова по-скъп?

От Scott Voltage YZ1 / 2 се отказвам засега понеже е малко по-тежък, (14,6/ 16,2кг),пък и вилките са доста обикновени, но определено е по-здраво.

1) Засега лично Scott ми е фаворит (дано и те скоро направят намаление) , сглобяват се в Тайван ( в завод за 750млн евро и не от местните! - по думи на един от магазина) , подкарах го малко и ми хареса, а и онтариото от една страна вече е банално ,но си има защо.
Цената му е добра (595лв) и може би има опция да се свали дисковата и някои други части - има ли такава опция при Драг и колко ще ми смъкне от цената ?

Четох че Онтариото имало по-добра окомплектовка , + дискова (механична) .
2.1)Дисковата (механична) необходимост ли е в планината (за не много сериозно каране) -подръжката сигурно е по-трудна!?

2.2)Какви са разликите в окомплектовката на Scott и Ontario TE , кое би било добре да се смени по-скоро!?

Гумите и те ще трябва да се сменят с някакви по-леки и предназначени за градско (80%)
2.3) Вилката на Scott има и lockout -a това мисля си е предимство, а и поне една година няма да сменявам вилката!

2.4) 24те скорости (спрямо 21) - къде ще ми дават предимство?

3.1 - По натам ,от къде да започна с "олекотяването" на байка, кои са възловите елементи , гуми, шини, курбели... кой е най-икономичния вариант за подмяна цена/тегло?

Благодаря
Аватар
hakama

Рейтинг: 1164

Мнениеот Merkawa » Сря Юли 22, 2009 9:57 pm

взимай Scotta и не се чуди.заложи на традицията.Scott произвеждат велосипеди от 80 години а Драг от 8,и не е много сигурно още колко сте произвеждат :)))) на мен лично темата ми звучи така : мерцедес ли да си зема или москвич? :) между другото прегледай Спринт.в момента те са най добрата оферта в българия цена-качество
Merkawa

Рейтинг: 1075

Мнениеот Bolverk » Сря Юли 22, 2009 11:11 pm

Ако ще избираш между тези два велосипеда зависи от няколко неща. Ако копувах аз велосипеда бих избрал Скота. Като цяло вече го казах рамката е голямото предимство на Скота тя е категорично по-добра от онтариото. Окомплектовката обаче от друга страна граничи с ожасяващото :) . Не че искам да стряскам обаче това колело без прекомерни инвестиции може да стигне 12 - 12.5 кг а е 14. От друга страна онтариото е с по-добрата окомплектовка. Колко дисковата спирачка трябва при леко ХС и предимно градско абе май само си тежи и газарее ама да трябва :dontknow: .

За да ти размътя главата ще ти дам още две колелета:
http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 351&lang=2
http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 360&lang=2

Като второто е с градска насоченост, малко повече но пък и то може да олекне доста без много зор.
Времето убива !
Аватар
Bolverk

Мнениеот hakama » Чет Юли 23, 2009 7:48 am

Bolverk написа:Окомплектовката обаче от друга страна граничи с ожасяващото :) . Не че искам да стряскам обаче това колело без прекомерни инвестиции може да стигне 12 - 12.5 кг а е 14. От друга страна онтариото е с по-добрата окомплектовка.

Kakво имаш предвид под ужасяваща (относно Scott Aspect 50 ) ?!
Какво ще е желателно да се смени в началото; от подменениете части ще мога ли да им намеря добри пари?
Сравнявах част от компонентите - не можах да стигна до заключение...но разлика има в полза на онтариото.

без прекомерни инвестиции може да стигне 12 - 12.5 кг а е 14

Какво имаш предвид - 100-200лв... от кои компоненти ще паднат по-лесно грамове?

Може би по-добре е да дам 10лв отгоре за Аспект 40 ?! http://www.scott-bg.com/scott2008/index.php?APP_ACTION=DISPLAYPRODUCT&PRODUCT=38

Или щом сте се ъпгрейдва, по-ниския вариант (за 650лв ) , но там са 21ск, и вилката е без локаут: http://www.scott-bg.com/scott2008/index.php?APP_ACTION=DISPLAYPRODUCT&PRODUCT=42

2.4) 24те скорости (спрямо 21) - къде ще ми дават предимство?

Други варианти които обмислям са :

RAM HT1
http://www.bikescenter-bg.com/index.php?step=module_action&modname=pricelist&modaction=details&product=92&product_cat=13&lang=2

Подмяната на частите и гаранцията - как стоят нещата ( в същият магазин ли трябва да се закупуват или? )?
Аватар
hakama

Мнениеот veskoz » Чет Юли 23, 2009 8:07 am

hakama - какво търсиш в един велосипед е важно. Ако е красота - Скот-а, ако е здравина - Онтариото, ако е лекота това е РАМ-чето. Карам ДРАГ, но в твоя случай препоръчвам РАМ-а. Все пак Rock Shox, SRAM > SR Suntour, Alivio.
Успех с избора.

п.п.14 кг е нищо за катерене (поне за мен, при всеки е относително) моя е там някъде. :peace:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Юли 23, 2009 10:00 am

Виждам, че си се ориентирал за цена около 700 лв. и ако трябва да си избирам колело бих се спрял на това:

http://screambikes.eu/velosiped-trek-26-4300.html

Като компоненти е що годе съпоставимо с Онтарио ТЕ и Аспект 40, разликата е малка (лично на мен ми допада повече, най-вече заради вилката на RST). Рамката също е добра, а и в момента е на промоция : - )

Отзивите са много добри, като се има предвид, че е с по-скоро ниско ниво компоненти: http://www.mtbr.com/cat/bikes/xc-hardta ... 27crx.aspx

Отиди виж и го пробвай, предполагам ще ти хареса, а и няма да разтегляш бюджета излишно ; - )

ПП Всички изброени до момента велосипеди са предназначени за ХС, така че са достатъчно здрави за това. Предвид тестовете, които са правени на други рамки на Скот и Трек съм убеден, че те предават усилието към задното колело по-добре от колкото Онтариото или ХТ-тата. А за красотата - "Луд на шарено се радва" : - D
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Bolverk » Чет Юли 23, 2009 11:14 am

Сегам принципно по-добрият вариант е да си вземеш Аспект 40 ако е само 10 лева. Защото тези 10 лева в по-различните компоненти се отрязяват като 80 лв. Напрактика си е много добра сделка.

Колкото до Аспект 50-ката има 2 неща, който са да кажем излишно тежки:
1: Курбела - смяната му с shimano deore H2 не съм съм проверил точно но около половин кило ще намали :)
2. Колелата - едни по-добри главини с хубави шини и леки гуми могат да свалят до 1 кг от теглото на колелото (тук е единствено колко искаш да вложиш може да са 200 лв може да са 2000 лв :) ). От там нататъка има гъдели който могат да намалят общо около 1 кг още, но това означава да ти остане накрая само рамката стокова. От което няма смисъл :)

Иначе колегите са прави. Трека е добра оферта и промоцията на РАМ също си заслужава:
http://www.niko-bikes.com/eshop/product ... cts_id=219 - при това доста прилично.

Друго по-надолу от Аспект 50 няма смисъл са се слиза с идеята за Upgrade защото ако е така е по-добре да си вземеш само рамка - ще излезе по-евтино.

Пак казвам от моя гледна точна аз бих избирал между Аспект 40 (ако е само с 10 лв по-скъп) и РАМ HT1 + TORA. Скота от страна на по-добрата рамка и нелошата окомплектовка (реално аспект 40 разликите спрямо 50 са деклашорите от по-висок клас, шините са по-здрави и вилката която е по-сполучливият модел на сънтур), а рама от гледна точно на нелошата рамка и по-добрата окомплектовка. Иначе и двете колелета тежат горе долу.

Поздрави.
Времето убива !
Аватар
Bolverk

Мнениеот ICEonFIRE » Чет Юли 23, 2009 1:12 pm

Аз бих избрал РАМ-а,тъй като окомплектовката не е зле,рамката е прекрасна и лека,а пък за вилката.....Но тва е чисто мое виждане!
П.П.Аз карам с ТОРА-302 и е една великолепна вилка,която в промоцията с рам-а излиза супер евтино!
"If you are going through hell, keep going"-Winston Churchill
"Dancing: the vertical expression of a horizontal desire"-George Bernard Shaw
"Having sex is like playing bridge. If you don't have a good partner, you'd better have a good hand"-Woody Allen
Аватар
ICEonFIRE

Рейтинг: 1111

Мнениеот bio » Чет Юли 23, 2009 2:03 pm

промоцията трябва да е свършила на 22.07.09 според това тук -> http://www.ram-bikes.com/news/news_18.html. аз се възползвах от нея и за 890 лв се сдобих с HT I окомплектовка, рамка HT II, шини с капси и педали съссменяеми пинчета. успех в избора !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот hakama » Чет Юли 23, 2009 9:31 pm

Тук го има за 600лв (HT1) http://www.bikescenter-bg.com/index.php?step=module_action&modname=pricelist&modaction=details&product=92&product_cat=13&lang=2 ,
но днес като ходих до Мл1 в байкцентъра си седеше на 800лв, но не обърнах внимание на вилката?! -утре ще питам дали е валидна офертата

SF-XCM-H-LO колко струва иначе (бива ли я), тя е и 500гр по-тежка а Tora 302 (колко й е хода и цената? )
[url]http://www.srsuntour-cycling.com/SID=sic3bb30a7f4349508afab71f1533c8e/index.php?screen=sh.detail&tnid=137[url]

Lockout-a добра ли е като опция ? Къде мога да го използвам (прав ,равен път)?
Rem, стандартния HT1 е без локаут, но вилката се води по-добра пък.

Аспект 40 е със 100лв отгоре - 850лв и нямат размер за мен (М)
Така че остава Аспект 50 , днес ги гледах и двата на едно място (с HT1) и определено комплектовката на РАМ-а беше с едно-две нива отгоре (кормило, лапа, команди... скорости, поне това видях аз, не съм много наясно)
Аспекта ако може да се ъпгрейдне на място може би него ще взема , все пак таз ирамка няма нищо общо с останалите (РАМ, ДРАГ ...)
За моментален ъпрейд при покупка , мога да заделя макс 50-100лв, кое бихте ме посъветвали да сменя на първо време ( за сваляне на маса, и по-добра комплектовка)? За Aspect 50 и RAM HT1 .
http://www.scott-bg.com/scott2008/index.php?APP_ACTION=DISPLAYPRODUCT&PRODUCT=40
HT 1 (имат разлика в комплектовката в двата сайта?) http://www.ram-bikes.com/ht1.html
http://www.bikescenter-bg.com/index.php?step=module_action&modname=pricelist&modaction=details&product=92&product_cat=13&lang=2

Стандартен RAM HT 1 колко тежи?

За Трек не знам нищо, пък и са малко по-скъпи?
Аватар
hakama

Мнениеот ICEonFIRE » Чет Юли 23, 2009 9:51 pm

Ако ще взимаш РАМ,везми го от магазин "BAS"!Преди 1 месец имах работа с един от механиците на байк центъра и като му казах,че ще си взимам РАМ ht2,почна да ми вика: "Мани ги тея рам","Нищо не струват,земи си един Спешалайзд!".Което някак не ми говори байк център и РАМ да имат нещо общо все още!И попитай чичо "Гугъл" за сайта на РАМ,където ще откриеш доста инфо за велосипедите,което при марките на Байк Център го няма.Просто в сайта има спецификации от дължините на всички тръби на рамката,максимално допустимият ход на вилката за всяка рамка до теглата на готовите велосипеди! :agree:
"If you are going through hell, keep going"-Winston Churchill
"Dancing: the vertical expression of a horizontal desire"-George Bernard Shaw
"Having sex is like playing bridge. If you don't have a good partner, you'd better have a good hand"-Woody Allen
Аватар
ICEonFIRE

Рейтинг: 1111

Мнениеот hakama » Пет Юли 24, 2009 9:51 am

bio написа:промоцията трябва да е свършила на 22.07.09 според това тук -> http://www.ram-bikes.com/news/news_18.html. аз се възползвах от нея и за 890 лв се сдобих с HT I окомплектовка, рамка HT II, шини с капси и педали съссменяеми пинчета. успех в избора !!!

Много ме хвана яд че го изтървах :banghead:

Сега варианта е следният ако взема HT1 , да се сложи рамакта HT2( -200g /+50лв)- като гледам данните ,поема 130мм ход и е по-здрава,така ще я сменя първо нея;
и един DART 2 (с масло ,има ли смисъл да се дават още малко пари за DART 3 с lockout-само при изкачването ли така не се губи енергия?)
До тук 850лв :crap:
В сайта им намерих инфо за теглото - 12,7кг :bigeyes: ,което е супер. Но размера на ефективна горна тръба го няма :nono:

Scott-а ако го взема ме притеснява че ще падне доста ъпгрейд и ще надхърли със сигурност 850лв... :look:
Последна промяна hakama на Пет Юли 24, 2009 10:38 am, променена общо 1 път
Аватар
hakama

Мнениеот bio » Пет Юли 24, 2009 10:31 am

hakama написа:Много ме хвана яд че го изтървах :banghead:

Сега варианта е следният ако взема HT1 , да се сложи рамакта HT2( -200g /+50лв) и един DART 2 (с масло ,има л исмисъл да се дават още малко пари за DART 3 с lockout?)
До тук 850лв :crap:
В сайта им намерих инфо за теглото - 12,7кг :bigeyes: ,което е супер. Но размера на ефективна горна тръба го няма :nono:

Scott-а ако го взема ме притеснява че ще падне доста ъпгрейд и ще надхърли със сигурност 850лв... :look:

значи рамката ти е +60лв. за справка -> http://www.bas-bg.com/forums/viewtopic.php?t=7209 където можеш да попиташ и за вилките. за размера на тръбата ... в часта frame specs е указано, че:
17'' -> ТТ 575 19'' -> 595 21'' -> 615 . това е ТТ на картинката. може да помислиш за шините и педалите, и евентуално за други компоненти, които в последствие ще искаш да подмениш. за Scott-а нишо не мога да кажа. Изборът е труден, желая ти успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот bio » Пет Юли 24, 2009 10:34 am

знам, мога да едитна ... но за да види hakama пускам ново. в момента на пазара изкочи една 17'' НТ 2 ... разгледай !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот hakama » Пет Юли 24, 2009 10:48 am

Добре оферта-мерси,макар че 1000лв са ми много..., само на бързо, освен рамката и вилката, с какво е по-добър 2ката от HT1 ?
Аватар
hakama

Мнениеот bio » Пет Юли 24, 2009 11:05 am

първо рубриката се казва "Пазар" => може да се срещнете на 900 лв, особено ако човека е на зор. така както е описано мисля, че колелото е 2009 модел, защото май от тази година започнаха да слагат BAR TRUVATIV STYLO SL 318 680 30 BTBLK, но не съм 100% сигурен. и хидравликите не са стандартните juicy 3 а juicy 5. отностно това с какво е по-добър ... на това трябва да си отговориш сам. хидравлични дискови спирачки - трябват ли ти такива ?!?, по-добри шини с капси -> тежък ли си, караш ли агресивно ? 27 скоростна кутия - необходима ли ти е .. компонентите са по-здрави, но и цената им е по-висока ? ... предполагам изпускам нещо, но ...
най-важните неща са дали си говот да си закупиш употребявам велосипед и да ли можеш да прегледаш най-важните компоненти. например аз нямам опит с хидравлични/въздушни вилки и сега гледам Тората като теле и въртя копчетата като откачен :>
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот hakama » Пет Юли 24, 2009 6:24 pm

Значи искам да е главно леко колелцето, за да мога да го нося, качвам по етажи и въобще...затова и Онтариото отпадна от надпреварата :8D: а и няма да се спускам като за последно по някой план. трак още в началото

Да кажем в числа: асфалт - 80% (градско-90% , извънградско; шосе- 10%)
черен път -20% (пътеки , планина...)
Бюджета е 700-800лв

Като гледам RAM HT1 тежи 12,7кг и засега е фаворит ( а с рамка от HT2- смъква 200г,като е и по-здрава).
Taka и не открих HT2 колко му е басовото тегло?!
За още 80лв струва ли си да взема Dart 3 с lockout, че ми идва вече в повече... той за изкачванията ли помага само?

Scott Aspect 50 ,14кг (без опция за ъпгрейд преди покупка) - a се нуждае безпорно! Тази разлика 1,3кг - с какво капиталовложение ще може да се стопи? (подменените части ще могат ли да им се вземат някакви пари (дори нови)?
>Scott-а ми идва с някъде 130лв по-евтин, но едва ли с 130 ще смъкна повече от 1кг?! Също и ам. вилка е по-слаба.

Трети вариант : HT2 втора ръка (от тук) , 900-1000лв , с идеята да подмена хидравликата с v-brake -веднага.

4ти - Този Аполон за 400лв (намелен) - може ли да се сравнява с гореизброените?
Имате ли идея колко тежи?

За в планината трябва ли си дисковата , при дъжд наистина ли не спират v-brake (в града не съм имал ядове до колкото си спомням?! )

Една дискова спирачка (или чифт) - спрямо v-brake колко е утежняването?

Еми това засега. :peace: :beer:

RAM HT1 http://www.ram-bikes.com/ht1.html
Scott Aspect 50 http://www.scott-bg.com/scott2008/index.php?APP_ACTION=DISPLAYPRODUCT&PRODUCT=40
RAM HT2 http://www.ram-bikes.com/ht2.html
Аватар
hakama

Мнениеот veskoz » Съб Юли 25, 2009 6:34 pm

Виж сега. Ако търсиш цената изчакай зимата :peace: Ако нямаш търпение като мен... скачай.
( а с рамка от HT2- смъква 200г,като е и по-здрава).

на базата на коя счупена ти е информацията. Ти търсиш лек велосипед. Замисли се. Лек велосипед за твоите джоб и физически възможности е РАМ НТ... независимо кой от двата. Ти не можеш да намериш предела "здравина" освен при инцидент. А тогава... велосипеда ще е последното нещо в акъла ти. Здраво. Да добре. Не съм чувал за строшен НТ или Онтарио от каране по предназначение :deal:
Моят най-разумен съвет е ОТИВАЙ В БАС, кажи какво мислиш да правиш с велосипеда и колко пара имаш. Пичовете си разбират от работата и няма да те разочароват... доста от съфорумците също, НО ЗА ЦЕНИ ОТИВАЙ НАПРАВО ТАМ.
Успех :D :agree:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот Sky_Knight » Нед Юли 26, 2009 6:39 pm

@hakama

Като гледам дилемата ти се върти основно около теглото, макар че не знам дали разбираш, че към текущия момент няма да можеш да оцениш разлика дори от 2-3 кг. Освен това дори и такава разлика се преодолява сравнително лесно, ако сложиш полу-сликове на колелото. Особено с оглед на това, че ще го караш 80% асфалт. Има голям набор от гуми, които дават възможност за много лесно въртене по асфалт и сравнително добра стабилност при леко ХС каране. Аз имам Онтарио с твърда вилка и полусликове Maxxis Overdrive и колелото се върти изключително приятно. Трудно е да се познае теглото му от 14 кг. Самите гуми са много тежки и от там идва част от тежестта всъщност.

На някои от въпросите ти по-горе: Забрави за дисковете. Карай с В-брейк засега. Не знам колко тежиш, но щом търсиш М, L рамка, едва ли е над 70-80 кг. За вилката - локаут не ти трябва. Забрави го и това засега поне. Той е полезен за катерене и каране на чист асфалт по принцип. В реалността се ползва рядко от любителите като нас. Гледай вилката да е що годе работеща. За шосейно и леко ХС ти е достатъчна 80 мм вилка, която да прави реалния си ход. За съжаление, нито една от вилките, които имат избраните колела не работи перфектно. Сънтур-а при Скот-а и Онтариото е по-добър избор от Дарт 1, 2, 3. За окомплектовката може да се спори много. Аз ти препоръчвам да избереш Шимано. То е при Скот-а и Онтариото, като това на Онтарио-то е по-добро (Аливио).

Споменаваш един Аполон - не го намерих като линк, но за 400 лв, може да се окаже най-добрият избор от всички с много добри възможности за ъпгрейд. Мой приятел взе старата ми рамка (Аполон) и направи такова чудовище за ХС, че чак не ми се мисли. И рамката се държи страхотно въпреки, че е карана първо от мен 85-95 кг !!! и от новия собственик - 87 кг. Така че не е за подценяване и този варинат. Най-малкото защото с едни допълнителни 300 лв ще смениш някои от съществените компоненти, които куцат в Аполона (мога да ти дам съвет, но дай линк към Аполона ;) ).
?
Аватар
Sky_Knight

Рейтинг: 1849

Мнениеот bio » Пон Юли 27, 2009 11:08 am

Sky_Knight написа:@hakama

Като гледам дилемата .....
...но дай линк към Аполона ;) ).

@Sky_Knight прав си за много от нещата, който написа. не искам да влизам в дълги дискусии с теб, само да отбележа някои позиции където мненията ни се разминават.
1. не можеш да сравняваш вилка пружина-еластомер с три различни вилки, две от които маслени. Друг е въпроса, че сънтура ще си върши прекрасна работа.
2. шимано срещу срам. много може да се изпише сигурно по темата. карал съм и двете. имат си в положителни и отрицателни страни. говоря за евтините средни класове. едно от предимствата на Срам за мен е, че командите са наистина палцови, а не палцови/показалцови и че командите са разделени от лостчетата (можеш да си сменяш отделно). Не отричам, че Шимано са добри. За самите дерейльори и .т.н. вършат си работата на 99%.
3. относно Аполона. Чудесен велосипед за туризъм имам много приятни спомени с него (4 г.)и почти никога не ме е предавал. Но идеята да купиш евтин велосипед и след това да го ъпгрейдваш е направо смешна и глупава. преди да си закупя ново колело направих една сметка, колко струва на части и колко е ако го купуваш цяло. нещо от сорта на ... 25-30%. поправете ме ако греша. Ако се върна 4-5 години на зад пак бих избрал Аполона, за мен едно отлично колело за натрупване на опит.
@hakama
изборът си остава твой имаш някакви вътрешни терзания. започваш да се хвърляш на все големи риби. избери си колело, което да ти е:
1. удобно
2. максимално да се доближава, до това което желаеш като окомплектовка.
3. да има възможност да се настроява (каквата имат всички изброени велосипеди)
... т.н.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Sky_Knight » Пон Юли 27, 2009 12:55 pm

@bio

1. Мога. Особено когато имам опит с всички от горепосочените.

2. Субективно е. Факт. Аз препоръчвам Шимано.

3.
bio написа:Ако се върна 4-5 години на зад пак бих избрал Аполона, за мен едно отлично колело за натрупване на опит.
Защо изобщо изгуби толкова време да пишеш? Момчето точно това ще прави - трупа опит.

Аполона го разлгедах в сайта на Sprint Maxcom. По-скоро става. Има и разни други колела с по-добра окомплектовка, но не мога да кажа нищо за рамките им (Shockblaze R3 и т.н.), но предполагам са един дол дренки...
?
Аватар
Sky_Knight

Рейтинг: 1849

Мнениеот bio » Пон Юли 27, 2009 2:28 pm

@Sky_Knight извинявам се, не съм искал да те засегна. доста хора дават предубедени мнения на базата на натрупан опит с четене на форума и ревюта. явно ти не си от тях. отново се извинявам. пиша дълго, защото ми харесва, а и не ми отнема време. Надявам се да не съм те обидил и да спрем с "препирните".
@hakama Аполона е с тегло сходно на Онтариото. нямам кантар да го премеря, за да дам 100% точна информация.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Следваща

Назад към Продукти за крос-кънтри