Почистване на верига ?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Почистване на верига ?

Мнениеот totodo » Нед Юни 14, 2009 9:27 pm

Здравейте банда :D
Това е първият ми постинг в този форум, така че, моля ви, не ме ритайте с крака :xx(:
Купих си машинка за почистване на верига Barbieri, но шишенцето с магията за почистване на верига свърши. Моля, споделете с какво си почиствате веригата, демек, какво мога да наливам в машинката ? Нещо, което няма да разтвори корпуса на машинката ?
Пробвах с някакъв разредител, ама пластмасата започна да лепне от него. Иначе чисти перфектно :clap:
totodo

Рейтинг: 1200

Re: Почистване на верига ?

Мнениеот hitar_potter » Нед Юни 14, 2009 10:02 pm

WD-40, има го по железариите, по някои веломагазини. Представлява флакон под налягане. Чисти дори без машинка ;)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Мнениеот PtD » Нед Юни 14, 2009 10:46 pm

Oбезмаслител Мeglio :agree:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот marsa » Нед Юни 14, 2009 11:17 pm

Аз ползвам отскоро един обезмаслител, който се води за всякакви домакински нужди, продава се по супермаркетите и не ми се видя много авресивен, така че едва ли унищожава веригата. В момента не мога да кажа марка, чисти добре.

Имам обаче друг въпрос. До момента обикновено чистя само веригата, или най- много заедно с касетата, но преди няколко дни правих профилактика, всичко беше разглобено и смея да кажа, че почистих перфектно (до чисто сухо и лъскаво) касетата, венците, веригата (нея с киснене), дерайльорите и няма начин да съм оставил "чернилка" по каквото и да било, след което смазах с подходящото масло. Резултата беше, че само за ден и около 150км моята верига вече имаше чернилка, а тази на друг каращ с мен беше значително по- чиста. Аз ли нещо бъркам?
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот borovinka » Нед Юни 14, 2009 11:51 pm

Ползвам терпентин за същата машинка. За две зареждания пада цялата гадост и веригата блести като нова. На изхода на машинката поставям парцал, защото иначе пръска навън. Добър вариант е и препарат за външно почистване на двигатели, продава се в магазините за автомобилни аксесоари. Става и с една камара битови химии, например такива с амоняк - Cif и подобни.
Педпочитам терпентина, защото не е агресивен към пластмасата на машинката и избягвам битовите препарати, защото при тях се работи с вода, която остава в шарнирите на веригата и в последствие пречи на смазката да проникне там. Та, като свърша с терпентина изтривам старателно веригата с парцал и смазвам много обилно с масло (ползвам моторно). След това отново изтривам всички външни повърности на веригата - нека маслото остане вътре в шарнирите и ролките на веригата, отвън смазка почти не е нужна.
Между другото, в момента в Practiker има разпродажба на бояджийски материали Faust. Купих си "Заместител на терпентин" на същата марка за 2 лв. Нямам идея какво точно е това, но чисти идеално, изпарява се сравнително бързо и няма остра миризма.
Карайте с каска !
Аватар
borovinka

Рейтинг: 1460

Мнениеот kotka12 » Пон Юни 15, 2009 7:35 am

PtD написа:Oбезмаслител Мeglio :agree:

:agree: :agree: :agree:

ако само ще го налиаш в анджакламата за почистван на верига
няма нужда да си купуваш опаковка със спрей
има и без пръскалка отгоре
тъкмо ще ти слезе цената още
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот sailman » Пон Юни 15, 2009 7:48 am

...след което смазах с подходящото масло. Резултата беше, че само за ден и около 150км моята верига вече имаше чернилка, а тази на друг каращ с мен беше значително по- чиста. Аз ли нещо бъркам?

Не бъркаш нищо!
Съвсем в реда на нещата е да става така. Тази чернилка идва не толкова от компонентите, колкото от мръсотията по пътя.
Когато смажеш почистената верига, колкото и да я въртиш на празен ход и да я забърсваш до сухо, винаги в прешлените остава малко излишно масло, което излиза при каране под натоварване и по него се лепи черното...Аз лично правя едно - две забърсвания в първите 20 - 30 км. и нещата си идват на местата :agree:

@Univer welo - ЧЗВ?
Машинка - http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 477&lang=2
Писано има доста по въпроса...
Последна промяна sailman на Пон Юни 15, 2009 8:38 am, променена общо 3 пъти
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот Univer welo » Пон Юни 15, 2009 8:08 am

Покажете ми ,ако обичате машинката за почистване. С обикновенна пръскалка за прозорци не става ли ? Специалните спрейове ми излизат много съпо. Продължавайте по темата за да науча повече :wavey: Благодаря ВИ!
Н Е В Е Ж Е С Т В О Т О Е С И Л А !

[color=#FF0000] !!! ВСЯКО ПЛЕМЕ Е ДОСТОЙНО ЗА ВОЖДА СИ !!!
или по -ясно казано ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ!
Аватар
Univer welo

Рейтинг: 1238

Мнениеот ro-tex » Пон Юни 15, 2009 11:43 am

Във Веломания се продават въпросните машинки, както и течностите към тях. Със сигурност съм ги виждал при Нина.
Изображение
ro-tex

Рейтинг: 1235

Мнениеот totodo » Пон Юни 15, 2009 2:02 pm

Специални благодарсности на borovinka и на всички останали, които ми обърнаха внимание. Днес бръмнах до практикер и си купих от заместителя на терпентин. Действително сваля всичко от веригата за секунди !
:beer:
Univer welo, машинката е същата като тази - http://www.bikescenter-bg.com/index.php?step=module_action&modname=pricelist&modaction=details&product=875&product_cat=477&lang=2
totodo

Рейтинг: 1200

Мнениеот Asen6o » Вто Юни 16, 2009 8:44 am

PtD написа:Oбезмаслител Мeglio :agree:

Разрежда ли се или директно към веригата и после с парцал? :)
Благодаря предварително! :beer:
Аватар
Asen6o

Рейтинг: 1407

Мнениеот moz » Вто Юни 16, 2009 9:17 am

Аз не го разреждам, след почистване с обезмаслителя оставям 2-3 минути и след това минавам с вода 2 пъти, след това парцал за подусшаване, изчакване да доизсъхне около половин час и смазване. п.с. има много теми по този въпрос, както и доста информация на други места включително нагледна.
moz

Мнениеот PtD » Вто Юни 16, 2009 10:33 am

Аз го разреждам, защото си падам скъперник ;)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот did » Вто Юни 16, 2009 11:28 am

и аз така. яко трябва да се разрежда, за да се ползва в машинка за почистване на верига. Иначе хем е скъпо, хем мие по-лошо, хем после няма изплакване.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот moz » Вто Юни 16, 2009 12:31 pm

Благодаря че ми отворихте очите, почвам и аз да разреждам, не бях се замислял по този въпрос.
moz

Мнениеот Asen6o » Вто Юни 16, 2009 1:00 pm

Мерси!
Аз последният път я свалих (пауър линк :bowdown: ) и я киснах във ВД40 (лъснах и всичко останало с него-зъбни колела, предни и задни венци..).
Подсуших я с вестници, върнах я и смазах с универсалното на Weldtite.
Следващият път ще пробвам с меглиото. :agree:
Аватар
Asen6o

Рейтинг: 1407

Мнениеот jivkonik » Пет Юни 19, 2009 10:09 am

Asen6o написа:Мерси!
Аз последният път я свалих (пауър линк :bowdown: ) и я киснах във ВД40 (лъснах и всичко останало с него-зъбни колела, предни и задни венци..).
Подсуших я с вестници, върнах я и смазах с универсалното на Weldtite.
Следващият път ще пробвам с меглиото. :agree:

Пробвай, "ДоволИн шъ Останеш!!!" :rofl: ;)
Скъпичко идва с WD-40 да си киснеш нещата, а и то не обезмаслява и не разтваря мърсотията....
Аватар
jivkonik

Мнениеот Stancho » Пет Юни 19, 2009 10:33 am

Един друг вариант е да използваш на Weldtite DirtWash серията - доста са ефикасни при мен - особено обезмаслителя за дискови спирачки. С тях си чистя всичко много добре - само че не е от най - евтините варианти... :agree:
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот deather » Пет Юни 19, 2009 2:05 pm

А за смазка какво използвате?Мисля да купя на Valvoline спрея, но е бая скъпичък 13,60.Няма ли нещо по-евтино и същевременно хубаво?
Аватар
deather

Рейтинг: 1309

Мнениеот tanec » Съб Юни 20, 2009 10:33 pm

за почистване мога да предложа да киснете веригата във дизел (нафта). За около 30-40 минути накисната става перфектна. После с една четка за зъби между звената (ако нямате гореспоменатата машинка) един сух парцал и е като нова. Това се извършва с около 100 150 грама дизел. Мисля това е най-евтиния и ефикасен вариант.
Последна промяна tanec на Съб Юни 20, 2009 11:20 pm, променена общо 1 път
Аватар
tanec

Рейтинг: 1992

Мнениеот did » Съб Юни 20, 2009 10:46 pm

tanec написа:за почистване мога да предложа да киснете веригата във дизел (нафта). За около 30-40 минути накисната става перфектна. После с една четка за зъби между звената (ако нямате гореспоменатата машинка) един сух парцал и е като нова. Това се извъшва с около 100 150 грама дизел. Мисля това е най-евтиния и ефикасен вариант.

глупости!

нафтата не е смазка. четете в старите теми. там всичко си пише.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот tanec » Съб Юни 20, 2009 10:59 pm

ако забелязваш съм писал за почистване, а не за смазване ;)
Аватар
tanec

Рейтинг: 1992

Мнениеот did » Съб Юни 20, 2009 11:14 pm

tanec написа:ако забелязваш съм писал за почистване, а не за смазване ;)

и за почистване е лоша идея. Прочети старите теми.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот vpravov » Съб Юни 20, 2009 11:53 pm

did написа:Прочети старите теми.

Ама да внимават със старите теми! Имам спомен, че май някой беше подпалил тенджера на котлона с вряща в грес верига! :D
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот veskoz » Вто Юни 23, 2009 4:04 pm

tanec написа:за почистване мога да предложа да киснете веригата във дизел (нафта). За около 30-40 минути накисната става перфектна. После с една четка за зъби между звената (ако нямате гореспоменатата машинка) един сух парцал и е като нова. Това се извършва с около 100 150 грама дизел. Мисля това е най-евтиния и ефикасен вариант.

+1 Това е най-доброто за мен ЗА ОБЕЗМАСЛЯВАНЕ
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот subritual » Вто Юни 23, 2009 8:54 pm

И аз имам същата машинка за обезмасляване и съм много доволен,ако го правиш след всяко каране няма да имаш нужда от ръчно миене.
Проблема е в смазката.Колкото повече-толкова повече мръсотия се събира.
Аз лично в момента слагам малко тефлонов спрей и след това подсушавам,само колкото да изчезне неприятното триене 'на сухо".За да си спестя всичката гняс.Иначе-повече смазка- По-добре.
Но ще има и чистене....
Аватар
subritual

Мнениеот bikerider » Сря Юни 24, 2009 1:28 pm

subritual написа:Иначе-повече смазка- По-добре.

Определено не. Подхода "повече смазка" показва липса на елементарни познания относно чудото "верига" и как работи то.

Нужна е малко и хубава смазка, хубаво раздвижване на празен ход, старателно подсушаване и.... каране. Ако се процедира така, следващото смазване е достатъчно за да разтвори малкото натрупана гняс. Нафти, глупости... само за хора, които не са наясно, че веригата е консуматив и се сменя по-често от венци/плочи.

subritual написа:Аз лично в момента слагам малко тефлонов спрей и след това подсушавам,само колкото да изчезне неприятното триене 'на сухо".

:agree:
Последна промяна bikerider на Сря Юни 24, 2009 1:36 pm, променена общо 3 пъти
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Paneto » Сря Юни 24, 2009 1:36 pm

А с медицински бензин не става ли??
Paneto

Рейтинг: 1198

Мнениеот edinmilion » Сря Юни 24, 2009 1:52 pm

bikerider написа:Определено не. Подхода "повече смазка" показва липса на елементарни познания относно чудото "верига" и как работи то.

Нужна е малко и хубава смазка, хубаво раздвижване на празен ход, старателно подсушаване и.... каране. Ако се процедира така, следващото смазване е достатъчно за да разтвори малкото натрупана гняс. Нафти, глупости... само за хора, които не са наясно, че веригата е консуматив и се сменя по-често от венци/плочи.

Добре де, когато започне да хрупа не е ли по добре да се мине с една машинка (пълна с нафта дори) за да изпада пясъка и готово?
Да си сменям веригата веднъж в месеца няма как да стане... а и говорим за почистване. За смазването съм напълно съгласен. :agree:
edinmilion

Мнениеот bikerider » Сря Юни 24, 2009 2:14 pm

edinmilion написа:Добре де, когато започне да хрупа не е ли по добре да се мине с една машинка (пълна с нафта дори) за да изпада пясъка и готово?

Това го правя по веднъж на сезон, тоест горе-долу два пъти в живота на веригата.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Следваща

Назад към Веломеханик