Проблем с шина.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с шина.

Мнениеот psixopat » Сря Юни 24, 2009 2:22 pm

Здравейте на всички.Имам проблем с шина Mach1 EXE CNC 36.Проблемът е че шината , така да се каже не е центрирана.Тоест разстоянието до едниния ботуш на вилката не равно но това до другия.
Eто снимка http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=13131950 Вилката не е лирик а е ХСМ просто тази е за снимката.
Ако трябва да обясня по-точно:Приемайки че голямото черно нещо е гумата , то разстоянието отбелязано с черна чертичка , трябва да е равно на това отбелязано с червена, а то не е. :dontknow: Някакви идеи как да го оправя.Не ми се вярва , че ще е нужно да се наплита наново каплата.Ако нещо не е ясно ще се опитам да обясня , но мисля че и така ще ме разберете.
П.П вилката не е тормозена и не е удряна или нещо подобно.Същото важи и за каплата.
Благодаря предварително.
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Re: Проблем с шина.

Мнениеот marsa » Сря Юни 24, 2009 2:31 pm

Освен да я дадеш за центровка (в случай, че не разполагаш със стенд и знания), друг вариант не виждам. В общи линии ще ти натегнат половината спици и евентуално ще разхлабят другата страна, но се прави на стенд с инструменти, от вещ механик.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот psixopat » Сря Юни 24, 2009 2:39 pm

Благодаря за бързият отговор. :agree: А когато каплата е центрирана спрямо вилката, то ако и тогава има кривини по самата нея те как се оправят-пак ли чрез натягане/отпускане на спиците.
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
Аватар
psixopat

Мнениеот Sasho_snegorina » Сря Юни 24, 2009 2:42 pm

Каплата на стенд ли е центрована, нова ли е купена? Сигурен ли си, че проблема е от каплата, а не от гумата (неправилно изваден борд)? Ако гумата е добре прилепнала по ръбовете на шината и си сигурен, че вилката ти не е посукана по някакъв начин, то трябва да се центрова на ново. Ако имаш ключе за спици ще ти е най-лесно, в противен случай си купи (не знам струва ли си инвестицията при положение, че може да ти я центроват професионално в някой вело магазин за 5-10лв). В никакъв случай не издевателствай над ниплите с клещи. Ако си решил твърдо сам да си я центроваш и закупил си си ключе за натягане на нипли, то ти остава само да натегнеш всички спици от страната, която е по-далече от ботуша на вилката. Първо натягаш всяка нипла, която дърпа шината към по-далечната страна с един оборот, трябва да натегнеш общо 18,16 или зависи с колко спици е шината ти /2. Повтаряш тази операция докато разстоянието не се изравни, може да измерваш с шублер периодично. Ако се случи така, че спиците да са много натегнати, отпусни по един оборот на срещуположните спици (които сега теглят шината към по-малкото разстояние до ботуша). Ако капалта ти и сега бие наляво-надясно, то най-добре се обърни към някой сервиз, защото с думи не се учи как се центрова капла от хоризонтални и вертикални кривини - всичко е практика. Надявам се да съм ти помогнал.
Практическият ефект от адреналина е приток от хормони в резултат на възбуда на организма, което води до ускоряване на ритъма на жизнените функции.
Аватар
Sasho_snegorina

Рейтинг: 1998

Мнениеот psixopat » Сря Юни 24, 2009 2:50 pm

Много ми помогна, но въпреки всичко ще отида на сервиз.А иначе каплата си беше на колелото-DRAG Ontario TE.Гумата е добре , вилкта също такаче проблемът явно е от каплата.
Аватар
psixopat

Мнениеот marsa » Сря Юни 24, 2009 2:58 pm

Ако е ново, гаранционно и не си го изтормозил видимо, потърси гаранционен сервиз, не би трябвало да ти искат заплащане, ако цялата шина е изместена встрани. Възможно е каплата ти да е дошла така.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот psixopat » Сря Юни 24, 2009 3:02 pm

Възможно е, ама го забелязах след половин година каране.А относно карането-XC и из града но без нищо по сериозно.Ще видим като го закарам.
П.П може вече да заключите темата, разбрах това,което ме интересуваше.Благодаря много още веднъж.
Аватар
psixopat

Мнениеот Олеомак » Чет Юни 25, 2009 1:28 pm

Sasho_snegorina написа:... Ако си решил твърдо сам да си я центроваш и закупил си си ключе за натягане на нипли, то ти остава само да натегнеш всички спици от страната, която е по-далече от ботуша на вилката. Първо натягаш всяка нипла, която дърпа шината към по-далечната страна с един оборот, трябва да натегнеш общо 18,16 или зависи с колко спици е шината ти /2. Повтаряш тази операция докато разстоянието не се изравни, може да измерваш с шублер периодично. ...

Технически много добре обяснено. :agree: Поздравления!
Тази процедура се нарича популярно "промяна на балона на каплата". Едновременно с това не бива да се забравя, че се изменя центърът на тежестта на главината спрямо шината, тъй като последната, погледната отгоре, вече няма да преминава мислено точно през средата на главината. Този факт оказва влияние върху управлението на велосипеда. В особена степен това се отнася до шосейното колоездене, когато се наложи колоездачът да намести нещо по екипа си в движение с ръце или да триумфира при спечелване на първо място, т.е. да "води" велосипеда само с бедрата си.
Просто имай това предвид, когато извършиш описаната от колегата Sasho_snegorina процедура.
Олеомак

Рейтинг: 1260

Мнениеот Ozzie » Чет Юни 25, 2009 4:20 pm

@psixopat
Или наистина имаш проблем с шината или преекспонираш.
Ако е първото, то ще е в балона на каплата. Такова нещо обаче в домашни условия без нужния инструмент не се сещам как би могло да се провери.
Поради това, най- добре отиди на сервиз.
Всички останали съвети за натягане / отпускане на спици са пълни дивотии. В крайна сметка на каплата ти може да и няма нищо.
Темата засега няма да я заключвам, поради простата причина, че искам (а предполагам и не само аз) да разбера имало ли е проблем.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот hitar_potter » Чет Юни 25, 2009 6:15 pm

А не е ли най-лесно просто да се измести малко оста на главината в желаната посока?
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот psixopat » Чет Юни 25, 2009 6:30 pm

Одидох на сервиз, но ми казаха , че е нормално,защото наистина разминаването е много малко и не пречи.Наистина благодаря за съветите.
Лека вечер на всички.Ozzie може да заключиш темата.
Аватар
psixopat

Назад към Веломеханик