Важна тема: вилки SR Suntour XCR

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Важна тема: вилки SR Suntour XCR

Мнениеот azze » Пон Юни 15, 2009 8:31 pm

Толкова ли е силен тоя шум от пружините?Мисля да си купя XCR-LO,а всички много я оплюват заради този шум.Чак такъв голям проблем ли е?
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Мнениеот stallion » Пон Юни 15, 2009 9:08 pm

Еми моята е обикновената, от 95лв, имам я от Януари и досега не е шумяла, шума не е голям ама като не разбирам....викам да нема нещо по-лошо. За щастие нема пукнатини, сравнително тих е шума, бачка повече от добре......
ИзображениеИзображение
Аватар
stallion

Рейтинг: 1102

Мнениеот azze » Пон Юни 15, 2009 9:13 pm

stallion написа:Еми моята е обикновената, от 95лв, имам я от Януари и досега не е шумяла, шума не е голям ама като не разбирам....викам да нема нещо по-лошо. За щастие нема пукнатини, сравнително тих е шума, бачка повече от добре......

Едно от малкото положителни мнения. :D Всъщност между твоята от 95 лв. и XCR-LO 150лв. има само една разлика - заключването.Много се чудя дали има смисъл да дам 55лв. за това заключване,но сигурно без него е неприятно да се изкачваш някъде и вилката постоянно да "потъва".
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Мнениеот hitar_potter » Пон Юни 15, 2009 9:35 pm

Има два вида шумене. Нещо като припукване - това е от допирането на пружините в краката. Другото е шума от маслото в масления патрон. И двата шума не са опасни за вилката. И мойта тора издава такива звуци.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Мнениеот stallion » Пон Юни 15, 2009 9:59 pm

hitar_potter написа:Има два вида шумене. Нещо като припукване - това е от допирането на пружините в краката. Другото е шума от маслото в масления патрон. И двата шума не са опасни за вилката. И мойта тора издава такива звуци.

Тенкс брато, ще спя спокойно! :agree: Иначе аз не съм почитател на заключването (по предишното мнение). Вилката си е доста прилична, за тази цена да не казвам прекрасна, на дизайн го докарва, като здравина ако не се готвиш да правиш нещо по-сериозно мога да кажа само че е идеална. Един приятел имаше като моето колело, ние почти винаги караме двамата, ама моята рамка още е цяла а той я сцепи отпред заради много неработещата му вилка. :D
Дуротата от 229лв може и да са по-здрави но с радост мога да заявя че при нормални условия XCR-а достойно се справя редом до тях :^: ....и имат повече ход :eyebrow: Абе квото и да казват вчера погледнах как е с хода и имам добро впечатление от измерените 105мм :peace:
ЕДИТ: Ами шума как ще се оправи - профилактика и смазване ли? :erm:
ИзображениеИзображение
Аватар
stallion

Мнениеот hitar_potter » Пон Юни 15, 2009 10:43 pm

Профилактиката във всички случаи ще се хареса на вилката ти. Иначе, звука от ребаунда е някакъв подобен на съскащ, от него няма как да се отървеш
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Snuupy » Пон Юни 15, 2009 10:57 pm

stallion написа:
hitar_potter написа:Има два вида шумене. Нещо като припукване - това е от допирането на пружините в краката. Другото е шума от маслото в масления патрон. И двата шума не са опасни за вилката. И мойта тора издава такива звуци.

Тенкс брато, ще спя спокойно! :agree: Иначе аз не съм почитател на заключването (по предишното мнение). Вилката си е доста прилична, за тази цена да не казвам прекрасна, на дизайн го докарва, като здравина ако не се готвиш да правиш нещо по-сериозно мога да кажа само че е идеална. Един приятел имаше като моето колело, ние почти винаги караме двамата, ама моята рамка още е цяла а той я сцепи отпред заради много неработещата му вилка. :D
Дуротата от 229лв може и да са по-здрави но с радост мога да заявя че при нормални условия XCR-а достойно се справя редом до тях :^: ....и имат повече ход :eyebrow: Абе квото и да казват вчера погледнах как е с хода и имам добро впечатление от измерените 105мм :peace:
ЕДИТ: Ами шума как ще се оправи - профилактика и смазване ли? :erm:

Значи XCR няма маслен патрон ;) само да отбележа :)
Shit happens all the time and you learn how to deal with it
Аватар
Snuupy

Рейтинг: 885

Мнениеот hitar_potter » Пон Юни 15, 2009 10:59 pm

XCR-lo има

Едит: ОК, не чета, сорка :xx(:
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот azze » Вто Юни 16, 2009 10:59 am

Чакайте.Нали XCR-LO означава XCR с Lockout?Тоест само пружини с заключване?
Аватар
azze

Мнениеот stallion » Вто Юни 16, 2009 1:02 pm

Е да де, LO се заключва, но като принцип на работа е същата като обикновената. Мисля че няма смисъл да се дават пари повече от половината от цената само заради това. Като ти е много меко просто го регулираш и продължаваш:D Иначе аз се оказа че немам проблеми, просто му трябвали 2 капки масло (нали трябва на 50 часа каране да се смазва, аз го карах към 200) :rofl: В такъв случай мога да кажа че няма скоро да я сменям, много радва вилката, за хората с по-ограничен бюджет това е наистина най-доброто! А за по-нататък...насочил съм се към RS TORA 318 :D
Последна промяна stallion на Вто Юни 16, 2009 1:08 pm, променена общо 1 път
ИзображениеИзображение
Аватар
stallion

Мнениеот hitar_potter » Вто Юни 16, 2009 1:06 pm

azze написа:Чакайте.Нали XCR-LO означава XCR с Lockout?Тоест само пружини с заключване?

Пружина и маслен патрон,който осигурява Локаут и смекчаване на връщането
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот azze » Сря Юни 24, 2009 9:04 am

Доколкото разбрах вилката трябва да се пръска с силиконов спрей веднъж седмично (или беше веднъж на 2 седмици).
Но ми обяснииха,че трябва да повдигна едно гумено уплътнение,а не знам как става това и не мога да го повдигна.
Изображение
Аватар
azze

Мнениеот _SoRa_ » Сря Юни 24, 2009 10:47 am

Това за пръскането със силиконов спрей отнася ли се и за обикновения XCR?
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот azze » Сря Юни 24, 2009 5:52 pm

На мен ми го казаха в един сервиз.Тоест би трябвало да е вярно. :dontknow: Но в owner's manual-а за вилката пише,че праховите уплътнения трябва да се пръскат с тефлоново масло на всеки 25 часа каране.
Аватар
azze

Мнениеот stallion » Сря Юни 24, 2009 7:29 pm

Да го ева хич не разбирам от масла. Просто след всяко каране с парцалче избърсвам вилката за да не е прашна и вече през 3-4 карания по около 5 часа пръсвам с некво масло Valvoline дето намерих в гаража. Вилката няма проблеми, хода е към 10-10,5см :D
ИзображениеИзображение
Аватар
stallion

Мнениеот azze » Сря Юни 24, 2009 8:06 pm

stallion написа:Да го ева хич не разбирам от масла. Просто след всяко каране с парцалче избърсвам вилката за да не е прашна и вече през 3-4 карания по около 5 часа пръсвам с некво масло Valvoline дето намерих в гаража. Вилката няма проблеми, хода е към 10-10,5см :D

Някои видове масла не увреждат ли уплътненията? :dontknow:
Аватар
azze

Мнениеот stallion » Чет Юни 25, 2009 12:31 pm

Еми мойто е Multy Spray и на тубата са дадени както автомобилни части, така и снимки на верига и обтегач на колело, има и една на амортисьор. Би трябвало да върши работа :agree:
ИзображениеИзображение
Аватар
stallion

Мнениеот azze » Пет Юни 26, 2009 9:35 pm

Днес покарах малко докато валеше.Какво трябва да направя с вилката? Почистих я и я подсуших с 1 парцал,но трябва ли да се смаже или нещо подобно?
Аватар
azze

Мнениеот stallion » Пет Юни 26, 2009 9:50 pm

Ако не е прашна и скоро е смазвана не се притеснявай. Ако пък решиш ако щеш 2 капки олио дори няма да навредят (Изпробвано!) :roll2:
ИзображениеИзображение
Аватар
stallion

Мнениеот azze » Пет Юни 26, 2009 10:17 pm

А зехтин може ли? :rofl:

Пръснах много малко обикновено масло (същото,което използвам и за веригата),избърсах излишното и се раздвижи доста добре вилката.
Аватар
azze

Мнениеот stallion » Пет Юни 26, 2009 10:23 pm

Ами брао! :agree: Аз имах главно в предвид това че ако маслото не поврежда нещо няма значение кво е стига да върши неква работа. :D
ИзображениеИзображение
Аватар
stallion

Мнениеот Snuupy » Съб Юни 27, 2009 11:01 pm

Аз пък имам следния проблем значи като вдигна вилката и нали се чува 'дън' :D ма тва от тва,че няма маслено смекчаване,обаче при връщането вилката на земята се чува пак някакъв обезпокояващ шум,който незнам от какво е,вилката я смазвах отдолу при шишовете преди 2 дена и изчезнаха едни други шумове та този проблем може ли да е нещо от пружините,да са за смазване нещо?!?! :dontknow: :crap:
Аватар
Snuupy

Мнениеот marsa » Съб Юни 27, 2009 11:14 pm

Snuupy написа:Аз пък имам следния проблем значи като вдигна вилката и нали се чува 'дън' :D ма тва от тва,че няма маслено смекчаване,обаче при връщането вилката на земята се чува пак някакъв обезпокояващ шум,който незнам от какво е,вилката я смазвах отдолу при шишовете преди 2 дена и изчезнаха едни други шумове та този проблем може ли да е нещо от пружините,да са за смазване нещо?!?! :dontknow: :crap:
Да нямаш някакъв голям лифт? Не е съвсем нормално да се чува точно "дрън". Аз имам от няколко дни старата генерация, няма и маслено, и определено не съм чувал "дрън". Вилката работи съвсем тихо, единствения звук, който съм чувал от нея е когато въздуха излиза от краката.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Snuupy » Нед Юни 28, 2009 9:30 pm

Еми няма грам луфт вилката е перфе ама незнам.. :dontknow:
Аватар
Snuupy

Мнениеот Snuupy » Сря Юли 01, 2009 8:26 am

Искам да попитам за вашето мнение отностно това според вас,кои вилки XCR работят по-добре по старите 2007,2008 моделите или 2009 аз останах с впечатлението че по-старите работят по-добре незнам искам и вашето мнение :) :dontknow:
Аватар
Snuupy

Мнениеот manef » Чет Юли 02, 2009 5:10 pm

Искам да попитам на колко време се смазва XCR че не съм на ясно :)
Изображение
Аватар
manef

Рейтинг: 1210

Мнениеот azze » Чет Юли 02, 2009 6:04 pm

manef написа:Искам да попитам на колко време се смазва XCR че не съм на ясно :)

Според owner's manual-а на всеки 25 часа каране трябва да се пръсат праховите уплътнения с тефлоново масло.
Аз лично преценявам след каране дали е нужно или не.
Аватар
azze

Мнениеот stallion » Чет Юли 02, 2009 6:14 pm

Snuupy написа:Искам да попитам за вашето мнение отностно това според вас,кои вилки XCR работят по-добре по старите 2007,2008 моделите или 2009 аз останах с впечатлението че по-старите работят по-добре незнам искам и вашето мнение :) :dontknow:

Аз мисля че 2008 година модела е най-добър и като дизайн и като работа
ИзображениеИзображение
Аватар
stallion

Мнениеот Snuupy » Чет Юли 02, 2009 10:35 pm

Благодаря за инфото.Искам и друго да попитам има ли смисъл да слагам гумички за да се избегне звукът 'дън' при скачане от бордюр или при рязко вдигане,при мене го няма в голямо количество,но все пак не е като със смекчаване... Имам предвид пречат ли на вилката гумичките,който мисля да сложа? Или да си я оставя така,знам че е по-хубаво с вилка със смекчаване,но в момента нямам пари за такава,преди имах Дуро Д,но го продадох заради луфта изобщо не разбирах тогава от втулки и тнт,но както и да е,въпроса сега е за тези гумички,тъй като попринцип не си падам много много по 'Home Made' нещата.. :dontknow:
А да и да се похваля мойта вилка направи 11,5 ход http://www.album.bg/lil_snuupy/images/15436398/91548/ :beer:
Аватар
Snuupy

Мнениеот d0wnhILL_ » Чет Юли 02, 2009 11:49 pm

Вилката за парите си е много добра, но бързо се цапа трябва да се пръска със силиконов спрей и да се почиства и всичко ще си е ок. :peace:
Аватар
d0wnhILL_

Рейтинг: 1133

ПредишнаСледваща

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти