Счупен болт на предна дискова, останал във вилката

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Счупен болт на предна дискова, останал във вилката

Мнениеот MauiWowie » Чет Юни 25, 2009 12:52 pm

Здравейте, при презатягане на предната дискова спирачка се счупи болта и остана във вилката.Вилката е Маниту стенс флоу пост маунт.Ако някой има някакви идеи какво да правя моля да помогне, ако ли не кофти, вилката ще отиде за скрап.Направил съм и 3 снимки, сори за качеството но предполагам че вече чатнахте за какво става на въпрос.Благодаря на отзовалите се.
MauiWowie

Рейтинг: 1216

Re: Счупен болт на предна дискова, останал във вилката

Мнениеот bai_Dobri » Чет Юни 25, 2009 1:05 pm

С клещи няма ли да стане?
Изображение
Аватар
bai_Dobri

Рейтинг: 1260

Мнениеот The Doctor » Чет Юни 25, 2009 1:06 pm

Пробвай със клещи,смятам че ще стане. :dontknow: изпревари ме :D
The Doctor

Рейтинг: 1180

Мнениеот MauiWowie » Чет Юни 25, 2009 1:15 pm

Мъчих го с клещи ама не става, пързалят се по болта.Чудех се нещо за заварка на главата на болта ама знам ли и аз вече.
MauiWowie

Мнениеот LIL » Чет Юни 25, 2009 1:24 pm

Има едни клещи, чираци им викат или грипове хващат ужасно здраво с тях ще стане- http://kasi-m-evrostil.com/photos/instr ... big/11.jpg

Ако пък не стане, търси заварчик, но подчертавам с ТЕЛОПОДАВЪчНО устройство, не с електрожен, да ти пецне там едно лостче и си готов :) По сложните варианти са малък отвор във винта и после метчик с обратна резба, но при положение че поне от снимката е видно да стърчи достатъчно няма да се наложи.
Последна промяна LIL на Чет Юни 25, 2009 1:29 pm, променена общо 1 път
Аватар
LIL

Рейтинг: 1789

Мнениеот Voiso » Чет Юни 25, 2009 1:25 pm

Процедурата е следната : вземаш ножовка и правиш процеп през центъра на болта и след това с отверка отвиваш ,или може да прережеш от двете страни като направиш два успоредни разреза така че да се получи нещо като глава на болт и с клещи или с ключ да го отсраниш ти избираш в зависимост от товаколко е запънал преди да почнеш да отвиваш чукни леко мястото където е завъртян от всички страни тоест вилката 100 % успех :beer:
Изображение
Аx ти Black Metal ,прееееб*х си цигулката ....
Аватар
Voiso

Рейтинг: 1250

Мнениеот LIL » Чет Юни 25, 2009 1:43 pm

Voiso написа:Процедурата е следната : вземаш ножовка и правиш процеп през центъра на болта и след това с отверка отвиваш... :

Това по принцип наистина е един от най лесно приложимите варинати, но този винт явно е яко запекъл (щом с обикновени клещи не успява да отвие) и с разрез за плоска отвертка може да се скъса пак при разреза и тогава става по сложно.
Аватар
LIL

Мнениеот MauiWowie » Чет Юни 25, 2009 1:53 pm

LIL написа:
Voiso написа:Процедурата е следната : вземаш ножовка и правиш процеп през центъра на болта и след това с отверка отвиваш... :

Това по принцип наистина е един от най лесно приложимите варинати, но този винт явно е яко запекъл (щом с обикновени клещи не успява да отвие) и с разрез за плоска отвертка може да се скъса пак при разреза и тогава става по сложно.

Което вече и стана :(
MauiWowie

Мнениеот LIL » Чет Юни 25, 2009 1:56 pm

Отиди при някой шлосер да ти свърши работа докато не си си съсипал вилката. Процедурата не е мозъчна операция, но трябва да знаеш какво правиш.

Успех!
Аватар
LIL

Мнениеот Voiso » Чет Юни 25, 2009 1:58 pm

Затова вторя вариянт ,получава се като глава на болт и се отвива без плоблем ,НО да се почукне от всички стани основата хубаво с чукче .За домашни условия и без пари така .
Изображение
Аватар
Voiso

Мнениеот LIL » Чет Юни 25, 2009 2:03 pm

MauiWowie написа:
LIL написа:

Което вече и стана :(

Ако все още стърчи нещо от този винт, отиди при заварчик да ти капне една гайка отгоре и развивай, не си усложнявай живота повече.
Аватар
LIL

Мнениеот MauiWowie » Чет Юни 25, 2009 2:17 pm

Ахам май на заварчик ше я водя.Проблемът е че болтът е много мек и затова така се разпадна, той не е оригиналния купуван е от няква железария.
MauiWowie

Мнениеот Voiso » Чет Юни 25, 2009 2:48 pm

Щом си го купувал си съсипал всичко стъпката на резбата не е същата сигурен съм бил е просто болт 6 мм навил си го с усилие и сега с още по голямо ще излезе . НАправо разпробивай и резбовай .Отиваш на стругар това е ...
Изображение
Аватар
Voiso

Мнениеот PtD » Чет Юни 25, 2009 3:00 pm

Voiso написа:Щом си го купувал си съсипал всичко стъпката на резбата не е същата сигурен съм бил е просто болт 6 мм навил си го с усилие и сега с още по голямо ще излезе . НАправо разпробивай и резбовай .Отиваш на стругар това е ...

:crazy: :crazy: :crazy:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот MauiWowie » Чет Юни 25, 2009 3:06 pm

Voiso написа:Щом си го купувал си съсипал всичко стъпката на резбата не е същата сигурен съм бил е просто болт 6 мм навил си го с усилие и сега с още по голямо ще излезе . НАправо разпробивай и резбовай .Отиваш на стругар това е ...

Ами не, не мисля така.Значи болта не е навит с усилие и е развиван и навиван и друг път без проблеми.Просто прекалих със затягането и се скъса.Предполагам че с една заварка на главата ще успее да се развие или поне така се надявам.
MauiWowie

Мнениеот bikerider » Чет Юни 25, 2009 3:15 pm

Забрави всичките съвети за пренарязване на резбата в ботушите, шлосери, стругари и прочие. Около резбата няма достатъчно материал за каквито и да е преправяния. Забрави и за заварявания на стомана в близост до алуминиево-магнезиева сплав.

Единственото чисто решение (за което се сещам на този етап) е следното: По магазините за инструменти се продават "видии" с обратна резба за развиване на заяли винтове. Разпробиваш малка дупка (2-3мм) в болта, колкото да може видията да го захапе и чрез нея го развиваш.

Съветвам те следващия път, когато купуваш такива болтове да са минимум с якост 8.8 или от неръждавейка, както и да поддрържаш резбите добре смазани (последното е направо задължително при стоманен винт навит в по-мека сплав).

@Voiso: виждам, че си абсолютно сигурен в думите си. Би ли споделил с нас каква е стъпката на резбата в ботушите? :popcorn:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот LIL » Чет Юни 25, 2009 3:34 pm

bikerider написа:Забрави всичките съвети за пренарязване на резбата в ботушите, шлосери, стругари и прочие. Около резбата няма достатъчно материал за каквито и да е преправяния. Забрави и за заварявания на стомана в близост до алуминиево-магнезиева сплав.

Единственото чисто решение (за което се сещам на този етап) е следното: По магазините за инструменти се продават "видии" с обратна резба за развиване на заяли винтове. Разпробиваш малка дупка (2-3мм) в болта, колкото да може видията да го захапе и чрез нея го развиваш.:

Подчертах заваряването да е с телоподавъчно, тъй като то няма да нагрее до никкави критични стойности материала на вилката. А навиването на обратен метчик си е чисто шлосерска процедура :) та най добре да не отписва шлосерите, ми да отиде именно при такъв, щото като гледам, ако тръгне сам да го прави пак ще направи някоя беля, а тази процедурна не е чак толкова лесна ;)
Аватар
LIL

Мнениеот veskoz » Чет Юни 25, 2009 3:45 pm

Ела да ти го извадя! Пиши на ЛС, ако искаш. Имам баш ключа за работата ;) Ще отнеме 5 секунди

едит: bikerider неръждавейката е мека и се къса по същия начин. Имам и болтове ;)
Последна промяна veskoz на Чет Юни 25, 2009 3:49 pm, променена общо 2 пъти
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот bikerider » Чет Юни 25, 2009 3:45 pm

@LIL: Съгласен съм, прав(a) си :agree:
Аватар
bikerider

Мнениеот LIL » Чет Юни 25, 2009 4:25 pm

bikerider написа:@LIL: Съгласен съм, прав(a) си :agree:

Аз съм БАШ МЪЖ бре :D
Аватар
LIL

Мнениеот bikerider » Чет Юни 25, 2009 4:28 pm

:offtopic:

@veskoz: Глупости! Пробвай да срежеш болт от "мека" неръждавейка. Не е като да не карам с неръждаеми болтове точно на същото място. Колко искаш да стягаш такъв болт????????

@LIL: ок, вече знам :) :agree:
Аватар
bikerider

Мнениеот veskoz » Чет Юни 25, 2009 4:38 pm

:offtopic: Имам в предвид, че ако е заминала резбата на вилката неръждавейката ще се скъса като сей' та глей' при повторен опит. А колко искам да го стягам....хм...все си мисля, че е хубаво това (както и повечето болтове на такива места) да се затяга с динамометричен ключ ;)
Аватар
veskoz

Мнениеот did » Чет Юни 25, 2009 4:51 pm

veskoz написа:хм...все си мисля, че е хубаво това (както и повечето болтове на такива места) да се затяга с динамометричен ключ ;)

Азбучна истина. Ама аз, макар че имам чудесен динанометричен ключ, след третото стягане на едно и също място и като усетя колко точно трябва да се напъне, вече си ползвам нормален, качествен шестогран или друг по-лек, ергономичен и удобен инструмент.

Преди време и аз бях писал същото като тебе, ама един варненски спец ме отряза, аз бях кисел... После мина време и след малко практика и аз достигнах до този етап, при който повече вярвам на ръката си, отколкото на динамометричния ключ.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Чет Юни 25, 2009 5:24 pm

veskoz написа::offtopic: Имам в предвид, че ако е заминала резбата на вилката неръждавейката ще се скъса като сей' та глей' при повторен опит.

:offtopic:
Еми съжалявам, ама пак говориш глупости. Помисли и ще се сетиш сам. Ключови думички: алуминий, магнезий.

Не виждам какво толкова го дъвчем. Нормален поцинкован болт и смазана резба, както и нормално стягане (по усет или с днм. ключ) и всичко е наред. Препоръчах неръждавейка, защото не ръждясва. Дори 8.8 болт е ок за там.
Аватар
bikerider

Мнениеот MauiWowie » Чет Юни 25, 2009 6:46 pm

Мерси на всички за помоща, моля някой ако знае адреса на добър стругар или шлосер(не съм много наясно дали не е едно и също) да сподели.
MauiWowie

Мнениеот veskoz » Пет Юни 26, 2009 9:44 am

Сори за двойния. Сигурен съм, че ще го извадя. Но решението си е твое и е добро. Успех със стругаря. :peace:
Аватар
veskoz

Назад към Веломеханик