Питанка за чувал и палатка

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Питанка за чувал и палатка

Мнениеот jd » Пет Юни 26, 2009 1:27 pm

Така... идва лято и проблемът ми със смяната на чувала и палатката стана вече належащ.
Гледам разни сайтове, но колкото повече гледам, толкова повече се обърквам.

Та моля за малко съвети за спален чувал и палатка.

Малко бекграунд инфо за сегашното ми оборудване - преди 4 години си купих като пълен аджамия чувал + палатка тип "метровки". Миналата година на Беглика една вечер ми беше здраво студено (оказа се, че екстремната температура на въпросния чувал е 10C). Палатката е еднослойна, за 3ма човека тип "иглу". Като тип палатка търся такава, само че двуслойна (за да не протича и при най-малкия дъждец). Държа да е лека и горе-долу лека (въпреки че теглото не е чак от толкова голямо значение).

Бюджета не е ясен още, но искам да си взема оптималното за цена/качество.

Благодаря предварително!
Изображение
Аватар
jd

Рейтинг: 2000

Re: Питанка за чувал и палатка

Мнениеот Daniel Panev » Пет Юни 26, 2009 1:46 pm

Е мога за ти кажа аз с какво се оборудвах:
- палатка Trimm himlite.d - в интерес на истината не ме е валял дъжд в нея, тя нямам идея как се държи в тия условия. Все пак би трябвало да е ОК. Но пък е маломерна и лека, което беше плюса за мен.
- спален чувал Mammut Kontiki - само че с него ми е МНОГО топло в момента, за това си взех и
- спален чувал Trimm Impact - същия, дето ми беше голям, продадох го и днес ще си взема правилния размер
А сега си търся палатка за зимата...
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот pe60t0 » Пет Юни 26, 2009 2:02 pm

Миналата година се сдобих с тази: http://www.stenata.com/palatki-trisezon ... ti/hideway . За първа палатка и няколкоседмичен трип, не мога да се оплача изобщо. Първата нощ ни валя брутална буря, и много се уплашихме, щото някакви гръмотевици работи, смях голям падна :rofl: , но всичко беше идеално сухо. Няколко пъти я разпъвахме близо до воден басейн(река, море), и на сутринта имаше доста се събрала вода от кондензация, но пак бяхме сухи. По отношение на теглото, тежи около 3-4 кг и понеже е съставена от няколко части, и като се разпределят между няколко човека, няма никакъв проблем да се разнася. Разпъването и събирането също не е кой знае каква философия и не изисква много време. Ние спахме трима вътре, но с малко повече въображение и четвърти човек може да се събере, макар че не е препоръчително. Общо взето май това е. За спален чувал съм използвал някакви куче-марки и не мога да ти бъда полезен там. Успех :agree:
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот Daniel Panev » Пет Юни 26, 2009 3:15 pm

Тъй и тъй си отворил темата - да "продължа" питането, ако нямаш нищо против.
То хубаво - избрал си палатка и чувал, ама после? Как си носите къмпинг оборудването на колелото? В моя случай - чувал, палатка, шалте, примус, бутилка, посуда, малко дрехи, части, гуми, някакви други дребни боклуци... Да препоръчате някаква раничка за целта?
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот Yeti » Пет Юни 26, 2009 4:12 pm

Daniel Panev написа:Да препоръчате някаква раничка за целта?

На теб ти трябва бая ми ти раница, раничка няма да те оправи :D .
Горното в кръга на майтапа естествено, но аз лично не те виждам да събереш този багаж в раница по-малка от 40-45 литра, а това си е доста. Защо не помислиш да носиш част от багажа в/у колелото? Има едни багажници дето се закрепват на колчето на седалката. друга част можеш да сложиш на кормилото. За кормило съм виждал на мотори, но предполагам и за коело ще трябва да има, или най-малко шалтето мъжеш да вържеш отпред. Мен лично много ме заболяват раменете ако карам по-продължително с тежка раница и хич не ми е комфортно.
А всъщност какъв преход плануваш ако не е тайна, че ще носиш толкова багаж и посуда?
Аватар
Yeti

Рейтинг: 1397

Мнениеот tanya » Пет Юни 26, 2009 9:46 pm

Аз отскоро съм с този чувал http://www.eshop-gorgona.com/catalog/pr ... ts_id=1033
В Родопите се представи отлично. Мисля, че е добър избор за летен чувал като съотношение качество-цена.
Изображение
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот Quiz » Пет Юни 26, 2009 10:23 pm

Вмомента вкъщи има 3 вида чували, които се ползват активно:
1-този (в случая е детски, но го имаше и за възрастни) http://www.stenata.com/spalni-chuvali/s ... -jr-detski - много топъл, широк, удобен.
2-издирвайки големия вариант на горепосочения чувал, попаднахме на този http://www.stenata.com/spalni-chuvali/l ... /cyklotour -изненадах се приятно, предвид това, че никога не бях чувала за Rock Empire. Доста удобен, малко по-тънък и тесен от Hannah-та, но пък задържа повече топлина и ципът се отваря до долу (има ляв и десен чувал, които могат да се съединят). Чувалът ми пасва идеално, нямам никакви оплаквания.
3-Модел Biker на Deuter (купуван е от "Стената")-още по-тънък, лек, малък като обем и удобен за носене при преходи. Става за сега, но не и за хладно време във високата планина.

P.S. Сега видях, че са вдигнали цените, но пък и ти не си посочил бюджет.
Аватар
Quiz

Мнениеот pe60t0 » Пет Юни 26, 2009 11:16 pm

Daniel Panev написа:Тъй и тъй си отворил темата - да "продължа" питането, ако нямаш нищо против.
То хубаво - избрал си палатка и чувал, ама после? Как си носите къмпинг оборудването на колелото? В моя случай - чувал, палатка, шалте, примус, бутилка, посуда, малко дрехи, части, гуми, някакви други дребни боклуци... Да препоръчате някаква раничка за целта?

Еми може такава раница, ама ще е бая голяма, и няма да е удобна за каране с нея. За това ако сте няколко човека, всеки взема по една част от палатка, слагаш чувала в раницата(25-30литрова), буташ по джобове и окачаш по ремъци другите джунджурии и така.
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот Daniel Panev » Съб Юни 27, 2009 10:19 am

Преход за момента не съм планирал - въртят ми се разни идеи в главата, ама с тая "трудна" жена не знам какво ще излезе.
Иначе изхождам от катераческите ми опити. Като ходим някъде за повече време ходя с един Deuter - побира всичко описано по-горе + бая катерачна екипировка (която си е и обемна, и тежка), обаче е 80+15 L и с нея НЕ МОЖЕ да се кара колело :) Иначе смятам, че описаната от мен екипировка си е съвсем нормална за едно бивакуване.
Чувалът (950 g), палатката (1650 g) и шалтето (може би 500-600 g) общо тежат 3 kg - не е нещо супер непосилно, че да се налага палатката да се разпределя между няколко човека. То не че и може да се разпредели между повече от 2-ма де ;) Проблемът е, че са обемни и ми трябва някаква по-голяма/удобна раница. Мислех си за нещо от сорта на 40 или 45 L, на която отстрани да закача шалтето и палатката (имат приблизително еднакви размери, само дето палатката е по-тежка) и вътре в раницата вече да нося чувала и останалите неща. Ма пак казвам - само идея е, не съм оглеждал за подходяща раница, не съм пробвал как ще стоят нещата... Аз за това и се обърнах към вас за съвет.
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот Quasar » Съб Юни 27, 2009 11:59 am

Аз закачам шалтето за кормилото с ластично въженце и с по дебело въже прикачам палатката за рамката или за багажник за колчето (може да се направи с подсилка която да стъпва на чейнстея и да носи повече, ама си е играчка де) чувала си има компресионни ремъци и го притягам с два карабинера или велкро лентички за компресионните ремъци на раницата. Самата раница е Tashev RockEagle 35 и се справя доста добре като цяло, само че е стария модел и спарва, сега с новия казват че нещата са добри. Иначе за в бъдеще съм си намислил една Tashev Trekker 55+ става за носене на багаж и пеша и е удобна да се носи докато караш
Аватар
Quasar

Рейтинг: 1305

Мнениеот THEZOGGO » Вто Май 25, 2010 3:14 pm

Здравейте!
Реших да се възползвам от темата и да помоля за съвет. Бих искал да си закупя спален чувал за пролетно-летния сезон.

Нещо от рода на: +25 градса <--> -5 градуса.
Тегло до 1 кг.
Бюджета е 200 лв.

Може ли да се намери такъв спален чувал?
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот TheAnimal » Вто Май 25, 2010 3:37 pm

Аз се гушкам в това чувалче http://www.ekipirovka.com/index.php?p=8&pid=441 и нямам грам оплаквания, но теглото му е малко над желаното от теб. Иначе тука може да ти хареса нещо http://www.alpibg.com/index.php?cPath=97 . Но звънни на nahi той предлагаше някакви оферти за байк чували :beer:
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Мнениеот Daniel Panev » Вто Май 25, 2010 4:13 pm

TheAnimal написа:Аз се гушкам в това чувалче http://www.ekipirovka.com/index.php?p=8&pid=441 и нямам грам оплаквания

Аз имам - мнооого жега... Реално между март и октомври аз поне не мога да го ползвам.
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот Yavkata » Вто Май 25, 2010 5:43 pm

не може да се даде универсален съвет. Всеки търси определини параметри. Аз наскоро закупувах чувал и пуснах следната тема в ПСС:
http://www.pss.bg/forum/viewtopic.php?t=7867
Дано да е от полза.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот THEZOGGO » Вто Май 25, 2010 10:10 pm

@Yavkata
Темата която си пуснал е наистина полезна.
Понеже гледам че има различни размери на чувалите. Аз като съм 181 см висок, колко трябва да ми е дълъг чувала? 190 см ли или друга дължина?
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот hrissim » Вто Май 25, 2010 10:47 pm

THEZOGGO написа:.....
Понеже гледам че има различни размери на чувалите. Аз като съм 181 см висок, колко трябва да ми е дълъг чувала? 190 см ли или друга дължина?

Максимум 190 см.
За летен чувал според мен не е чак толкова важна дължината.
И 180 см. да вземеш няма да сбъркаш.
Гледай да е по-широчък, по-лек.
Температурния диапазон също е важен, дотолкова, доколкото трябва да знаеш къде ще го ползваш. Ако е за до 1000-1500м.н.в е едно, до 2000м.н.в. е друго, над 2000м.н.в. е трето.
Успех в избора.
:peace:
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот RedHawk » Сря Май 26, 2010 8:56 am

THEZOGGO написа:Здравейте!
Реших да се възползвам от темата и да помоля за съвет. Бих искал да си закупя спален чувал за пролетно-летния сезон.

Нещо от рода на: +25 градса <--> -5 градуса.
Тегло до 1 кг.
Бюджета е 200 лв.

Може ли да се намери такъв спален чувал?

TheAnimal написа:Аз се гушкам в това чувалче http://www.ekipirovka.com/index.php?p=8&pid=441 и нямам грам оплаквания, но теглото му е малко над желаното от теб.........................

И за мен чувала е добър - като тегло не чак много тежък, но проблемът е че е обемист.
Иначе този първият магазин е доста добър - най-добре е да го посетиш и да поразгледаш - те са два магазина и
са на много близки улици - има ги посочени в сайта - Шипка и Герлово - могат и да те насочат и да ти дадат някой
полезен съвет. Специално този на Герлово е със спалните чували.
Сега се сещам за размера - при мен нямаше избор и взех чувала мисля 195 см дълъг - аз съм 174 висок и мислех
да взема размер 180. Обаче определено се оказа добре така. Не знам аз ли не мога да се наместя добре ама
така, като че ли ми е по удобно да се наместя като имам аванс. Та според мен +5 см над ръста ти може да се окажат
малко. но може и да не съм прав. Обаче тези допълнителни сантиметри отгоре са си и повече обем и тегло. Ще
трябва да сравниш и да прецениш дали ти идва в повече.
:beer:
Аватар
RedHawk

Мнениеот outfaced » Сря Май 26, 2010 9:36 am

спомена се, ама и аз да наблегна ... правете си сметка де ша го ползвате тоя чувал, че не си е работа да вземеш хубав чувал да ти пази топло и после да се свариш в него :).
Аз вече се убедих, че за BG си трябват поне два чувала (за 3 сезона). По планините дори и посред лято над 1500м температурите падат до 2-3 градуса, а малко по на ниско са 15+. Та с един чувал за двете места не върви.

Усещанията за температурата и за студено пък всеки трябва сам за себе си да прецени. Комфорта е нещо много относително. Зависи много и от влажността на въздуха и колко си изморен и тн. След сериозно изморително каране в мъглива родопска сутрин комфортната температура дадена на чувала ми е комфортна само ако съм с термобельо + полар.

Конкретно за марки - имах хъски и го смених с лафума. И от двата съм доволен. Особено хъски-то много радва и е изпипано доста в детайли - джобчета, шевове, цип, лепки и тн. Смених го само защото ми беше хладничко с него. Уви, доставките на хъски са доста нередовни (макалуспорт) иначе пак такова щях да взема, но по топлия модел.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот tanya » Сря Май 26, 2010 10:07 am

Когато ще спя на палатка в планината винаги си нося и пухенката. На моят чувал комфортната температура я дават 11'. При по-ниски температури също съм спала като си облека нещо. Ако обаче стане наистина студено, обличам и пухенката, и без това отдавна вече не я използвам за нищо друго :D
Ако бивачните съоръжения няма да се носят на гръб, а ще се транспортират по друг начин, си струва да се носят някакви по-топли дрешки. Иначе да се потиш в много топъл спален чувал също не е много приятно.
И още нещо - хубаво е да се помисли и за спално бельо за чувала. Държи малко по-топло, усещането е по-приятно и не на последно място, подръжката на чувала става по-лесна.
Изображение
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот THEZOGGO » Вто Юни 01, 2010 11:29 pm

Здравейте колеги.
Постепенно започвам да разглеждам различни сайтове и ето в един от магазините за екипировка, редуцирах трисезонните чували и някои от летните, и ето до кои чували ограничих избора:

equipe

sherpa

scout

lc-1000

lc-600

На мен много ми хареса модела scout.
От по горе изброените кой или кои ще ми предложите.
А аз ще продължа да търся по останалите магазини за екпировка, просто сега стана много късно и няма да мога да продължа тази нощ.
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот trix » Сря Юни 02, 2010 3:20 pm

за lc 600
Аватар
trix

Рейтинг: 958

Мнениеот bikezilla » Чет Юни 03, 2010 8:13 am

TheZOGGO, посочил си чували в твърде широк температурен диапазон и е малко трудно да се направи сравнение.

По-горе в темата виждам, че търсиш чувал за температури "25 <=> -5" .. силно се съмнявам да намериш такова решение, просто са твърде далечни граници. Все едно да търсиш дрехи, които стават за целия тоз диапазон ;)
Отделно, чувал за -5 под 1 кило... сигурно има, ама ще е повече от 200лв :D
Аватар
bikezilla

Мнениеот THEZOGGO » Чет Юни 03, 2010 2:40 pm

Да, прав си. Така като поразгледах доста модели спални чували виждам че от мен посочения температурен диапазон е голям и не може да се намери такъв чувал. Иначе има трисеознни чували които са под 200 или малко над 200 лв и са 1 кг, даже и под 1 кг.
А за модела който съм посочил - LC 1000, някой може ли да ми каже какъв е комфортния температурен диапазон в който може да се ползва, защото са дали само Екстремна температура: -15
Или може би директно ще трябва да се разходя до Стената.
Иначе други предложения за чували: +15 <--> -5 комфотна температура, с тегло 1 кг или под него, можете ли да ме посъветвате, да ме насочите към нещо?
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот jd » Чет Юни 03, 2010 2:57 pm

Лек, удобен, добър и бюджетен чувал за мен е Ferrino Lightec 1100.
Теглото му е ~700гр. Миналата година като купувах моя беше на цена от около 130-140лв (това по спомен, незнам сега колко е)

http://www.ferrino.it/en/homepage/produ ... 00_sq_2456
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот frantishek » Чет Юни 03, 2010 3:14 pm

Това 1100 в името на модела означава теглото му! :peace:
Аватар
frantishek

Рейтинг: 1433

Мнениеот jd » Чет Юни 03, 2010 3:34 pm

франтишек написа:Това 1100 в името на модела означава теглото му! :peace:

Сори, объркал съм го със същия модел, но 700 като съм гледал спецификациите му ;)
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот THEZOGGO » Сря Юли 21, 2010 4:32 pm

Здравейте.
Днес си купих спален чувал с пухен пълнеж и след като го извадих от компресиония сак и го разгледах, реших да го върна обратно в компресиония сак. Обаче колкото и да е смешно не успях да го прибера. Разбира се преди да го разгъна разгледах как беше прибран но сега не мога да му изкарам целия въздух. Разрових се в Гугъл да видя как се прибира чувал и разбрах че не трябва да се сгъва под някаква точна форма с ръбове, ъгли и прочее ами трябва да се мачка и натъпква. Така ли е наистина?
И кой е най ефективния начин за намачкване на спалния чувал така че да мога да го прибера в сака му?
Благодаря предварително!
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот naka76 » Сря Юли 21, 2010 4:38 pm

THEZOGGO написа:
И кой е най ефективния начин за намачкване на спалния чувал така че да мога да го прибера в сака му?

С тъпчене. Колкото и да изглежда гадно. След време почва да става по-лесно.
Аватар
naka76

Мнениеот THEZOGGO » Сря Юли 21, 2010 4:40 pm

Много благодаря.
А мачкането на чувала става директно в компресиония сак нали така? Или бъркам?
Така, преди 1 мин успях да го вкарам в сака с мачкане. Наистина малко ми излежда гадно като се мачка, но доколото разбрах така се удължава живота на пълнежа, отколкото с сгъване под някакви прави линии. Така ли е?
И се мачка в сака по посока от долната част на чувала - от към краката към качулката. Тоест първо в сака влиза долната част на чувала и така постепенно го намачквам като качулката остава последна. Някой по вещ в тези неща ако може да се изкаже ще бъде много полезно. :^:
Ако може и vlassadar да се отзове по темата как се натъпква чувала, тъй като моя чувал е като неговия - Ferrino Lightec 750 Duvet. А нарочно пускам тези въпроси в темата а не на Л.С. за да може някой начинаещ в тези неща като мен да има достъп до информацията.
Благодаря на всички отзовали се по проблема с натъпкването.
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот vlassadar » Сря Юли 21, 2010 5:03 pm

Малиии каква темичка, как не съм я видял! утре ще попрочета повече но Жорката ме summon-на, та само по неговото конкретно питане - чувала бегло и грубо го сгъвам напряко веднъж, после по дължина (т.е дотук на 4), след това поизстисквам въздуха, завивам го на ролка, става една дълга и горе долу компактна ролка и така вече я тъпча. При изваждането е хубаво да се поомачка и изтупа чувала, за да влезе въздух в пуха. Засега чувала е идеален. Щом и на Мусала преспах с много тънкото шалте.
Дани, ако не се събереш в 25 литра, значи си прекалил с нещо. До утре. О, има и среща. До довечера значи
Аватар
vlassadar

Следваща

Назад към Други