Негативен ход на ТОРА и проблеми със средно движение

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Негативен ход на ТОРА и проблеми със средно движение

Мнениеот OL_stream » Чет Юни 25, 2009 10:49 am

Здравейте, оказва се, че имам 1см горе-долу негативен ход на вилката - Рок Шокс Тора 298. Има ли начин това да се оправи?
Другото което ме интересува е относно средното движение. Колелото има 3-4 по-сериозни карания, а средното нещо малко луфт му излезе, това евентуално от незатягане ли ще да е или нещо може друг проблем да изникне?
ПОздрави,
Веско
OL_stream

Рейтинг: 1200

Re: Негативен ход на ТОРА и проблеми със средно движение

Мнениеот deather » Чет Юни 25, 2009 12:30 pm

Спомням си, че ти си беше зел BeOne 1.0.Е аз си взех същото.Какво трябва да означава този негативен ход?При мойта вилка имаше насичащ ход при което вилката вървеше насечено и изглеждаше много суха, но след отваряне и смазване на ботушите с хубава грес вилката си работи супер (човека който я оправи каза, че е било сложено масло и от това е проблема) само ме притеснява, че скърца от rebound-а при връщането, но явно е така и при всичките такива вилки.

пп.Попринцип е хубаво ново закупено колело да се даде на основен преглед, защото на доста елементи няма никаква смазка (жила, заден дерайльор и т.н.) нецентровани капли и прочее
Аватар
deather

Рейтинг: 1309

Мнениеот dido85 » Чет Юни 25, 2009 10:25 pm

За луфта в средното, може като за начало да попритегнеш болтовете, които държат курбелите за оста на средното.
А за негативния ход на вилката ... Защо мислиш, че той е нещо необичайно и ненормално ? (по принцип повечето вилки си имат пружина/и за негативен ход и той е около 1см)...

(п.п. НЕ смазвай Тората с грес, както е описано по горе!)
Аватар
dido85

Рейтинг: 1665

Мнениеот Анелия » Чет Юни 25, 2009 10:28 pm

Мога да ти дам малко смазка за вилката. Не съм сигурна как се казва, но моята я наклепахме с такава смес, специално я търсихме по автомагазини.
За средното: само си го пристегни. Имаш ли инструмент?
Едит: сега преписвам - казва се Alpine Grease MoS 2
Аватар
Анелия

Рейтинг: 2000

Мнениеот codename47 » Чет Юни 25, 2009 10:49 pm

какво ли значи "негативен ход"? Не се разгъва докрай вилката ли, що ли?
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот Admin » Пет Юни 26, 2009 5:54 pm

Изтрих последните три мнения от темата, защото в случая не е важно какво се разбира по принцип под "негативен ход" (макар че имаше някои странни тълкувания), а какво разбира авторът на темата, използвайки това понятие. Нека той обясни, за да може да продължим по същество.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот OL_stream » Пет Юни 26, 2009 11:11 pm

Вилката не се разпъва напълно, това разбирам под негативен ход. (т.е. опирам с ръка гумата и дърпам вилката, докато няма тежест на байка и се разпъва още 1см)
Ще притегна утре болтовете на средното, дано се оправи, но ми се струва, че не е от това.
Поздрави,
Веско
OL_stream

Мнениеот subritual » Съб Юни 27, 2009 4:11 am

Представи си, че се движиш по идеално равна повърхност и изведнъж минаваш през дупка.Какво се получава когато вилката ти е "оптегната на макс"? Може би губиш контакт (с дупката).Добре ли е това?
Това може да е така и когато не си седнал/упражнил натиск.
Отговора може да е еднозначен, по-скоро зависи в какво състояние ти е вилката и каква е ;)
Не съм имал такава вилка,но някой който е, може да сподели впечатления.......
Аватар
subritual

Мнениеот hitar_potter » Съб Юни 27, 2009 11:40 am

subritual написа:Представи си, че се движиш по идеално равна повърхност и изведнъж минаваш през дупка.Какво се получава когато вилката ти е "оптегната на макс"? Може би губиш контакт (с дупката).Добре ли е това?
Това е друго - SAG-ът на вилката. Когато се качиш на байка, тя потъва малко и именно това ти помага при дупките, а не негативният ход
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот deather » Съб Юни 27, 2009 3:29 pm

Абсолютно същото и аз го наблюдавах преди да я смажа!В момента аз си купих един силиконов спрей на Nirgin за 6 лв. от Кауфланд и на 2-3 карания пръскам при уплътнителите след като ги почистя хубаво разбира се и вилката си работи супер :) !При теб мисля, че ще стане така без отваряне със спрея, но най добре я занеси някъде да я погледнат! :beer:

И при тебе ли светлоотразителите не станаха за монтаж никъде по колелото?
Аватар
deather

Рейтинг: 1309

Мнениеот dido85 » Съб Юни 27, 2009 11:04 pm

Вилката не се разпъва напълно, това разбирам под негативен ход. (т.е. опирам с ръка гумата и дърпам вилката, докато няма тежест на байка и се разпъва още 1см)

OL_steam да точно това се нарича "негативен ход" и точно така трябва да е :agree: (тази пружинка 1см всъщност е поставена, против утряне на метал в метал, при разгъване на вилката в крайно положение. Представи си иначе какъв ще е звукът...)
Аватар
dido85

Рейтинг: 1665

Мнениеот Alpina » Нед Юни 28, 2009 6:37 am

Ясно, че трябва да има се свие при качване на човек (да има SAG), но ми се струва,
че не е нормално (при тази вилка) да е така и когато колелото просто седи подпряно на стената.
При моята (302) няма "негативен ход" когато на колелото няма никой.
Ясно, че е различна, но все пак наистина ли трябва при 289 да има?

Сервизирана ли е скоро?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Sp0nG » Нед Юни 28, 2009 7:53 am

Alpina, негативен ход != SAG, виж горния пост. Аз проблем във вилката не виждам. :)
Аватар
Sp0nG

Рейтинг: 1912

Мнениеот OL_stream » Нед Юни 28, 2009 9:22 am

Не съм го водил байка на сервиз от както съм го взел, в София не се наканих а сега съм в Шумен и не знам дали тука има добър сервиз (има един, но не знам колко му разбира собственика)... евентуално да ида до Варна.

П.С. Относно светло-отразителите въобще не ги разопаковах и не знам дали има къде да се сложат :)
OL_stream

Мнениеот DTD » Нед Юни 28, 2009 11:22 am

OL_stream написа:Вилката не се разпъва напълно, това разбирам под негативен ход. (т.е. опирам с ръка гумата и дърпам вилката, докато няма тежест на байка и се разпъва още 1см)
Ще притегна утре болтовете на средното, дано се оправи, но ми се струва, че не е от това.
Поздрави,
Веско

Като се разпъне още 1 см, и пуснеш гумата...свива ли се обратно тоя см??? Ако се свива, на вилката и няма нищо.
Човешката глупост е безкрайна.
DTD

Рейтинг: 1793

Мнениеот Alpina » Нед Юни 28, 2009 12:33 pm

Sp0nG написа:Alpina, негативен ход != SAG, виж горния пост. Аз проблем във вилката не виждам. :)

Не е проблем да има SAG - даже ще е проблем ако няма, но ако вилката се е свила с 1см, когато колелото например е подпрано на стената и нищо няма на него?
OL_stream написа:Вилката не се разпъва напълно, това разбирам под негативен ход. (т.е. опирам с ръка гумата и дърпам вилката, докато няма тежест на байка и се разпъва още 1см)

Пак казвам, че не съм много компетентен, но тогава моята има проблем, щом стои максимално разпъната, когато не съм на колелото.
Когато се кача се свива, но не и когато съм слезнал (което ми се струваше за правилно).

Трябва и да каже - ако пусне колелото, пак ли се свива с 1см, или става само след като се е качил и слезне?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Sp0nG » Нед Юни 28, 2009 12:48 pm

Не дърпаш достатъчно силно! Пружината, която дава този 1см е много по-къса и твърда от тази за положителния ход.Седи под горния край на буталото и опира в долния край на подпората. По този начин при разгъване подпората не се удря директно в буталото, а удара се поема от тази малка пружина. Настъпи предното колело с крак и дърпай кормилото нагоре, ще видиш че краката ше се извадят леко и после пак ще се върнат в нормално положение като отпуснеш кормилото.
Аватар
Sp0nG

Рейтинг: 1912

Мнениеот Alpina » Нед Юни 28, 2009 1:43 pm

Мерси много! :beer:
Не го знаех и наистина е така, обаче трябваше по-сериозно да дърпам, за да се получи.
За това ми се и струваше, че автора говори за нещо като това, което се получава когато се качиш на колелото и потъва с 1-2см. Т.е. че е много лесно се сгъва.

Както и да е - научих още нещо днес :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Назад към Веломеханик