Hit & Run?! или неадекватността на КАТ...

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Hit & Run?! или неадекватността на КАТ...

Мнениеот X_NRG » Пон Юни 29, 2009 2:07 pm

Здравейте. Искам да разкажа за неадекватността на полицията и КАТ при ПТП с велосипедист, за която за жалост се убедих от личен опит.
Днес по обед пътувах по Симеоновско шосе в посока Семинарията -> Дианабат и се движех по левия тротоара (т.е. насрещно на колите). Когато стигнах до складовете за строителни материали при гара Пионер, както минаващите от там добре знаят е невъзможно да се мине по тротоара, заради всичките коли, камиони, строителни материали и т.н., слезнах на улицата максимално близо до бордюра и продължих напред. Срещу мен нямаше коли, така че мислех, че е безопасно, когато от двора зад складовете излезе някакъв идиот с бяла баничарка и изобщо не погледна надясно, от където идвах аз, а само наляво и като видя, че няма идващи коли настъпи газта още повече. Вече почти го бях подминал, но успя да ми удари задницата на колелото и ме изхвърли по средата на платното. Добре, че току що беше светнал светофара и вече идващите коли бяха с малка скорост, защото иначе като нищо щяха да минат през мен. Вдигнах си колелото набързо и тръгнах към него да се разправям, а той само вдигна рамене и отпраши. Ако беше слезнал да провери поне дали съм добре, дали не ми е счупил нещо по колелото и т.н., нямаше да се нервирам толкова, но след като се направи на такъв гъз му записах номера и звъннах на полицията. От там ме прехвърлиха към КАТ, където ми казаха да отида до най-близкото РПУ и да подам жалба там. Така и направих - отидох до 4-то районно, където питах рецепционистката къде и как да станат нещата, тя изчезна на някъде да попита и след малко се върна и ми каза да звънна на КАТ. Вече магическият кръг беше затворен... типично по нашенски. Както и да е - не се отказах и звъннах отново на КАТ (вече се бях прибрал), обясних им как стоят нещата и какво са ми казали в РПУ-то и от там ми наредиха да слезна пред нас и да чакам патрулка, която ще изпратят. Слезнах и чаках, чаках, чаках 40-50 минути, и най-накрая се появи патрулка. Отидох и им обясних, а те ми се скараха, че не съм останал на местопроизшествието... Просто не знам как да нарека такава неадекватност в съвместната работа на тия органи. Едните ми казват едно, другите друго и в крайна сметка излиза, че аз съм бил преебал нещата. Обясних им, че нямам никакви претенции към шофьора, защото съм добре и нямам нито наранявания, нито щети по колелото, но искам човекът да си получи заслуженото, за да не се повтори случката с някой друг велосипедист. Казаха ми да напиша 2-3 обяснения (т.е. претупаха работата) и че шофьорът ще бъде санкциониран за бягане от ПТП, но не знам до колко това ще се случи...

Написах това не защото искам помощ за случката или нещо такова, ами за да знаете и да внимавате, защото не може да се разчита на съответните органи при подобен инцидент - ще ви размотаят тук-там, ще ви накарат да чакате известно време с цел симулиране на свършена дейност и накрая нищо няма да се е променило... Успех и внимателно по пътищата. :)
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Рейтинг: 2000

Re: Hit & Run?! или неадекватността на КАТ...

Мнениеот Daniel Panev » Пон Юни 29, 2009 2:08 pm

Извинявай, ама ти що караш В НАСРЕЩНОТО?
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот X_NRG » Пон Юни 29, 2009 2:11 pm

Обясних, че е по ТРОТОАРА в насрещното, а не по пътя. После просто трябваше да слезна на пътя, заради задръстения тротоар. А карах в насрещния тротоар, защото от другата страна просто няма такъв (т.е. има, но е само за отбиване на номера).
Последна промяна X_NRG на Пон Юни 29, 2009 2:12 pm, променена общо 1 път
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот Daniel Panev » Пон Юни 29, 2009 2:12 pm

Извинявай, ама ти що караш по ТРОТОАРА, без там да има разчертана велоалея :nono:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот X_NRG » Пон Юни 29, 2009 2:15 pm

Защото точно в тази отсечка на Симеоновско шосе развиват доста високи скорости и би било по-лошо ако ме забършат с 70-80...

EDIT: Както и да е - темата е по-скоро информативна. Казах, че не търся възмездие, така че колкото и "грешна" да ми е логиката, това няма да промени неадекватността на реакциите на КАТ, за което всъщност пуснах темата.
Последна промяна X_NRG на Пон Юни 29, 2009 2:25 pm, променена общо 1 път
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот Alpina » Пон Юни 29, 2009 2:19 pm

Логиката ти е грешна и от там идват всичките ти проблеми, така че не обвинявай останалите за това.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Admin » Пон Юни 29, 2009 2:45 pm

@Daniel Panev
Вярно е, че X_NRG не е спазил напълно правилата за движение по пътищата, но точно и заради това шофьорът не е трябвало да напуска местопроизшествието, преди да се увери, че няма лоши последствия от ситуацията. В случая се критикува точно тази негова постъпка.

@X_NRG
В твоя случай просто ги е мързяло. Радвай се, че не е по-лошо, защото има и случаи, когато човек си спазва всички правила и същите тези органи на реда правят такива неща: http://www.dimibike.com/
Ситуацията винаги е доста неприятна, когато тези, които трябва да следят за спазването на правилата, просто не искат да го правят, по една или друга причина.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот jd » Пон Юни 29, 2009 2:48 pm

1) от КАТ са били прави - защо си напуснал местопроишествието? Ако искаш да докладваш нещо, СЕДИШ на мястото! Очевидци имаш ли? По тази логика спокойно можеш да докладваш някой, на който му имаш зъб и да му направиш мръсно. Причинно-следствената връзка се губи като не си на мястото и органите на МВР не го видят това на място.
2) по ЗДВ, не помня коя точка за избял от местопроишествие водач на МПС наказанието е 3 месеца без книжка и отнемане на 10 контролни точки. Така че си направил каквото трябва
3) Съгласен съм с колегите по-горе, че ти е грешната логиката, а от там ти идват и проблемите. Приятелски съвет - около спирка Пионер коли изскачат от всякъде. Грижа на велосипедиста си е да се пази сам, за да не свърши в определен брой потрошени кокали.
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот Daniel Panev » Пон Юни 29, 2009 2:48 pm

Admin написа:@Daniel Panev
Вярно е, че X_NRG не е спазил напълно правилата за движение по пътищата, но точно и заради това шофьорът не е трябвало да напуска местопроизшествието, преди да се увери, че няма лоши последствия от ситуацията. В случая се критикува точно тази негова постъпка.

Опази се сам, за да те опази и Господ. И не - никъде не защитавам шофьора...
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот X_NRG » Пон Юни 29, 2009 3:11 pm

jd, мисля че доста добре съм обяснил, че точно КАТ ми казаха да отида до най-близкото РПУ (т.е. да напусна местопроизшествието). Следвах каквото ми казаха, а после излезе, че не е трябвало така - заради това пуснах и темата, а не за да споря дали аз съм виновен или шофьора, ами заради никаквото съдействие от КАТ. Може би трябваше просто да напиша, че днес бях ударен и да продължа нататък с историята - тогава сигурно нямаше да ме нападате затова, че съм се движил по тротоара. Да - признавам, че и аз не съм напълно без вина, но истината е, че на тротоара ми е по-спокойно - съобразявам се с пешеходците и няма коли прехвърчащи на сантиметри покрай мен, но както и да е - виновен или не, темата е за друго.
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот edinmilion » Пон Юни 29, 2009 3:22 pm

Радвай се че си се разминал без щети и толкова...шофера е гледал на ляво (макар в Б-я е задължително дори на еднопосочен път, да се оглеждаш от всякъде!) Не го оправдавам обаче, че не е спрял. Иначе КАТ най добре действат, когато са прикрити зад някой храст :eyebrow: за съдействие може да говориш само с машината къде издава билетчета за "ред" в сградата на КАТ :eyebrow:

В тази част там е по добре да използваш пътеките в парка, по интересни за каране и няма трафик (бих ти описал, но не вярвам да имаш затруднение с намирането им)
edinmilion

Мнениеот PtD » Пон Юни 29, 2009 3:45 pm

... и като знаеш номера на МПС-то.... :smash:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот jd » Пон Юни 29, 2009 3:52 pm

@X_NRG: не го приемай като "нападки" към теб. Нищо лично - смятам, че всеки един от хората дето са написали по нещо могат да говорят от собствен опит.

Аз самия преди 2 седмици имах "схватка" с един идиот с пернишко bmw 3ка, който дори и се опита да ме удари (тук да изтъкна, че челядинките на Бел носят и на бой :D ). Както и да е - каквото станало, станало тогава, няма да изпадам в детайли. Посочих, че трябва да се стои на въпросното място на случката по аналогия с ПТП-тата, които се случват между МПС-та. Да, вярно, че колелото няма гражданска и т.н. застраховки, но ако направим аналогията, при ПТП между две коли, никой застраховател няма да ти признае щета (или поне в 99% от случаите ако ти признае няма да е в пълния й размер).

Както каза и edinmilion, "Радвай се че си се разминал без щети и толкова", а за в бъдеще си гледам на 16 като минаваш от там и си имай едно на ум.
:peace:
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот endkuro » Пон Юни 29, 2009 4:20 pm

Много са те разиграли. Е вече да знаеш, че дори да се обадиш и да ти кажат да ходиш по РПУ-та значи са се объркали. Попринцип схемата е да пратят патрулка там и да дадеш показания на мястото. Пък те да си преценят какво да правят. В случая ти правилно не си претендирал за шофьора, който те е ударил, тъй като те е ударил по твоя вина, но той не си е спазил задълженията като участник в ПТП и следва да бъде наказан според закона, а именно от 1 до 6 месеца без книжка, наред с глоба/точки.
Аватар
endkuro

Рейтинг: 986

Мнениеот papi007 » Пон Юни 29, 2009 5:00 pm

Не че нещо, ама и аз редовно минавах по отсечката семинарията-дианабад. И съм съгласен че е пълен отврат, особенно лекия завой, който по средата има шахта и за малко заради нея да ме правят на пастет. Защото за един пречукан велосипедист никой нищо няма да ти каже, ама вечерта мама и тате ще ти откъснат топките ако си изкривил джантата на жигулата! Та първо там са минавали на косъм да ме направят на пастет, след това друг път един рейс ме изпреварва, при което както вече почти ме задминава някаква кола явно решава да го изпревари отдясно, където аз си карам кротко. Е такъв адреналин няма, когато чуеш как 2 гуми свирят на поразия и са много близо до гъза ти. Също така съм се наглеждал и на простотии, когато от симеоново са е*ахти километричните опашки. Две коли си карат в 2те ленти в посока симеоново. При което някой гъзар решава че той е над тея работи и тръгва явно от майната си в насрещното, като точно на завоя се засичат , и кой пострада най-много? Човекът от дясната лента, каращ си по правилата, защото този до него , за да избегне челния удар с "гъзара", просто го засече , за да няма ПТП. И кво? Каращия по правилата пак го издуха, защото нито един от другите двама не се спря дори да го погледне.
Да не би да имашемаркировка за маршрутките преди да сложат колчетата? Че си ходя пеша пак , по тази отсечка , и изведнъж зверския клаксон. Неква миризлива маршрутка кара зад мен... По тротоара! Та велосипедистите ли сме най-грешните? Че караме където няма маркировка? Защото София е цъфнала и вързала като велосипедна мрежа? И ние неможе да използваме тротоарите по предназначение , като естествено се съобразяваме със всички останали? А разни бастуни, за да си спазят графиците, ще сгазат и човек?
То цялата държава ни е една система. Да речем като една скоростна кутия. Когато се счупи нещо мъничко , ако не се смени веднага , то ще счупи и още нещо и още нещо, като накрая цялата скоростна кутия е разбита. Тогава вече и да се смени онази мъничка част - след като всичко останало е разбито , тя пак за 0 време ще си отиде.
Какво искам да кажа? Че всичко си е*ало майката , и то вече не е въпрос на предпочитания и морални норми, ами е въпрос на оцеляване. И ще е така, защото дори и по велоалеята, пак ще се намери някой да спре като идиот, някой да крачи и да ме псува че съм му направил забележка. Въобще жив и здрав, пък като си купиш камион, ще ги мачкаш ти тия с баничарките :lol:
Аватар
papi007

Мнениеот msniki » Пон Юни 29, 2009 5:27 pm

@X_NRG
Ами тука е така
Има ги много такива(как са взели книжка :dontknow: ).
В случая нищо няма да направят от КАТ,какво им пука за поредния колоездач. :banghead:
Аватар
msniki

Рейтинг: 1397

Мнениеот hitar_potter » Пон Юни 29, 2009 6:03 pm

И следващия път си подбери маршрута по-разумно ;)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот STAFF » Пон Юни 29, 2009 7:01 pm

Требало е човеко да слезне, да ти фане бракмата, да ти я налундзи на врато и да ти тегли два шута у гъзо. За катаджиите нема да казвам кво е требало да напраат, щото тука четат и малки деца...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
STAFF

Рейтинг: 1675

Мнениеот did » Пон Юни 29, 2009 7:05 pm

Точно така. Като четох историята, направо ми се обърна стомаха.

Как ще караш в насрещното бе??? Как ще караш по тротоара бе??? Кара се с колите и се спазват правилата.

Когато ти почнеш да спазваш правилата, тогава може да имаш претенции и към другите.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bdz43r » Пон Юни 29, 2009 8:10 pm

При наличието на целия този парк в съседство, ситуацията е равносилна на каране по тротоара в насрещното на Цариградско шосе от Плиска към Орлов мост (каквито идиоти съвсем не липсват).
Аватар
bdz43r

Мнениеот endkuro » Пон Юни 29, 2009 8:16 pm

После ще видим тема написана от същия автор на тази:
"... спазвах правилата и на път за Дианабад един луд ме отнесе, понеже беше тясно и участъка беше опасен, после 6 месеца в болница, а той избяга от катастрофата..."
Аватар
endkuro

Мнениеот marsa » Пон Юни 29, 2009 8:29 pm

Бацета, споко! Аз карам доста примерно, често доста бавно ако се налага, или доста изпотяващо, също ако се налага, чакам на световафи дето няма кьорава кола заради принципа, като се разминавам с бебешки колички спирам и чакам те да се разминат с мен, защото знам как настръхва една майка за детето си... и кво? До тук имам три по- сериозни ПТП с автомобил:
1. преди 2 години на Т образно регулирано от светофар през деня и знак за предимство на моята посока нощем, ме отнесоха от вливащата се посока, нищо че зад мен се движеха и дриги автомобили и късмет, че се размина на тях... След което блъсналия ме най- нагло ми е отнесъл байка (предполагам за да няма следи), очевидци ме закараха в Пирогов. Как да обясня на КАТ, че в несвяст номера не помня. Резултата за мен - месец обездвижен и без байк.

2. На Т.Александров и К. Величков, точно пресякъл светофара в най- дясна лента с автомобилите, от ляво на мен колата беше засечена зверски от малоумник от нягово ляво и резултата беше, че свалих боята на засечения пич, а аз бях с полуразглобен байк на тротоара.

3. На затворения Стамболийски при ремонтите се натресох в отворена шофьорска врата в дясната лента, бях уморен след нощна смяна, но съм на мнение, че там не е място за паркиране. Резултат - счупена ключица, която пък зарастна накриво заради (според мен) неадекватен лекар в Пирогов.

Най- тежките последствие са върху подхода ми към карането, станах страхлив и несигурен независимо от ситуацията. Хубавото е, че избирам най- безопасните маршрути, и не застрашавам другите в движението. И винаги имам едно на ум:
НЕЗАВИСИМО КЪДЕ СИ И КАКВО ПРАВИШ, СРЕЩУ СЕБЕ СИ МОЖЕ ДА ИМАШ МАЛОУМЕН КОН С КАПАЦИ.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот hitar_potter » Пон Юни 29, 2009 8:33 pm

did написа:Кара се с колите и се спазват правилата.

Според закона - да. Но признавам си, в ежедневният ми маршрут „Вкъщи-даскало“, неведнъж правя „нарушения“ - влизам в парка (по една широка алея, после по една почти неизползваема пътечка), карам 100-150м по тротоар (прилично широк), после за малко по една еднопосочна улица (за 20 метра) ... Ако трябва да спазвам закона, поне според мен, ще се подложа на много по-голям риск от колкото това, което правя. Но в никакъв случай не карам в насрещното, срещу колите... А най-мн се дразня от тарикатите, дето са си наврели тапи в ушите, карат без каска и се врат да минават на червено :crazy:
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот endkuro » Пон Юни 29, 2009 10:17 pm

Според мен правило номер едно е безопасното движение. Понякога е нужно да игнорирате някои правила, когато е по-безопасно, но понякога неспазването може да ви докарат такава. Мене преди няколко дни една жена как ми изкара акъла... аз съм в автомобила и ще правя десен завой(булевард с две ленти, аз съм в дясната). Светва зелено, тръгвам, намалям заради пешеходците, които минаха бързо, и тръгвам да завивам вече при което жената на велосипеда ме изпревари от дясно(тя караше направо) и щях да я ударя и аз да съм виновен после, добре че се размина. А тя нарушава закона, не се изпреварва отдясно... ако беше пред мене щях да я видя и да я изчаквам, ама като е зад мене ще си стои зад мене докато завия надясно... велосипеда е пътно превозно средство, а не пешеходец... колело се кара без книжка, но това не означава, че може да се кара безотговорно, според мен всеки велосипедист над 18г трябва да носи отговорност и да внимава, колкото и ако кара автомобил, защото като стане фала -> като този в темата, шофьора на мпс се изкарва виновен обикновено и накрая ще кажете, че няма толерантност към останалите участници. Да, ама НЕ. Толерантност в повечето случаи има, но по закон се пазят пешеходците, всички останали трябва да внимават повече от тях, без значение, че управляват безмоторно превозно средство - това не ги прави пешеходци.
Аватар
endkuro

Мнениеот X_NRG » Пон Юни 29, 2009 10:22 pm

При наличието на целия този парк в съседство

Този парк в съседство е целият в локви от дъждовете... Проклетият тротоар е най-безопасното място в района и аз няма да карам където профучават всякакви селяци със 100 км/ч, защото не съм МПС и няма да карам по шосето. Може да храните колкото си искате, но фактът, че шанса да те отнесат докато се движиш по платното е по-голям от колкото по тротоара, няма да се промени. Вярно е, че съм виновен, че слезнах в насрещното платно макар и за малко, но аз така или иначе не претендирам, че нямам грам вина. Не знам защо само си чешете езиците... Единствените, които ме разбраха на 100% са Admin и endkuro, за което благодаря. Айде със здраве и дано на никой не му се случват подобни неща.
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот bdz43r » Пон Юни 29, 2009 10:41 pm

Ако беше минал през локвите нямаше да има такава тема...
А тези локви не съм ги виждал, въпреки че минавам редовно.
Аватар
bdz43r

Мнениеот PtD » Пон Юни 29, 2009 10:52 pm

Ако някой твърди, че в милата ни татковина е по-безопасно да се кара по пътното платно, отколкото по тротоара - лъже!

Друг въпрос е, че и по тротоара не е безопасно.

И трети въпрос е, че при ПТП виновен-невиновен, трябва да спреш и да видиш какво се е случило. Това май не ви прави впечатление?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Alpina » Пон Юни 29, 2009 11:08 pm

Прави ни, прави ни. Обаче ни прави впечатление и когато някой се прави на ощипана госпожица,
а си вее задника на ляво и дясно (ако мога така да се изразя ;) )

Никой не оневинява шофЕра, ама както X_NRG го описва, ако беше на правилното място, в правилната посока, когато
X_NRG написа:...от двора зад складовете излезе някакъв идиот с бяла баничарка и изобщо не погледна надясно, от където идвах аз, а само наляво
това нямаше да стане, защото щяха да са го видяли!
Не само това, ами виждайки, че не го забелязва е минал пред колата му!!! Това аз го виждам като опит на X_NRG да му се метне под гумите...
Прави ли ти впечатление и ти би ли го направил?
Другото е, че може малко преди това да е погледнал за пешегодци в даден периметър, но колоездачите особено по наклон хич не се движат със скороста на пешак.

Това че е добре да се съберем и посъветваме съвсем без никакво насилие (просто 10-15 човека гледащи лошо) шофера как се кара и какво се прави, ако дори невинен блъснеш/закачиш някого е друго на ръка.

Всъщност ако на някой му се занимава - хайде да наистина да се съберем повечко и просто да отидем, за да обясниме съвсем с благ тон как стоят нещата :)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Вто Юни 30, 2009 12:04 pm

did написа:Точно така. Като четох историята, направо ми се обърна стомаха.

Как ще караш в насрещното бе??? Как ще караш по тротоара бе??? Кара се с колите и се спазват правилата.

Когато ти почнеш да спазваш правилата, тогава може да имаш претенции и към другите.

:agree:

@STAFF: :agree: :agree: :agree:

bdz43r написа:При наличието на целия този парк в съседство, ситуацията е равносилна на каране по тротоара в насрещното на Цариградско шосе от Плиска към Орлов мост (каквито идиоти съвсем не липсват).

Ей това ми е супер непонятно. Пътеки заобикалящи гарата да ги ринеш с лопата... :dontknow:

@PtD: имаш право, но това изобщо не оневинява автора на темата.

X_NRG написа:Казаха ми да напиша 2-3 обяснения (т.е. претупаха работата) и че шофьорът ще бъде санкциониран за бягане от ПТП, но не знам до колко това ще се случи...

И би било редно да постъпят така, а ти не виждам какво повече очакваш. Може би обаче в праведния си гняв не е зле да се замислиш колко време щеше да загубиш на човека да чакате КАТ. Заради едно елементарно непознаване на ЗДП от твоя страна. Карай още в насрещното, другия път може да не остане кой да подава жалби.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Назад към Общ форум