OS on stick?

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

OS on stick?

Мнениеот hitar_potter » Вто Юни 30, 2009 3:26 pm

Кой има опит със използването на операционна система, инсталирана в/у флашка? Днес се сдобих с една 16GB Kingston, подарък ми е и се чудя какво да я правя. Пробвал съм Mojopac (не е точно ОС и кофтито е, че за да го използвам, ми трябват админски права). Някой пробвал ли е Windows/Linux on stick? Как е бързодействието? Ъук е и моментът да кажа, че за жалост, мойта флашка не е от бързите. Та. идеята ми е има ли смисъл от такова начинание или по-добре да си я ползвам като съхранител на данни
Изображение
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Re: OS on stick?

Мнениеот Alpina » Вто Юни 30, 2009 3:49 pm

Сам си си отговорил ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот marsa » Вто Юни 30, 2009 4:00 pm

Не помня да има такова понятие като "от бързите", има си тестове за скорост, говори с конкретни стойности. Ползвал съм доста линукси и някакви самоделни Win PE дистрибуции с различни цели и вариращ успех. Първо си отговори на въпроса какво искаш да правиш с операционната система.

Иначе ако просто искаш да се похвалиш, че си стартирал някаква графична среда от флашка и да цъкаш в нета, най- лесно ще ти е да ползваш следната програма:
http://unetbootin.sourceforge.net/

Избираш дистрибуция и сама се тегли и инсталира на флаша.

Puppy Linux е много малък и доста функционален за начало да видиш за какво става въпрос.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот hitar_potter » Вто Юни 30, 2009 4:02 pm

Много-много не ме радва тоз отговор :D Все още се чудя дали да не я направя bootable, по дяволите, 16 гиги, кво ще и правя :D А е удобно, когато човек ползва някои по-екзотични програми.. Има ли възможност OS да се инсталира на една флашка, а програмите - на друуга?

@Marsa - за предпочитане е WIN система, като че ли... Нещо с wine не ми се занимава. Линукса по-бързо ли върви от бозата? Сега ще намеря софтуер за тестване и ще кажа резултати
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот marsa » Вто Юни 30, 2009 4:09 pm

Линукса има едно голямо предимство, и то е че ще ти открива и разпознава 99% от хардуера, а на съвременна система към 100. Много по- голяма универсалност. И обикновено в доста по- малък обем. При Windows ще трябва да наблъскаш ръчно тонове драйвери, за да си спокоен, че обикновено ще ти открва хардуера.

Между другото няма проблем да я направиш мултибуут.

П-с: Аз не бих зяносал толкова голям флаш за такава цел. Обикновено правилото е, че се буутва от малък, пък на големия имап сторидж с програми да речем.
Аватар
marsa

Мнениеот hitar_potter » Вто Юни 30, 2009 4:21 pm

read: 20-21 мб/с
write: м/у 13 и 14 мб/с
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот 25thframe » Вто Юни 30, 2009 6:37 pm

На твое място, бих го тествал като bootup stick просто за да се запозная с работата и бързодействието му. След това ще можеш да прецениш дали е удачен вариант или е по-добре да си го ползваш като storage. Разцъкай го. :)
Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Мнениеот marsa » Вто Юни 30, 2009 7:32 pm

marsa написа:Не помня да има такова понятие като "от бързите", има си тестове за скорост, говори с конкретни стойности. Ползвал съм доста линукси и някакви самоделни Win PE дистрибуции с различни цели и вариращ успех. Първо си отговори на въпроса какво искаш да правиш с операционната система.

Иначе ако просто искаш да се похвалиш, че си стартирал някаква графична среда от флашка и да цъкаш в нета, най- лесно ще ти е да ползваш следната програма:
http://unetbootin.sourceforge.net/

Избираш дистрибуция и сама се тегли и инсталира на флаша.

Puppy Linux е много малък и доста функционален за начало да видиш за какво става въпрос.
Тва беше всичко. Поредният ми мунус. Напълно убеден съм, че има един ограничен човек тук, който видейки мой пост се чувства длъжен да го оцени отрицателно, съмнявам се и да ги чете. Имам някви причини за това убеждение, и докато тук се толерира това... Не може да получавам средно по 4-5 минуса, в сякакви раздели и теми, обикновено поредни мои постове. Явно Бай Ганьото дето не ме обича е разбирач по всички въпроси. Форума е хубав, но аз не търпя задръстеняци с власт.
Аватар
marsa

Мнениеот PtD » Вто Юни 30, 2009 7:48 pm

Ъм, каква власт, какви пет лева. Тук власт (условно казано) имат четири човека.

По въпроса за бутване от флашка, ползвам http://sysresccd.org. Заема около 200 мегабайта, супер-удобна ако нещо някъде се омаже...
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот 25thframe » Вто Юни 30, 2009 7:51 pm

:offtopic:

Знаеш ли, вчера докато преглеждах "Тема за тъпи въпроси", за да видя дали не е пускан въпроса който зададох вчера там, попаднах точно на твой пост, за това че те оценяват отрицателно и ти питаше защо. Наскоро един друг потребител ( да ме прощава, сега не мога да се сетя за ника му ) каза че напуска форума точно поради тази причина. Тогава vpravov му даде съвет, който сега искам да дам на теб - "не им се връзвай" защото колкото и банално да звучи, няма никакъв смисъл. Аз лично смятам, че от мненията ти човек има какво да научи, и бих се радвал ако има нови такива.
Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Мнениеот marsa » Вто Юни 30, 2009 8:02 pm

PtD, подобно нещо може да се направи и от CD-то на Хиренс-а.
http://www.hiren.info/ - има инструкции как се прави на флаш, пробвал съм - успешно, зарежда бързо.

Власт наричам правото на оценка на чужд пост, с което имаш някакъв (макар и минимален) контрол върху правото на потребителя да пише в разделите.
Аватар
marsa

Мнениеот hitar_potter » Вто Юни 30, 2009 10:04 pm

В момента тествам Super Ubuntu и съм стравно доволен. Успявам да подкарам програми под wine-а (или там, каквото е), а първият ми буут беше за под 40 секунди. Още не съм рестартирал. Мерси за линка!!!

Етит: Е, рестартирах. За жалост, всичките промени изчезнаха. Има ли възможност да мога да си го ползвам като ОС това или ще е просто като live CD?
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот PtD » Сря Юли 01, 2009 12:39 am

marsa написа:Власт наричам правото на оценка на чужд пост, с което имаш някакъв (макар и минимален) контрол върху правото на потребителя да пише в разделите.

Доколкото виждам, ти също имаш власт, така че спри вече да се оплакваш.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот pascoff » Сря Юли 01, 2009 8:46 am

hitar_potter написа:

В момента тествам Super Ubuntu и съм стравно доволен. Успявам да подкарам програми под wine-а (или там, каквото е), а първият ми буут беше за под 40 секунди. Още не съм рестартирал. Мерси за линка!!!

Етит: Е, рестартирах. За жалост, всичките промени изчезнаха. Има ли възможност да мога да си го ползвам като ОС това или ще е просто като live CD?

Разбира се, че може да ти запази промените - просто трябва да го направиш да е "persistent". Как, виж тука -> http://www.pendrivelinux.com/ , има описани метози за инсталиране върху USB drive за различни операционни системи. Аз лично ползвам от година и нещо 4гб флашка с инсталиран Ubuntu 8.04, промените ми се запазват при всеки рестарт, изобщо все едно си носиш личния компютър навсякъде, изключително полезно за дебъгване и поправка на компютри/сървъри, всички пароли и ключове са винаги с теб ... ти всъщност с каква цел го правиш това, за тест да разцъкаш или търсиш накаква практична полза (работа, обучение)?
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Мнениеот hitar_potter » Сря Юли 01, 2009 2:04 pm

Разцъкване + носенето на няколко програмки със себе си (Flash-а тръгна прекрасно под линукс)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Назад към Други