Juicy 7 - накладките трият под външния ръб на диска

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Juicy 7 - накладките трият под външния ръб на диска

Мнениеот Yeti » Вто Юли 07, 2009 3:17 pm

Наскоро ъпгрейднах спирачките от Jucy 3 - 185/160 mm на Juicy 7 - 203/185 mm. Спирачките са повече от отлични, имат предостатъчно спирачна сила, но имам един малък проблем, който не оказва влияние върху работата им (предполагам), но ме дразни. Забелязах, че и двата диска се трият с по 2-3 мм навътре, т.е. накладката контактува с диска 2-3 мм под външния ръб на диска, което не ми се струва да е съвсем в реда на нещата. От снимката не личи добре, затова съм го нарисувал за по-нагледно.
Спирачките са купени нови в пълен комплект с преходници, дискове, болтчета - т.е. всичко си е наред в това отношение, гаранционна подръжка обаче не мога да ползвам, тъй като ми ги донесоха от чужбина. Монтирани са от надежден майстор, т.е. и това не би трябвало да е причината.
Та въпроса ми е нормално ли е това и имал ли е някой подобен проблем? Единственото решение, за което се сещам е да подложа по 1-2 шайбички, така че да "вдигна" апаратчето. Редно ли е обаче да донагаждам по този начин спирачката или да я оставя както си е?
П.С. Не, че е от особена важност, но за да бъде по-пълна информацията колелото е РАМ АМ с Pike.
Изображение
By damianoff
Аватар
Yeti

Рейтинг: 1397

Re: Juicy 7 - накладките трият под външния ръб на диска

Мнениеот Sasho_snegorina » Вто Юли 07, 2009 3:28 pm

Подложи шайбички, първо по една на болт и виж как е, за ориентир ползвай молив, като направиш една черта на борда, която да покрива и малко от лъчите на диска. завърташ и гледаш до къде е изтрит молива. Ако има нужда подложи по още една шайба и така. Често се случва подлагане на допълнителни шайби. Няма да е проблем, стига шайбите да не са прекалено много (4-5 на болт). Забележи обаче колко резба захващат болтовете в преходника и ако се налага ги замени с по-дълги. Успех!
Практическият ефект от адреналина е приток от хормони в резултат на възбуда на организма, което води до ускоряване на ритъма на жизнените функции.
Аватар
Sasho_snegorina

Рейтинг: 1998

Мнениеот Wizzard » Вто Юли 07, 2009 3:37 pm

Имах същите терзания с bb7 с 203 mm ротор.
Две шайби (т.е. по една на болт) между преходника и ушите на вилката (РМ) решиха "проблема".
Ако ушите на твоята вилка са по IS трябва да сложиш шайбите между CPS "шайбите" и преходника.
Ако толкова държиш да изтеглиш апарата по- навън.
Аватар
Wizzard

Рейтинг: 1363

Мнениеот MAN6 » Вто Юли 07, 2009 4:18 pm

@ Yeti : вчера като си говорихме ти казах, че това е често срещан "проблем" и се решава с подлагане на шайби и няма грижи :)
когато имаш време- заповядай :)
xund
Аватар
MAN6

Рейтинг: 2000

Мнениеот Yeti » Сря Юли 08, 2009 10:49 am

С шайбите заспа работата, благодаря!
MAN6, познаваме ли се? Мисля, че се сещам, но кажи на ЛС кой точно си ти :beer:
Аватар
Yeti

Мнениеот delio » Сря Юли 08, 2009 11:53 am

По добре ги махни тези шайбички защото иначе горната част на накладките няма да се търка в диска и ще се образува канал!!
Аз имах същия проблем като теб: http://store.picbg.net/pubpic/6E/2F/e9d ... 8c6e2f.JPG
Това става зощото дисковете 203мм г2 имат по малка спирачна повърхност.Те са по тънки за разлика от по малките размери г2 и стават само за накладките на коуд които са тънки и дълги.
При мене се получаваха едни леки и бързи ударчета когато натисна спирачката.Това е защото тази част на накладката , която излиза и се търка в спиците на диска се износва по малко и е малко по дебела.Диска също е по дебел в тази част.Накладките притискат диска плътно там където няма спици , но като се върти ротора , тази по дебела част трябва да се качи върху спицата за да премине.От там се получават ударчетата.Аз си смених ротора с 160мм г2 и сега новите накладки се търкат точно там където трябва и ударите изчезнаха.Все пак можеш да караш и така , няма да ти се счупи спирачката :)
Аватар
delio

Рейтинг: 1200

Мнениеот Alpina » Сря Юли 08, 2009 12:49 pm

Това са глупости, ако е сложил подходящите шайби.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот delio » Сря Юли 08, 2009 1:33 pm

Alpina написа:Това са глупости, ако е сложил подходящите шайби.

Ще ми обясниш ли какви трябва да са тези "подходящи" шайби при положение , че горния ръб на накладката се търка точно до горния ръб на диска при всички преходници и дискове на авид !!!!!!!!!!
Дисковете 203 г2 са по тънки от 160 г2 , мерил съм ги лично!
Виж джуси с 160мм диск: http://store.picbg.net/pubpic/7E/70/b58 ... 3d7e70.jpg
и с 203мм: http://store.picbg.net/pubpic/22/DC/3cd ... c322dc.jpg
Аватар
delio

Мнениеот Alpina » Сря Юли 08, 2009 1:46 pm

Аха, а сега погледни че при него, както го е посочил, по една или друга причина това не е така и че накладката е отместена надолу.
Хем е на милиметър под горния ръб, хем излиза с почти толкова от долу ;)

И не знам дали си си играл да махнеш спирачния апарат от преходника,
но винаги има дистанционни шайби - прави ли ти впечатление че и на снимките, които си пуснал има такива?
Виждаш ли ги, или да ти ги оградя?
Хайде махни ги и да видим какви ще стане - от сега мога да ти кажа, че ще е като неговия проблем.
Ама не - трябва да се махнат :crazy:
:beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот delio » Сря Юли 08, 2009 2:09 pm

Alpina написа:Аха, а сега погледни че при него, както го е посочил, по една или друга причина това не е така и че накладката е отместена надолу.
Хем е на милиметър под горния ръб, хем излиза с почти толкова от долу ;)

Това не е вярно.При него накладките отгоре са си там където трябва , недей да гледаш червените линии които е нарисувал.Ако се вгледаш в снимката ще видиш , че диска е търкан до горния му ръб.
Относно шайбите , незнам дали някога си карал спирачки на авид , но те всичките имат тези шайбички заводско!
На снимките които съм дал , не виждам да има нито една допълнителна шайба!!! :beer:
Аватар
delio

Мнениеот Alpina » Сря Юли 08, 2009 2:17 pm

Какво да гледам -това ли:
rotor.jpg

Повече от очевадно е, че не е наред.
И очакваш, че за няколко карания (ако има и толкова) ще остави по-осезаеми следи?
Ако има такива вече ще е станало наистина голям проблем.

P.S. Не - изобщо никога не съм имал или виждал или карал Avid
Последна промяна Alpina на Сря Юли 08, 2009 2:18 pm, променена общо 1 път
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Yeti » Сря Юли 08, 2009 2:18 pm

Delio, прав е Алпината. ПРеди да сложа шайбите накладките триеха точно както съм нарисувал с червените линии. Снимката е правена с телефон (нямам фотоапарат подръка), не е добра и не личи от нея, затова съм добавил линиите.
Аватар
Yeti

Мнениеот delio » Сря Юли 08, 2009 2:34 pm

Накладките могат да се трият там само ако си карал без заводските шайби!
Но каквито и шайби да сложиш на този диск , проблем винаги ще има.Ето тази снимка казва всичко: http://store.picbg.net/pubpic/6E/2F/e9d ... 8c6e2f.JPG
Аватар
delio

Мнениеот Alpina » Сря Юли 08, 2009 4:31 pm

Какво ще кажеш?
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=13414303
Нарочно тук съм показал и заводските шайби :D
Разгледай и другите снимки от албума, защото ми е страшно интересно до какви изводи ще стигнеш ;)

Ако бях забелязал по-рано както Yeti, щях да избегна образуването на ръб, заради неправилното разположение и решението щеше да е точно една шайба, защото накладката е абсолютно съразмерна с работната площ на ротора.

Всъщност още не е късно да го оправя и се раздам за тази тема, защото забелязах че и при мен е така :D :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот hACknAT » Сря Юли 08, 2009 9:08 pm

delio е прав и аз съм мерил накладката спрямо работната площ на Avid 203 и 185 мм диск и се оказва както той е показал на ето тази снимка http://store.picbg.net/pubpic/6E/2F/e9dcd205168c6e2f.JPG че накладката е по голяма от работната площ на диска и дори да е настроена с шаиби да трие на най-горния ръб пак опира леко по "спиците" на диска. И аз като автора на темата карам Avid Jucy 5 с 203 мм диск и PIKE.
hACknAT

Рейтинг: 1260

Мнениеот delio » Сря Юли 08, 2009 9:46 pm

Значе все пак си чувал , че съществуват спирачки на некви си авид? :D
Този фокус , който си го показал става само при хората с 160мм.Когато си смених диска с такъв и на мене ми се образува същия ръб като твоя.Апаратчето наистина седи по надоло от колкото трябва.Забелязъл съм , че се образува на всички които са с 160мм от 2009 година (твойта предполагам че е от тази).Нещо не са ги направили както трябва тея от авид.Но в темата става въпрос за 203мм които го нямат тоя проблем.На мойта вместо да и слагам шайбички , направих един малък мод :D който държи накладките максимално нагоре в апарата и не им дава да мърдат нагоре надолу(а те мърдат щото не са като на коуд с болт а с неква тъпа пластинка , която не си върши работата.) и така по голямата част от този ръб изчезна , а остатъка е към половин милиметър.
Аватар
delio

Мнениеот Yeti » Сря Юли 08, 2009 9:59 pm

Хакнат, съвсем нормално е накладката да е малко по-широка и не виждам проблем да трие малко в спиците при условие, че покрива нормално работната площ на диска. Виж - обратното би било по-голям проблем, тъй като диска може да се износи неравномерно ако се кара по-дълго така.

П.С. Току що си погледнах другото колело, което е с Juicy 3, 2х160 мм и там нещата са по абсолютно същия начин - 2-3 мм под външния ръб и двете. Явно наистина проблема си е доста често срещан.
Аватар
Yeti

Мнениеот Alpina » Сря Юли 08, 2009 11:16 pm

delio написа:...160мм от 2009 година (твойта предполагам че е от тази)...

Не - 2007

P.S. did, точно ти ли не знаеш, че щом производителя е дал някакви шайби в комплекта, то е кощунство да се добавят нови, с цел да се оправи вероятно недоглеждане...
Последна промяна Alpina на Сря Юли 08, 2009 11:28 pm, променена общо 1 път
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот did » Сря Юли 08, 2009 11:18 pm

Толкова коментари и спорове, само и само да не се признае, че понякога наистина има нужда от шайбички и че те са истинското решение...
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Admin » Чет Юли 09, 2009 2:30 pm

Alpina написа:
delio написа:P.S. did, точно ти ли не знаеш, че щом производителя е дал някакви шайби в комплекта, то е кощунство да се добавят нови, с цел да се оправи вероятно недоглеждане...

Въпреки това, понякога може да се наложи подлагане на допълнителни шайби - било заради ушите на рамката, било заради преходника... наскоро имах такъв случай със спирачка на друг производител. И там нещата бяха предвидени да станат без допълнителни шайби, ама не станаха. И то на една рамка ставаха, на друга - не.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Alpina » Чет Юли 09, 2009 2:39 pm

Това го казах с ирония ;) :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Юли 09, 2009 2:42 pm

Admin написа: И то на една рамка ставаха, на друга - не.
Имаме участник познал верния отговор! :D
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот veno » Чет Юли 09, 2009 3:52 pm

при мен на шимано XTR отпред е по същия начин 2 мм. под външния ръб и хваща върху спиците, заради по-извратения 180мм ротор отпред, отзад със по-стария XTR ротор няма такъв проблем. И аз ще пробвам с шайби.
Аз си поддържам колелото във www.velo09.com

Изображение
Аватар
veno

Рейтинг: 1692

Мнениеот Pirate » Пет Юли 10, 2009 1:48 pm

Проблема не е специфичен само за Авидски спирачки. На мойто колело докато е било с авид също е имало нужда от допълнителни шайби. Сега е с Шимано Сейнт 180мм ротор Шимано ХТ и пак има нужда от подлагане на по една тънка /не повече от 1мм/ шайба за да почнат накладките да оползотворяват напълно работната повърхност на диска.
Аватар
Pirate

Рейтинг: 1777

Назад към Веломеханик