Съвет за бъдещото колело-геометрията му?!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Съвет за бъдещото колело-геометрията му?!

Мнениеот hakama » Нед Юли 12, 2009 3:28 pm

Привет колеги :)

Прочетох и двете статии :)
http://www.mtb-bg.com/index.php/special/focus/270-focus005

Изчислих (според h на чатала х 0.226) => 17,4 инча за вис. на рамката. Висок съм 170см.

Ще го карам предимно в града (поне за начало) и по-малко в планината (по пътеките)
Нещо от типа на онтариото.

Значи трябва ми колело със следните изисквания:
-Понеже имам проблеми с кръста (дискова херния) , и не трябва да съм приведен много и да носе тежко, затова трябва като седна да въртя , да съм в полуизправено положение (а, не да кажем 50-60 градуса приведен) - примерно 70-80 градуса.

Старото ми колело което е Leader е kъм 17kg, 22 инча... доста е тегаво, затова ще го сменя много скоро!

- другото нещо е да е максимално леко ,под 14кг да кажем ;
Това условие е трудно изпълнимо с малък бюджет , но аз ще търся нещо втора ръка от чужбина
За какво да се оглеждам (Skott ?! ) (до 300-400лв)

Според мен трябва да търся колело с:
- по къса горна тръба (или чрез къса лапа да компенсирам това).
- нивото на кормилото да е с една идея по-висока от тази на седалката

- поставяне на рога

Въпроса е тези размери как да ги видя при покупка на колело онлайн (база данни с техническите спецификации на моделите от дадена марка)?!

Кажете някое типично колело спрямо което да се ръководя , или да го пробвам и да пресметна какво ще ми пасне (по-къса горна тръба, колко къса...) .

Каква височина да търся за тази цел : 16,17 или 18 инча?

Очаквам компетентните ви мнения :beer:
Благодаря
Аватар
hakama

Рейтинг: 1164

Re: Съвет за бъдещото колело-геометрията му?!

Мнениеот k0cTaHeB » Нед Юли 12, 2009 4:34 pm

Най-късата рамка 17 инча на български производител е Sprint Delta.За бюджета който имаш.
Смело мога да го твърдя това,като съм изпробвал останалите твърди рамки на тази и на другите две български фирми.
В комбинация с къса лапа(визирам 40мм) и кормило леко врътнато назад,базата става достатъчно къса.НО това не означава,че ще ти е удобна на теб,най-добре да идеш и да провериш в магазините продаващи сглобено колело с такава рамка и съответно да ги помолиш да сменят лапата с по-къса, за да пробваш.
Друго за което се сещам, е че кормилото не трябва да е дълго ако искаш да седиш по-изправен.Също може да се скъси още базата, ако седалката се фиксира в края на релсите си.Но това вече не знам как ще се отрази на позицията при педалиране.Лично на мен(това не означава,че и за теб ще е така)с преместена напред седалка ми е по-удобно.
Рамката тежи 2.200 гр. Аз съм 175 см висок.

За колело от чужбина,някои друг да се включи,там наблюдения нямам.
Изображение Интереса клати феса.
http://www.gravitamin.com http://chetaplusplus.com/
Аватар
k0cTaHeB

Рейтинг: 2000

Re: Съвет за бъдещото колело-геометрията му?!

Мнениеот hakama » Пон Юли 13, 2009 6:30 pm

В сайта на Драг има размерите на рамките много добре описани, за Спринт (чакам отговор).
Давайте и други идеи, делтата ми допадна като рамка, доста здрава стои ,а и с някаква нова технология я правят.

Колелата до 800лв не падат под 13,5кг (поне при Scott, има ги в сайта им данните :peace: ; защо Драг нямат масите на колелата :(!: )

Как е по-изгодно да oлекотя колелото , гледам че рамките в ниския клас варират около 2100г, от кои части може значително да се понижи теглото за сметка на не-голямо оскъпяване.

Maй по-добрата опция е да си взема лека (под 2000г) рамка и по нея да си направя колело до за 500-600лв ?!

Scott къде се правят,продават ли рамки само ?

17 инча ли е най-удачния вариант за мен ?

ПП: Sprint продават ли се някъде из София?
Аватар
hakama

Рейтинг: 1164

Назад към Общ форум