Garmin MapSource in Linux

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Garmin MapSource in Linux

Мнениеот mulltex » Вто Юли 14, 2009 7:27 pm

След няколко часа игране, най-после успях да подкарам Mapsource под Linux. За съжаление все още не мога да разпознае успешно телефона ми с Garmin XT (Windows Mobile 6.0). В момента нямам възможност да пробвам истински GPS на Garmin.
Това което при мен проработи е следното (Твърде е възможно и с други версии на OS, Wine също да няма проблем):

Wine Version: 1.1.25
Operating System: Ubunutu 9.04 или Debian 5
Mapsource: 6.13.6 - Поради някакви липсващи пакети и проблеми с gdiplus библиотеката не искаха да проработят по-новите версии, съдейки че и доста други хора имат подобен проблем не препоръчвам качването на по-нова версия....
Възможно е нуждата от инсталиране на corefonts - аз лично ги инсталирах през winetricks.
---------
По-рано бях пробвал и работа под VMWare и VirtualBox, но поради някаква незнайна причина за мен, нещо не можах да оправя достъпа по ГПС устройството във виртуалната машина, иначе MapSource си работеше без проблем.
---------
Ако някой сподели опит със справянето със драйверите - ще съм радостен, да не губя повече време :eyebrow:
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Re: Garmin MapSource in Linux

Мнениеот jd » Вто Юли 14, 2009 7:52 pm

Незнам за Линукс как е положението, но предполагам е аналогично на Мак - пробвай Parallels за Линукс. От там през Уиндоуса си инсталирай Mapsource-a (предполагам, че и драйвърите за въпросното устройство ги имаш или поне лесно можеш да ги намериш и за прозорците).

Успех! :beer:
Изображение
Аватар
jd

Рейтинг: 2000

Мнениеот mulltex » Вто Юли 14, 2009 7:59 pm

Parallels има поддръжка само за Мак.
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот jivkonik » Вто Юли 14, 2009 8:08 pm

Пробвай да сложиш мемори картата от телефона ти в четец и го закачи директо на РС-то.
Директно с телефона на кабела и аз съм имал проблеми под WIN XP.
Ако телефона няма карта и работиш директно с вътрешната му памет нямам идеи какво да направиш... :blush:
Аватар
jivkonik

Мнениеот jd » Вто Юли 14, 2009 8:46 pm

Ако не се лъжа има Parallels за Линукс - http://www.parallels.com/eu/products/workstation/
Сори - не съм догледал... :(
Но принципно би трябвало да е по същия начин..
Между другото - аз като имам проблем с Убунтуто, търся в ubuntuforums.org - до сега съм намирал всичко, каквото ми е потрябвало там .
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот pascoff » Сря Юли 15, 2009 9:01 am

Макар да не съм работил конкретно с този софтуер, ми се струва че това е мисия невъзможна, особено през виртуална машина. За Vmware и подобни забрави, няма как да "видиш" гпс устройстворто във виртуалната машина, защото то трябва на практика да има драйвер на реалната машина (линукса), който заедно с виртуалната машина да си комуникират, което не вярвам някой да го е направил. За wine също съм скептич1ен относно достъпа до реални устройства, макар че някой може да си е поиграл да го направи. Ако, както казва jivkonik, е нужно само достъп до мемори карта, тогава няма да имаш проблем, или ако гпс-а ти може да работи като mass storage device също може да стане. Няма ли специализиран софтуер, който си работи native под линукс?
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Мнениеот PtD » Сря Юли 15, 2009 3:52 pm

pascoff написа:защото то трябва на практика да има драйвер на реалната машина (линукса), който заедно с виртуалната машина да си комуникират

Хм, сигурен ли си? Според мен виртуалната машина може да прави прокси от реалния USB порт към виртуалния USB порт, така че само на виртуалната машина се налага да има драйвер за конкретното устройство. За съжаление нямам невключвано USB, с което да пробвам.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот tanec » Сря Юли 15, 2009 4:15 pm

Довечера в работа ще пробвам да се позанимавам и ще ви споделя ако имам положителен резултат. Бай Гугъл каза така http://jhau.maliwi.de/linux/gpssw.html
Аватар
tanec

Рейтинг: 1992

Мнениеот LandShark » Сря Юли 15, 2009 5:25 pm

Аз ползвам на текущия лаптоп (Lenovo Thinkpad W500) с Ubuntu 9.04 през Sun VirtualBox MapSource v.6.13.7. Без никакви проблеми го свързвам с Garmin GPSMap60CSx. Единствената тънкост (която ми се струва тривиална) е че след като включа с USB кабел устройството към лаптопа трябва във VirtualBox през менюто Устройства да включа съответното USB устройство да е видимо във виртуалната машина.

На другия ми лаптоп (Lenovo Thinkpad T60) също с Ubuntu 9.04 използвам MapSource през Wine. В момента този лаптоп не ми е под ръка, оставил съм го в провинцията, и не мога да си спомня кои версии точно са продуктите (Wine специално). За MapSource също не използвам последна версия, мисля че беше същата която ползвам и на този - а именно 6.13.7. Имам единствен проблем че точките на интерес (POI), както и маркираните точки (Waypoints) не се изрисуват правилно. Всичко друго е без проблемно. Свързването на устройството беше по-нетривиално, а именно че вместо USB устройство го представям като COM устройство. Решението намерих в ubuntuforums.org, като в посочената тема:

Код: Избери целия код
$ sudo modprobe garmin_gps
$ ln -s /dev/ttyUSB0 ~/.wine/dosdevices/com1

Всъщност доколкото си спомням (това беше преди време, сега предпочитам да го ползвам през VirtualBox - според мен си работи по-добре така), модула garmin_gps е blacklist-нат, и аз го махнах от тоз черен списък, така че да не ми се налага всеки път да го стартирам ръчно. Отделно символичния линк е достатъчно да се направи веднъж и след това всичко си работи.

Това е моя опит. Надявам се да е от полза.
За поддръжката на велосипедите си от години се доверявам на Н.Костадинов. И никога не съм бил разочарован.
«Че животът е рай — казва той изведнаж, — за това аз вече отдавна мисля. — И тутакси притури: — Само за това и мисля.»
Аватар
LandShark

Назад към Общ форум